Dodaj do ulubionych

ółpasiec a wzrok

14.11.11, 22:01
Mam bardzo słaby wzrok i dość się nad nim trzęsę. Dziś kolega w pracy oświadczył, że od tygodnia choruje na półpasiec, którym zaraził się od żony, u lekarza nie był, bo dostał po znajomości receptę na lek leczący półpasiec. Na zwolnienie nie poszedł w ogóle. Wypryski ma na twarzy w rejonie kącika ust (niewiele). Problem polega na tym, że siedzę vis a vis kolegi, w odległości 1,5 m, i korzystam z tej samej słuchawki przenośnej od telefonu, a dzwonimy dużo.
Mam pytanie, jaką mam szansę na to, że półpasiec mnie zaatakuje a zwłaszcza, że zaatakuje moją twarz i oczy. Dowiedziałam się, że powikłaniem może być utrata wzroku.
Obserwuj wątek
    • arleta.waszczykowska Re: ółpasiec a wzrok 15.11.11, 12:37
      Zarażenie się zdrowej osoby półpaścem jest teoretycznie możliwe, ale bardzo mało prawdopodobne. Zakaźność półpaśca wynosi około 0,1%, czyli 1 zachorowanie na 1000 kontaktów z chorą osobą. Ryzyko rozwinięcia się postaci ocznej półpaśca jest jeszcze niższe. Do zakażenia może dojść jedynie po kontakcie z zawartością pęcherzyków w fazie wysiewu pęcherzyków półpaśca. Wirus dostaje się do organizmu głównie drogą kropelkową, może także wniknąć przez uszkodzoną skórę. W przypadku osoby, która nie chorowała na ospę wietrzną bardzo możliwe jest że choroba ta rozwinie się po kontakcie z osobą chorą na półpasiec ( ryzyko wynosi ok. 20%- czyli 1 zachorowanie na 5 kontaktów z osobą chorą).
      Należy pamiętać o przestrzeganiu zasad higieny podczas kontaktu z osobą chorą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka