siodemeczka 29.04.03, 19:20 dzisiaj wzięłam pierwszą tabletkę L-karnityny. Czy to pomoże, jeśli chcę stracić kilka kg? Dodam, że nie uprawiam jakoś specjalnie i intensywnie sportu. Link Zgłoś Obserwuj wątek
amorek69 Re: L-karnityna 29.04.03, 19:33 Prawde mówiąc efekty będa mizerne. Niestety, przy karnitynie powinno się dużo ruszać. Poza tym, nie działa ona tak samo na wszystkie organizmy. Jedni schudną troszkę... inni nie. Osobiście, w skali 1-5 skutecznych środków odchudzających, to karnitynie dałbym 2. Są od niej znacznie lepsze :) Link Zgłoś
amorek69 Re: L-karnityna 29.04.03, 19:38 Aha... i jeszcze jedno. Jeśli już się uparłas na tę karnitynę, to pamiętaj że ją się bierze cyklicznie. 3-4 tygodnie brania... i przerwa tydzień, dwa. Związek ten jest wytwarzany przez nasz organizm, ale w niewielkim stężeniu. Podając organizmowi dodatkową dawkę przez dłuższy czas, możesz go przyzwyczaić do tego i summa summarum on sam zaprzestanie ją samoistnie wytwarzać. W razie czego... pisz :) Link Zgłoś
xxero Re: L-karnityna 29.04.03, 20:34 dodac tez trzeba ze nawet przy wysillku trzeba zaywac jej sporo by uzyskac efekt ~ 1-1,5 g dziennie. Jezeli sie nie ruszasz i bedziesz brac po jednej tabletce (domyslam sie ze zawartosc to 200-500 mg) kasa idzie prosto w blotko... Link Zgłoś
amorek69 Re: L-karnityna 29.04.03, 22:52 Dokładnie. Karnityna bez ruchu to strata kasy. To już lepiej zainwestuj w CHITOSAN i HCA, ewentualnie coś z rodziny Fat Burnerów. Link Zgłoś
siodemeczka Re: L-karnityna 01.05.03, 23:14 A co sądzicie np. o Viaredinie, Chitochromie lub innych preparatach? Tak dużo to ja się nie ruszam, więc może rzeczywiście L-karnityna to zły wybór... Co polecacie? Tylko żeby było bezpieczne! Przy okazji pozdrawiam i dziękuję za informacje Link Zgłoś
amorek69 Re: L-karnityna 01.05.03, 23:29 Osobiście polecam ci Chitosan i HCA, ewentualnie ekstrakt z Green Tea. To ciekawa kombinacja i co najważniejsze z naturalnych środków :) Dostępne w sklepach sportowych bądź dobrze zaopatrzonych aptekach. Link Zgłoś
siodemeczka Re: L-karnityna 04.05.03, 09:34 Dzięki wszystkim za informacje. Chcę Was spytać o coś jeszcze, mianowicie, czy po jakimś czasie brania L- karnityny (np. po 3, 2 tygodniach)mogę od razu sięgnąć po jakieś inne środki, np Chitosan, bądź HCA? Link Zgłoś
amorek69 Re: L-karnityna 04.05.03, 15:14 Nie widzę przeciwskazań. Ważne byś zrobiła sobie przerwę w braniu karnityny. Link Zgłoś
siodemeczka Re: L-karnityna 04.05.03, 19:04 a jaka duża powinna być ta przerwa? Wystarczy kilka dni? A powiedz mi jeszcze Amorku69 skąd ty tyle wiesz o tym wszystkim? Link Zgłoś
amorek69 Re: L-karnityna 04.05.03, 19:11 Nie nie... znacznie dłuższa... Od tygodnia do 2 tygodni. Skąd wiem? Praktyka musi być poparta teorią :) Albo odwrotnie ;) Uprawiam kulturystykę i fitness. Przy tych dyscyplinach, wiedza na temat diety, suplementów oraz różnych reakcjach zachodzących w organizmie poddanym dużemu wysiłkowi fizycznemu, jest niezbędna. Pozdrawiam :) Link Zgłoś
siodemeczka Re: L-karnityna 06.05.03, 21:40 OK, zrobię tę tygodniową przerwę, ale czy mogę teraz, tzn. po jakichś... hmmm 9 dniach brania L-karnityny, zaprzestać jej zażywania? Chcę zrobić tak, że teraz przestaję brać L-karnitynkę, robię tygodniową przerwę i sięgam po... albo Chitosan albo HCA, czy jakoś tak. Tak jak mi poleciłeś. Wieć jak? Mogę teraz przerwać zażywania tej karnitynki(jeśli nie skończyłam serii)? I powiedz mi jeszcze, skoro jesteś już tak miły, czy ten Chitosan i HCA są naprawdę lepsze od L-karnityny? No bo moja qmpela to brała i mówi, że jest ok, a poza tym mój kolega nie poleca mi brania żadnych tabletek (ale ja i tak chcę:-)))i mówi, że jak już to właśnie L-karnityna. Czy schudnę po niej? Sorry za zarzucenie pytaniami? Link Zgłoś
amorek69 Re: L-karnityna 07.05.03, 16:51 Oj... bez przezady. Karnitynę możesz brac troszkę dłużej niz te 9 dni. Zastosuj sobie kurację miesięczną. Nie rozumiem dlaczego chcesz przerwać cykl karnityny, na rzecz chitosanu, czy HCA. Przeciez możesz brać i jedno i drugie. Karnitynę przed wysiłkiem fizycznym, a chitosan i HCA przed posiłkami. A twój kolega zareagował jak typowy laik. Jestem pewny, ze gdybys brała placebo, stwierdziłby, że to sterydy ;) Pozdrawiam... papa Link Zgłoś
siodemeczka Re: L-karnityna 07.05.03, 21:01 hmmm... chitosan i HCA??? Tzn. że jedno i drugie czy tylko jedno z nich? a ile one w ogóle kosztują? orientacyjnie. Dodam, że nie jestem otyła; po prostu chcę zrzuciś jakieś... 5 kg. Super, że mogę brać jedno i drugie. Jesteś pewien, że to mi nie zaszkodzi? Link Zgłoś
amorek69 Re: L-karnityna 08.05.03, 00:07 Jestem pewnien. Spokojnie możesz brać przed głównym posiłekim łącznie chitosan i HCA, popijając szklanką wody. Ważne jest by chitosan popijać większą ilością wody, ponieważ to substancja balastowa, która w kontakcie z płynem pęcznieje. Jeśli chcesz zrzucić te kilka kg... to te środki sa w sam raz. :) Tylko nie kupuj ich w aptekach, bo znacznie przepłacisz... nawet dwukrotnie. Skąd jesteś, to może ci podeśle adres sklepów sportowych, w których przy profesjonalnej obsłudze zakupisz to co chesz :) Papa Link Zgłoś
siodemeczka Re: L-karnityna 08.05.03, 18:12 Jestem z pięknego miasta Gniezna. Tak, tak, pierwsza stolica. Link Zgłoś
siodemeczka Re: L-karnityna 08.05.03, 18:20 a czy są jakieś ograniczenia wiekowe co do chitosanu i HCA? Link Zgłoś
amorek69 Re: L-karnityna 08.05.03, 21:00 No pewnie, że są... I nie chodzi tu bynajmniej o sam chitosan, lecz ogólenie o fakt "odchudzania". Dziewczęta w wieku dojrzewania, kiedy ich organizm się rozwija i ma większe zapotrzebowanie na szereg związków, nie powinny stosowac żadych kuracji odchudzających, gdyż moga same sobie zaszkodzić. To przecież oczywiste. Pozdrawiam... Link Zgłoś
aneczkax Re: L-karnityna 12.05.03, 19:33 ja bardzo prosze o adresy z warszawy i Katowic takich sklepow:)Ogromnie z gory dziekuje:) Link Zgłoś
siodemeczka Re: L-karnityna 07.05.03, 21:10 chodzi mi o to, żeby nie przesadzić i nie wykończyć się. nie mam nadwagi, tak jak pisałam, ale trochę przydałoby się zrzucić... dzięki za to, że chce Ci się to wszystko pisać. A może byś tak cosik napisał e-mailem? To ja do Ciebie napisałam:-) W sprawie tej diety Link Zgłoś
amorek69 Re: L-karnityna 08.05.03, 00:09 Tak tak, dostałem twojego meila, ale niestety nie miałem dziś zbyt wiele czasu, by ci odpisać. Miałem zawrót głowy w pracy :) Ale bez problemu, napisze ci o co w tym wszystkim chodzi :) Najpóźniej do końca tygodnia :) Pozdrawiam Link Zgłoś
siodemeczka Re: L-karnityna 04.05.03, 19:06 i jeszcze jedno: czy wystarczą same preparaty? wiem, że właściwie yo nie, ale czy nie stosując diety też schudnę? Chociaż trochę? Ile? Link Zgłoś
amorek69 Re: L-karnityna 04.05.03, 19:17 Prawda jest taka. Zapisze ci hierarchię. 1) Dieta i ruch 2) suplementy Jak widzisz suplementy są jedynie dodatkiem w czasie diety odchudzającej. Bazując tylko na samych suplementach, nie osiągniesz zadowalających wyników. Nie mówiąc już o tym, że proces odchudzania znacznie się wydłuży. Tak więc dieta i ruch to podstawa... a dopiero później suplementy. Ile schudziesz bazując tylko na suplementach? Trudno powiedzieć. To kwestia indywidualna. U jednych metabolizm jest szybszy, u innych wolniejszy. Ale więcej niż 2-3 kg bym się nie spodziewał. Pozdrawiam Link Zgłoś
siodemeczka Re: L-karnityna 04.05.03, 09:36 Szczególne podziękowania za świetne wiadomości dla Amorka69:-)))))))) Link Zgłoś
amorek69 Re: L-karnityna 04.05.03, 15:15 Ależ nie ma za co :) Ja zawsze pomagam w miarę swoich możliwości :) Link Zgłoś