Dodaj do ulubionych

Wytrzeszcz?

IP: *.xdsl.centertel.pl 18.10.11, 23:04
Witam
Piszę tutaj w nadziei, że uzyskam jakąś fachową poradę co powinienem zrobić w mojej sytuacji. Nigdy nie leczyłem się na oczy, w zasadzie to tylko raz w życiu byłem u okulisty, jeszcze jako dziecko, ale wtedy, przynajmniej tak myślę, byłem jeszcze zupełnie zdrowy. Jednakże wytrzeszczone oczy miałem chyba od zawsze, z tym że zawsze mi się wydawało, że tak już po prostu mam, zresztą nie było to tak bardzo widoczne, by się tym martwić. Obecnie mam 18 lat i stan jakby się pogorszył. Oczy, przede wszystkim po przebudzeniu nieprzeciętnie pieką, momentami widzę podwójnie, gałki mnie bolą, wytrzeszcz jakby się bardziej uwidocznił, aż wstyd się pokazywać, tym bardziej, że prawe oko mam jakby bardziej 'wymęczone'. Lewe również jest wytrzeszczone, jednak prawe do tego często jest zaczerwienione, bardziej szczypie (i częściej) i jest podkrążone, w przeciwieństwie do lewego. Co według was powinienem zrobić? Dodam, że jakiś czas temu czytałem, że może to mieć związek z chorobą tarczycy, dlatego zrobiłem ogólne badania, jednak nie wykryto mi żadnych większych nieprawidłowości, wszystko było w normie.
Obserwuj wątek
    • arleta.waszczykowska Re: Wytrzeszcz? 19.10.11, 19:52
      Witam,
      Mnogość przyczyn wytrzeszczu gałek ocznych sprawia, że jego diagnostyka drogą internetową jest niezwykle trudna. Przede wszystkim w celu potwierdzenia obecności wytrzeszczu należy przeprowadzić szczegółowe badanie okulistyczne z użyciem egzoftalmometru Hertla.
      W przypadku gdy badanie okulistyczne potwierdzi wystąpienie wytrzeszczu lekarz zleci przeprowadzenie badań dodatkowych: laboratoryjnych i obrazowych. Najczęstszymi przyczynami wytrzeszczu są choroby tarczycy, choroby zapalne oczodołu oraz zaburzenia odpływu żylnego. Dodam, że oftalmopatia tarczycowa zwykle występuje w 3-4 dekadzie życia a prawidłowe wyniki badań laboratoryjnych hormonów tarczycy nie zwalniają z podejrzeń o tę jednostkę chorobową, gdyż zmiany oczne mogą znacznie wyprzedzać wystąpienie nadczynności tarczycy.
      Należy pamiętać, że istnieje wiele przyczyn pseudowytrzeszczu (czyli fałszywego wrażenia przemieszczenia gałek ocznych) takich jak: asymetria twarzy lub znaczne powiększenie gałek ocznych np. w przebiegu wysokiej krótkowzroczności, wolooczu. Objawy które Pan podaje mogą wskazywać na nieskorygowaną wadę wzroku oraz objawy zespołu suchego oka, który w tym wieku najczęściej pojawia się w związku z długotrwałą pracą przy komputerze.
      Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka