magda2828 09.01.09, 17:58 Witam, mam takie pytanie czy mozna stosowac HL a dokladnie to koktajl i blonnik planujac lub bedac w ciazy? Osobiscie mysle, ze koktajl nie zaszkodzi ale nie jestem pewna co do blonnika. Link Zgłoś Obserwuj wątek
lenkaaa Re: HL a ciaza 09.01.09, 19:28 Ja bym raczej nie ryzykowala w ciazy... Uwazam, ze niewskazane jest chudniecie podczas ciazy a jesli chcesz stosowac HL w celu przytycia to najlepiej zapytaj o to swojego lekarza prowadzacego. Link Zgłoś
karia44 Re: HL a ciaza 10.01.09, 00:11 Spokojnie mozna stosowac koktajl i witaminy,ale oczywiscie nie ma mowy o zadnym odchudzaniu!!!Nalezy odzywiac sie normalnie a koktajl mozna pic jako dodatek witaminowo-mineralny.W ciazy nie powinno sie zazywac blonnika,ani tego z HL ani zadnego innego,bo blonnik zwiekszajac perystaltyke jeli moze powodowac zagrozenie poronieniem a w pozniejszym okresie ciazy przedwczesnym porodem. Link Zgłoś
adomix Re: HL a ciaza 10.01.09, 23:03 karia44 napisała: > Spokojnie mozna stosowac koktajl i witaminy,ale oczywiscie nie ma > mowy o zadnym odchudzaniu!!!Nalezy odzywiac sie normalnie a koktajl > mozna pic jako dodatek witaminowo-mineralny.W ciazy nie powinno sie > zazywac blonnika,ani tego z HL ani zadnego innego,bo blonnik > zwiekszajac perystaltyke jeli moze powodowac zagrozenie poronieniem > a w pozniejszym okresie ciazy przedwczesnym porodem. Idąc dalej tym tropem należałoby w czasie ciąży zrezygnować także z jedzenia warzyw,owoców,ciemnego pieczywa,kasz,ciemnego ryżu itp. gdyż wszystkie te produkty zawierają błonnik.Tylko że przy takiej bezbłonnikowej diecie będą zaparcia (nie mówiąc o innych negatywnych skutkach dla zdrowia),a myślę że zaparcia będą bardziej szkodliwe dla ciąży niż lekkie i bezwysiłkowe załatwianie się jakie zawdzięczamy błonnikowi. Myślę też że kobieta w ciąży może bez żadnego uszczerbku dla zdrowia swojego i dziecka pić/jeść koktail zamiast tradycyjnego śniadania czy kolacji.Przecież koktail jest pełnowartościowym posiłkiem zapewniającym więcej składników odżywczych niż np.kanapki czy jakaś mleczna zupa.Jeśli będzie piła koktail + tzw.normalne śniadanie to po prostu będzie tyła co też nie jest korzystne dla rozwoju ciąży. Link Zgłoś
karia44 Re: HL a ciaza 11.01.09, 09:33 Do Adomix-nie zaciegnalem tych informacji z sufitu a od lekarzy specjalistow,zarowno zwyklych jak i tych z HL,bo tak sie sklada,ze oprocz tego,ze jestem pielegniarka to jeszcze zajmowalam sie HL i bylam na wielu szkoleniach zarowno krajowych jak i miedzynarodowych.Ja mysle,ze sami specjalisci,ktorzy skomponowali ten produkt wiedza najlepiej kto moze go przyjmowac a kto nie.Nawet na etykiecie znajdziesz informacje,ze nie powinny go stosowac kobiety w ciazy.Bardzo krotko wyjasnie Ci dlaczego mozna jesc owoce,warzywa,ciemne pieczywo,itp. a nie mozna przyjmowac tabletek blonnikowych:otoz dlatego,ze w owocach,pieczywie,itd. jest tego blonnika stosunkowo malo,natomiast w tabletkach jest w olbrzymiej ilosci i dziala duzo silniej niz ten w postaci naturalnej.To tak jak bys powiedziala,ze smietana 10% i 30% to przeciez to samo,bo i to i to jest smietana,nie patrzac na to,ze owszem obie to smietany,tyle ze z kolosalna roznica jesli chodzi o zawartosc tluszczu. Link Zgłoś
adomix Re: HL a ciaza 14.01.09, 02:17 karia44 napisała: > Do Adomix-nie zaciegnalem tych informacji z sufitu a od lekarzy > specjalistow,zarowno zwyklych jak i tych z HL,bo tak sie sklada,ze > oprocz tego,ze jestem pielegniarka to jeszcze zajmowalam sie HL i > bylam na wielu szkoleniach zarowno krajowych jak i > miedzynarodowych.Ja mysle,ze sami specjalisci,ktorzy skomponowali > ten produkt wiedza najlepiej kto moze go przyjmowac a kto nie.Nawet > na etykiecie znajdziesz informacje,ze nie powinny go stosowac > kobiety w ciazy.Bardzo krotko wyjasnie Ci dlaczego mozna jesc > owoce,warzywa,ciemne pieczywo,itp. a nie mozna przyjmowac tabletek > blonnikowych:otoz dlatego,ze w owocach,pieczywie,itd. jest tego > blonnika stosunkowo malo,natomiast w tabletkach jest w olbrzymiej > ilosci i dziala duzo silniej niz ten w postaci naturalnej.To tak jak > bys powiedziala,ze smietana 10% i 30% to przeciez to samo,bo i to i > to jest smietana,nie patrzac na to,ze owszem obie to smietany,tyle > ze z kolosalna roznica jesli chodzi o zawartosc tluszczu. Oczywiście że śmietana 10% i 30% to nie jest to samo.Nie wiem natomiast na jakiej podstawie twierdzisz że tabletki zawierają ogromne ilości błonnika.Na etykiecie produktu HL "Błonnik i zioła" napisane jest że dawka dzienna (6 tabletek) zawiera 2,688g błonnika. Światowa Organizacja Zdrowia WHO zaleca spożywanie 20-40g błonnika dziennie.Widać więc wyrażnie,że tabletki te wcale nie mają go dużo. Dla porównania: 100 g jabłka (czyli raczej nieduże jabłuszko)zawiera 2g błonnika 100 g brukselki (czyli zaledwie kilka sztuk)zawiera 5,5g błonnika. Jeśli te tabletki faktycznie nie są wskazane dla kobiet w ciąży to prawdopodobnie szkodliwy jest jakiś inny ich składnik a nie sam błonnik. A jeszcze co do tego co zalecają lub nie zalecają lekarze to oni też nie są nieomylni. Kupiłam mojemu chorującemu na serce mężowi preparat HL Niteworks.Mąż zapytał swojego lekarza co o tym sądzi.Lekarz zdecydowanie odradził mu stosowanie tego preparatu.Na następną wizytę mąż zabrał ze sobą ten preparat oraz książkę L.Ignarro "Nigdy więcej chorób serca".Lekarz przeczytał etykietę na opakowaniu i już zezwolił mężowi na stosowanie preparatu.Poprosił też o pożyczenie książki.Na kolejnej wizycie zwrócił książkę i zapytał gdzie można kupić Niteworks bo on też chciałby to stosować. Wniosek prosty.Nic nie wiedział o działaniu tlenku azotu na układ krążenia i na wszelki wypadek początkowo go zakazał.Podobnych przykładów mogłabym przytoczyć jeszcze sporo ale nie czas i miejsce na to. Link Zgłoś