Dodaj do ulubionych

Tylko aury oczne

25.04.06, 08:57
Czy ktoś z Was ma podobne objawy (ew. sporadycznie ból, ale raczej niewielki)?
Jaka może być tego przyczyna?
Obserwuj wątek
    • nessie-jp Re: Tylko aury oczne 25.04.06, 21:06
      Ponoć aż 5% migreników ma same aury
      • venus22 Re: Tylko aury oczne 25.04.06, 21:25
        jest kilka watkow o tym, proponuje wyszukiwarke (dzisiaj glowa boli, nie mam
        sily szukac)

Venus
    • lidkaa6 Re: Tylko aury oczne 26.04.06, 16:08
      napisz cos wiecej - jak dokladnie u ciebie to wyglada
      przez lata naczytalam sie o roznych bolach - moze natrafie na cos

pozdrawiam
      • enickman Re: Tylko aury oczne 26.04.06, 16:25
        1. między świętami a nowym rokiem: 6 dni z rzędu aury i po nich dość lekkie
        bóle głowy
        2. potem miesiąc przerwy (w tym czasie byłem w szpitalu, co doprawadziło w
        końcu u mnie do depresji, na którą teraz się leczę)
        3. po miesiącu dwa dni w tygodniu (pon. wt.) aury oraz mgła przed oczami,
        później doszły męty oczne (dziś wydaje mi się, że wtedy uderzyła depresja)
        4. Przez miesiąc leczenie polimigramem - aury raz na tydzień - ale raz miałem
        także incydent z drętwieniem dłoni i połowy twarzy
        5. Obecnie nic nie biorę i aurę miałem dwa dni temu (zawsze jest to ok. 15-20
        minut zygzaków), wcześniej 2,5 tygodnia przerwy
        6. Dodatkowo mam dolegliwości ze strony kręgosłupa - ból w okolicy lędźwiowej
        promieniujący na nogę, czasami w karku

Z badań: CT mózgu - OK, EEG - zbyt wolne fale (ale to może wina tej depresji) i
        kilka nieprawidłowości - neurolog powiedział, że to typowy obraz dla migrenika
        • lidkaa6 Re: Tylko aury oczne 05.05.06, 16:22
          coz lekarzem nie jestem, ale zastanawia mnie kilka kwestii:
          1. dretwienie rąk - to typowy problem przy scgorzeniach z kregoslupem i raczej
          znacza jakis ucisk na nerwy
          2. bol w karku - wiem, ze trudno to opisac i nawet zauwazyc, ale moze byc tak,
          ze niesie sie to dalej na nerw potyliczny a od tego bol glowy w zupelnie
          odleglym miejscu jak galki oczne czy czolo jest zupelnie mozliwy!
          jesli masz problemy z odcinkiem ledzwiowym to nic dziwnego, ze promienieje do
          nogi - to jakby taka swoista prawidlowosc - a to czasami potrafi niezle dac sie
          we znaki
          3. EEG - ujme to tak obrazkowo - jesli fale byly bardzo male, czyli o niskiej
          amplitudzie - to jest to tak mowiac potocznie oznaka wielkiego stresu i
          zmeczenia i raczej mam ty na mysli na prawde olbrzymie przeciazenie organizmu -
          chociaz czlowiekowi wydaje sie, ze funkcjonuje zupelnie "normalnie" - to taka
          reakcja obronna
          4. te zygzaki - skoro neurolog nie dopatrzyl sie niczego powazniejszego tylko -
          migrena - to ja zdecydowanie szukalabym kogos dobrego od kregoslupa - moze to
          dziwne ale i takie efekty moze dac ucisk "przykurczonego" miesnia na nerw czy
          tetnice biegnaca przy nerwie ...
          hm - ogolnie rzecz biorac - nie ma co sie zalamywac tylko szukac dalej pomocy
          a co do depresji - nie piszesz co jest jej powodem i trudno sie mi do tego
          ustosunkowac, ale czasami jest tak, ze zmeczenie doprowadza nas do depresji i
          wcale tego nie zauwazamy jako ciag wydazen, tylko jako cos co "nagle" sie
          wydarzylo
          daj znac co o tym myslisz, a jak masz ochote to napisz cos wiecej o tej
          depresji ( i dlaczego byles w szpitalu ) to moze bedziemy mogli jeszcze cos
          powiazac i rozwiazac :)
          pozdrawiam
          • venus22 Re: Tylko aury oczne 05.05.06, 23:24
            >>>4. te zygzaki - skoro neurolog nie dopatrzyl sie niczego powazniejszego
            tylko -
            migrena - to ja zdecydowanie szukalabym kogos dobrego od kregoslupa - moze to
            dziwne ale i takie efekty moze dac ucisk "przykurczonego" miesnia na nerw czy
            tetnice biegnaca przy nerwie ... <<<,'

TYLKO migrena.. ty zartujesz, prawda?? :(

Drewtienie rak (nie tylko rak) to tez typowy objaw w migrenie. Nie jest
            spowodowany ciskiem nerwow w kregoslupie ale ma zrodla w pniu mozgowym.

Venus

• enickman Re: Tylko aury oczne 08.05.06, 09:11
            tu jest opis mojej choroby:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=99&w=41003316&a=41006701
            ta choroba, to depresja maskowana (czyli depresja objawiająca się
            dolegliwościami somatycznymi), która u mnie "wyrosła" na skutek stresu
            związanego z pobytem w szpitalu, poważnymi objawami (krwioplucie), wyobrażaniem
            sobie najgorszych możliwych chorób oraz migreny ocznej, która stworzyła błędne
            koło - migrena-depresja-migrena-depresja itd. itp.
            • venus22 Re: Tylko aury oczne 08.05.06, 10:36
              Nie musi byc blednego kola - migrena z depresja ida czesto w parze. jest to
              spodowane wspolnymi czynnikami wystepujacymi w tych chorobach.
              Podobnie jak migrena czesto wystepuje w np. padaczce.

Venus
              • lidkaa6 Re: Tylko aury oczne 08.05.06, 16:28
                oczywiscie uzywajac slowa "tylko' mialam na mysli " na szczescie nic az tak
                powaznego jak guzy itp".
                Co do uciazliwosci i powagi mogreny nie mam zadnych watpliwosci.
                To tak w ramach wyjasnien:)

a tak dodajac do tematu i nowych wiadomosci to bardzo powaznie potraktowalabym
                kwestie depresji - bez wzgledu na to czy to poczatek czy koniec lancuszka, to
                musisz sobie z nia poradzic = chciec ja pokonac

• enickman Re: Tylko aury oczne 10.05.06, 11:58
                  z depresją lękową to nie do końca jest tak jak piszesz:
                  jeżeli dochodzą stany lękowe, to mocna chęć pokonania depresji wręcz może
                  szkodzić - lepiej o niej w ogóle nie myśleć
                  natrętne myślenie (zresztą natręctwa zwane zespołem kompulsywno-obsesyjny jest
                  jednym z objawów depresji) typu: muszę pokonać depresję, muszę pokonać depresję
                  może bardziej szkodzić niż pomóc

Dlatego też chociaż forum Depresja ma wiele plusów:
                  - pomaga wielu osobom odkryć, że tak naprawdę problem z ich zdrowiem dotyczy
                  bardziej głowy niż ciała
                  - pomaga zdecydować się na leczenie
                  - pomaga odkryć, że to jest choroba i można ją leczyć
                  - pomaga przezwyciężyć strach przed lekami

to dla wielu osób powinno być zamknięte - nieustanne szperanie i przypominanie
                  sobie o swojej chorobie, w tym przypadku pogłębia ją niż pomaga przezwyciężyć
                  • enickman Re: Tylko aury oczne 10.05.06, 12:05
                    przy okazji - nie wiem, czy to zasługa diety (nie jem cukru, pszenicy i mleka,
                    a co za tym idzie słodyczy - również czekolady, serów, z glutenu tylko chleb
                    żytni) czy też leków antydepresyjnych, czy też po prostu pory roku, ale aury
                    mam teraz rzadziej - ostatnio co 2,5 tygodnia (a dochodziło do kilku razy w
                    tygodniu)
                    Zaczynam powoli jeść wszystko - zobaczymy co na mnie działa bardziej
                    • venus22 Re: Tylko aury oczne 10.05.06, 23:08
                      Dieta ma bardzo duze zmaczenie, poczytaj sobie co zawieraja rozne produkty i
                      jak moga wplywac na naczynia krwionosne, serotonine i inne.

>>(forum) - pomaga wielu osobom odkryć, że tak naprawdę problem z ich zdrowiem
                      dotyczy
                      bardziej głowy niż ciała <<

nie zapominajmy ze glowa to tez czesc ciala i pewne zaburzenia organiczne
                      ktorych wynikiem jest/moze byc depresja, choroby psychiczne a nawet popularnie
                      okreslana "nerwica", i inne, raczej maja podloze zupelnie nie- psychiczne..
                      wbrew pozorom.
                      Co innego jest depresja wynikajaca z okolicznosci, ktora mozna poprawic
                      psychoterapia lub zmiana warunkow zycia np. depresja wynikajaca z braku kasy,
                      trudnosci zyciowych, nieudanego zwiazku itp. Zwykle jak sie to poprawi to i
                      depresja znika.
                      natomiast kiedy depresja wynika z zaburzen w funkcjonowaniu 'glowy', to wtedy
                      mozan miec idealne warunki pod kazdym wzgledem a i tak sie czlowiek czuje podle.

Venus
                    • donjuan Re: Tylko aury oczne 11.05.06, 09:25
                      Z jakiego powodu masz te bole kregoslupa w odcinku ledzwiowym ? Czy moze masz
                      nogi troche nierownej dlugosci ? Twoje objawy bardzo przypominaja to na co i ja
                      cierpie od lat . Napisz prywatnie .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka