15.03.11, 23:36
Czy ktos moze wie gdzie mozna kupic lubczyk?
Obserwuj wątek
    • edytais Re: Lubczyk 16.03.11, 00:45
      Jestem fanem tej strony:
      www.mountainroseherbs.com
      Maja korzen i lisc (lovage)
      • lilazw Re: Lubczyk 16.03.11, 04:02
        Wielkie dzieki :) ale tam chyba tylko sprzedaja korzen lubczyka lub suszone liscie a ja bym chciala "swieza" roslinke. Obieglam juz chyba wszyskie okoliczne sklepy ze zdrowa zywnoscia niestety bez sukcesu :( A tak przy okazji czy masz moze sprawdzony przepis na chleb wlasnego wypieku. Tylko taki zeby smakowal jak nasz polski :)
        • gocharynka2 Re: Lubczyk 16.03.11, 17:06
          Jezeli chodzi o chleb to poszukaj na stronie www.wielkiezarcie.com
          Po otworzeniu strony w lewym gornym rogu masz przepisy nacisniej na to i pokarze Ci sie dzial Pieczywo lub w gornym prawym rogu masz szukaj.
          Bardzo dobra strona z przepisamy z calego swiata
          • edytais Re: Lubczyk 16.03.11, 20:18
            Ja robilam rozne chleby. Najlepsze i najblizsze polskim byly na zakwasie i takie wlasnie pieklam.
            Zdaje sie 3 lata temu znalazlam na youtube fajny przepis. Wprawdzie ten co pokazuja na bazie bialej maki nie zupelnie jest taki jak w PL, ale jesli zrobisz 50/50 z ciemna maka zytnia wychodzi jak polski zytni chleb z pyszna chrupiaca skorka.
            Ja juz innych nie robie bo ten wychodzi super pycha i latwiejszego w wykonaniu chyba nie ma (moje dzieci robily poza wrzuceniem do piekarnika).
            Inna moja zmiana przepisu to 2x wielkosci. CZas pieczenia ten sam, ale ja wole miec duzy chlebek przy tej samej robocie. Poza tym to on u mnie znika... nawet ten podwojny przy rodzince 5 osobowej.
            www.youtube.com/watch?v=13Ah9ES2yTU
            • edytais Re: Lubczyk 16.03.11, 20:20
              Swiezy lubczyk chcesz? Oj to chyba bedzie problem! Ja tu mieszkam juz bardzo dlugo, ale nie NY czy CHicago gdzie chyba wszystko pod sloncem mozna kupic i nie widzialam jeszcze swiezego lubczyku w sprzedazy. Ludzie tutaj nawet nie wiedza co to takiego. Raz nawet sama posialam, ale moj ogrodek jest tak maly, ze szkoda mi bylo miejsca na lubczyk.
              • lilazw Re: Lubczyk 16.03.11, 23:16
                Dzieki :) Przepis to dla kolezanki chcialam az tak ambitna nie jestem :) Wyglada na to, ze bede musiala posadzic sobie ten lubczyk. Mam nadzieje, ze zajace i wiewiorki go nie opedzluja :) Do tej pory wyzarly wszysko co odwazylam sie posadzic :(
                • edytais Re: Lubczyk 17.03.11, 19:57
                  Ja tez mam problem z wiewiorkami :( Za lubczykiem nie przepadaly, ale moga uszkodzic korzenie grzebiac w ziemi wokol roslinek.
    • marekatlanta71 Re: Lubczyk 17.03.11, 20:56
      A co na to mąż?
      • gocharynka2 Re: Lubczyk 20.03.11, 03:16
        Edytais czy dodajesz do robienia swiezych drozdzy zamiast suchych? Jezeli tak to ile?
        Ja dzisiej wieczorem wlasnie robie przepis z przepisu jaki podalas, ale dodalam mala kostke tak 1cm swiezych drozdzy rozmrozonych zobaczymy co wyjdzie :)
        • edytais Re: Lubczyk 20.03.11, 20:05
          Ja zawsze dodaje suche bo swiezych nie mam gdzie kupic.
          Ja zwykle nastawiam ciasto na noc. Rano pieke i jest gotowy na lunch :)
          Nasz ulubiony lunch to salatka zielona z wlasnego ogrodka, taki pieczony chlebek z olejem z oliwki plus ser parmesan plus czosnek plus odwaga meza jak pojdzie do pracy, zeby ludzi oddechem nie przestraszyl :)
          Na salatke musimy niestety poczekac jescze miesiac...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka