Dodaj do ulubionych

Opowiadania w zbiorku

19.07.08, 18:29
Mam pytanie: podobno mogę opublikować opowiadania w autorskim zbiorze nawet
jeśli wcześniej poszczególne teksty sprzedałam różnym wydawcom. Czy ktoś coś o
tym wie i może mi tę info potwierdzić? Czy powinnam zwracać się do tych
wydawców o zgodę, informować ich itd. czy nie muszę? Słyszałam, że to tak, jak
z reprodukcjami obrazów w albumach - malarz może sprzedać komuś obraz, ale ma
prawo umieszczać go w albumie, będącym przeglądem swojej twórczości. Meczy
mnie to i znikąd nie mogę się dowiedzieć, jak to naprawdę jest :)
Obserwuj wątek
    • ojuciasan Re: Opowiadania w zbiorku 20.07.08, 20:26
      Chodzi mi o interpretację zapisu w Prawie Autorskim, rozdz. 5. Przejście
      autorskich praw majątkowych. Art. 62.1 i 2. Powoli się załamuję, nijak nie mogę
      dojść, jak z tym jest w praktyce :)
    • nobullshit Re: Opowiadania w zbiorku 20.07.08, 22:43
      Zapisu w prawie autorskim Ci nie zinterpretuję :)
      A to, co piszesz o obrazach, nijak nie pasuje to kwestii autorsko- literackich.

Co mogę doradzić praktyki:
      - spójrz w umowy, które zawarłaś z wydawcami. Na ile lat i na jakie pola
      eksploatacji. (Chociaż kwestia pola chyba tu akurat odpada, bo mówimy wyłącznie
      o druku.)
      - jeśli z umów wynika, że prawa nadal należą do wydawców, musisz zwrócić się do
      nich o zgodę. Wydawcy nie są tacy źli i na ogół tej zgody udzielają. Zdarzyło mi
      się sprzedać kilka tłumaczeń całych książek do nagrania jako audio books, choć w
      umowie zrzekłamsię praw do tego pola eksploatacji, bo Wydawca uznał, że dla
      niego byłyby to grosze, a ja sobie trochę dorobię.
      • ojuciasan Re: Opowiadania w zbiorku 20.07.08, 23:57
        Dzięki :) Niestety oni prawa mają, ale spróbuję się do nich zwrócić - choć nie
        wiem, czy jestem taką optymistką, co do ich wielkoduszności...
      • ojuciasan Re: Opowiadania w zbiorku 22.09.08, 16:22
        "A to, co piszesz o obrazach, nijak nie pasuje to kwestii autorsko- literackich."
        Dlaczego nie? Prawo autorskie jest jedno, a jego zasady dotyczą wszystkich
        twórców. A ono mówi (Art.62): "Twórca może w zbiorowej publikacji swych utworów
        umieścić utwory, o których publikację zawarł odrębną umowę."
        Plastyk podobnie jak autor sprzedaje prawa majątkowe do poszczególnych dzieł
        swoim nabywcom, natomiast zawsze wolno mu reprodukować je w albumie autorskim.
        Prawa do całości stają się niezależne od praw do poszczególnych utworów. Sądzę,
        że ten przepis należy podobnie interpretować w przypadku autorów (?)...
    • spacey1 Re: Opowiadania w zbiorku 22.07.08, 12:56
      W umowach o przekazanie praw do opowiadań zazwyczaj umieszcza się zapis mówiący
      o prawie do wykorzystania w zbiorze autorskim. Jeśli nie masz tego w umowie, to
      sprawdź, czy jest uniwersalny zapis w prawie autorskim.
      • ojuciasan Re: Opowiadania w zbiorku 22.07.08, 22:55
        Taki zapis niby w prawie autorskim jest. Tylko nie wiem, czy go dobrze rozumiem
        i jak to wygląda w praktyce. W umowach nie znalazłam, wręcz przeciwnie, żerują
        na mnie, ile wlezie, na wszystkich polach eksploatacji itd :-)
        • ciemnanocka Re: Opowiadania w zbiorku 22.07.08, 23:29
          Tez sprzedaję swoje opowiadania do pewnego czasopisma i też się zastanawiałam
          nad tą kwestia. Ale ja nawet kurcze umowy nie widzialam...
          • ojuciasan Re: Opowiadania w zbiorku 23.07.08, 21:10
            To na jakiej podstawie płacą?! Dziwne. Ale w tym przypadku to może i lepiej dla
            Ciebie. Skoro nie ma umowy, to i praw do Twoich tekstów nie posiadają :) Tak
            sądzę.
            • ciemnanocka Re: Opowiadania w zbiorku 23.07.08, 22:06
              Napisalam jakiegos maila, ze w miesiącu takim a takim upoważniam redaktorkę ze
              mną kontaktujacą się do podpisania umowy w moim imieniu. Celowo napisalam, ze
              tylko w tamtym miesiącu, bo uznalam, ze w razie jakis koszmarnych zapisow -
              dotycza tylko tego miesiaca. Wiec podejrzewam, ze ona caly czas podpisuje, jakos
              nie moge sie doprosic wgladu do umowy. Teraz zaraz beda placic, bo koniec
              miesiaca i znowu beda jaja...
              • ojuciasan Re: Opowiadania w zbiorku 24.07.08, 01:59
                A pita rocznego Ci przesyłają? Czy możesz w jakiś sposób kontrolować, ile umów z
                Tobą "podpisują"? Bo to naprawdę przedziwna sytuacja. Ja bym Ci radziła jednak
                zdecydowanie zażądać kopii umów.
                • ciemnanocka Re: Opowiadania w zbiorku 24.07.08, 07:18
                  Już zażądałam:)
                  Wiesz, niedługo z nimi współpracuję, tak naprawde tylko jedna umowa była, teraz
                  jest druga. Więc mam nadzieję, że tym razem się uda.
                  • ojuciasan Re: Opowiadania w zbiorku 24.07.08, 13:42
                    Niech Ci przesyłają umowy do podpisania pocztą, jeśli nie mieszkasz na miejscu -
                    odsyłasz, żaden problem. Powodzenia :)
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka