Dodaj do ulubionych

L-karnityna

29.04.03, 19:20
dzisiaj wzięłam pierwszą tabletkę L-karnityny. Czy to pomoże, jeśli chcę
stracić kilka kg? Dodam, że nie uprawiam jakoś specjalnie i intensywnie
sportu.
Obserwuj wątek
    • amorek69 Re: L-karnityna 29.04.03, 19:33
      Prawde mówiąc efekty będa mizerne. Niestety, przy karnitynie powinno się dużo
      ruszać. Poza tym, nie działa ona tak samo na wszystkie organizmy. Jedni schudną
      troszkę... inni nie. Osobiście, w skali 1-5 skutecznych środków odchudzających,
      to karnitynie dałbym 2. Są od niej znacznie lepsze :)
    • amorek69 Re: L-karnityna 29.04.03, 19:38
      Aha... i jeszcze jedno. Jeśli już się uparłas na tę karnitynę, to pamiętaj że
      ją się bierze cyklicznie. 3-4 tygodnie brania... i przerwa tydzień, dwa.
      Związek ten jest wytwarzany przez nasz organizm, ale w niewielkim stężeniu.
      Podając organizmowi dodatkową dawkę przez dłuższy czas, możesz go przyzwyczaić
      do tego i summa summarum on sam zaprzestanie ją samoistnie wytwarzać.

W razie czego... pisz :)
      • xxero Re: L-karnityna 29.04.03, 20:34
        dodac tez trzeba ze nawet przy wysillku trzeba zaywac jej
        sporo by uzyskac efekt ~ 1-1,5 g dziennie. Jezeli sie nie
        ruszasz i bedziesz brac po jednej tabletce (domyslam sie
        ze zawartosc to 200-500 mg) kasa idzie prosto w blotko...
    • amorek69 Re: L-karnityna 29.04.03, 22:52
      Dokładnie. Karnityna bez ruchu to strata kasy. To już lepiej zainwestuj w
      CHITOSAN i HCA, ewentualnie coś z rodziny Fat Burnerów.
      • siodemeczka Re: L-karnityna 01.05.03, 23:14
        A co sądzicie np. o Viaredinie, Chitochromie lub innych preparatach? Tak dużo
        to ja się nie ruszam, więc może rzeczywiście L-karnityna to zły wybór... Co
        polecacie? Tylko żeby było bezpieczne!
        Przy okazji pozdrawiam i dziękuję za informacje
        • amorek69 Re: L-karnityna 01.05.03, 23:29
          Osobiście polecam ci Chitosan i HCA, ewentualnie ekstrakt z Green Tea. To
          ciekawa kombinacja i co najważniejsze z naturalnych środków :) Dostępne w
          sklepach sportowych bądź dobrze zaopatrzonych aptekach.
          • siodemeczka Re: L-karnityna 04.05.03, 09:34
            Dzięki wszystkim za informacje.
            Chcę Was spytać o coś jeszcze, mianowicie, czy po jakimś czasie brania L-
            karnityny (np. po 3, 2 tygodniach)mogę od razu sięgnąć po jakieś inne środki,
            np Chitosan, bądź HCA?
            • amorek69 Re: L-karnityna 04.05.03, 15:14
              Nie widzę przeciwskazań. Ważne byś zrobiła sobie przerwę w braniu karnityny.
              • siodemeczka Re: L-karnityna 04.05.03, 19:04
                a jaka duża powinna być ta przerwa? Wystarczy kilka dni?

A powiedz mi jeszcze Amorku69 skąd ty tyle wiesz o tym wszystkim?
                • amorek69 Re: L-karnityna 04.05.03, 19:11
                  Nie nie... znacznie dłuższa... Od tygodnia do 2 tygodni. Skąd wiem? Praktyka
                  musi być poparta teorią :) Albo odwrotnie ;) Uprawiam kulturystykę i fitness.
                  Przy tych dyscyplinach, wiedza na temat diety, suplementów oraz różnych
                  reakcjach zachodzących w organizmie poddanym dużemu wysiłkowi fizycznemu, jest
                  niezbędna.

Pozdrawiam :)
                  • siodemeczka Re: L-karnityna 06.05.03, 21:40
                    OK, zrobię tę tygodniową przerwę, ale czy mogę teraz, tzn. po jakichś... hmmm 9
                    dniach brania L-karnityny, zaprzestać jej zażywania? Chcę zrobić tak, że teraz
                    przestaję brać L-karnitynkę, robię tygodniową przerwę i sięgam po... albo
                    Chitosan albo HCA, czy jakoś tak. Tak jak mi poleciłeś. Wieć jak? Mogę teraz
                    przerwać zażywania tej karnitynki(jeśli nie skończyłam serii)?
                    I powiedz mi jeszcze, skoro jesteś już tak miły, czy ten Chitosan i HCA są
                    naprawdę lepsze od L-karnityny? No bo moja qmpela to brała i mówi, że jest ok,
                    a poza tym mój kolega nie poleca mi brania żadnych tabletek (ale ja i tak
                    chcę:-)))i mówi, że jak już to właśnie L-karnityna. Czy schudnę po niej? Sorry
                    za zarzucenie pytaniami?
                    • amorek69 Re: L-karnityna 07.05.03, 16:51
                      Oj... bez przezady. Karnitynę możesz brac troszkę dłużej niz te 9 dni. Zastosuj
                      sobie kurację miesięczną. Nie rozumiem dlaczego chcesz przerwać cykl karnityny,
                      na rzecz chitosanu, czy HCA. Przeciez możesz brać i jedno i drugie. Karnitynę
                      przed wysiłkiem fizycznym, a chitosan i HCA przed posiłkami. A twój kolega
                      zareagował jak typowy laik. Jestem pewny, ze gdybys brała placebo,
                      stwierdziłby, że to sterydy ;)

Pozdrawiam... papa
                      • siodemeczka Re: L-karnityna 07.05.03, 21:01
                        hmmm... chitosan i HCA??? Tzn. że jedno i drugie czy tylko jedno z nich? a ile
                        one w ogóle kosztują? orientacyjnie. Dodam, że nie jestem otyła; po prostu chcę
                        zrzuciś jakieś... 5 kg. Super, że mogę brać jedno i drugie. Jesteś pewien, że
                        to mi nie zaszkodzi?
                        • amorek69 Re: L-karnityna 08.05.03, 00:07
                          Jestem pewnien. Spokojnie możesz brać przed głównym posiłekim łącznie chitosan
                          i HCA, popijając szklanką wody. Ważne jest by chitosan popijać większą ilością
                          wody, ponieważ to substancja balastowa, która w kontakcie z płynem pęcznieje.
                          Jeśli chcesz zrzucić te kilka kg... to te środki sa w sam raz. :)
                          Tylko nie kupuj ich w aptekach, bo znacznie przepłacisz... nawet dwukrotnie.
                          Skąd jesteś, to może ci podeśle adres sklepów sportowych, w których przy
                          profesjonalnej obsłudze zakupisz to co chesz :)

Papa
                          • siodemeczka Re: L-karnityna 08.05.03, 18:12
                            Jestem z pięknego miasta Gniezna. Tak, tak, pierwsza stolica.
                          • siodemeczka Re: L-karnityna 08.05.03, 18:20
                            a czy są jakieś ograniczenia wiekowe co do chitosanu i HCA?
                            • amorek69 Re: L-karnityna 08.05.03, 21:00
                              No pewnie, że są... I nie chodzi tu bynajmniej o sam chitosan, lecz ogólenie o
                              fakt "odchudzania". Dziewczęta w wieku dojrzewania, kiedy ich organizm się
                              rozwija i ma większe zapotrzebowanie na szereg związków, nie powinny stosowac
                              żadych kuracji odchudzających, gdyż moga same sobie zaszkodzić. To przecież
                              oczywiste.

Pozdrawiam...
                          • aneczkax Re: L-karnityna 12.05.03, 19:33
                            ja bardzo prosze o adresy z warszawy i Katowic takich sklepow:)Ogromnie z gory
                            dziekuje:)
                      • siodemeczka Re: L-karnityna 07.05.03, 21:10
                        chodzi mi o to, żeby nie przesadzić i nie wykończyć się. nie mam nadwagi, tak
                        jak pisałam, ale trochę przydałoby się zrzucić... dzięki za to, że chce Ci się
                        to wszystko pisać. A może byś tak cosik napisał e-mailem? To ja do Ciebie
                        napisałam:-) W sprawie tej diety
                        • amorek69 Re: L-karnityna 08.05.03, 00:09
                          Tak tak, dostałem twojego meila, ale niestety nie miałem dziś zbyt wiele czasu,
                          by ci odpisać. Miałem zawrót głowy w pracy :) Ale bez problemu, napisze ci o co
                          w tym wszystkim chodzi :) Najpóźniej do końca tygodnia :)

Pozdrawiam
                          • siodemeczka Re: L-karnityna 08.05.03, 18:17
                            Dziękuję, pozdrawiam i czekam na maila:-)
              • siodemeczka Re: L-karnityna 04.05.03, 19:06
                i jeszcze jedno: czy wystarczą same preparaty? wiem, że właściwie yo nie, ale
                czy nie stosując diety też schudnę? Chociaż trochę? Ile?
                • amorek69 Re: L-karnityna 04.05.03, 19:17
                  Prawda jest taka. Zapisze ci hierarchię.
                  1) Dieta i ruch
                  2) suplementy
                  Jak widzisz suplementy są jedynie dodatkiem w czasie diety odchudzającej.
                  Bazując tylko na samych suplementach, nie osiągniesz zadowalających wyników.
                  Nie mówiąc już o tym, że proces odchudzania znacznie się wydłuży. Tak więc
                  dieta i ruch to podstawa... a dopiero później suplementy.

Ile schudziesz bazując tylko na suplementach? Trudno powiedzieć. To kwestia
                  indywidualna. U jednych metabolizm jest szybszy, u innych wolniejszy.
                  Ale więcej niż 2-3 kg bym się nie spodziewał.

Pozdrawiam
      • siodemeczka Re: L-karnityna 04.05.03, 09:36
        Szczególne podziękowania za świetne wiadomości dla Amorka69:-))))))))
        • amorek69 Re: L-karnityna 04.05.03, 15:15
          Ależ nie ma za co :) Ja zawsze pomagam w miarę swoich możliwości :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka