Dodaj do ulubionych

Giełda tekstów Pressmart

09.03.11, 17:45
Czy ktoś coś wie na ten temat? Czy ktoś coś tam zamieszczał, zna ktogoś, kto coś zamieszczał, albo zna kogoś, kto zna kogoś itd.? Tu jest artykuł na ten temat: wyborcza.biz/biznes/1,101562,9222895,Startuja_gieldy_internetowe_dla_dziennikarzy.html

A tu link do samego Pressmartu: pressmart.pl/

Obserwuj wątek
    • swiergotek_drzewny Re: Giełda tekstów Pressmart 14.03.11, 18:40
      Jak rozumiem, ten serwis jest społecznie nieznany i niewypróbowany. Sądząc po tekstach, które się tam pojawiają (np. jeden z błędem ortograficznym w pierwszej linijce), wielkiego sukcesu mu nie wróżę. Ale pożyjemy, zobaczymy.
      • pivixonline Re: Giełda tekstów Pressmart 24.05.11, 09:43
        Narzędzie pewnie dobre, szczególnie dla młodych dziennikarzy, a że dziennikarze robią błędy ortograficzne..... no cóź taki mamy teraz poziom dziennikarstwa. Niestety
        • eulalia11 Re: Giełda tekstów Pressmart 27.05.11, 22:53
          Juz kiedyś działala podobna firma (chyba nadal działa) i chyba wszyscy na tym nieźle wychodzili:)
    • japanka2 Re: Giełda tekstów Pressmart 04.11.11, 18:02
      Ja nie znam, poważnie wygląda, ale jak działa trzeba by sprawdzić.
      Ja na razie dodaję teksty do czegoś prostszego (Market textmarket i jest bardzo ok, więc myślę że ten pressmart tym bardziej powinien być ok, ale jak przetestuję to dam znać
      • nomina Re: Giełda tekstów Pressmart 05.11.11, 20:08
        2,7 zł za 1000 znaków, czyli 5 zł brutto za stronę... Zarżniecie ten rynek :(. Ja za mniej niż 50 zł za stronę, i to przy dłuższych tekstach i parę lat temu, komputera nie otwierałam. I ja się dziwię, że wydawcy bezczelnie oferują redakcję za 2-3/strona, korektę za 0,5-1 zł/strona...

Dumpingujcie dalej, dumpingujcie...
        • eulalia11 Re: Giełda tekstów Pressmart 20.11.11, 16:29
          Każdy medal ma dwie strony, jak ktoś nie ma na chleb to będzie pisał i za takie kwoty. w większości są to teksty zapleczowe, a nie jakieś ambitne artykuły.
          • nomina Re: Giełda tekstów Pressmart 20.11.11, 19:17
            Jak ktoś będzie pisał za takie kwoty, to nigdy nie będzie miał na chleb. Niektórzy oprócz chleba mają pensje pracowników, utrzymanie firmy, kredyty, kosztowne leczenie, edukację dzieci i sto innych zobowiązań. Przecież to jest broń obosieczna - nie ma mowy o napisaniu porządnego tekstu za taką stawkę, bo trzeba ich napisać z 1000 w miesiącu, więc primo - zleceniodawcy tną stawki (bo znajdę stu chętnych za mniejszą kwotę), secundo - utrwala się stereotyp, że takie pisanie to g..., nie praca, skoro to jest zadanko na poziomie liceum.

Dlaczego uważasz, że giełda tekstów nie może składać się z ambitnych artykułów? Co to znaczy - ambitny? Rzeczowy i bez błędów językowych? Dla mnie ambitny artykuł to nowatorskie ujęcie zaprezentowane w tekście naukowym, najlepiej wygłoszonym na znaczącej konferencji czy opublikowany w prestiżowym branżowym czasopiśmie. A cała reszta artykułów ma być rzetelna.
            • eulalia11 Re: Giełda tekstów Pressmart 21.11.11, 00:43
              Trzeba mieć świadomość, że te tanie teksty są na zaplecze, albo (i to najczęściej)są to precle, których praktycznie nikt nie czyta, bo nie taka jest ich funkcja. Jak nie ma na chleb, to nie ma bardzo często żadnej alternatywy. Ciekawe czy nie zaczęłabyś pisać za takie kwoty, jakbyś miała pustą lodówkę, co byś zrobiła, bo ja nie widzę alternetywy, bo na samej wodzie długo się nie pociągnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka