Dodaj do ulubionych

Suche oczy rano i w nocy

IP: *.nette.pl 02.02.12, 19:56
Witam mam problem z suchymi oczami nad ranem i w nocy. Oczy mogę ledwo otworzyć i całe czerwone są. Od dawna stosuje krople nawilżające. Mam tak już chyba 5 lat. Soczewki noszę 7 lat. W soczewkach też mam uczucie wysychania. Byłem u różnych okulistów ale za każdym razem polecają tylko krople i tyle. Miałem badanie na suche oczy i tam wyszło wszystko w porządku. Myślę o laserowej korekcji ale boje się że nie zostanę dopuszczony.
Obserwuj wątek
    • misiowamama-2 Re: Suche oczy rano i w nocy 20.02.12, 14:50
      •Zespół suchego oka – zaburzenie polega na niedostatecznym wydzielaniu łez, w związku z czym, złuszcza się nabłonek gałki ocznej. Dawniej, zespół suchego oka był kategorycznym przeciwwskazaniem do noszenia soczewek kontaktowych. Dziś, na rynku obecne są soczewki kontaktowe z dodatkowym środkiem nawilżającym, które są w stanie pomóc niektórym pacjentom. Cierpienie na zespół suchego oka, podobnie jak astygmatyzm, nie zawsze będzie więc przeciwwskazaniem i wymaga konsultacji lekarskiej.
      •Czasem przeciwwskazaniem do noszenia soczewek jest nie tyle stan zdrowia pacjenta, ale warunki w jakich przebywa – suche, klimatyzowane pomieszczenia biurowe, czy przebywanie w warunkach mocnego zapylenia nie są korzystne dla noszenia soczewek.
      ZSO mogą powodować również:
      zaburzenia hormonalne (nadczynność tarczycy oraz inne zaburzenia, które powodują suchość gałki ocznej)
      •alergie – zarówno płyny do soczewek kontaktowych jak i same soczewki mogą wywoływać stany alergiczne. Bywa również tak, że soczewka kontaktowa może na swojej powierzchni gromadzić czynniki które będą uczulać pacjenta.
      •zakażenia wirusowe i grzybiczne
      Mimo, że teoretycznie noszenie soczewek przy ZSO nie jest przeciwskazaniem , radziłabym odstawić je na dłuższy czas i zastąpić okularami. Niestety z doświadczenia wiem, że noszenie od dłuzszego czasu soczewek powoduje objawy, o których piszesz.

Co do korekcji laserowej. Ile dptr. wynosi twoja wada? Czy jest taka duża ,aby myśleć o zabiegu? Pamietaj, że każdy zabieg ( nawet ten nieiwelki) to ingerencja, która nie zawsze może przynieść oczekiwane rezultaty. A nawet może zaszkodzic :-( Musisz dobrze przemysleć decyzje i przedewszystkim zasięgnąć porady naprawdę dobrego lekarza.
    • bmwracer Re: Suche oczy rano i w nocy 29.02.12, 00:56
      To ze polecaj tylko krople to nie musi byc zla rada - ale krople sa rozne.
      Mama podobnie - moze z ta roznica iz problem pojawia sie tylko w pewnych okresach roku ale wtedy doslownie leje mi sie z oczu.
      Okulista zbadal suche oczy i zaleci krople ale dal mi przetestowc cala mase roznych kropli - i w koncu po sprawdzeniu moze 15(!) wybralem krople produkcji Kanadyjskiej "GenTeal" (nie wiem czy sa dostepne w europie ale na pewno tez sa rozne) - maja kilka roznych wersji - w sumie to chyba roznia sie przed wszytkim gestoscia.. i po sprawdzeniu 3 (mild, moderate & severe) w ciagu dnia uzywam Moderate a w nocy jak doskiwiera to czasami Severe.. Obie wersje sa gestsze niz typowe a wiec po zakropieniu ma sie przez chwile zamglone oczy - szczegolnie po severe poniewaz jest to prawie zel tak ze te sa w zasadzie do uzycia tylko w nocy.. ale pracuje bardzo dobrze.. Tak wiec mysle ze nalezy sprobowac wiele roznych kropli zanim sie siegnie po bardziej drastyczne metody.
      • Gość: olka Re: Suche oczy rano i w nocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.12, 00:40
        testowałem już masę kropli i z pełną odpowiedzialnością polecam krople typu hyabak lub artelac uno, natomiast odradzam visine! te pierwsze zawieraja jedynie hialuronian sodu, który imituje łzy i nie jest szkodliwy dla zdrowia. tutaj znalazłam stronę, gdzie jest sporo informacji na temat suchych oczu. może komuś się przyda domowesposoby.info/suche-oczy

olka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka