Dodaj do ulubionych

Posiłek "po pracy"

21.04.09, 14:50
Mam prośbę tak do Pań ekspertek jak i do czytelników. Brakuje mi
inwencji twórczej na posiłek "po pracy", tj. godz. ok. 18tej. To
jest posiłek, który wcinam po przyjści do pracy, tak zwana kolacja.
Jak wygląda mój dzień: wstaję o 4 rano i przygotowuję się i moich
domowników do pracy/żłobka. O godz 6tej spożywam owsiankę, o godz.
9tej w pracy wcinam sałatkę z sałaty lodowej, z ogórkiem, pomidorem,
papryką, kukurydzą i jakimś dodatkiem typu, feta, drobiowa szynka,
czy żółty ser, do tego zjadam grachamkę 50gram z serkiem topionym i
drobiową szynką. ok 12tej jem jabłko, o 14tej obiad, zawsze są to
gotowane warzywa, kawałek mięsa (drobiowe pieczone lub gotowane) i
100 gram skrobii/mąki tj. ryż, makaron, kasza lub ziemniaki. No i ok
18tej docieram do domu i muszę zjeść coś smacznego ale innego niż to
co już w ciągu dnia zjadłam. Wymyśliłam, że może to być np. twaróg
wymieszany z jogurtem, miodkiem i łyżka posiekanych orzechów, może?
No ale co jeszcze? Macie jakieś propozycje? Co spożywacie o tej
porze, na ostatni w ciągu dnia posiłek a co jest smaczne i inne niż
to co już wymieniłam? Z góry dziękuję za inspiracje.

Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • emilia.gnybek Re: Posiłek "po pracy" 23.04.09, 14:42
      Planując swój codzienny jadłospis warto opierać się o zasady prawidłowego żywienia. Pomocna może być zwłaszcza piramida żywienia, która pomoże zachować odpowiednie proporcje pomiędzy poszczególnymi grupami produktów. U jej podstawy znajdują się produkty pełnoziarniste (5 porcji), warzywa (4 porcje), owoce (3 porcje), nabiał (2 porcje), mięso, ryby, nasiona roślin strączkowych (1 porcja). W Pani codziennym menu powinno więc pojawić się zarówno więcej warzyw jak również produktów z pełnego ziarna oraz owoców. Zachęcam zatem aby np. rano do owsianki (rozumiem, że z mlekiem czy jogurtem) dodać owoc, na drugie śniadanie zamiennie z owocami wprowadzać surówki, sałatki czy kanapki z dodatkiem warzyw. Podobnie w przypadku kolacji. Warto znaleźć po pracy chwilę i przygotować posiłek bogaty w jarzyny, np. gotowane warzywa z dodatkiem ziół i jogurtu, sałatkę na bazie kapusty pekińskiej czy sałacie zwykłej, surówkę z marchwi, pora, ale także kanapki z nasionami, warzywami. Na obiad zaś oprócz spożywania drobiu zachęcam do wprowadzania ryb. Ich w Pani planie, który Pani przedstawiła w ogóle nie widać, są zaś cennym źródłem kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 oraz jodu. Warto także sięgać na popołudniowy posiłek po tzw. zupy jednogarnkowe, czyli warzywne z dodatkiem mięsa i spożyć je z pełnoziarnistą bułeczką. W przypadku zaś drugiego śniadania, jeśli w sałatce pojawia się ser, szynka czy inne źródło białka, bułka najlepiej gdyby była już bez "obkładu".

Ważne jest także zachowanie odpowiednich 3-4 godzinnych odstępów między posiłkami, spożywanie pierwszego do dwóch godzin po przebudzeniu, a ostatniego na około 3 przed położeniem się spać. Równie istotne jest regularne spożywanie posiłków.

Oczywiście obok urozmaiconego jadłospisu w codziennym planie dnia powinno znaleźć się miejsce na ruch. On to bowiem pomaga nie tylko poprawić sprawność fizyczną, ale także samopoczucie. Po wysiłku bowiem organizm wydziela endorfiny, czyli hormony dobrego samopoczucia, euforii.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka