Dodaj do ulubionych

nowy typ wakacji

04.07.11, 14:47
Dzis 4 Lipca, na forum cisza, "wszyscy" za miastem. A ja nie tylko w miescie, ale od wielu dni, moze niecodziennie, jestem na nowej formie wakacji - staycation. To slowo utworzone, przynajmniej w NY, dla nazwania spedzania wolnego czasu w miescie. Mam wlasnie gosci i jak zawsze w takich przypadkach, zameczam ich wycieczkami po mojej ukochanej metropolii NY.
Musze powiedziec, ze informacje o zgonie miasta z powodu braku pieniedzy sa przedwczesne. Nie mowie o corocznych przeroznych festiwalach, imprezach na wolnym powietrzu, ktore zawsze mozna sobie wystukac w internecie wspomne o innych - najnowszych. Od 2 tygodni zaczal kursowac po East River prom, ktory ma rozladowac troche ruch miejski. Poprzednio jedynie przecinal rzeke. A teraz plynie z Wall Street na broklynskie wybrzeze, dalej wzdluz brzegu kilka przystankow, nawet zatrzymuje sie przy India Str. na Greenpoint (-cie), potem dalej wzdluz i znow na Manhattan. Za 12 dolarow mozna wykupic bilet calodzienny i dowolna razy wsiadac i wysiadac. W kazdym miejscu warto wysiasc, nadbrzeza wspaniale sie rozbudowuja i zazieleniaja.
Inna atrakcja jest otwarty dwa lata temu, a teraz przedluzony o kilkanascie ulic High Line Park na miejscu starej trakcji kolejowej - od strony rzeki Hudson.
Nie wspominam juz o wycieczce na Governor Island, gdzie mozna od kilku lat doplynac platnym, lub darmowym promem z wlasnym rowerkiem, lub wypozyczyc na miejscu.
A sciezki rowerowe? Jest ich w miescie coraz wiecej. Najlepiej zaopatrzyc sie w darmowa mape dla rowerzystow.
PS-1 jako ciekawostke podam, ze bilety na wejscie na korone Statui Wolnosci sa dostepne dopiero na pazdziernik.
PS-2 nie wszyscy jestesmy z NY? Nie szkodzi, w Waszych okolicach na pewno tez sie cos nowego dzieje. Warto poszukac.
Obserwuj wątek
    • gram.w.zielone Re: nowy typ wakacji 05.07.11, 08:08
      W NY jest super w swiateczne weekendy, bo ludzi malo... w Memorial Day weekend tez bylo przyjemnie. Przypomnialas mi o tym promie na East River, musze sie koniecznie wybrac. Ten weekend spedzilismy wlasnie w miescie, w piatek dostalismy sie do restauracji Buddakan zupelnie bez rezerwacji (normalnie niemozliwe w weekend), potem bylismy w Gotham Comedy club. Dawno sie tak nie usmialam :-)
      • zochama Re: nowy typ wakacji-do gram w zielone 06.09.11, 16:39
        Chce cie zapytac o te restauracje Buddakan, widzialam ich strone internetowa, slicznie jest tam w srodku, to pewnie ceny tez sa wysokie... jak jest jesli mozesz napisac, przyjezdza do mnie kolezanka i nie chcialabym dac plamy ze dajmy na to tam pojdziemy a nie bedzie mnie stac nawet na herbate ;))
    • monie_pl Seattle Summer guide 05.07.11, 18:58
      Co roku Seattle Times zbiera informacje juz na poczatku maja na 3 iesiace naprzod i przygotowuje Seattle Summer Guide. Nie ogranicza sie on tylko do Seattle, ale takze do okolicznych terenow.

A tutaj link dla zainteresowanych co dzieje sie na Polnocnym-Zachodzie.
      seattletimes.nwsource.com/flatpages/travel/summerguide.html

Pozdrowionka
      Monia
    • tamsin Re: nowy typ wakacji 05.07.11, 21:33
      po drodze mijam Marriott, w zeszlym tygodniu mieli napis "book your staycation here" (???), w tym tygodniu maja "book your bizcation here". z niecierpliwoscia czekam na nowe slowo w przyszlym tygodniu.
    • mjermak Re: nowy typ wakacji 29.07.11, 21:10
      A moglabym prosic o jakies blizsze info o tym promie, link?

Co roku jezdzimy do NY w lecie na 2-3 dni i co roku robimy cos nowego. Rok temu bylismy z corka w MET , wejscie suggested donation, darmowe programy dla dzieci, malej sie tak spodobalo, ze pojechalismy tam znow w zimie.
      My tez uprawiamy staycation w Waszyngtonie, muzea za darmo w wiekszosci, dodatkowo w kazdym sa jakies zajecia dla dzieci, piekne parki, dzieki czlonkostwu w YMCA mamy baseny i inne sportowe atrakcje jak jest za goraco. Co prawda w tygodniu korzysta z tego glownie corka z opiekunka ale nie nudzi sie na pewno.
      • marekatlanta71 Re: nowy typ wakacji 02.08.11, 03:58
        Myśmy w niedziele zrobili sobie dwugodzinne wakacje - poszliśmy na plaże :)
    • monie_pl HURRA, w Seattle w koncu lato przyszlo! 04.08.11, 00:56
      Wszyscy sie smaza i praza w Stanach, a u nas, czyli za gorami i lasami.... bardzo przyjemnie, bo niezby goraco i popaduje, ale.... w koncu lato przyszlo i mamy powyzej 70F (czyli cieplo dla niewtajemniczonych!)

W zeszla sobote poszlismy na "przechadzke" 10 mil i ogladalisym Otter Falls, bo niestety nie wiedzielismy, ze da sie na tej naturalnej zjezdzalni pozjezdzac prosto do zimnej wody.
      Link tutaj: www.wta.org/go-hiking/hikes/taylor-river

A kolejne wakacje to bedzie przejazd lesna droga na szczy Poo Poo Point (tak dobrze przeczytaliscie) i poogladanie paralotni... z daleka, bo ja to mam lek wysokosci.
      Link tutaj: www.wta.org/go-hiking/hikes/poo-poo-point

No i to wszystko w odleglosci 30 minute samochodem, wiec jak nie zachwycac sie Pacific Northwest!
      Monia
      • zyta2003 Re: Pierwsze miejsce miasta NY ;-)) 09.08.11, 14:13
        www.walkscore.com/rankings/
        Azeby odwrocic uwage od narzekan na wielce uciazliwe poruszanie sie samochodem w mojej ukochanej metropolii i jej okolicach zalaczam link, z ktorego wynika, ze NYC jest najbardziej przyjaznym do chodzenia miastem w Stanach. Wprawdzie wynik tylko o piers lepszy od San Francisco, ale zawsze -:))
        Zreszta w rankingach z calego swiata NY placze sie nierzadko w pierwszej dziesiatce. Nie mam pojecia dlaczego.
        Jak to licza? Dla mnie wiekszosc miast europejskich, nie wspominajac o cudownych miastach w Hiszpanii jest bardziej przyjazna w tym wzgledzie.
        Jako zwolenniczka uzywania w miescie (jesli to mozliwe) nog, roweru i transportu publicznego podoba mi sie zabawa w takie rankingi.
    • klaudona pomysl na wakacje w miescie 23.08.11, 15:39
      Za nieiwlkie pieniadze albo nawet za darmo (w niedziele) mozna wybrac sie
      na adventure course (to chyba sciezka zdrowia po naszemu). Czasami lacza to z nocowaniem w parku pod namiotem:
      Sunday programs
      • klaudona Re: pomysl na wakacje w miescie 23.08.11, 15:41
        Individuals and Families
        Free programs are available for individuals aged 8 and above on a first–come, first-served basis on Sundays at 10:00 a.m. and 1:30 p.m., May through November (weather permitting). During July and August, please register for the free program on Mondays. In other months, registration is not required. Registration begins at 9:30 a.m and 1:00 p.m. If you are with a large group you may be turned away or you may not be placed with the other members of your group.) Crowds are expected.

• klaudona Re: pomysl na wakacje w miescie 23.08.11, 15:58
          Znalazlam artykul w NYT.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka