enickman 25.04.06, 08:57 Czy ktoś z Was ma podobne objawy (ew. sporadycznie ból, ale raczej niewielki)? Jaka może być tego przyczyna? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nessie-jp Re: Tylko aury oczne 25.04.06, 21:06 Ponoć aż 5% migreników ma same aury Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: Tylko aury oczne 25.04.06, 21:25 jest kilka watkow o tym, proponuje wyszukiwarke (dzisiaj glowa boli, nie mam sily szukac) Venus Odpowiedz Link Zgłoś
lidkaa6 Re: Tylko aury oczne 26.04.06, 16:08 napisz cos wiecej - jak dokladnie u ciebie to wyglada przez lata naczytalam sie o roznych bolach - moze natrafie na cos pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
enickman Re: Tylko aury oczne 26.04.06, 16:25 1. między świętami a nowym rokiem: 6 dni z rzędu aury i po nich dość lekkie bóle głowy 2. potem miesiąc przerwy (w tym czasie byłem w szpitalu, co doprawadziło w końcu u mnie do depresji, na którą teraz się leczę) 3. po miesiącu dwa dni w tygodniu (pon. wt.) aury oraz mgła przed oczami, później doszły męty oczne (dziś wydaje mi się, że wtedy uderzyła depresja) 4. Przez miesiąc leczenie polimigramem - aury raz na tydzień - ale raz miałem także incydent z drętwieniem dłoni i połowy twarzy 5. Obecnie nic nie biorę i aurę miałem dwa dni temu (zawsze jest to ok. 15-20 minut zygzaków), wcześniej 2,5 tygodnia przerwy 6. Dodatkowo mam dolegliwości ze strony kręgosłupa - ból w okolicy lędźwiowej promieniujący na nogę, czasami w karku Z badań: CT mózgu - OK, EEG - zbyt wolne fale (ale to może wina tej depresji) i kilka nieprawidłowości - neurolog powiedział, że to typowy obraz dla migrenika Odpowiedz Link Zgłoś
lidkaa6 Re: Tylko aury oczne 05.05.06, 16:22 coz lekarzem nie jestem, ale zastanawia mnie kilka kwestii: 1. dretwienie rąk - to typowy problem przy scgorzeniach z kregoslupem i raczej znacza jakis ucisk na nerwy 2. bol w karku - wiem, ze trudno to opisac i nawet zauwazyc, ale moze byc tak, ze niesie sie to dalej na nerw potyliczny a od tego bol glowy w zupelnie odleglym miejscu jak galki oczne czy czolo jest zupelnie mozliwy! jesli masz problemy z odcinkiem ledzwiowym to nic dziwnego, ze promienieje do nogi - to jakby taka swoista prawidlowosc - a to czasami potrafi niezle dac sie we znaki 3. EEG - ujme to tak obrazkowo - jesli fale byly bardzo male, czyli o niskiej amplitudzie - to jest to tak mowiac potocznie oznaka wielkiego stresu i zmeczenia i raczej mam ty na mysli na prawde olbrzymie przeciazenie organizmu - chociaz czlowiekowi wydaje sie, ze funkcjonuje zupelnie "normalnie" - to taka reakcja obronna 4. te zygzaki - skoro neurolog nie dopatrzyl sie niczego powazniejszego tylko - migrena - to ja zdecydowanie szukalabym kogos dobrego od kregoslupa - moze to dziwne ale i takie efekty moze dac ucisk "przykurczonego" miesnia na nerw czy tetnice biegnaca przy nerwie ... hm - ogolnie rzecz biorac - nie ma co sie zalamywac tylko szukac dalej pomocy a co do depresji - nie piszesz co jest jej powodem i trudno sie mi do tego ustosunkowac, ale czasami jest tak, ze zmeczenie doprowadza nas do depresji i wcale tego nie zauwazamy jako ciag wydazen, tylko jako cos co "nagle" sie wydarzylo daj znac co o tym myslisz, a jak masz ochote to napisz cos wiecej o tej depresji ( i dlaczego byles w szpitalu ) to moze bedziemy mogli jeszcze cos powiazac i rozwiazac :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: Tylko aury oczne 05.05.06, 23:24 >>>4. te zygzaki - skoro neurolog nie dopatrzyl sie niczego powazniejszego tylko - migrena - to ja zdecydowanie szukalabym kogos dobrego od kregoslupa - moze to dziwne ale i takie efekty moze dac ucisk "przykurczonego" miesnia na nerw czy tetnice biegnaca przy nerwie ... <<<,' TYLKO migrena.. ty zartujesz, prawda?? :( Drewtienie rak (nie tylko rak) to tez typowy objaw w migrenie. Nie jest spowodowany ciskiem nerwow w kregoslupie ale ma zrodla w pniu mozgowym. Venus Odpowiedz Link Zgłoś
enickman Re: Tylko aury oczne 08.05.06, 09:11 tu jest opis mojej choroby: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=99&w=41003316&a=41006701 ta choroba, to depresja maskowana (czyli depresja objawiająca się dolegliwościami somatycznymi), która u mnie "wyrosła" na skutek stresu związanego z pobytem w szpitalu, poważnymi objawami (krwioplucie), wyobrażaniem sobie najgorszych możliwych chorób oraz migreny ocznej, która stworzyła błędne koło - migrena-depresja-migrena-depresja itd. itp. Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: Tylko aury oczne 08.05.06, 10:36 Nie musi byc blednego kola - migrena z depresja ida czesto w parze. jest to spodowane wspolnymi czynnikami wystepujacymi w tych chorobach. Podobnie jak migrena czesto wystepuje w np. padaczce. Venus Odpowiedz Link Zgłoś
lidkaa6 Re: Tylko aury oczne 08.05.06, 16:28 oczywiscie uzywajac slowa "tylko' mialam na mysli " na szczescie nic az tak powaznego jak guzy itp". Co do uciazliwosci i powagi mogreny nie mam zadnych watpliwosci. To tak w ramach wyjasnien:) a tak dodajac do tematu i nowych wiadomosci to bardzo powaznie potraktowalabym kwestie depresji - bez wzgledu na to czy to poczatek czy koniec lancuszka, to musisz sobie z nia poradzic = chciec ja pokonac Odpowiedz Link Zgłoś
enickman Re: Tylko aury oczne 10.05.06, 11:58 z depresją lękową to nie do końca jest tak jak piszesz: jeżeli dochodzą stany lękowe, to mocna chęć pokonania depresji wręcz może szkodzić - lepiej o niej w ogóle nie myśleć natrętne myślenie (zresztą natręctwa zwane zespołem kompulsywno-obsesyjny jest jednym z objawów depresji) typu: muszę pokonać depresję, muszę pokonać depresję może bardziej szkodzić niż pomóc Dlatego też chociaż forum Depresja ma wiele plusów: - pomaga wielu osobom odkryć, że tak naprawdę problem z ich zdrowiem dotyczy bardziej głowy niż ciała - pomaga zdecydować się na leczenie - pomaga odkryć, że to jest choroba i można ją leczyć - pomaga przezwyciężyć strach przed lekami to dla wielu osób powinno być zamknięte - nieustanne szperanie i przypominanie sobie o swojej chorobie, w tym przypadku pogłębia ją niż pomaga przezwyciężyć Odpowiedz Link Zgłoś
enickman Re: Tylko aury oczne 10.05.06, 12:05 przy okazji - nie wiem, czy to zasługa diety (nie jem cukru, pszenicy i mleka, a co za tym idzie słodyczy - również czekolady, serów, z glutenu tylko chleb żytni) czy też leków antydepresyjnych, czy też po prostu pory roku, ale aury mam teraz rzadziej - ostatnio co 2,5 tygodnia (a dochodziło do kilku razy w tygodniu) Zaczynam powoli jeść wszystko - zobaczymy co na mnie działa bardziej Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: Tylko aury oczne 10.05.06, 23:08 Dieta ma bardzo duze zmaczenie, poczytaj sobie co zawieraja rozne produkty i jak moga wplywac na naczynia krwionosne, serotonine i inne. >>(forum) - pomaga wielu osobom odkryć, że tak naprawdę problem z ich zdrowiem dotyczy bardziej głowy niż ciała << nie zapominajmy ze glowa to tez czesc ciala i pewne zaburzenia organiczne ktorych wynikiem jest/moze byc depresja, choroby psychiczne a nawet popularnie okreslana "nerwica", i inne, raczej maja podloze zupelnie nie- psychiczne.. wbrew pozorom. Co innego jest depresja wynikajaca z okolicznosci, ktora mozna poprawic psychoterapia lub zmiana warunkow zycia np. depresja wynikajaca z braku kasy, trudnosci zyciowych, nieudanego zwiazku itp. Zwykle jak sie to poprawi to i depresja znika. natomiast kiedy depresja wynika z zaburzen w funkcjonowaniu 'glowy', to wtedy mozan miec idealne warunki pod kazdym wzgledem a i tak sie czlowiek czuje podle. Venus Odpowiedz Link Zgłoś
donjuan Re: Tylko aury oczne 11.05.06, 09:25 Z jakiego powodu masz te bole kregoslupa w odcinku ledzwiowym ? Czy moze masz nogi troche nierownej dlugosci ? Twoje objawy bardzo przypominaja to na co i ja cierpie od lat . Napisz prywatnie . Odpowiedz Link Zgłoś