diavolita 22.05.02, 09:25 Jak obliczyc indywidualne zapotrzebowanie energetyczne???Skad mam wiedziec jaka dawka kalorii dziennie jest dla mnie optymalna? Link Zgłoś Obserwuj wątek
aleksandra.cichocka Re: Ile kalorii? 22.05.02, 15:40 Normy na energię dla ludności Polski podane są w normach żywienia opracowanych przez zespół autorów (pod red. prof. Ś. Ziemlańskiego) z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Zapotrzebowanie na energię jest podane w zależności od płci, wieku, aktywności fizycznej, masy ciała (normy odnoszą się do należnej masy ciała), dodatkowo uwzględniają dla kobiet okres ciąży lub karmienia. Na podstawie tych norm ustala się indywidualne zapotrzebowanie na energię danej osoby. Proszę przysłać powyższe dane (plus wzrost, jeśli nie zna Pani swojej prawidłowej masy ciała), wtedy podam Pani zapotrzebowanie energetyczne. Jeśli osoba ma prawidłową masę ciała, czyli nie ma ani nadwagi, ani niedowagi, to właśnie to oznacza, że zjada odpowiednią dla siebie ilość kalorii. Pozdrawiam Link Zgłoś
diavolita Re: Ile kalorii? 22.05.02, 20:24 Juz sie robi Pani Ekspert: jestem kobieta, mam 24 lata, nie karmie i nie mam dzieci, moja aktywnosc fizyczna jest prawie zadna (nie uprawiam zadnego sportu), mam 173 cm wzrostu i waze 62 kg. Link Zgłoś
aleksandra.cichocka Re: Ile kalorii? 22.05.02, 21:22 Wg norm IŻŻ dzienne zapotrzebowanie na energię kobiety w wieku 24 lata, 62kg (prawidłowa masa ciała), mała aktywność fizyczna to 1900kcal. Skoro Pani masa ciała jest prawidłowa to znaczy, że zjada Pani odpowiednią dla Pani organizmu liczbę kalorii. Pozdrawiam i gratuluję szczupłej sylwetki Link Zgłoś