guadalahara 20.03.03, 13:43 Czy ktoś z was poddał się temu zabiegowi? Co o nim sądzicie? Link Zgłoś Obserwuj wątek
easy123 Re: hydrokolonoterapia 21.03.03, 16:16 Ja sie jej nie poddawalem- od razu zaznacze. Hydrokolonoterapia nalezy do nurtu medycyny alternatywnej czyli nie ma przekonywujacych dowodow ze pomaga na cokolwiek. Dobrze sie takze zastanowic czy nie szkodzi. Mialbym lekkie wahania bo podejrzewam ze uzywana czesciej moze uzalezniac tzn moze ci byc trudno miec normalne wyproznienie bez pomocy specjalistow (za kazdym razem). Link Zgłoś
je4 Re: hydrokolonoterapia 24.03.03, 10:42 Konsultowałem ten temat u lekarza (sam nie stosowałem). Stwierdził,że jest sporo doniesień (w biuletynach) o naruszeniu higieny, o uszkodzeniach jelita (w wyniku niefachowej obsługi), a podobną skuteczność można uzyskać stosując preparat X-prep (bez recepty -ok 40 zł) lub FORTRANS (na receptę -ok.50 zł). Są to preparaty stosowane do przedoperacyjnego oczyszczenia jelita grubego zażywane doustnie. Chirurdzy oceniają ich działanie jako wysoko skuteczne. Wracając do hydrokolonoterapii - bardzo często (jest to prawie reguła) zespoły muzyczne przyjeżdżające do Polski na koncerty - w ramach umowy dot. ich pobytu - życzą sobie wykonanie tego zabiegu (na zachodzie jest bardzo modny). Koszt wynosi ok. 200 zł. Jednak wg zaleceń - częstotliwość powtarzania takiego zabiegu nie powinna być większa jak raz w miesiącu. Link Zgłoś