zuzialalkanieduzia 22.09.05, 22:47 Jak to jest z zakupem praw autorskich? Czy mozna je wogole kupic od spadkobiercy i ile moga kosztowac? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
k.daniel Re: Prawa Autorskie 23.09.05, 06:30 tak, można zakupić prawa autorskie majątkowe do określonego dzieła - pod warunkiem, że spadkobiercy dysponują jeszcze tymi prawami. Ile może kosztować nie wiem - to zależy od konkretnego utworu. Przecież inna cena będzie obowiązywać za utwory nieznanego autora a inna za np. Herberta czy Miłosza. Odpowiedz Link
artur666 Re: Prawa Autorskie...nie prawda i prawda. 04.10.05, 15:03 Nie praweda jest, ze mozna odkupic prawo autorskie. Autorem jest TYLKO osoba, ktora stworzyla dzielo. (obojetnie jaka rodzaj sztuki). Dzieki czyjejs fantazji, potecjalowi intelektualnemu, powstaje dzielo. Prawo autorskie nie mozna oddac, to oznacza jakby ktos chcial oddac komus innemu fakt, ze on stworzyl pewne dzielo. Bzdura!. Mozna tylko udostepnic prawo uzywania. np. licencja, na pewien umowiony czas, lub miejsce (np. na miasto, wojewodztwo, Polske, Europe, swiat). Prawo autorskie jest jednak dzidziczne, dziala w zasadzie 25 lat i moze byc przedluzane np. w urzedzie patentowym. W Polsce jest dobrze opracowana ksiazka na temat praw autorskich: "Prawo wlasnosci intelektualnej" Zbior przepisow, Wyd. Prawnicze LEX, Gdansk (1995) Odpowiedz Link
k.daniel Re: Prawa Autorskie 05.10.05, 07:45 Pozwolę sobie przypomnieć, że pisałem o a u t o r s k i c h p r a w a c h m a j ą t k o w y c h, a nie autorskich prawach osobistych. Ustawa wyraźnie rozgranicza oba pojęcia - art. 16 i art. 17 (USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych). I to prawa autorskie majątkowe nie podlegają zbyciu!!! Natomiast majątkowymi można w dowolny sposób rozporządzać! Odpowiedz Link
millefiori Re: Prawa Autorskie 05.10.05, 09:33 Autorskie prawa majatkowe, wg. nowych przepisow ustawy o prawie autorskim i pokrewnych, wygasaja po 70 latach. Odpowiedz Link
millefiori Re: Prawa Autorskie 05.10.05, 09:33 Linki do ustawy i zmian znajdziecie w opisie forum. Odpowiedz Link
artur666 Re: Prawa Autorskie 05.10.05, 21:21 ok, myslalem, ze jestem na forum wydawnistwa a nie imobilia. :) Odpowiedz Link
spacey1 Re: Prawa Autorskie 06.10.05, 17:05 "myslalem, ze jestem na forum wydawnistwa a nie imobilia" Odpowiedz Link
artur666 Re: Prawa Autorskie 07.10.05, 12:39 Tytul tego watku jest Prawa Autorskie, wiec co tu szukaja prawa majatkowe? :) Odpowiedz Link
limet Re: Prawa Autorskie 07.10.05, 13:26 Prawo autorskie=prawa autorskie osobiste+prawa autorskie majątkowe :) wiec tematyka postow jest ok. Odpowiedz Link
spacey1 Re: Prawa Autorskie 05.10.05, 23:21 Pomyliło co się. Nie można zbyć praw autorskich osobistych, a majątkowe można. :) Poza tym należy chyba dodać, że prawa majątkowe można "wypożyczyć" czyli wykupić licencję na wydawanie dzieła w określonym czasie i na określonych polach eksploatacji, ale można je też kupić (wówczas mamy prawo wydawać dzieło bez ograniczeń czasowych). Mowa oczywiście o majątkowych. Prawa osobiste nie podlegają zbyciu, co oznacza de facto, że zawsze dzieło musi być podpisane nazwiskiem autora. Odpowiedz Link