tetate 07.11.06, 13:37 zauwazyl ktos moze zwiazek z wystepowaniem napadow M. wielokrotnie to stwierdzilem u siebie,a moze sie myle... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mcbeal28 Re: jajko a M. 07.11.06, 13:53 witam, lubię jajka na twardo i oczywiscie jajecznice z kiełbaską. Nie widzę u mnie związku moich bólów głowy z jajkiem. Jajka nie ma tez na liście 'rzeczy zakazanych'. Ale migrena to choroba indywidualna, jeżeli jajko podejżane- WYRZUC JAJKO ZE SWEGO ZYCIA. Bez jajka dasz rade...;-) Podrawiam;-) Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: jajko a M. 07.11.06, 22:04 ja tez nie zauwazylam- moze cos dodajesz do jajek? szczypiorek, kielbaske? niektorym kielbasa moze szkodzic... Venus Odpowiedz Link Zgłoś
maciek_dm Re: jajko a M. 19.12.06, 16:08 ja czasem po koglu-moglu z 2 jajek z dużą ilośćią cukru musze zażyc coś od bólu głowy, albo po jajku na miękko, to samo, ale częściej po tym pierwszym. efekt jest niemal natychmiastowy, prawie jak migrena na zawołanie. pozdrawiam maciej Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: jajko a M. 20.12.06, 01:09 no prosze- cos takiego.. ja mysle ze po koglu moglu glownym winowajca jest cukier. ja z kolei PO ataku migreny moge tylko jajecznice prawie bez tlusczu i bez soli. bez niczego, nawet bez bulki i chleba. Venus Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: jajko a M. 20.12.06, 14:34 Jajko to prawie same proteiny, więc zawiera na pewno dużo glutaminianu (jeden z aminokwasów). Glutaminian jest neuroprzekaźnikiem który "służy" do szybkiego pobudzania układu nerwowego. Może u was akurat takie pobudzenie wywołuje atak? Na mnie np. glutaminian nie działa migrenotwórczo - ani w postaci związanej, białkowej, ani jako "sztuczny" dodatek typu glutaminian sodu (MSG). Po tym ostatnim mam tylko sensacje jelitowe :) Ale niestety migrenicy to wrażliwe stwory i muszą na zimne dmuchać, więc lepiej nie jedzcie tych jajek! Odpowiedz Link Zgłoś