Dodaj do ulubionych

Przemijanie!

08.08.11, 22:48
Ktoś prosił aby napisać zdanie o przemijaniu.
Przemijanie to pusta flaszka, miejsce po psim legowisku, paczka bez papierosów, książka oddana do biblioteki i ta starsza pani, która wczoraj była dziewczyną.
Tak to czuję.
Zdrówko!
Obserwuj wątek
    • jaspis-jaspis Re: Przemijanie! 08.08.11, 23:35
      Przemijanie to starsza pani, która była dziewczyną, to nie mlody już pan, który kiedyś był młodziencem.
      Perzemijanie zaczyna się już w chwili narodzin.
      Pies, którego juz nie ma, kot po którym została kuweta i liść zółty liść, ktory kiedyś byl pąkiem i wreszcie ta przeczytana książka, oraz znoszona sukienka rzucona gdzieś w kąt.
      To wszystko jest przemijaniem.
      Wszystko ma swój początek i koniec, kazdy dzień, kazda chwila jest przemijaniem.
      My przemijamy, czas przemija, pamiętajmy o tym zawsze i w kazdej godzinie i dlatego pamiętając o tym bierzmy z życia wszystko.
      Wszystko co jest dobre, a nawet zle.
      Kolekcjonujmy wspomnienia, zbierajmy je skrzętnie, by w chwili kiedy nasze, ludzkie przemijanie dobiegnie swojego kresu powiedzieć sobie, starczyło mi sił i odwagi, zeby swoje przemijanie przeżyć.
      • net.kielonek Re: Przemijanie! 08.08.11, 23:54
        Kolekcja wspomnień?
        Proust się tym zajmował.
        Czytałaś?
        • jaspis-jaspis Re: Przemijanie! 09.08.11, 00:39
          ''W poszukiwanie straconego czasu''.
          O to Ci chodzi ?
          Ledwo liznęłam, za mało, żeby o tym rozmawiać.
          Mam cos waznego do nadrabienia.
          Tyle tomow do przeczytania.
          Kolekcjonowanie wspomnienień. Sama o tym stale myślę.
          Kolekcjonuje swoje wspomnienia, wiele jest takch które naprawdę warto kolekcjonować, a to jest o swoim przemijaniu, przemijaniu innych ludzi i czasów które przeżyliśmy.
      • Gość: cypis Re: Przemijanie! IP: *.unknown.vectranet.pl 08.08.11, 23:55
        Kielonek napisał wszystko z wrodzonym sobie millerowskim (tym od zwrotników) pięknem - prosto w ryj, z poezją skrótu.

A Ty jaspis-jaspis rozbudowując i tłumacząc myśli Kielonka odebrałeś im całe piękno.

przemijanie to trwałość chwili.
        • jaspis-jaspis Re: Przemijanie! 09.08.11, 00:21
          Slowem, marność jestem, bez rozumienia czasu przemijania, brak mi kielonkowego mrugniecia okiem i poezje w śmiecie zmieniam.

Zaszusz zielony swieżo rozwinięty liść i zatrzymaj wiosnę na stałe przy sobie.
          • Gość: cypis Re: Przemijanie! IP: *.unknown.vectranet.pl 09.08.11, 08:00

> Zaszusz zielony swieżo rozwinięty liść i zatrzymaj wiosnę na stałe przy sobie.

piękne!

pozdrawiam Cię,
            cypis
            • wietka Re: Przemijanie! 09.08.11, 14:17
              Listek z czasem straci barwę i zapach, skruszeje, okruchy się rozsypią...wiosna zawarta w listku przeminie...
              Prawdziwa wiosna jest w nas.
              :)
              • net.kielonek Re: Przemijanie! 09.08.11, 21:45
                Złudzenie raczej, nie wiosna.
                • jaspis-jaspis Re: Przemijanie! 10.08.11, 00:19
                  Utkwił mi w pamięci taki tekst.

Wszystko przemija
                  Jak zwykłe złudzenie
                  Jak zwykłe marzenie
                  Jak dlugi mroczny sen.

Nie pamiętam kto jest autorem tych słów, ale czy te slowa są słuszne i czy wszystko przemija tak całkiem do końca ?

• net.kielonek Re: Przemijanie! 10.08.11, 00:26
                    Wszystko, niestety wszystko.
                    • jaspis-jaspis Re: Przemijanie! 10.08.11, 22:52
                      Może nie przemija, może kręci się w koło.
                      Liść na jesień więdnie, kruszy się i ginie, ale na wiosnę odradza się.
                      • net.kielonek Re: Przemijanie! 10.08.11, 23:00
                        Smutno się zrobiło, nie ma co ciągnąć dalej tego wątku.
                        Czas wrocić do polityki, tapicerów, pijanych tramwajarzy i psich kup.
                        Zdrowie!
                        • magdalena33m Re: Przemijanie! 13.08.11, 00:08
                          fakt faktem, nostalgia tu dominuje...a jeszcze do jesieni daleko :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka