Dodaj do ulubionych

co z piwem

27.03.09, 12:46
strasznie lubię piwo i nie mogę zmusić się do zaprzestania popijania tego
trunku. wiem, że ma ono duże znaczenie w przybieraniu na wadze.
Obserwuj wątek
    • eva.fidler Re: co z piwem 31.03.09, 19:18
      Witam,

Zacznę od tego, że odchudzanie niemal zawsze wiąże się ze zmianą, przy czym
      zanim pojawi się zmiana masy ciała, niezbędna jest zmiana nawyków żywieniowych.
      To właśnie złe przyzwyczajenia są najczęściej powodem nadwagi. Rozpoczynając
      dietę, trzeba przygotować się na ich zmianę.
      Chcieć to móc ;-)

Picie piwa, jak i innych napojów alkoholowych podczas odchudzania, jest
      zakazane. Kilka przyczyn przemawiają na niekorzyść alkoholu podczas odchudzania:
      - 1 g alkoholu ma aż 7 kcal, dla porównaniu tłuszczu odpowiednio 9 kcal a białka
      i węglowodanów tylko 4. Poza tym alkohol nie niesie ze sobą niemal żadnych
      składników odżywczych - witamin, składników mineralnych. Stanowi on źródło
      pustych kalorii. Przy czym 100 ml piwa ma mniej więcej tyle samo energii co 100
      ml mleka. Lepiej zatem wypić zamiast piwa mleko, które dostarcza także białka i
      wapnia.

- pod wpływem alkoholu w pewnym stopniu tracimy kontrolę nad naszymi wyborami
      żywieniowymi. Duże łatwiej jest nam zatem ulegać rożnego rodzaju pokusom
      dietetycznym.

- alkohol jest tak naprawdę trucizną. Jego spożycie obciąża wątrobę.

Należy także zauważyć, że picie piwa najczęściej idzie w parze z niezdrowym
      jedzeniem i niezdrowym stylem życia. Piwo pijemy "na siedząco" przegryzając do
      niego chipsy czy paluszki. Tak jak samo piwo nie jest aż tak tuczące, tuczące
      jest jego "towarzystwo".

Reasumując, odradzam picie piwa podczas odchudzania.

Pozdrawiam
      • maple_leafs Re: co z piwem 06.05.09, 09:05
        A co z winem? Wielokrotnie czytałem o dobrym wpływie wina na stan
        zdorwia m.in. na układ krwionośny? Czy jeden - dwa kieliszki wina
        dwa razy w tygodniu do posiłku może zaszkodzić?
        • emilia.gnybek Re: co z piwem 07.05.09, 15:58
          Wino, zwłaszcza czerwone, jest bogatym źródłem polifenoli, które to jako
          naturalne antyoksydanty "zmiatają" wolne rodniki. Tym samym picie wina w małych
          ilościach może mieć działanie profilaktyczne chociażby w chorobach układu
          krążenia. Tyczy się to jednak takich ilości jak lampka czy dwie tygodniowo.
          Proszę pamiętać, iż większe ilości to zarówno podaż dodatkowych kalorii, jak
          także obciążenie dla wątroby i trzustki. W większych ilościach działa więc tak
          samo szkodliwie jak każdy inny alkohol.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka