Dodaj do ulubionych

Filtry wody

03.03.03, 21:39
Co sądzicie (może Pani Expert?) o filtrach wody, które proponują akwizytorzy,
a które są b. drogie - ok.2 tys. zł? Wykorzystują odwróconą osmozę czy jakoś
tak. Podobno woda z nich jest b. zdrowa i nie pozostawia kamienia. Jednak
brak kamienia to brak soli mineralnych, a więc co z tym zdrowiem?
Obserwuj wątek
    • easy123 Re: Filtry wody 03.03.03, 21:55
      Czy ja wiem? Zalezy gdzie mieszkasz i co siedzi w tej wodzie ktora pijesz na
      codzien. Jezeli sa w niej jakies szkodliwe mineraly jak np aluminium to taka
      odwrotna osmoza jest bardzo zalecana bo przyrzad usunie 80-93% tego mineralu.
      Jezeli natomiast woda z niedobrych rzeczy ma tylko chlor, metale ciezkie rozne
      toksyny organiczne to calkiem moze wystarczyc znaczenie tanszy filtr weglowy.
      Trzeba tylko pamietac i wymieniac go odpowiednio czesto.
      Woda z odwrotnej osmozy inaczej smakuje i duzo ludzi lubi po prostu jej smak.
      A brakiem mineralow z wody naprawde nie ma sie czym przejmowac bo woda
      dostarcza naprawde znikoma ilosc mineralow. Mineraly glownie pochodza z
      jedzenia a nie z picia.
      • markko57 Re: Filtry wody 04.03.03, 16:52
        Myślę,że nie masz racji pisząc,że należy lekceważyć brak soli mineralnych w
        wodzie. Otóż mimo,że woda w zasadzie nie dostarcza nam minerałów,to jest ich
        rozpuszczalnikiem.Gdy jest nienasycona solami to staje się agresywna
        i "wykrada" minerały z ustroju.Dlatego ludzie nie używają wody destylowanej-
        przecież tak byłoby najprościej.Dla mnie nie jest jednak jasne,czy odwrócona
        osmoza demineralizuje wodę,czy nie.I na to pytanie chciałbym uzyskać odpowiedź.
        • easy123 Re: Filtry wody 04.03.03, 17:19
          Jak wiesz lepiej to po co pytasz?
          Ja posluguje sie metoda naukowa tzw szkielkiem i okiem. Czytalem prace
          prowadzone przez Armie Amerykanska gdzie zalogi lodzi podwodnych przez bardzo
          dlugi czas zywily sie wylacznie woda destylowana. I w tej pracy nie znaleziono
          najmniejszych powodow do niepokoju typy wyplukiwania mineralow z kosci ( co
          sugerujesz)
          Ale wiedac ze ty chcesz wierzyc w to co chcesz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka