Dodaj do ulubionych

Consensus....

15.04.10, 17:42
Witam,

Mając na uwadze to, co chcę tutaj napisać, muszę szczerze przyznać, że nie byłam zwolenniczką śp. Lecha Kaczyńskiego jako Prezydenta RP. Podpisałam się również pod petycją przeciwko pochowaniu jego i Jego śp. małżonki w krypcie wawelskiej. Jeśli Lech Kaczyński miałby spocząć tam dlatego, że był prezydentem, który zginął tragicznie (nie bohatersko, tylko tragicznie!), to niestety, ale powinniśmy się my, jako naród temu sprzeciwić. To historia powinna zweryfikować czy swoim życiem i swoją prezydenturą Lech Kaczyński zasłużył na Wawel. Nie widzę też merytorycznych argumentów dla pochowania w krypcie wawelskiej pani Marii Kaczyńskiej. Być może była wspaniałym człowiekiem. Być może była dobrą Pierwszą Damą. Ale to nie gwarantuje jej miejsca spoczynku w tym ważnym dla Polaków miejscu. To sam Naród powinien chcieć tam jej obecności.

Obserwując to, co dzieje się teraz w Polsce można dojść wyłącznie do jednego wniosku... Naród nie chce Lecha Kaczyńskiego i jego małżonki w krypcie wawelskiej. Dopatruje się w tej decyzji gry politycznej. Wystarczy spojrzeć na sondaż przy apelu Andrzeja Wajdy. Gdy ostatni raz zaglądałam tam dziś rano 81% głosujących popierała ten apel. A według mnie jest to apel o zdrowy rozsądek, bo decyzje podejmowane pod wpływem silnych emocji bardzo często bywają nietrafione. Podobne wrażenie odnoszę, gdy obserwuję protesty oraz liczbę podpisów pod znaną już wszystkim petycją. Przewaga przeciwników LK na Wawelu jest miażdżąca.

Powinniśmy zastanowić się więc, jak z tej niefortunnej decyzji wybrnąć. Słyszałam propozycję, żeby ta krypta była hołdem dla ofiar Katynia. Ktoś, kto to proponował, nie był chyba świadom, że w Katedrze Wawelskiej jest już urna, w której znajduje się ziemia z Katynia. Po co więc dublować coś, co w bardzo prosty i wyrazisty sposób pokazuje nasz szacunek i pamięć o tych tragicznych wydarzeniach sprzed 70 lat.

Może zastanówmy się jak uhonorować wszystkie ofiary tej katastrofy. Kardynał Dziwisz zrobił już mały krok w dobrym kierunku. Zaproponował, aby w krypcie znalazły się nazwiska wszystkich ofiar katastrofy. A może tak nazwać kryptę "Krypta ofiar katastrofy smoleńskiej"? Nie kryptą L.Kaczynskiego, nie prezydencką, tylko właśnie wszystkich ofiar. L.Kaczyński i M.Kaczyńska spoczną tam jako osoby, które spośród wszystkich ofiar piastowały najwyższe państwowe urzędy. W kaplicy znalazłyby się wówczas tablice z nazwiskami wszystkich pozostałych ofiar. Sądzę, że takie rozwiązanie przynajmniej częściowo rozwiąże spór, który toczy się teraz już nie tylko na forach, ale także na ulicach i w mediach. Pogrzeb w niedzielę i tak się odbędzie. Co do tego chyba nikt nie ma złudzeń. Pokazanie jednak LK nie jako prezydenta, a właśnie jako zwykłego człowieka, który zginął tragiczną śmiercią wśród przyjaciół i współpracowników, i przede wszystkim jako równego tym ludziom, będzie wyrazem dojrzałości i sprawiedliwości naszego systemy demokratycznego. Przecież podobno wobec Boga wszyscy jesteśmy równi.

Na koniec tylko krótkie sprostowanie dlaczego "tragedia smoleńska", a nie "tragedia katyńska". Tragedia katyńska już była. Miała miejsce 70 lat temu. Wciąż wiąże się z ogromnym bólem dla żon, matek i dzieci pomordowanych oficerów, ale także dla całego Narodu. Nie rozmywajmy jej wartości przez dopisywanie kolejnych zwrotek. Tamta sprawa jest już w sensie historycznym zamknięta. Pozostaje nam tylko pielęgnowanie tamtych wydarzeń w pamięci i modlitwa za dusze zmarłych. To, co wydarzyło się przed niespełna kilkoma dniami to zupełnie nowe wydarzenie, które również napełnia nas bólem. Bólem podobnym, ale jednocześnie innym. Znaliśmy tych ludzi... Osobiście, z gazet lub telewizji, ale w większości nie były to osoby nam obce. Jest to nasza wspólna historia, którą piszemy obecnie. Za 20, 30, czy 50 lat dzieci myśląc o Katyniu będą wspominać pomordowanych oficerów. Myśląc o Smoleńsku będą natomiast wspominać tych, którzy ponieśli śmierć, gdy lecieli tych oficerów opłakiwać.

Troszkę się rozpisałam, ale chyba musiałam to po prostu z siebie wyrzucić...
Obserwuj wątek
    • marysia130 Re: Consensus.... 15.04.10, 18:17
      Bardzo mądrze i pięknie napisane. Cieszę się, że na forach znajduje się głos
      rozsądku poparty kulturą wypowiedzi.
      • szonik1 Re: Consensus.... 15.04.10, 18:36
        Jestem ZA!!!
    • ban.joe Re: Consensus.... 15.04.10, 18:46
      Byłoby to chyba sensowne rozwiązanie tej niefortunnej decyzji. Brzmi sensownie.
      Popieram
    • kropotkina Re: Consensus.... 15.04.10, 18:48
      Bardzo dobry post. Jestem za!
    • jupiter116 Re: Consensus.... 15.04.10, 18:55
      Sensowne - pozwala na wybrnięcie z impasu zarówno przeciwnikom jak i zwolennikom
      LK na Wawelu.

Znając jednakowoż myśl polityczną prezydenckiego brata, nie sądzę aby
      jakakolwiek inicjatywa polubowna znalazła zrozumienie w zarówno Jarosława jak i
      jego akolitów - otóż (jak mniemam) LK jest im potrzebny na Wawelu jako kolejny
      (obok "nocy teczek") mitu na którym opierać ma się PiS lub jakakolwiek kolejna
      (bo tego nie wykluczam) partia Jarosława. Tak więc: porzućcie wszelkie nadzieje,
      wy, którzy tu wchodzicie...
    • marynica Re: Consensus.... 15.04.10, 19:16
      To dobry pomysł, aby wybrnąć z impasu! Zobaczymy co będzie po
      pogrzebie. Jeśli Jarosław zacznie się stroić w wawelskie zaszczyty i
      wykorzystywać śmierć swojego brata w kampanii to będzie granda na
      całą Polskę!!!
      • dunand-7 Re: Consensus.... 15.04.10, 19:21
        Bedzie granda, on juz o to zadba. Ludzie lubia nieszczesnikow, a jego takie
        tragedie spotkaly.

Bardzo mi sie spodobaly przemyslenia autorki watku, bardzo madre.
    • nessie-jp Re: Consensus.... 15.04.10, 19:20
      Dobry pomysł.
    • cherry.coke Re: Consensus.... 15.04.10, 19:55
      Swietny pomysl, z szacunkiem a skutecznie czci pamiec wszystkich ofiar i panstwa
      Kaczynskich jako ich reprezentantow. Tylko jak to naglosnic?
    • wposzukiwaniusensuistnienia Re: Consensus.... 16.04.10, 06:48
      Pojawiają się coraz to nowe pomysły na kryptę, w której spoczną Lech i Maria Kaczyńscy. W większości propozycje dotyczą uczczenia pamięci ofiar Katynia. A mi się marzy żeby krypta była tylko smoleńska... Po co mieszać w historii? Nie chcę żeby za kilkadziesiąt lat ludzie opowiadali, że LK został zastrzelony w Katyniu przez sowietów lub że polscy oficerowie zginęli w katastrofie lotniczej. Ludzka pamięć lubi płatać figle, a my Polacy mamy niestety to do siebie, że o naszej historii pamiętamy tylko przy okazji kolejnej tragedii. Bo przecież jeszcze tydzień temu niewiele osób interesowało się obchodami rocznicy mordu katyńskiego. A teraz wszyscy pomniki chcą stawiać.

Powinniśmy dopilnować, aby każdy, kto odwiedzi w przyszłości Wawel mógł w tej krypcie pochylić się nad tymi, którzy pamiętali o Katyniu i niejako przez tę pamięć stracili życie... Ale żeby w tym konkretnym miejscu pamiętali właśnie o tych ludziach, którzy w 2010 roku ponieśli tragiczną śmierć. To powinno być takie ich symboliczne miejsce.

Może po zakończeniu prac prokuratury udałoby się przenieść do krypty choćby niewielki fragment samolotu... A może jakąś pamiątkę z miejsca tragedii... Może flagę Polski, która jakimś cudem ocalała i została wydobyta spod wraku.
    • dorotka.k1 tablica z nazwiskami ma być 16.04.10, 08:45
      wyborcza.pl/1,75248,7776808,Sarkofag_z_alabastru_w_bursztynowym_odcieniu__Czy.html?utm_source=Nlt&utm_medium=Nlt&utm_campaign=2015058
      Tablica pamięci ofiar Smoleńska

"W krypcie, w której pochowana zostanie para prezydencka znajdzie się także
      tablica z nazwiskami wszystkich osób, które zginęły w katastrofie pod
      Smoleńskiem. Będzie 18 czerwca, w dzień urodzin prezydenta Lecha Kaczyńskiego."

• wposzukiwaniusensuistnienia Re: tablica z nazwiskami ma być 16.04.10, 08:58
        Właśnie: "18 czerwca, w dzień urodzin prezydenta Lecha Kaczyńskiego".

Nie rozumiem dlaczego wszyscy tak podkreślają to, że zginął LK. Przecież tam
        była też prawie setka innych osób. Dlatego uważam, że jest rzeczą niestosowną
        gloryfikowanie LK. Chciałabym żeby wyraźnie zaznaczono, że tragedia dotyczy
        także innych osób. Rozumiem, że to był nasz prezydent. Ale szczerze wierzę w to,
        że pokazanie tragedii ludzkiej lepiej zjednoczy Polaków, niż pokazywanie
        tragedii politycznej. Traktujmy proszę wszystkie ofiary jako istoty ludzkie, a
        nie jako funkcje polityczne. Każdy pozostawił po sobie rodzinę i po każdym
        pozostanie pustka. Funkcje będą szybko uzupełnione. Co więcej ludzie, którzy je
        pełnią będą się zmieniać. W natłoku bieżących spraw za kilka lat nikt nie będzie
        sobie zawracał głowy poprzednikami. Jednak nikt nie zastąpi dziecku ojca czy
        matki, a rodzicom dziecka. Pamiętajmy więc o ludziach, a nie o ich funkcjach.

Dlatego właśnie nie chcę żeby to była krypta pary prezydenckiej, lecz krypta
        upamiętniająca te 96 osób, które straciły tak tragicznie życie.
    • astrodaria Dobry pomysł 16.04.10, 09:57
      Uczczenie wszystkich (pracujących wtedy dla państwa polskiego) ofiar tej
      bezprecedensowej katastrofy miejscem pochówku pary prezydenckiej.
      I dobrze napisałaś o tym by "oddzielić" to wydarzenie i od Piłsudskiego i od
      ofiar Katynia, historia potrzebuje jasności.

• aretahebanowska Re: Consensus.... 16.04.10, 13:17
      Nareszcie jakiś głos rozsądku. Tylko kto go usłyszy?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka