Dodaj do ulubionych

co to jest?

IP: *.range86-134.btcentralplus.com 25.07.11, 22:25
witajcie. nie wiem już do kogo się zwrócić ani co robić, a lekarze jakoś niespecjalnie chcą mi pomóc po za wciskaniem mi paracetamolu albo mixu paracetamolu i ibuprofenu :/
już nie wiem co mówić, jak przekonywać, że bóle głowy są potworne, że to nie zwykły ból, że to mi nie daje żyć czasami. ale tylko czasami, i w tym problem. zazwyczaj te bóle pojawiają się kiedy wracam z pracy albo kiedy mam dzień wolny... od rana czuję się "nie tak" - jest mi niedobrze, coś mi się tam dzieje w głowie i z oczami, jakby ćmi pod czaszką. wszelkie zapachy doprowadzają mnie do szału.. kiedy mąż robi kawę albo tosty, myje zęby (zapach pasty), psika się czymś.. koszmar. to samo ze światłem. zasłaniam wszystkie okna i siedzę w pokoju w mroku. światło telewizora też przeszkadza i jakoś nienaturalnie mocno razi w oczy.

często pojawiają mi sie przed oczami takie.. nie wiem jak to opisać... jasne kreseczki, kropki, jak owsiki :) wydaje się jakby pojawiały się od zewnątrz, wokół oczu i mnie irytują i rażą w oczy. czasem obywa się bez bólu głowy, a czasem zaczyna mnie tak boleć, że nie mogę się na niczym skupić. ból jest ostry, bolą mnie oczy potwornie, a czasem i zęby, raz boli z jednej strony, raz z drugiej, a imprezy z rozwolnieniem i wymiotowaniem mam jak boli po obu stronach. ale to zdarza się nie za często.

lekarze mi nie wierzą, nie wiem dlaczego, ale bagatelizują to i twierdzą, że taka już moja uroda, że to może moja cukrzyca, że może anemia, a pewnie już taka moja uroda, i już. I bierz pani paracetamol i przestań histeryzować... wiele razy wychodziłam już z gabinetu zapłakana, nie muszę chyba wyjaśniać dlaczego? Nie pozwala mi to pracować czasem, a nie chcą dawać zwolnień z pracy.. nadmienię, że mieszkam od niedawna w UK, nie spotkałam się nigdy z takimi praktykami. A pracę mam taką, że nie mogę pozwolić sobie na bycie w złej kondycji. Nie mogę się ciągle zwalniać do domu, bo w końcu to mnie zwolnią. Błagam poradźcie co mam robić. Nie wiem, czy to migrena, czy coś innego, bo głowa boli mnie bardzo często, ale nie zawsze tak, jak wy to opisujecie. a może przyzwyczaiłam się już do tego bólu? właśnie czuję, jak oczy i skronie zaczynają mi pulsować i wszystko mi sie napina, pojawiają się jasne robaczki na wizji, czy to atak migreny? a jeśli nie, to co? a jeśli tak, to co dalej? dziękuję z góry za wszelkie komentarze i przepraszam za chaotyczność postu, napisanie go przyszło mi z trudem.
Obserwuj wątek
    • annthonka Re: co to jest? 26.07.11, 09:04
      Ból zlokalizowany z jednej strony głowy, światłowstręt, wrażliwość na zapachy wskazują na migrenę, a te kreseczki i kropki przed oczami to aura, która pojawia się u niektórych przed wystąpieniem bólu.

U niektórych osób migrena pojawia się właśnie w dni wolne, albo po powrocie z pracy kiedy odpuszcza stres i opada adrenalina, która trzyma nas "w kupie" w ciągu dnia.

Paracetamol i ibuprofen nie są zbyt skuteczne w migrenie, ale o tym sama już wiesz. Najskuteczniejszymi lekami są tryptany, a w UK możesz je nawet dostać bez recepty (Imigran Recovery się to nazywa). www.imigranrecovery.co.uk/default.aspx

Pamiętaj jednak, że zanim weźmiesz ten lek, musisz skonsultować się z neurologiem, który stwierdzi, czy to na pewno migrena (z Twojego opisu wynika, że prawdopodobnie tak, ale przez internet nikt Cię nie zdiagnozuje), bo tryptany nie są "zwykłymi" środkami przeciwbólowymi i przyjmowanie ich przy innym typie bólu głowy niż migrena może skończyć się bardzo źle.
      • minniemouse Re: co to jest? 27.07.11, 01:07
        Witam!

Ja rowniez jestem zdania, ze masz wiele objawow swiadczacych ze towje bole to mimo mniej ksiazkowo typowych obajwow to typowa migrena - jak pisala Anthonka "owsiki" =mroczki=aura,
        wrazliwosc na zapachy i swiatlo - to rowniez rodzaj aury, a na sa pewno typowe dla migreny. no i same bole glowy w migrenie niekoniecznie musza byc zlokalizowane w koniecznie skroni, czy polowie glowy, i koniecznie pulsujace.
        rozne moga byc umiejscowione, moga byc jak w bolach glowy napieciowych,
        a nawet w ogole nie musza wystapic (migrena bez bolow glowy) lub moze bolec brzuch zamiast (migrena abdominalna/ brzuszna).

Tak ze rowniez radze poszukac neurologa ktory zna sie na rzeczy, bo z tego zo opisujesz
        to trafiasz na jakis konowalow z kosmosu.
        Jesli chodzi o Imitrex (sumatryptan) to tez mysle ze by pomogl ale najpierw trzeba wiedziec
        ze nie pownny brac tego osoby z pewnymi chorobami serca, wiec tego tez sie dowiedz
        czy nie zaliczasz sie do takowych :)

Ale ogolnie tryptany to leki b dobrze tolerowane.

Daj znac jak idzie :)

Minnie
        • Gość: moretayn Re: co to jest? IP: *.range86-134.btcentralplus.com 27.07.11, 14:54
          bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
          nie wiedziałam, że istnieje tyle odmian migreny, teraz już rozumiem z czym moge mieć do czynienia.
          wiem, że nie dostanę tu jednoznacznej diagnozy :) ani tym bardziej nikt nic nie poradzi na tych konowałów, na których trafiam w mojej przychodni. ale sama możliwość wyżalenia się jest dla mnie bardzo cenna, bo ostatnio zaczynam już myśleć, że nikt mnie nie rozumie i nikt nie chce mnie słuchac. Prosiłam już mojego gp (lekarz rodzinny) o skierowanie do neurologa, ale niestety takowego nie otrzymałam. zlecił mi badania w kierunku anemii, oczywiście wszystko ok. cholesterol (po co nie wiem) podzwyższony, do tego cukrzyca, i odpowiedź lekarza - tu leży przyczyna. to ja sie pytam GDZIE konkretnie? w podwyższonym cholesterolu i wysokich cukrach? nie raz miałam hiperglikemię, owszem objawy są podobne, bo mi niedobrze, słabo, czasem boli głowa i chce się wymiotować, ale nie wydaje mi się to powodowało aż takie ataki :( kiedy myślę, że mam się ponownie rejestrować i prosić się po raz kolejny o dodatkowe badania i skierowanie do specjalisty to chce mi się płakać. pisałyście, że mogę w UK kupić leki bez recepty - co dokładnie polecacie? chciałabym wypróbowac coś delikatnego na początek i sprawdzić, jak się po tym czuję. nie choruję na serce, a moje jedyne dolegliwości to wspomniana cukrzyca (insulina plus tabletki), kiedyś niedoczynność tarczycy (od kilku już lat tsh w normie). czy macie jeszcze jakieś pomysły?
          pozdrawiam serdecznie
          • annthonka Re: co to jest? 28.07.11, 09:22
            Gość portalu: moretayn napisał(a):

> nie raz miałam hiperglikemię, owszem objawy są podobne, bo mi ni
            > edobrze, słabo, czasem boli głowa i chce się wymiotować, ale nie wydaje mi się
            > to powodowało aż takie ataki :(

Ja z kolei miewam hipoglikemię, objawy są nieco podobne do Twoich, ale nie jest to przyczyną migreny.

> pisałyście, że mogę w UK kupić leki bez recepty - co dokładnie polecacie?

Napisałam Ci w poprzednim poście - Imigran Recovery www.imigranrecovery.co.uk/

Trzymaj się i pisz - my wszyscy przechodzimy to samo, więc doskonale Cię rozumiemy.
            • Gość: moretayne Re: co to jest? IP: *.range86-134.btcentralplus.com 28.07.11, 11:05
              wybacz, przeoczyłam tę informację o leku. dziękuję za link. poczytam i sprawdzę w miejscowej aptece, czy go mają.
              wczoraj wieczorem znowu miałam aurę i było mi niedobrze, kiedy znajomi wpadli na oglądanie filmow. z oglądania nic nie wyszło, bo skupiałam się na utrzymaniu się w pionie cały wieczór. okropne :(
              boję się skutków ubocznych silnych leków i ciągle się zastanawiam, czy to aby na pewno migrena. bo jesli to cos innego,a ja zaczne sie faszerowac tymi lekami.. czy cos moze mi sie stac?
              bardzo dziekuje za wszystkie odpowiedzi i za mile slowa :))
              • annthonka Re: co to jest? 29.07.11, 12:02
                Nawet jeżeli wystąpią jakieś skutki uboczne, to i tak warto, bo ulga, jaką odczujesz, będzie ogromna. Wiem, jak "łatwo" jest dostać skierowanie do specjalisty w UK (no chyba, że odżałujesz kasę na prywatną wizytę), więc jeżeli się zdecydujesz wziąć Imigran bez konsultacji z lekarzem to najpierw dokładnie przeczytaj sobie wszystkie za i przeciw. Sporo informacji jest w linku, który Ci podałam, a więcej możesz się dowiedzieć wpisując w wyszukiwarkę hasło "tryptany" (tak nazywa się ta grupa leków przeciwmigrenowych). Dużo informacji z pierwszej ręki masz również na naszym forum.

Podsumowując - ja bym zaryzykowała, bo jestem na takim etapie, że zjadłabym nawet g***o w papierku, gdybym wiedziała, że przestanie boleć. Ciebie nie namawiam, musisz zdecydować sama.
    • screem_la Re: co to jest? 27.07.11, 10:48
      Daje 90% że jesteś przykładem naszej poczciwej kobiecej (choć panów też dotyka) migreny.
      współczuje Ci, że trafiłaś na lekarzy tak bagatelizujących tą sprawę. Ciekawe czy zdają sobie sprawe jakie mogą być powikłania takiej nieleczonej migreny(migrena przewlekła albo stany migrenowe), nie chcę Cię oczywiście straszyć ale po prostu moim zdaniem to głupota lekarzy, że odsyłają pacjentki do domu ' bo taka Pani uroda'. Też jestem za tym, żebyś rozejrzała się za dobrym specjalistą, może ktoś Ci będzie mógł polecić dobrego neurologa. Jeśli chodzi o samo leczenie, to ja jestem zadowolona z sumatryptanów, biorę Sumamigren. Mój organizm całkiem dobrze na niego reaguje i nie ma znaczenia czy wezmę go na samym początku ataku, czy w trakcie i tak czuję ulgę.

Mam nadzieję, że trafisz na kompetentnego lekarza i poczujesz się lepiej.
      Zdrowia życzę :)
      • minniemouse Re: co to jest? 29.07.11, 10:27
        boję się skutków ubocznych silnych leków

albo woz albo przewoz, zlotko. nie ma co biadolic na skutkami ubocznymi skoro tak sie zle czujesz. albo chcesz sie czuc lepiej albo boisz sie skutkow ubocznych.
        my tu wszyscy jedziemy na jednym wozku, inaczej po prostu nie da rady.
        tu w migrenie nie ma czegos takiego jak "ojej, ale skutki uboczne, ojej ale watroba, ojej ale nerki, ojej ale bole z odbicia".. jak boli to wszystko wpier...isz w kazdej ilosci nie ogladajac sie na konsekwencje.
        (przepraszam za brzydkie slowo, ale to w celu lepszego zobrazowania :) )

tak ze daj sobie spokoj z takimi duperelami bo to za powazna sprawa. napisalam o skutkach ubocznych tryptanow na serce,
        bo skoro zabierasz sie za leczenie na wlasna reke to musisz wiedziec o takich rzeczach ale w ogole to sa leki dobrze tolerowane. a przynajmnie uwolnia cie od tego cierpienia, miejmy nadzieje.
        oprocz imitrexu sa jeszcze inne tryptany ktore dla niektorych sa lepiej tolerowane, jakby co.

Ale podstawowa sprawa to musisz znalezc lepszego GP, to nr 1 sprawa. ten co masz to jakis
        beznadziejny idiota, naprawde.
        niestety, przekonuje sie na wlasnej skorze ze w dzisiejszych czasach takich nie brak :(
        tak ze szukaj, szukaj szukaj dobrego lekarza rodzinnego, nawet taki ktory prochu nie wymysli
        ale chociaz bedzie cie posylal bez problemu do specjalisty to juz dobrze.
        koniecznie musisz isc do neurologa i dostac skierowanie na jakis MRI albo chociaz ct scan.

I bardzo wspolczuje ze twoje otoczenie jest jakies takie niewyrozumiale. tez przez to przeszlam,
        przeslismy.
        Poszukaj watkow na ten temat -kluczowe slowa- rodzina, przyjaciele, znajomi - i zobaczysz ze nie jestes sama :)

Nie daj sie, rabnij piescia w stol i powiedz - ma byc cisza! ale juz! i zadnego smrodu w domu! glowa mnie boli! jak maz albo ktokolwiek zabiera sie za jakies jajka na boczku
        to patelnia won do kubla o on niech kanapki wcina. i to po cichutku, jak najciszej.
        i bron boze jakas cebula!!

Minnie
        • annthonka Re: co to jest? 29.07.11, 12:12
          minniemouse napisała:

> Nie daj sie, rabnij piescia w stol i powiedz - ma byc cisza! ale juz! i zadnego
          > smrodu w domu! glowa mnie boli! jak maz albo ktokolwiek zabiera sie za jakies
          > jajka na boczku
          > to patelnia won do kubla o on niech kanapki wcina. i to po cichutku, jak najcis
          > zej.
          > i bron boze jakas cebula!!

Minnie, jesteś boska, uśmiałam się :))))

A autorce na poprawę humoru polecam wątek o najdurniejszych tekstach, jakie słyszeliśmy na temat migreny.
          • konwalka Re: co to jest? 29.07.11, 20:02
            Moją migreną zajęto się wUK bardzo dobrze
            badania, ulotki, polecenie prowadzenia dziennika migrenika, betablokery, tryptany- tu były poszukiwania najlepszego
            leki są za darmo lub za symboliczną kwotę
            teraz część mocno niepoprawna politycznie: szukaj lekarza do skutku
            nie jestes uwiązana do GP jesli nie spelnia elementarnych oczekiwań
            zasięgaj opinii, pytaj, drąż temat
            wybuerz raczej białego Anglika - wiem, to nieładnie tak mówić, ale ja nie dyskutuję z faktami
            dość sie nasłuchałam opowieści o hinduskich lekarzach, którzy nie stwierdzili zapalenia płuc u dziewczyny z powodu badania przez gruby golf (religia nie pozwalała oglądać obnażonej pacjentki)
            sama RAZ odwiedziłam takiego pana
            orzekł, że "to egzema, smarowac wazeliną i tak naprawde nigdy nie zejdzie"
            to, rzecz jasna, nie jest ani egzema, ani nie można trakltowac cieżkimi kremami
            no ćóż- głośno nie można mówić o poziomie niektórych lekarzy, zwłaszcza, że można stworzyć typologię :/
            sorry, jesli kogoś uraziłam, ale za duzo przeszłam w tym poprawnym politycznie kraju, żeby zamykać się w tak istotnych sprawach jakimi sa kwestie zdrowotne
            pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka