Dodaj do ulubionych

wieczorne rumieńce

IP: *.home.aster.pl 16.02.11, 22:29
Witam,
Od kilku tygodni u mojego 7,5 miesięcznego synka wieczorem (ok. godziny 17-18) pojawiają się rumieńce, policzki są gorące. Czym to może być spowodowane? Wydaje mi się, że jeśli byłaby to alergia to zaczerwienienie/ewentualna wysypka pojawiałyby się w ciągu całego dnia, a nie tylko wieczorami. Synek nie ma jeszcze ani jednego zęba, może to być związane z ząbkowaniem? Ostatnio ciągle wsadza paluszka do buzi i jeździ nim po dziąsłach. Podobno, że mąż gdy był mały to, gdy robił się zmęczony to pojawiały się u niego rumieńce...ale nie wiem sama, jakoś to nienormalne dla mnie jest. Synek miał podejrzenie skazy białkowej w 4 miesiącu, co objawiało się krwią w kupce, jednakże zbiegło się to z infekcję jelitową, która była główną przyczyną pojawiania się krwi, także do końca nie wiadomo czy ta skaza była czy nie, na dzień dzisiejszy krwi w kupce nie ma więc do nabiału wróciłam (karmię go piersią). Tak czy siak wydaję mi się, że gdyby to była alergia to chyba jednak problemy skórne byłyby cały dzień, a nie tylko wieczorami. Bardzo proszę o odpowiedź gdzie szukać przyczyny.
Obserwuj wątek
    • Gość: bambino Re: wieczorne rumieńce IP: *.home.aster.pl 16.02.11, 22:35
      Dodam jeszcze, że w domu mamy temperaturę 19-20 stopni, więc nie jest gorąco, synek nie jest jakoś wyjątkowo grubo ubierany (body z długim rękawem/body na ramiączkach i bluzeczka + rajstopki). Wilgotność powietrza też mieści się w normie.
      • k.plata-nazar Re: wieczorne rumieńce 17.02.11, 23:03
        a moze to efekt zmeczenia dziecka? niektóre dzieci przed snem demonstruja rózne objawy... moze rzeczywiscie drazni raczka i slina;
        dla zakonczenia sprawy krwawienia z dolnego odc przewodu pokarmowego- czy wykonaliscie Panstwo badanie kału na krew utajoną? Teraz, kiedy Pani jest na pełnej diecie.
        • Gość: bambino Re: wieczorne rumieńce IP: *.home.aster.pl 18.02.11, 08:41
          dziękuję za odpowiedź.
          Tak, wykonaliśmy, było ujemne, ale dla spokoju zamierzam powtórzyć dziś lub jutro. Zastanawiam się nad ewentualnym ponownym wyeliminowaniem białka mleka krowiego na jakiś czas w celu sprawdzenia czy te rumieńce na pewno nie mają związku ze skazą. Czy może być tak, że skaza nie objawia się już krwawieniem, a tylko czerwonymi policzkami? Wydaję mi się, że to faktycznie może być związane ze zmęczeniem, ale chciałabym mieć pewność, że temat skazy mamy zakończony, więc chcę zrobić wszystko co mogę w tym temacie.
          • niebieska_2004 Re: wieczorne rumieńce 22.02.11, 10:47
            Mojemu 6 miesięcznemu synkowi również wieczorami robią się takie czerwone i gorące policzki. Skazy białkowej nie ma, nadal wprowadzamy nowe pokarmy więc tez w pierwszym momencie pomyślałam że to może być jakieś uczulenie ale rano i przez cały dzień policzki są normalne więc może to rzeczywiście zmęczenie (bo dzieje sie to akurat wtedy jest zmęczony, tuż przed kąpielą i spaniem)
            Pozdrawiam,
            Ania
    • blue003 Re: wieczorne rumieńce 12.11.14, 20:09
      Mój synek miał identycznie , okazało się , że przez jabłko!!! Najbardziej alergizujace są: gluten, marchew, banan i jabłko!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka