Dodaj do ulubionych

imigran / imitrex

14.07.03, 16:40
Kochane Migrenki,

Chcialam sie Was zapytac, czy macie moze jakies namiary na osoby/
instytucje / firmy ... etc , ktore sa w stanie za stosunkowo rozsadne
pieniadze zalatwic imigran / imitrex.
Bralam je rok temu i wtedy podzialalo... Niestety wiecie ile takie cudo
kosztuje w Polsce ... za 2 tabl zaplacilam 70 zl !!!!

Slyszalam ze stanach mozna kupic 40 tabl za 15 usd (majac ubezpieczenie). Czy
to prawda?

Dajcie znac, jesli cos o tym wiecie

pozdrawiam Was goraco
depresyjka
Obserwuj wątek
    • mea25 Re: imigran / imitrex 14.07.03, 16:52
      depresyjka napisała:

> Kochane Migrenki,
      >
      > Chcialam sie Was zapytac, czy macie moze jakies namiary na osoby/
      > instytucje / firmy ... etc , ktore sa w stanie za stosunkowo rozsadne
      > pieniadze zalatwic imigran / imitrex.
      > Bralam je rok temu i wtedy podzialalo... Niestety wiecie ile takie cudo
      > kosztuje w Polsce ... za 2 tabl zaplacilam 70 zl !!!!
      >
      > Slyszalam ze stanach mozna kupic 40 tabl za 15 usd (majac ubezpieczenie). Czy
      > to prawda?
      >
      > Dajcie znac, jesli cos o tym wiecie
      >
      > pozdrawiam Was goraco
      > depresyjka

nie liczyłabym na dostanie Imigranu w Polsce inaczej jak właśnie z apteki.
      Ja jak już kupię Imigran (jedyna rzecz, która na mnie działa), to dzielę 1
      tabletka na pół i wtedy wychodzi, że kosztowało mnie to 70 zł za 4 tabletki....
      zawsze to lepiej brzmi.... :)

>
      • venus22 Re: imigran / imitrex 14.07.03, 21:15
        W Kanadzie triptany tez sa drogie.. ~180$ za 12 tabletek.

Oprocz Imitrex/Imigran sa tez Zomig, Maxalt, Frova, Amerge i Relpax,
        najnowszy.
        Na kazdego dziala inaczej, niektorym w ogole nie pomaga..

zeby moc kupic tabletki w Stanach to nie takie proste.
        czesto firma ubezpieczeniowa ogranicza ilosc tabletek do kupienia.
        Mozna oczywiscie kupic wiecej ale placi sie 100%.
        O ile pamietam Imitrex jest po 2.5mg i 5 mg? Zomig chyba tez.
        Cos takiego w kazdym razie.
        Mozna spytac lekarza czy 5 mg kosztuje tyle samo co 2.5mg i dzielic tabletki
        na pol.
        Dzielenia mniejszych dawek nie polecam chyba ze komus tyle wystarcza.

Natomiast nie wiem jak w Polsce ale tu lekarze czesto maja tzw samples czyli
        probki i mozna o nie poprosic.
        3 albo 4 tabletki ale zawsze to cos..
        Venus
        • depresyjka Re: imigran / imitrex 15.07.03, 08:52
          Uruchomilam wszystkicg swoich znajomych na calym swiecie i wszedzie sa problemy
          z imigranem- a to za drogi, a to nie chca przepisac, etc.
          O probki pytam kogo sie da, ale ... wiecie jak to roznie z tym bywa...

Trzymajcie cieplo Moje Migrenki! Miejmy nadzieje, ze ktos wreszcie pomysli o
          nas i leki na migrene beda latwiej dostepne

pozdrawiam Was goraco
          depresyjka
          • mea25 Re: imigran / imitrex 15.07.03, 09:46
            Leki na migrenę (te prawdziwe, bo oczywiście producenci zwykłych tabletek też
            je reklamują jako przeciwmigrenowe, a to nieprawda!) tak długo będą drogie, jak
            długo nie będą refundowane, a nie będą, bo migrena nie jest wpisana na listę
            chorób przewlekłych. Powszechnie uważa się, że migrena nie jest chorobą! no bo
            przecież to tylko ból głowy.... jak uważaja ci, co nie mają o tym pojęcia.
          • agulha badania kliniczne i generyki 14.09.03, 08:39
            Hej, witam! Pierwszy raz jestem na tym forum. Migreny mam natomiast od 25 lat,
            a poza tym jestem specjalistą ds. badań klinicznych i neurologiem. Mam dla
            Ciebie pomysł, który może wydać się kontrowersyjny, ale przemyśl sobie to.
            Obecnie wiele firm farmaceutycznych pracuje nad nowymi lekami
            przeciwmigrenowymi z grupy tryptanów, albo nad nowymi postaciami znanych leków
            (np. donosowymi). Każdy nowy lek i każda nowa postać muszą zostać przebadane w
            tzw. badaniach klinicznych (clinical trials). Czyli muszą być podane iluś tam
            pacjentom. Zwykle w warunkach ambulatoryjnych. Pacjent uczestniczący w
            badaniach klinicznych z definicji lek dostaje za darmo, wizyty, badania - też
            są za darmo (nie dostaje też wynagrodzenia). Uciążliwością jest konieczność
            wypełniania dzienniczków, zgłaszania się na regularne wizyty, zwykle jest 1-2
            pobrania krwi i badania EKG. Ilość tych procedur zależy m.in. od fazy badań
            (jeśli o leku już dużo wiadomo, nie trzeba wciąż sprawdzać, czy aby nie
            zaszkodził na sto tysięcy parametrów). W USA, w przeciwieństwie do Polski,
            pacjent w Internecie może sobie poszukać, czy gdzieś aktualnie trwa nabór do
            jakiegoś badania klinicznego w jego chorobie. To są jakieś strony rządowe,
            chyba FDA. Być może w Kanadzie też tak jest. Mogłabyś
            wrzucić "migraine", "triptans" czy tp. do wyszukiwarki na takiej stronie, i
            potem zastanowić się. Oczywiście wejście do badania MUSI poprzedzać rozmowa z
            lekarzem, który je prowadzi, zapoznanie się z wielostronicową informacją dla
            pacjenta (treść jest zatwierdzana przez komisję etyczną) i podpisanie
            formularza zgody. Z badania w każdej chwili bez konsekwencji można się wycofać,
            nawet bez podania przyczyny. Leki z tej grupy działają dość podobnie do siebie,
            a każda nowa cząsteczka musi mieć dossier badań klinicznych.
            Drugim sposobem zdobycia tańszego Imigranu, ale w Polsce, jest kupienie tzw.
            leku generycznego, czyli odtwórczego. Nazywa się Sumamigren, produkuje go
            Polpharma, jest to sumatryptan, czyli Imigran. 2 tbl 50 mg kosztują ok. 30 zł,
            a dwie "setki" około 50 zł. Nic już na mnie Glaxo nie zarobiło, odkąd weszły
            one na rynek (w grudniu 2002). Ponieważ patent na Imigran w tabletkach wygasł,
            pewnie i w innych krajach pojawiły się generyki. Zawsze na receptę. Pozdrawiam!
            • mika_1 Re: badania kliniczne i generyki 04.10.03, 19:50
              W Polsce od jakiegos czasu jest Sumamigren - polski odpowiednik Imigranu.
              Kosztuje ok. 1/3 tego, co Imigran. Jesli komus pomaga Imigran, to warto
              sprobowac. Sklad taki sam.
              Na mnie, niestety, nie dziala ani jedno, ani drugie.
    • colline1 Re: imigran / imitrex 16.07.03, 04:14
      witam wszystkich.
      Imitrex w tab. w USA jest niestety drogi. W moim przypadku (mam bardzo dobre
      ubezpieczenie zdrowotne) za 54 tabletki 100 mg place $25. Nie wiem jak Glaxo
      sprzedaje Imigran/Imitrex w Polsce ale w USA tabletki 100 mg sa nie do
      podzielenia (zreszta nic mniejszego nie pomaga mi). Poza ubezpieczeniem 1
      tabletka 100 mg kosztuje pomiedzy $18 a $20 (to zalezy ile sie kupuje
      • marialudwika Re: imigran / imitrex 04.10.03, 19:57
        Czy mozesz sobie sama wstrzykiwac??
        Ja mam imigran w formie zastrzykow podskornych, do wykonywania sobie w domu.
        Njalepiej jednak pomaga mi/ale nie zawsze imigran w formie spray'u do nosa/
        Pozdrawiam
        tara-ml
    • czarodziejka1 Re: imigran / imitrex 08.10.03, 13:42
      Ja z Imigran przeszłam na polski Sumamigren. Jest to lek o dokładnie tym samym
      składzie co Imigran (Sumatriptan) i działa dokładnie tak samo. Jedyna różnica
      to cena. Za dwie tabletki 100 mg płacę w aptece ok. 40 zł (za Imigran płaciłam
      120 zl). Tabletki te dzielę sobie na pół, czyli takie opakowanie mam na 4
      migreny. Tym sposobem jedna migrena kosztuje mnie 10 zł. To już jest coś!
      Serdecznie pozdrawiam :)
      • mika_1 Re: imigran / imitrex 09.10.03, 20:21
        Do tej pory, kiedy bylam w Polsce, zawsze chodzilam do mojego lekarza i mi
        robili zastrzyk. Kiedy przyjechalam do Stanow, na pocztaku mialam kolezanke,
        ktora robila mi zastrzyki. Teraz wyjechalam i zastanawiam sie, co zrobic.
        Wlasnie dzisiaj czuje, ze bedzie mi ten zastrzyk potrzbny. Powalcze sama.
        Musze, innego wyjscia nie mam. Mecze sie juz bardzo... Zobaczymy, jak mi
        pojdzie....
        • venus22 Re: imigran / imitrex 09.10.03, 22:47
          O ile sie orientuje Imitrex mozna kupic w zastrzykach z "automatem" do ich
          robienia?
          venus
          • marialudwika Re: imigran / imitrex 10.10.03, 11:02
            Tak,mozna.U mnie to lezy,raz zrobilam i mialam taki jakis dziwny ucisk w
            klatce piersiowej..to krotko trwa i uprzedzaja o tym w ulotce/tabletek tez
            zreszta/,najmniej "inwazyjnie" dziala na mnie spray a pomaga tez
            szybko.Pozdrawiam Was
            tara

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka