mama_klary 29.08.10, 22:35 Mam jakiś dziwny lęk przed podaniem dziecku atropiny. mam podawać jej przez pięć dni przed wizytą, ale jakoś tak mnie to przeraża, słyszłam że dzieciaki mogą być uczulone, czy mogą wystąpić jakieś silne reakcje? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
natalek6 Re: podanie atropiny-boję się 03.09.10, 20:13 Musisz poszukać przez wyszukiwarkę forumową, a znajdziesz info:) Ja nie mam doświadczeń z atropiną, ale za to dostawałam przez jakiś czas (raz nawet przez miesiąc - każdego wieczorku) tropicamid, czyli słabszy środek, ale też poszerzający źrenice, co już pewnie wiesz. Po jakimś czasie miałam problem z utrzymaniem równowagi, a gdy byłam osłabiona i dodatkowo dostałam antybiotyk na chlamydię (tę "gardłową";p), a do tego jeszcze brałam wtedy seroxat (miałam nerwicę), to przez trzy dni nie mogłam prawie chodzić - mój zmysł równowagi się na mnie obraził;) Miałam takie zawroty głowy, że szok. Więc jeśli dzieciaczkowi by się kręciło w głowie czy krzywo by ono chodziło, to się nie przejmuj, bo atropina chyba też tak może działać. (ja nie straszę, to się raczej chyba rzadko zdarza;p) A jak masz wątpilwości, to może jeszcze dopytaj lekarza, nawet rodzinnego? Odpowiedz Link
mama_klary Re: podanie atropiny-boję się 13.09.10, 22:42 Nie podałam a do okulisty idę w następnym tyg., coś tamściemnię i jeszcze raz zapytam czy na pewno to bezpieczne, poza tym boję się jak dziecko bedzie funkcjonować przez te pięć dni kiedy będzie słabiej widzieć, bo np. o popatrzeniu w książeczkę nie bedzie mowy. Odpowiedz Link
polaa27 Re: podanie atropiny-boję się 18.09.10, 00:28 A w jakim wieku dziecko? Bo im starsze tym ryzyko mniejsze. Jeśli nie jest uczulone (a to pewnie bardzo rzadko sie zdarza) to powinno być ok. U nas było rozszerzenie się źrenicy bardzo szybko i była ona rozszerzona jeszcze 2 tygodnie po badaniu, a było to lato i dużo słońca. Zasłanialiśmy okna i zakładaliśmy czapki z daszkiem na dwór, ale nie oprócz mrożenia oczek nie było źle. A po atropinie wyszła nam zupełnie inna wada niż po zwykłych kroplach. Odpowiedz Link
mama_klary Re: podanie atropiny-boję się 20.09.10, 11:08 2 lata i 3 mieś. w czwartek mamy wizytę, dopytam jeszcze raz o tą atropinę Odpowiedz Link