Dodaj do ulubionych

platki owsiane:)

05.01.07, 11:49
Przede wszystkim witam i dziekuje za przyjecie mnie na forum:)

Niedlugo wybieram sie do Stanow i mam w zwiazku z tym male pytanie...czy w amerykanskich sklepach mozna kupic platki owsiane ZWYKLE czy tez tylko BLYSKAWICZNE? Nie roznia sie one wygladem ani smakiem, po prostu blyskawiczne sa bardziej przetworzone, szybciej pecznieja i maja wyzszy index glikemiczny.
Czy moze po prostu na opakowaniu jest napisane oatmeal bez szczegolowego opisu? Bede wdzieczna za odpowiedz, bo nie wiem czy pakowac do walizki zwykle platki:)

Pozdrawiam.

Obserwuj wątek
    • edytais Re: platki owsiane:) 05.01.07, 17:18
      Mozna kupic i jedne i drugie. Te blyskawiczne to Quick oats, te normalne to
      Rolled oats. Te pierwsze sa dostepne w kazdym sklepie spozywczym, te drugie
      nie zawsze, ale kazdy sklep ze zdrowa zywnoscia je ma.
      Jak nie mozesz czegos dostac w sklepie to zawsze jest internet. Ja wiekszosc
      zboz tak kupuje.
    • kasiasmom Re: platki owsiane:) 05.01.07, 17:23
      No, nie zartuj, platki owsiane chcesz ze soba taszczyc? W kazdym sklepie sa,
      jesli chcesz zwykle, nie blyskawiczne, to wybierz "old-fashioned",
      nie "instant" czy "quick-cooking". Wygladaja tak:
      www.quakeroatmeal.com/qo_ourProducts/quakerOats/product.cfm?productid=3
      Oczywiscie nie tylko tej marki sa na rynku, tylko Quaker sa najbardziej znane,
      ja osobiscie jem "niemarkowe" z Walmartu i tez zyje :-)
    • artremi Re: platki owsiane:) 05.01.07, 17:46
      Dziwi mnie kiedy Polacy przywoza z PL platki, kasze, make, itp.
      Jeszcze sie nie spotkalam z produktem z zadnym kraju (m.in. PL) ktorego nie
      mozna kupic w USA. Jedyny wyjatek o jakim wiem, to szynka hiszpanska, ale po
      prostu FDA nie dopuszczala tego na tutejszy rynek. Wiec przywoz w walizce tez
      jest niedozwolony, bo piekny zapach wykryje pies na lotnisku.
      Pozostale produkty - podejrzewam ze chodzi tu o oszczednosc paru centow lub
      ewentualnie dolarow.
      • tamsin Re: platki owsiane:) 05.01.07, 18:15
        nie wiem dlaczego nie dopuszcza sie przywozu szynki z hiszpani a prosciutto
        zalega polki w kazdym supermarkecie..
        • artremi Re: platki owsiane:) 05.01.07, 18:24
          Masz racje, bo jest to w sumie to samo. Czytalam ostatnio ze maja dopuscic
          hiszpanska szynke na amerykanski rynek w tym roku. Nie moge sie doczekac!
          Nie znam przyczyn, ale byc moze w Hiszpanii nie ma tak duzych producentow jak
          np. w Parmie. Aby dopuscic taki produkt (praktycznie surowe mieso)agent FDA musi
          zrobic inspekcje u producenta. Do tego wymagaja bardzo dokladnych raportow z
          miejsca produkcji. Wszystko to jest co najmniej niepraktyczne dla malych
          producentow.

tamsin napisała:
          > nie wiem dlaczego nie dopuszcza sie przywozu szynki z hiszpani a prosciutto
          > zalega polki w kazdym supermarkecie..
      • triskell Re: platki owsiane:) 08.01.07, 05:28
        artremi napisała:
        > Jeszcze sie nie spotkalam z produktem z zadnym kraju (m.in. PL) ktorego nie
        > mozna kupic w USA.

Zapewne piszesz z miasta, w którym są polskie sklepy. Niestety, nie wszędzie
        wygląda to tak różowo.

Z perspektywy miasta, w którym nie ma polskiego sklepu (ani rosyjskiego, ani
        żadnego podobnego), na listę taką mogłabym wpisać:
        - kisiele,
        - budynie i galaretki bez cukru lub słodzika (po prostu takie nie słodzone
        niczym - ani cukrem, ani aspartamem),
        - cukier waniliowy czy też wanilinowy (wiem, jest ekstrakt, ale w przypadku
        korzystania z polskich przepisów trzeba pokombinować, jak zmienić ilość cukru,
        bo cukier waniliowy jest słodki, a ekstrakt nie),
        - twaróg vel biały ser,
        - smakowe herbaty Pu-Erh (przez internet da się zamówić takie zwykłe, nie
        smakowe, w sklepach nie da się kupić żadnych - gdy w Polsce stanęłam przed półką
        w ponad 20-toma smakami, nie wiedziałam, od czego zaczynać, w końcu przyjechałam
        z Polski z taką ilością herbat, że aż dziw, że mnie o kontrabandę nie posądzono
        ;-P),
        - pietruszka w korzeniu (seler korzeniowy, czyli tzw. celeriac, da się czasem
        kupić w dwóch tutejszych sklepach, ale nie zawsze),
        - advocat, krupnik i kilka innych polskich alkoholi,
        - pasztety o smakach typu pomidorowy, majerankowy, itp.,
        - pasty rybne do smarowania chleba, takie, jak polska Pastella czy pasty Lisnera,
        - serki topione np. z pieczarkami, szynką czy słonecznikiem (dostępne są tu
        "trójkąty" Krówki Śmieszki, ale tylko śmietankowe)...

Przy tych ostatnich trzech pozycjach podkreślam, że chodzi mi o zaopatrzenie w
        moim konkretnym mieście/stanie (WA). Wiem z poprzednich wątków, że osoby ze
        wschodniego wybrzeża wspominają czasem o sklepach "Whole Foods" - sklepy tej
        branży tu nie występują.

Pozdrawiam świeżo po powrocie z Polski, znad sterty nie rozpakowanych jeszcze
        bagaży.
    • mujer123 Re: platki owsiane:) 05.01.07, 17:59
      Dziekuje bardzo za odpowiedz! Chcialam zaznaczyc, ze nie wpadlabym na to, aby przywiezc z Polski platki, aby oszczedzic dolara:) Obawialam sie po prostu, ze w Stanach mozna kupic wylacznie blyskawcznie platki, ktore z powodu wysokiego indeksu glikemicznego wcale nie sa zdrowe. Bardzo sie ciesze, ze jest inaczej. Dziekuje za dobra wiadomosc:)

Pozdrawiam.
      • artremi Re: platki owsiane:) 05.01.07, 18:03
        Nie powinnas sie wstydzic oszczedzania. Ta cecha jet coraz bardziej popularna w
        Stanach... Niestety wiekszosc ludzi nadal wydaje wiecej niz zarabia.
        • mujer123 Re: platki owsiane:) 05.01.07, 18:11
          Zanim zglosilam chec uczestnictwa forum, czytalam sobie je troche, takze znam niektore nicki i tworczosc pewnej osoby...Czy to Ty rhodeisland?
          • artremi Re: platki owsiane:) 05.01.07, 18:26
            Nie, ja jestem niezalezna osoba. Chyba sie nie obrazilas moim komentarzem, ze
            oszczednosc jest zaleta, ale ignoracja - wada.
            • mujer123 Re: platki owsiane:) 05.01.07, 18:30
              Nie, nie obrazilam sie. Jednak jezeli ktos na pytanie o dostepnosc pewnego produktu w Stanach, odpowiada mi, ze nie powinnam wstydzic sie oszczedzania(???), to jest to troche dziwne...
            • rhodeisland Re: platki owsiane:) 06.01.07, 06:09
              Ja tez jestem niezalezna osoba.
    • aniutek Re: platki owsiane:) 05.01.07, 18:54
      mozna kupic chyba z 10 rodzajow platkow owsianych blyskawiczne, naturalne, irish, smakowe, slodkie
      slone, old fashion, ..... i wiele wiele innych.
    • rhodeisland Re: platki owsiane:) 06.01.07, 06:13
      Nie wiem, czy jesz tylko gotowane platki. Moze je wolisz, a moze nie odkrylas
      wielu rodzajow platek zalewanych mlekiem, nie gotowanych. Mozna tez je zalewac
      plynem z soi, ryzu lub orzechow (jesli sie nie lubi albo nie chce jesc mleka).
      Ja co tydzien niemal odkrywam nowe rodzaje. Staram sie zeby byly organiczne,
      mialy jak najmniej cukru i jak najwiecej rodzajow grains.
      • kreola4 Stoi cara na kornerze :). 07.01.07, 06:01
        rhodeisland napisała:

"...jak najwiecej rodzajow grains.".

:).
        • rhodeisland Re: Stoi cara na kornerze :). 08.01.07, 03:54
          Nie przychodzi mi do glowy polski odpowiednik. Moze go podasj, ekspertko
          Pinglish?
          • kreola4 Grain/brain. 08.01.07, 04:17
            rhodeisland napisała:

"Nie przychodzi mi do glowy polski odpowiednik....podasj..."

Ziarno lub zbiorowo zboza.
            You are welcome.
            • rhodeisland Re: Grain/brain. 08.01.07, 05:22
              Chyba raczej ziarna, bo niektore skladniki cereals sa dosc egzotyczne jak
              amaranth, quinoa. To nie sa chyba zboza?
        • rhodeisland Re: Stoi cara na kornerze :). 08.01.07, 03:55
          Nigdy nie mowilam cara na cornerze, to przesada, co innego, gdy nie wie sie
          tlumaczenia poszczegolnych slow.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka