sziaka84
20.02.13, 12:25
Witam. Potrzebuję porady dotyczącej bólu oczu. W październiku zdarzył mi się niefortunny wypadek, gdy gałąź drzewa uderzyła mnie w oko, powodując uszkodzenie rogówki. Oko szybko spuchło, więc na pogotowiu odesłano mnie do okulisty. Po dokładnym badaniu okazało się, że doszło do rozcięcia warstwy ochronnej oka i potrzebna była kuracja podobna do tej, jaką przechodzą pacjenci po operacji zaćmy. Przez następne dwa miesiące miałam problem z wyraźnym widzeniem na to oko i z ciągłym łzawieniem. Wybrałam się na badanie kontrolne, gdzie lekarz stwierdził, że nie ma żadnych zmian w oku i potrzebuję tylko mocniejszych szkieł. Mój problem polega na tym, że oko pozostało bardzo wrażliwe na słońce (czasem mam problem z prowadzeniem samochodu, nawet w ciemnych okularach), często łzawi bez żadnego powodu, ale najbardziej uciążliwe jest ból i ciągłe wrażenie, że "coś wpadło do oka". Oko przemywam czasem solą fizjologiczną i używam dostępnych w aptece kropel na zmęczone oczy. Czy powinnam wybrać się do innego okulisty, czy może te objawy są normalne i potrzebuję więcej czasu na rekonwalescencję?