Dodaj do ulubionych

problem z butami do biegania...kto sie zna

04.02.15, 10:46
Chodzi o to, że po zakupie nowych butów do biegania zdzieram je wyjątkowo szybko na tylnej kości stopy. Nie mam tam żadnych deformacji. Buty zaczynają się targać między 3-5 miesiącem biegania, mniej więcej po 10 km co drugi dzień, czyli po jakichś 500 km. Nie są to buty "no name", ale zawsze firmowe Reebok. Może to kwestia producenta? Czy są jakieś buty, żeby tylny "język" miały trochę niższy, powiedzmy tak pod kostkę? W czasie chodzenia nic takiego się nie dzieje, tylko w czasie biegu. Buty są o 0,5 cm większe niż rozmiar stopy, ale tak ma być przy bieganiu. Najsmutniejszy jest fakt, że cała reszta buta jest w idealnym stanie i gdyby nie te przedarcia, mogłyby jeszcze dłuuugo służyć
Obserwuj wątek
    • mari_o12 Re: problem z butami do biegania...kto sie zna 04.02.15, 13:06
      Zapewne biegasz z pięty więc przy atakowaniu podłoża najbardziej cierpi właśnie zapiętek. Są dwa sposoby żeby temu zapobiec.
      1. Zakup w obuwniczym zapiętka i wklejenie go.
      2. Zwróć uwagę na buty jak kupujesz pewne modele mają specjalnie wzmacniane zapiętki.

Zapraszam do oceny swoich butów ocen-buty.pl
      • panialien Re: problem z butami do biegania...kto sie zna 04.02.15, 15:58
        dziękuje mari
        • panialien Re: problem z butami do biegania...kto sie zna 04.02.15, 16:01
          OTO ZDJĘCIA JAK WYGLĄDAJA MOJE BUTY WŁASNIE:)MOŻE NA PODSTAWIE TYCH ZDJĘC BĘDZIECIE WIEDZIEC WIĘCEJ :)
          buty terazniejsze:
          www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b058afe26263a439.html
          www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5eb8e377d1d60f95.html
          a to starsze buty...szkoda ich ,ale cóż..zdarły się :(
          www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/04ac9cb11608f7cf.html
          www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/dc8010831d2d3288.html
          • doral2 Re: problem z butami do biegania...kto sie zna 04.02.15, 20:01
            też tak miałam w butach adidasa.
            tylko w jednej parze i tylko na prawym bucie.
            potem biegałam w innych butach innych marek i w żadnych tak nie mam.
            tyle, że w tych innych nie biegałam tyle, co w tych pierwszych, więc może zmęczenie materiału?
            może spróbuj buty innej firmy?
      • panialien Re: problem z butami do biegania...kto sie zna 05.02.15, 14:25
        Gdy zaczynałem przygodę z bieganiem, owszem miałem problemy i spadałem na stopę,ale w miarę upływu czasu i treningu poradziłem sobię z tą przypadłością i biegam już prawidłowo.
        Jesli chodzi o "podkładke " pod stopy gdzie moge o cos takiego pytać:)( Może jakis link?:) ).
        Zgadzam sie ,że to może być kwestia firmy ,bo jak do tej pory jeszcze innej nie testowałem,dlatego proszę Was o opinię ,żeby niepotrzebnie nie wtopić pieniędzy w błoto..
        Na chwilę obecną myśle nad zakupem butów "do biegania " w Lidlu i zobacze co się bedzie działo,chociaż jeśli jest to kwestia słabego materiału z tyłu buta ,podejrzewam ,że z nimi będzie to samo.
        Buty dobrane były dobrze ,bo stopa odrysowana była na kartce papieru i zamówione były o pól cm większe.
        Dzięki za wszystkie porady:)
        • budzik11 Re: problem z butami do biegania...kto sie zna 05.02.15, 15:28
          panialien napisała:

> Gdy zaczynałem przygodę z bieganiem, owszem miałem problemy i spadałem na stopę
          > ,ale w miarę upływu czasu i treningu poradziłem sobię z tą przypadłością i bieg
          > am już prawidłowo.

A na co teraz spadasz??
    • budzik11 Re: problem z butami do biegania...kto sie zna 04.02.15, 20:11
      Może za luźno sznurujesz buty, stopa się porusza i wyciera materiał? Mnie w żadnych butach się tak nie zrobiło. Ale może to też kwestia producenta i słabego punktu produktu - nomen omen pięty achillesowej (na ścięgnie achillesa) w Reebokach? Spróbuj może innej firmy.
      • panialien dzięki ..czyli reeboki nie są idealne?? 05.02.15, 09:48
        Buty tej firmy wszędzie były wychwalane...dlatego biegam w nich ,ale może warto faktycznie spróbować inną markę?a jakie buty polecacie szczególnie Wy??
        • budzik11 Re: dzięki ..czyli reeboki nie są idealne?? 05.02.15, 11:42
          panialien napisała:

> Buty tej firmy wszędzie były wychwalane...

czy ja wiem? Jakoś nie widuję biegaczy w reebokach.

> a jakie buty polecacie szczególnie Wy??

ja bardzo sobie chwalę Pumę. Teraz biegam w Asicsach.
    • myelegans Re: problem z butami do biegania...kto sie zna 08.02.15, 05:00
      Po 500km buty sa do wymiany, to ci nawet producent powie, bo amortyzacja w nich juz siada.
    • powrozowy Polecam Asics 20.05.15, 15:59

O dziwo, ta firma ma najtanszy produkt a relatywnie dobry. Ja oczywiscie nie biegam, ale dosc intensywnie chodze I to jest jedyn chyba model, w ktorym akurat pieta sie nie sciera. Moj kolega, ktory biegal maratony, uzywal wylacznie Asics, po przetestowaniu wielu innych brands. ( Dzis uzywa do chodzenia kul).
      Scieranie zapietka to dosc przykra dolegliwosc, but robi sie prawie bezuzyteczny, bo ta dziura sprawia ze jest luzniejszy niz przy zakupie.....
      Za czasow mego biegania biegalem w Nike, Reebok , Mizuno, Under Armour, Adidasach (dawno I nie pamietam), oraz Pumie.
      Asics to najlepsza “wartosc za cene”, niezle sa Mizuno . Tragedia to Nike, szczegolnie te ostanie modele Airmax, tam pieta pada po tygodniu, podobnie jak w UA. Puma nie moj typ, za waskie generalnie na moja stope.
      Aktualnie najczesciej uzywam hybrid Eddie Bauer, jako ze wylacznie chodze, czesto po gorach. Te buty za raptem $ 100.00 sprawdzaja sie nawet na skalkach po deszczu : )
      • budzik11 Re: Polecam Asics 22.05.15, 08:07
        powrozowy napisał:

> O dziwo, ta firma ma najtanszy produkt a relatywnie dobry. (...)
        > Scieranie zapietka to dosc przykra dolegliwosc, but robi sie prawie bezuzyteczn
        > y, bo ta dziura sprawia ze jest luzniejszy niz przy zakupie.....

Ja nie polecam, właśnie w zapiętku, po ok. pół roku biegania, zrobiły mi się dziury, jakby ktoś wygryzł/wydłubał. Poza tym siatka na palcach (małych) się rozlazła a nie mam jakichś wystających. Nigdy więcej.
        Aktualnie biegam w butach Brooks (Ghost konkretnie) i póki co jestem zadowolona.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka