Dodaj do ulubionych

nadużywanie

22.03.07, 08:56
Wczoraj przez 30 min siedziałam w poczekalni przed gabinetem a przed moimi
oczami wisiał plakat z informacją , że nadużywanie leków pbólowych i
niesterydowych pzapalnych może być źródłem groźnych powikłań. Były też
zdjęcia uszkodzonej tkanki przewodu pokarmowego. Okropne. Były tu takie
wątki, ale co to jest nadużywanie? Jesteśmy zmuszone do stałego brania czegoś
tam. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kena1 Re: nadużywanie 22.03.07, 12:50
      Mam świadomość, że nadużywanie leków pbólowych grozi przykrymi
      konsekwencjami... ale co mam zrobić, skoro muszę chodzić do pracy i
      funkcjonować?? Przeraża mnie tylko, to że nadużywanie paracetamolu może
      skończyć się nawet przeszczepem wątroby :( a ja już chyba uzależniłam się od
      mixu paracetamol + kodeina (oprócz tego pomagają mi tylko tryptany). Na razie,
      nie zapeszając, wyniki badań wątrobowych mam dobre, ale na jak długo?
      • olka.l Re: nadużywanie 29.03.07, 11:58
        ja panadol extra od kilku lat łykam codziennie , często w najwyzszej
        dopuszczalnej dawce. Też mam teoretycznie dobre wyniki, jeśli chodzi o wątrobę
        ( ale czy na pewno? - inne symptomy świadczą, że jest b. osłabiona) Natomiast
        juz od dawna mam problem z anemią i małopłytkowoscią - podejzewam, ze to tez
        efekt naduzywania p-bólowych.
        • venus22 Re: nadużywanie 29.03.07, 22:13
          moze byc bo ja tez mam ciagle anemie i czesto musze brac zelazo. od tego moze
          byc to oslabienie.

no ale wlasnie- co zrobic jak boli a funkcjonowac trzeba.

naduzywanie to glownie przekraczanie dawek, branie jak wlasciwie nie trzeba
          ( kiedy nie boli tak bardzo, lub "na wszelki wypadek" itp)

sa ludzie ktorzy zyja w przewleklym bolu ktorzy musza byc na srodku p/bolowym
          24/7 tygodniami, miesiacami.

a badania nalezy robic przynajmniej raz na rok.

Venus
      • bezia51 Re: nadużywanie 01.06.07, 17:20
        No właśnie .Peracetamol i kodeina uzależnia jak cholera.Ale co zrobić skoro boli
        :-))))))))))
    • nessie-jp Re: nadużywanie 31.03.07, 15:27
      Jeśli masz jakieś objawy ze strony przewodu pokarmowego, to warto się przebadać
      - gastroskopia czy choćby USG. No i zawsze warto wspomagać się środkami
      łagodzącymi podrażnienia żołądka i dwunastnicy, np. pijąc siemię lniane.

Ludziom, którzy muszą brać leki przeciwbólowe w dużych dawkach (a my, migrenicy,
      wcale nie jesteśmy jedyni - ci z artretyzmem biorą ich jeszcze więcej) podaje
      się osłonowo środki zmniejszające wydzielanie kwasu żołądkowego czy zwiększające
      syntezę prostaglandyn odpowiedzialnych za ochronę żołądka.

Srodki przeciwbólowe z grupy niesterydowych leków przeciwzapalnych działają
      właśnie w ten sposób, że hamują syntezę prostaglandyn - wszystkich, nie tylko
      tych powodujących stan zapalny i ból, ale też i tych chroniących żołądek.

Z drugiej strony - udowodniono, że przyjmowany regularnie ibuprofen zmniejsza
      ryzyko raka jelita grubego i raka piersi, a aspiryna - ryzyko zawału i
      zakrzepicy żył. Nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło :)

Najbardziej niebezpieczny jest chyba paracetamol, który w pewnym momencie (po
      przekroczeniu dopuszczalnej dawki lub przy przewlekłym stosowaniu) staje się
      niesłychanie toksyczny dla wątroby. A nie daj boże pić alkohol, biorąc
      paracetamol - uszkodzenie wątroby pewne jak w banku :(

PS. Kodeina jest też łączona z innymi środkami, niekoniecznie paracetamolem -
      np. Nurofen Plus to ibuprofen z kodeiną.
      • olka.l Re: nadużywanie 31.03.07, 19:19
        ale co brać dorażnie, jak przy niewielkich bólach pomaga wyłacznie paracetamol
        łaczony? - a jak nic nie wezmę - przeważnie mam pełnoobjawową migrenę jak w
        banku. Mnie niestety w ogóle nie pomagaja żadne przeciwzapalne typu ibuprom czy
        też typu dexak, itp. Są ludzie reagujacy na nie b. dobrze, a umnie ani, ani...
        • venus22 Re: nadużywanie 31.03.07, 22:26
          Nie wiem czemu w PL paracetamol ma taka zla opinie - u nas znowu uwaza sie to
          za najlagodniejszy lek p/bolowy, podaje sie nawet kobietom w ciazy i dzieciom.

oczywscie ze przedawkowywany moze grozic uszkodzeniem watroby ale to mozna
          powiedziec o prawie kazdym leku.

Alkohol rzeczywscie przeszkadza a w metabolizowaniu paracetamolu co zwieksza
          jego toksycznosc dlatego nie nalezy popijac go piwem (niektorzy tak robia ze
          popijaja piwem! leki p/bolowe) ani pic alkoholu przez jakies 24 godz po
          zazyciu. ale to przeciez zdrowy rozsadek.

Olka - a czy tobie lekarz nie proponowal nigdy tryptanow?

Venus
          • nessie-jp Re: nadużywanie 01.04.07, 00:26
            > Nie wiem czemu w PL paracetamol ma taka zla opinie - u nas znowu uwaza sie to
            > za najlagodniejszy lek p/bolowy, podaje sie nawet kobietom w ciazy i dzieciom.

To nie tak, że ma złą opinię - ma właśnie bardzo dobrą i niekiedy ludzie po
            prostu nie wiedzą, że MOZE być bardzo szkodliwy przy przedawkowaniu.

Kiedyś, dawno temu głośna była sprawa dziecka, które umarło, bo dostało za dużą
            dawkę paracetamolu (ktoś tam się pomylił, czy w aptece, czy przy wypisywaniu
            recepty, i dał wersję dla dorosłych, rodzice niekumaci byli i ulotki nie
            przeczytali...) Takich przypadków jest więcej - ludzie są zewsząd bombardowani
            informacjami, że to taki bezpieczny lek, a na kaca to już w ogóle świetny.. :/ A
            potem kiszka i umarł w butach.

Ola, spróbuj kiedyś tego Nurofenu z kodeiną. Na mnie też nie działa sam
            ibuprofen, ale łączony z kodeiną - jak najbardziej. Podobnie paracetamol - sam
            nie działa zupełnie, a ten z kodeiną - owszem.

Poza tym doraźnie i bezpiecznie na żołądek to tryptany, jak pisze Venus --
            Sumigra, Relpax, Cinie, Imigran, Sumamigren, Zomig... Za to na serce średnio,
            więc jeśli jesteś zawałowcem, to zapomnij... ;)
            • venus22 Re: nadużywanie 03.04.07, 10:23
              acha rozumiem.
              ja na kaca na pewno paracetamolu bym NIE polecala...

Venus
            • kena1 Re: nadużywanie 06.04.07, 08:39
              Nessie, a czy jest ibuprofen w połączeniu z większą dawką kodeiny (15-30mg)? Bo
              na mnie nie działają niestety te połączenia paracetamol + kodeina dostępne bez
              recepty (z niewielką dawką kodeiny), tylko Efferalgan Codeine (500mg+30mg) na
              receptę :( Gdybym mogła zamienić paracetamol na ibuprofen...
              • nessie-jp Re: nadużywanie 01.06.07, 21:06
                Przepraszam, że dopiero teraz odpowiadam, umknął mi twój post.

Nurofen Plus jest bez recepty i ma 13mg kodeiny w jednej tabletce. Czyli
                musiałabyś wziąć 2x Nurofen (200mg ibuprofenu+13mg kodeiny) zamiast 1x Efferalganu.
          • olka.l Re: nadużywanie 03.04.07, 18:58
            ależ oczywiściw, że biore zomig - tylko on z tryptanów mi pomaga, ale nie moge
            go brac przeciez codziennie. Zreszta mam takie okresy, kiedy biorę dwa tygodnie
            pod rząd- albo i dłuzej - i wtedy niestety, jest on duzo mniej skuteczny.
            Staram sie , jeśli ból jest stosunkowo niewielki, złamać go czymś mniejszego
            kalibru - i tu skuteczny czasami bywa wyłacznie w zasadzie panadol extra.
            • bezia51 Re: nadużywanie 01.06.07, 17:29
              mnie tez pomaga ta kodeina z eferalganem......do czasu......;-(( nie polecam
              • venus22 Re: nadużywanie 01.06.07, 21:41
                ""ale co brać dorażnie, jak przy niewielkich bólach pomaga wyłacznie
                paracetamol łaczony?""

jezeli bierzesz przy niewielkich bolach to juz nie bierzesz bez powodu,
                a jesli pomaga ci to uniknac pelnej migreny to prawdopodobnie unikasz tez
                w efekcie wiekszej ilosci lekow pozniej.

to jeszcze nie jest naduzywanie.
                gdybys brala np. "zapobiegawczo", albo nie byloby bolu a ty mialabys ochote
                wziac zeby sie "lepiej czuc" - o, to juz sygnal ze trzeba reagowac- pilnowac
                sie i zrobic wakacje od leku, brac na bole cos innego w tym czasie.

""mnie tez pomaga ta kodeina z eferalganem......do czasu......;-(( nie polecam""

no coz, na kadzego dziala inaczej,
                ja biore kanadyjski niemusujacy odpowiednik Efferalganu 30 od wielu wielu lat.
                zawsze pomaga tak samo - czyli raz dobrze, raz troche a raz wcale :)

Inna sprawa ze niektorzy moga reagowac na brak analgetyka bolem glowy.
                nazywa sie to bol glowy z odbicia albo bole polekowe,
                ale ja mam watpliwosci co do prawdziwosci tej teorii. jestem wyjatkiem pod tym
                wzgledem bo opinia ze takie cos - odbicie- istnieje, jest bardzo silna i wsrod
                lekarzy i wsrod pacjentow.
                ale ja widze po sobie- 20+ lat- ze moja migrena rozwija sie jak chce,
                niezalenie od tego co biore..

ale to tez moze byc sprawa indywidualna.

Venus
                • bezia51 Re: nadużywanie 03.06.07, 00:06
                  Masz rację. ja właśnie tak miałam .Leki z kodeiną, a szcególnie paracetamol+
                  kodeina i juz 2 lata nie mogłam sie uwolnić.Tak jak piszesz brałam ot tak... na
                  wszelki wypadek.Kodeina to narkotyk przecięż.Być może to jeszcze zbyt małe
                  dawki, ale tak jak z alkoholem....Zaczynasz od lamki.. a potem to wiadomo jak
                  ktoś się uzależni i nie wie kiedy jak i dlaczego.
                  • venus22 Re: nadużywanie 03.06.07, 10:32
                    Kodeina jest alkaloidem, narkotykiem, a dokladnie analgetykiem narkotycznym
                    otrzymywanym najczesciej z morfiny.

Jest to bardzo popularny srodek i przeciwbolowy i przeciwkaszlowy.
                    I chociaz kodeina jak najbardziej moze uzaleznic to wlasciwie wiekszym
                    problemem jest powodowanie zaparcia oraz zatrzymywanie wydalania moczu.

W lekach bez recepty zawartosc kodeiny jest zwykle bardzo mala, nie powinna
                    powodowac uzaleznienia a w kazdym razie nie tak latwo.
                    Efferalgan 30 zawiera 30mg kodeiny w jednej tabletce, to juz powazniejsza
                    dawka.
                    sa tez leki zawierajace wiecej kodeiny np w USA Tylenol # 4 zawiera 60mg
                    kodeiny w jednej pigulce.

zawsze jest cos za cos. majac takie bole jak my trudno nie brac nic bo jak
                    inaczej funkcjonowac, ze nie wspomne ze tego bolu nie da sie wytrzymac.
                    w/g pewnej teorii jesli srodek p/bolowy jest w calosci "zuzyty" na bol - nie
                    powinno to powodowac nalogu.

Dlatego jest bardzo wazne byc uczciwym ze soba i obserwowac uwaznie czy nie
                    zaczynamy brac zbyt szybko, lub bez rzeczywstego powodu lub co gorsza -
                    rekreacyjnie. I wtedy dzialac - pilnowac sie, zrobic "wakacje" zmienic leki.

Takie problemy sa niestety takze czescia naszej choroby.

Venus

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka