adamsy01 10.05.03, 16:47 Hej czy dieta bogata w białko na dłuższą metę jest nieodpowiednia ? pozdro Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tessa13 Re: Dużo białka 12.05.03, 17:13 > Hej czy dieta bogata w białko na dłuższą metę jest nieodpowiednia ? Nie tylko nieodpowiednia: Dieta Atkinsa i podobne są po prostu nieodpowiedzialne i niebezpieczne. OK, przez dietę wysokobiałkową niby szybko się chudnie, ale to polega jedynie na stracie wody (a nie masy tłuszczowej). W takich dietach jest za mało węglowodanów, za mało witamin (prowadzi do chorób niedoborowych), za mało błonnika (powoduje choroby jelita, hemoroidy, itd.). Z drugiej strony jest za dużo cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych (które także podwyższają poziom cholesterolu!), so prowadzi do chorób przemiany tłuszczu i układu krążenia - np. do zawału serca. No i w końcu: za dużo białka obciąża nerki. Przez takie "odżywianie" nerki muszą wydzielać ciała ketonowe zamiast kwasu mocznego; przez to jego koncentracja we krwi podwyższa się i może prowadzić do dny moczanowej (arthritis urica). Pozdrawiam Tessa Odpowiedz Link Zgłoś
adamsy01 Re: Dużo białka 12.05.03, 18:48 Witam,trochę się przestraszyłam,dietę tą chciałam stosować przez jakiś czas aby szybciej schudnąć,chodzę na siłownię i miałam nadzieję że sobie pomogę a nie zaszkodzę pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
brumbak Re: Dużo białka 12.05.03, 18:58 - Oczywiście , okropnie nieodpowiednia. Silnie zakwasza obciąza metabolizm. Organizm potrzebuje bardzo niewiele białka. W przeciętnej" normalnej " diecie jest go około 2 razy więcej niz potrzeba organizmowi. Jesli ktoś wsuwa jeszcze więcej białka staje sie maszyna do utylizacji białka. Na diecie wysokbiałkowej DALEKO nie pociągniesz: - żaden sportowiec długodystansowy nie może przed wysiłkiem zjeść dużej porcji białka - bo nie dobiegnie do mety, nie dojedzie - jak kolarze. Odpowiedz Link Zgłoś
midm Re: Dużo białka 17.05.03, 17:46 Ja sie zgadzam, nie potrzebujemy az tyle bialka co sie nam zwyklo wmawiac. Odpowiedz Link Zgłoś
amorek69 Re: Dużo białka 14.05.03, 22:57 Zwiększone zapotrzebowanie na białko (i nie tylko) mają sportowcy uprawiający sporty siłowe, kulturystykę wyczynową, trójbój siłowy, jak również osoby po przebiegu przewlekłych chorób wątroby, żołądka lub jelit. Dla sportowców zapotrzebowanie to sięga (w zależności od wagi 2,5-3 gr na 1 kg wagi ciała) 200-300 gr białka dziennie. Muszą oni uzupełniac bialko średnio co 3 godziny. Ponieważ po tym okresie pojawia się już jego niedobór. Podkreślam, że białko to powinno być w pełni wartościowe, a to znaczy że powinno zawierać wszystkie niezbędne organizmowi aminokwasy. Osobom, które uprawiaja lekkoatletykę, fitness itp. zdecydowanie wystarczy ilośc białka, którą dostarczają w naturalnych produktach w ciągu dnia (110-120 g dziennie, czyli około 1,8 g/kg należnej wagi ciała na dobę). W czasie takiej diety należy równiez pamiętać o spożywaniu tłuszczow i węglowodanów. Oczywiście w odpowiednich ilościach i składzie... ale to już nie dotyczy tego tematu :) Odpowiedz Link Zgłoś
marzennak Re: Dużo białka 17.05.03, 13:13 Nie zgadzam się z opinią,że na diecie wysokobiałkowej traci się wodę, a nie tłuszcz.Na atkinsie straciłam 10 kg.Oczywiście tłuszczu, bo minęły 3 m-ce, a waga się nie zmienia. Uczciwie się przyznam,że jestem szczupła,ale mam problem z nerkami. Odpowiedz Link Zgłoś
brumbak Re: Dużo białka 17.05.03, 23:56 marzennak napisała: > Nie zgadzam się z opinią,że na diecie wysokobiałkowej traci się wodę, a nie > tłuszcz.Na atkinsie straciłam 10 kg.Oczywiście tłuszczu, bo minęły 3 m-ce, a > waga się nie zmienia. Uczciwie się przyznam,że jestem szczupła,ale mam problem > z nerkami. _To że dieta wysokobiałkowa może dac efekt odchudzania nie świadczy w ogóle o jej wartości. Jest to dieta bardzo szkodliwa dla zdrowia. Oczywiste ryzyko to.minn. uszkodzenie nerek czy odwapnienie kosci. Jak to niżej cytuje za naukowcami amerykańskimi ( tam już wszystko zbadano) organizm osoby stosującej dietę wyskokobiałkowa jest w anormalnym stanie ketozy – gromadzą się w nim w nadmiarze produkty spalania tłuszczu – ciała ketonowe. Itd. Itp. - It is a known fact that high protein intake can damage the kidneys and leach calcium from the bones. Very high-protein/low-carbohydrate diets result in a condition called ketosis. In ketosis, the body has used up its preferred fuel reserves, glycogen derived from carbohydrates, and instead burns fat. This generates substances called ketone bodies, which can be smelled in the breath. Wahida Karmally, a spokesperson for the American Dietetic Association, told Reuters Health that these diets can cause muscle breakdown, weakness, nausea and dehydration. They limit the intake of entire categories of food that provide certain nutrients, such as potassium, she explained. "These effects can happen right away," she said. Odpowiedz Link Zgłoś
yoric Nerki 20.05.03, 14:35 Bardzo żałuję, że nie mogę wkleić cytatów, ale wygrzebałem w bazie czasopism akademickich, dostępnych ze strony biblioteki każdego uniwersytetu (EBSCO host --> MEDLINE) artykuł 'Czy podwyższone spożycie białka u sportowców wpływa na nerki'. Konkluzja jest dość jednoznaczna - nawet do 2.8g/kg/dzień nie stwierdzono negatywnego wpływu. Jeśli jest ktoś chętny mogę dać bibliografię, bo z pdf za nic nie udało mi się zrobić 'cut'n'paste'. pzdrv Odpowiedz Link Zgłoś