Dodaj do ulubionych

zespol jelita drazliwego

02.11.02, 13:28
Laze wszedzie i zbieram informacje na powyzszy temat. Moja 11-to letnia cora
cierpi na to i czasem jest to niezwykle bolesne i meczace. Po angielsku to
Irritable Bowel Syndrom. Medycyna konwencjonalna, przynajmniej u mnie w UK
nie proponuje niczego innego niz hustawka pomiedzy lekami anty-zaparciowymi i
anty-biegunkowymi. Ja chcialabym znalezc sprawdzone metody alternatywne,
glwnie ziola albo akupresura. Nie mam tu dostepu do dobrego zielarza albo
punktu akupunktury (mowiac prosto, nie stac mnie!). Bardzo chetnie
uslyszalabym rowniez od kogos kto na ta paskudna przypadlosc cierpi albo ma
dziecko z IBS. Z gory dziekuje.
Obserwuj wątek
    • kwiat2 Re: zespol jelita drazliwego 07.11.02, 10:06
      Witam,

Niestety ja takze cierpie na ta dolegliwosc.
      Kiedys bylo tragiczne, obecnie jest coraz lepiej, jednakze ta dolegliwosc
      zawsze wraca. To co mi pomoglo, to leki Duspatalin, Debridat, leki uspokajajace
      i psycholog. Trwalo to dosyc dlugo zanim doszlam do 3 miesiecy bez zadnego bolu
      i dolegliwosci.
      Moxemy pogadac na priv, jesli masz jakies pytania aga.jaworska@gazeta.pl

• piotrhp Re: zespol jelita drazliwego 09.11.02, 11:00
      Czesc. Choruje na 7 to juz lat (IBS postac naprzemienna, bolowa). Poczatkowo
      mialem wrecz trudnosci z wychodzeniem z domu i chodzeniem po ulicy. Teraz jest
      lepiej ale trudno mowic ze juz jest po klopocie. Moj bol sie zmniejszyl ale
      nie ustapil. Lecze sie samemu bo jak sie w koncu zorientowalem medycyna ma na
      ta dolegliwosc tylko "dobre rady". Nie chcialbym Tobie dawac tego samego. Ja
      bralem lek o nazwie Zelmac, a teraz biore tabletki Peppermint Plus. Jesli
      chodzi o inne leki to Debridat zbytnio dzialal na caly moj przewod pokarmowy
      (przelyk, zoladek) a nie na jelito grube wiec go zaniechalem. Nospe trzymam w
      odwodzie. Rozne uspakajacze typu Tranxene uniemozliwaily mi prace glowa co
      mnie jescze bardziej dolowalo wiec tez je odstawilem. Miast tego przed snem
      lyzeczka Klosterfrau lub herbata z melisy. Nie jem wyrobow z maką i cukrem. W
      diecie dominuje soja. Pije ok 2 litrow soku z grejftuta dziennie i czekam kiedy
      bedzie jeszcze lepiej.
      Podkreslam to nie sa rady dla Ciebie. To jest tylko moja historia. Sadze ze
      traktowanie tego zespolu musi byc zindywidualizowane i zmieniac sie w czasie.
      Niestety chyba nie obejdziesz sie bez eksperymentow dietetyczno paramedycznych
      na Twoim dziecku, zanim znajdziesz cos co zmniejszy objawy jego cierpienia.
      To wszystko.
      Pozdrawiam
      Trzymaj sie.
      Piotr

• stan.borys Re: zespol jelita drazliwego 04.12.02, 09:57
        Kiedyś cierpiałem na ta dolegiwość. Łykałem te wszystkie leki o których była
        mowa, unikałem smażonego i słodyczy.
        Objawy tego schorzenia są tak bolesne i różne, że chorych kładziono na stół
        operacyjny z podejrzeniem skretu kiszek. "Po otwarciu" okazywało się, że to
        był objaw zespołu jelita drazliwego.

Jo po uświadomioniu sobie, że przyczyną moich dolegliwości jest stres -
        zacząłem przejmować się dolegliwościami i "żreć" to na co w danej chwili
        miałem ochotą. Bez tego "naięcia" - Oho, zjadłem to, a za chwilę będę miał
        bóle i albo zatwardzenie albo będę biegał do kibla ... .

Siostrom i Braciom "w bólu" polecam tą metodę. Luz i nie żałować sobie ... .
        Mnie pomogło. Mam nadzieję, że Państwu również.
        Czego serdecznie życzę.
        Stan Borys
    • kysu Re: zespol jelita drazliwego 09.12.02, 08:18
      witam ;)
      mnie to dopadlo gdy bylam nastolatka. dzieci wrazliwe, a wrecz przewrazliwone
      na to cierpia. chyba trzeba im nieco pomoc emocjonalnie, tu psycholog sie
      klania.
      jesli chodzi o zywienie (bo to dieta forum) to ja wogole nie jem smazonych
      rzeczy, pewnych owocow (jablek gl.), no i nic z podejrzanego zrodla, nie za
      ostro! na takiej diecie znacznie mi lepiej. zatem polecam.

no i duuuzo spokoju. co oczywiscie dla nerwuskow jest niemozliwe ;)
      kysu
    • a.m.i Re: zespol jelita drazliwego 19.12.02, 20:17
      Ja cierpie na zespol jelita drazliwego 7 rok. Teraz jest juz lepiej, ale
      jeszcze nie tak jakbym chciala. Latalam po lekarzach, bralam mase lekow
      (Duspatalin, Belergod, Nos-pa, etc.), ale nic mi nie pomagalo. Lepiej zrobilo
      sie jak zaczelam jesc otreby pszenne: 3 lyzki zalac wrzatkiem, poczekac az
      nasiakna i zjesc- raz dziennie. Na poczatku moze byc gorzej, ale po jakis 2-3
      tygodniach zaczyna byc widac poprawe. Poza tym nie jem smazonego, tlustego,
      ostrego, unikam mleka i przetworow mlecznych, napojow gazowanych, kawy,
      alkoholu, gum do zucia i slodyczy (przede wszystkim ciast z dosatkiem proszku
      do pieczenia czy sody oczyszczonej). Kiedys nie jadlam tez niektorych owocow:
      glownie jablek, pomaranczy, teraz juz moge. Z lekow biore doraznie
      VegantalginH, a przy ostrzejszych atakach Imodium. Pomaga tez lykanie lekow
      wspomagajacych trawienie, przeciw wzdeciom: Ceolat albo Rephaholin.
      Najwazniejsze jest jednak dobre nastawienie, nie denerwowanie sie (w moim
      przypadku jak na razie nie osiagalne). A, istotne jest tez, zeby nie byc
      glodnym i nie jesc duzo na raz. A wiec jesc czesto (5 razy dziennie) w malych
      ilosciach i nie na noc.
      Pozdrawiam. :)
    • chris13 Re: zespol jelita drazliwego 22.12.02, 04:00
      joszka napisała:

> Laze wszedzie i zbieram informacje na powyzszy temat. Moja 11-to letnia cora
      > cierpi na to i czasem jest to niezwykle bolesne i meczace. Po angielsku to
      > Irritable Bowel Syndrom. Medycyna konwencjonalna, przynajmniej u mnie w UK
      > nie proponuje niczego innego niz hustawka pomiedzy lekami anty-zaparciowymi i
      > anty-biegunkowymi. Ja chcialabym znalezc sprawdzone metody alternatywne,
      > glwnie ziola albo akupresura. Nie mam tu dostepu do dobrego zielarza albo
      > punktu akupunktury (mowiac prosto, nie stac mnie!). Bardzo chetnie
      > uslyszalabym rowniez od kogos kto na ta paskudna przypadlosc cierpi albo ma
      > dziecko z IBS. Z gory dziekuje.

Witam
      Sprobuj zapytac na news.plocnam.pl.
      Polecam rowniez Diete Optymalna,sporo materialu na necie.
      kc
      DOzdrowka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka