Dodaj do ulubionych

Czy to jest migrena?

15.04.05, 13:00
Obserwuj wątek
    • maenka Re: Czy to jest migrena? 15.04.05, 13:14
      Trudno powiedziec jak nie piszesz co. Napisz jakie masz objawy.
      m.
    • 1_sickgirl :)))) 15.04.05, 13:16
      No ladnie, znowu kliknelam odruchowo enter:)

Witam wszystkich! Od jakiegos 1,5 miesiaca mam codzienne bole glowy -
      okreslilabym je jako "po niewyspaniu", chociaz sie wysypiam. W miedzyczasie
      pojawil mi sie pewnego niepieknego dnia bol glowy umiejscowiony wokol oka.
      Czuje go tak, jakby ktos mi podbil oko (najbardziej boli pod okiem). Zaczyna
      sie rano i narasta, najgorzej jest ok 15-17 potem jakby wygasa i wieczorem juz
      go prawie nie ma. Z biegiem dnia bol "wspina" sie po skroni na brew :) i potem
      nawet lekko na prawa strone przechodzi (bo mam go po lewej stronie).
      Nudnosci doswiadczam lekkie i nie chce mi sie jesc. Wrazliwosc na swiatlo i
      dzwiek jakas nieszczegolna (troche mnie razi) i poruszanie sie jakos nie wplywa
      znaczaco na bol.
      Cyklicznosc jest dokladnie tygodniowa, tamte bole codzienne juz prawie ustaly.
      Mialam juz 4 takie ataki.
      Zadne leki przeciwbolowe nie pomagaja:(

Czy to moze byc migrena?
      Nie wiem gdzie sie z tym zglosic,bo bylam u pierwszego kontakta i na to, ze od
      2tyg boli mnie glowa codzien uslyszalam, ze nawet mlode (24lata) osoby moga tak
      miec i mnie pogonila.

Bede wdzieczna za pomoc:)
      Pozdrawiam!
      • venus22 Re: :)))) 15.04.05, 18:31
        Nie powinnas sie wysypiac, to jeden z najczestszych i "najskuteczniejszych"
        bodzcow wywolujacych migrene.

Venus
        • venus22 Re: :)))) 15.04.05, 23:10
          Chcialam dodac ze wyglada na to ze twoj lekarz pierwszego kontaktu niewiele wie
          o bolach glowy a juz na pewno o migrenie.
          To fakt ze wiele kobiet w tym wieku tak ma - wiaze sie to z charakterystyka tej
          choroby.
          W tym angielskim linku z ACHE podany jest wykres jak przebiega wiekszosc migren
          u chorych:

www.achenet.org/women/life/
          jak sama mozesz zobaczyc w wieku 20 lat linia zaczyna sie niestety piac do gory.

Twoj lekarz najprawdopodobniej tego juz nie wiedzial. Czas wyslac cie do
          neurologa, takiego co specjalizuje sie w bolavh glowy..

czy na pewno masz migrene czy nie moze stwierdzic tylko znajacy sie lekarz
          najlepiej neurolog.
          Z mojego doswiadczenia wynika ze pewne cechy sie zgadzaja - bol po jednej
          stronie, (nie szkodzi ze sie przemieszcza), zwiekszona wrazliwosc na swiatlo.
          nudnosci, brak reakcji na leki.

Jezeli powtarza sie to co tydzien to nalezy zastanowc sie co innego robisz
          dzien przed lub w tym dniu kiedy boli.
          Najczesciej dzieje sie tak w weekendy kiedy spimy dluzej niz zwykle i
          opuszczamy pierwszy posilek nawet jak to tylko jest jakis napoj.

Venus

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka