Dodaj do ulubionych

co mam brac?!

16.03.15, 14:44
Dziekuje wszystkim za porady . Dobrze za sa takie fora i czlowiek moze sie wygadac i drugi to zrozumie i pomoze . A szczegolnie jak nie ma sie doswiadczenia w tej chorobie .
Zaczne od wizyty u lekarza ..dzienniczka i obserwacji . A tak ogolnie to wlasnie przechodze menopauze ..nie badalam stanu hormonow ale mam uderzenia goraca i wiem ze na nie nic nie moge brac bo jestem po zapaleniu żył , mam uszkodzpne zastawki w nodze i krew cofa mi sie do stopy a poza tym mam żylaki dosc spore na drugiej nodze wiec przypuszczam ze hormony odpadaja. Wiem ze sa ziolowe leki ... nie probowalam wszystkich ale 2 tak i zle sie po nich czulam .. wiem tez ze mozna to regulowac dieta ale z kolei na diecie jestem prawie 3 lata bo mam problemy z żołądkiem i z tym jelitem i nie moge jesc wszystkiego . Do tego mam arytmie ..biore leki okolo 20 lat ale nieraz mam wrazenie ze te moje nierowne bicia sa od kregoslupa piersiowego bo jak poloze sie nie tak to musze zmienic pozycje . A zaczelo sie od dodatkowych skurczy pewnego dnia okolo 20 lat temu . Wstalam i odczulam skurcze .. caly dzien 3..4 udezenia normalne a potem mialam wrazenie jak by serce sie " kotłowało" lub bily 2 serca roznym rytmem.. tak ze 3 sekundy i znow wskakiwalo na pare normalnych uderzen i tak caly dzien... przez pare miesiecy . Natomiast jak sie kladlam to bilo normalnie . W koncu poszlam do lekarza . Robili mi ekg ale nic nie wyszlo bo leżalam ..zalozyli mi choltera ale bylam juz na lekach i tez malo skurczy wyszlo. ..leki biore do dzis i nieraz zdazaja mi sie takie nierowne bicia ..nieraz trzymaja mnie dluzej i boje sie ze nie wskoczy na normalny tor :-) . No ale nie o tym mialam pisac ...a o migrenie ...tak ze hormony i dieta odpada . Z lekow biore jeszcze omeprazole na obnizenie kwasow żoladkowych juz z 8 lat i to wszystko ..a tez zaczelo sie od biegunki ktora po miesiacu nie chciala przejsc tzn jak bralam lek nifuroksazyd i bylam na diecie to ok ale jak chcialam cos wprowadzic nowego i stopniowo to juz nie . Zrobili mi usg ..nic , gastroskopia wykazala nadżerke na dwunastnicy juz zabliźniona z powodu diety ale wyszedl mi helikobakter ..choc tak nie do konca na 100% ale dali mi leki na niego . Potem robilam badania i nie bylo go ..potem po podobnych objawach znow byl ale tez nie do konca . 2 lata temu znow to samo ale juz bardziej ostro i znow gastroskopia i kolonoskopia bo mam przelewania w prawym boku w okolicy wyrostka robaczkowego ..ktorego juz nie mam . Badania nic nie wykazaly oprocz znow niepewnego wyniku na helikobakter i znow go leczylam . W miedzy czasie mialam lekkie biegunki a od wrzesnia znow mam ostrzej ..w grudniu stwierdzili ze to jelito wrazliwe ale ja mam nudnosci i moze nie takie bóle ale dyskonfort ze strony żoladka i tak mnie "ćmi" i jak zjem cos innego niz ryz to mam za pol godz przelewania w tym wlasnie boku i zaraz musze isc do toalety. Teraz dostalam znow skierowanie na gastroskopie i kolonoskopie . No i mam nastepny problem dla forum ale nie na to ...to jest o migrenie :-)) . No i tak sie zastanawiam ze moze leki ktore biore maja wplyw na moja glowe ..choc sa to 2 leki ktore biore od dawna i nie mialam z nimi problemu .
Jeszcze raz dziekuje i zastosuje wszystkie porady ktore dostalam a w razie pytan zwroce sie tu ponownie
Pozdrawiam :-)
Obserwuj wątek
    • annthonka Re: co mam brac?! 16.03.15, 22:02
      A co bierzesz na tę arytmię?

Jak często masz ataki migrenowe i jaki mają przebieg?

I czy byłaś u neurologa w kwestii migreny? Jeżeli tak, to co powiedział - jakie zalecenia, leki, itp.
      • minniemouse Re: co mam brac?! 17.03.15, 03:43
        zrowno twoje objawy sercowe jak i zoladkowe moga miec wplyw na wystepowanie napadow migrenowych, wiec oprocz niezbednej wizyty u neurologa
        warto byloby do konca wyjasnic skad te zaburzenia.
        serce, no zrozumialam ze mialas ekg i zalozonego holtera, a co z echokardiogramem serca,
        jak dlugo mialas tego holtera, czy np byl angiogram (najlepiej z kontrastem), Echo Doppler,
        rejestrator petlowy, ck, pet kardiologiczny - jest jeszcze cala kupa badan na serce ktore moglyby dokladniej wyjasnic przyczyne twojego zlego samopoczucia
        ja np wiem z powodu migreny warto zrobic pod katem migreny specjalny echodkardiogram w celu wykrycia "dziury w srecu" -POO (PFO), co moze dawac lub nie dawac objawy, a na pewno moze byc jedna z posrednich przyczyn napadow migren.
        samo ekg i holter nie wystarcza w zadnym wypadku aby stwierdzic POO,
        i nawet zwykle ECHO.

zoladek - wrzody z pewnoscia moga byc przyczyna nawracjacych 'infekcji' H Pylori, ktore atakuja blone przewodu pokarmowego i tymze narazaja delikatne scianki na dzialanie silnego kwasu trawiennego. pytanie co powoduje ze u ciebie po wyleczeniu ta bakteria ma warunki do ponownego dynamicznego rozwoju? niedoleczenie? moze standartowa dawka jest dla ciebie za krotka, (ja tak mam z zatokami) - moze powinnas dostac podwojna? moze nie trzymasz odpowiedniej diety wkrotce po wyleczeniu?

Kolejna mozliwosc, moze twoje problemy zoladkowe wyplywaja takze nie tylko z powodu wrzodow i nakwasnosci ale takze moze moze masz nietolerancje lub po prostu wrazliwosc na gluten/u co rowniez powoduje problemy zoladkowe takie jak
        NIETOLERANCJA glutenu

nietolerancja to nie to samo co alergia, a jedno i drugie to calkiem nie to samo co celiakia.
        w kazdym razie, wrazliwosc na gluten wystarczy aby miec biegunki.

nie jest to oczywscie jedyny powod biegunek, powodem moga tez byc IBS lub podobny Zespol Habba (od dr Habba z USA).
        w PL praktycznie malo kto slyszal o tym syndromie. rozni sie sie od klasycznego IBS przede wszystkim tym, ze biegunki wystepuja tylko PO jedzeniu, nie przed.

Co do samej migreny, uderzen goraca - wspolczuje serdecznie poniewaz ja peri-menopauze przechodzilam okropnie. to horror, naprawde.
        probowalam "naturalnie", czyli ziolami, wytrzymac itd ale nie dalam rady -malo nie zwariowalam. w koncu zrezygnowana zgodzilam sie na HTZ i to byla najlepsza deczyja jaka moglam podjac - po pierwsze, migreny znacznie ustapily i zmalaly pod wzgledem napiecia bolu, po drugie od razu poprawila mi sie jakosc zycia bo nareszcie przestalam sie tak pocic, i moglam normalnie spac.

Sadze, ze nie powinnas na wlasna reke decydowac czy mozesz czy nie brac hormony.
        to moze ustalic tylko lekarz, ten od zyl i ten od hormonow, a takze mozna w to wlaczyc kardiologa. poza tym o ile sie dobrze orientuje nie tylko hormony moga regulowac uderzenia goraca, mi proponowali np neurontin (gabapentin) - nie wiem czemu, na to.
        nie wzielam bo juz bralam jeden lek p/padaczkowy i uznalam ze starczy tego.
        ale ciekawa jestem czy by pomoglo, bo zalecal mi to ginekolog - endokrynolog.
        wiec moze sa jakies inne mozliwosci na te uderzenia, nie wiem.
        ja w kazdym badz razie bym poprosila o skierowanie do ginekologa-endokrynologa i o to popytala na twoim miejscu tez.

Z tymi zylami nie za bardzo, przepraszam, rozumiem jaki konkretnie masz problem,
        a czy nie wystarczy np usunac/ zoperowac chore kawalki zyl? powstawiac gdzie mozna stenty?
        aby moc brac te hormony? czy o co chodzi? mozesz dokladniej wyjasnic?

Minnie
        • annthonka Re: co mam brac?! 17.03.15, 08:55
          minniemouse napisała:

> Z tymi zylami nie za bardzo, przepraszam, rozumiem jaki konkretnie masz prob
          > lem,
          > a czy nie wystarczy np usunac/ zoperowac chore kawalki zyl? powstawiac gdzie mo
          > zna stenty?
          > aby moc brac te hormony? czy o co chodzi? mozesz dokladniej wyjasnic?

Rzymianko - też chciałam zapytać, czemu nie zdecydowałaś się na operację żylaków. Niewydolność zastawek żylnych jest bardzo poważnym wskazaniem do wykonania takiej operacji.

Minnie - niestety to nie do końca tak działa, że zoperujesz żylaki i możesz potem hulać z hormonami, bo skłonność do powstawania nowych żylaków i do zakrzepicy, niestety zostaje.

• minniemouse Re: co mam brac?! 17.03.15, 22:02
            acha, dzieki Antonko, to teraz rozumiem.
            to mozna sprobowac wobec tego takiej drogi, i chyba wlasnie dlatego proponowala mi to moja
            g-e:

Antydepresanty[edytuj | edytuj kod]
            Antydepresanty, takie jak Paroksetyna (Paxil), Fluoksetyna (Prozac) i Wenlafaksyna (Effexor) skutecznie używane są w leczeniu uderzeń gorąca, poprawianiu snu, nastroju i jakości życia. Paxil jest lekiem, na którym przeprowadzono najwięcej badań i który przynosi trwałą ulgę. Teoretycznym powodem, dla którego antydepresanty SSRI mogą pomóc z problemami z pamięcią, jest wzrastanie poziomu cyrkulacji neurotransmittera serotoniny w mózgu i przywracanie funkcji hipokampu. Prozac pod marką Sarafem jest obecnie przepisywany na przedmiesiączkowy zespół dysforyczny (PMDD), syndrom zaburzeń nastroju (często nasilonego podczas okresu przedmenopauzowego) i wczesnej menopauzy. Pozytonowa tomografia emisyjna (PET) wykryła, że PMDD towarzyszy ostry spadek serotoniny w mózgu, który szybko i skutecznie leczą środki SSRI.

Leki obniżające ciśnienie krwi[edytuj | edytuj kod]
            Klonidyna działa na uderzenia gorąca równie skutecznie jak antydepresanty[potrzebne źródło], ale bez innych korzyści dla umysłu i nastroju. Te leki zasługują na szczególną uwagę w przypadku kobiet cierpiących na wysokie ciśnienie krwi i uderzenia gorąca.

alternatywy do HTZ

moze nie bedzie to takie super skuteczne jak HTZ, ale zawsze to cos.

Minnie
            • annthonka Re: co mam brac?! 17.03.15, 22:55
              Jest jeszcze Pramolan - też antydepresant. I jakby zadziałał to mogłąbyś mieć dwa w jednym, bo stosuje się go i w zaburzeniach przekwitania, i w profilaktyce migreny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka