Dodaj do ulubionych

Obuoczność a filmy 3d

23.02.11, 11:51
Czy przy braku widzenia obuocznego można widzieć efekty 3d w kinie? Ostatnio byłem u okulistki, która stwierdziła, że nie mam widzenia obuocznego. Jednak z tego co mi wiadomo efektów 3d w kinie nie da się widzieć bez obuoczności. Jak to w końcu jest?

U okulistki test miałem wykonywany w okularach z różnokolorowymi szkłami. Na mozaice (random dot) powinienem zobaczyć coś czego nie zobaczyłem. Wydaje mi się, że mogłem nie dojrzeć nic, dlatego, że oko lewe i prawe powinno widzieć bardzo wyraźnie tę mozaikę, a u mnie tak być nie może, bo oko lewe jest zdecydowanie słabsze (mniej więcej 0,5).

Czy może ktoś mi odpowiedzieć jak to jest u mnie z tym widzeniem stereoskopowym? Dzięki z góry :)
Obserwuj wątek
    • maria.t0 Re: Obuoczność a filmy 3d 17.10.11, 20:11
      loocmg napisał:

> Czy przy braku widzenia obuocznego można widzieć efekty 3d w kinie? Ostatnio by
      > łem u okulistki, która stwierdziła, że nie mam widzenia obuocznego. Jednak z te
      > go co mi wiadomo efektów 3d w kinie nie da się widzieć bez obuoczności. Jak to
      > w końcu jest?
      >
      > U okulistki test miałem wykonywany w okularach z różnokolorowymi szkłami. Na mo
      > zaice (random dot) powinienem zobaczyć coś czego nie zobaczyłem. Wydaje mi się,
      > że mogłem nie dojrzeć nic, dlatego, że oko lewe i prawe powinno widzieć bardzo
      > wyraźnie tę mozaikę, a u mnie tak być nie może, bo oko lewe jest zdecydowanie
      > słabsze (mniej więcej 0,5).
      >
      > Czy może ktoś mi odpowiedzieć jak to jest u mnie z tym widzeniem stereoskopowym
      > ? Dzięki z góry :)

Jeżeli ktoś nie ma pełnego widzenia obuocznego to nie bedzie widział dobrze w kinie 3d, bo ostatni stopien widzenia obuocznego to własnie stereopsja(obraz 3D).
      Tak tłumaczyła mi Pani Ortoptystka jak chodziłam z córką na ćwiczenia.
      Pozdrawiam
      • iwona402 Re: Obuoczność a filmy 3d 06.02.12, 23:23
        Niestety też nie widzę obuocznie.Filmy 3D to czarna magia dla mnie.Różnica między oczami to 2,75D. Urodziłam się z dużym zezem. Moja mama zauważył to od razu po urodzeniu, ale lekarz tłumaczył jej, że każdy noworodek tak ma. Zabiegi korekcji zeza miałam w wieku 4 i 5 lat. Właściwie zez nie był już widoczny i rodzice podjęli decyzję o rezygnacji z trzeciego zabiegu.Przez kilka lat nie musiałam nawet nosić okularów. Nie wiem jak w latach 60-tych daleko była posunięta metoda określania stopnia widzenia i dobierania okularów, ale mam wrażenie że we wczesnym dzieciństwie nosiłam źle dobrane szkła ( były to dosyć duże plusy). W wieku dojrzewania sama zauważyłam przez przypadek, że dużo słabiej widzę lewym okiem, od razu dostałam -1,5D na lewe oko, prawe plan. Później wada pogłębiła mi się do -3,0D i -0,25D i tak mam już wiele lat. Co ciekawe to jeszcze żaden okulista nie badał mnie pod kontem widzenia obuocznego, choć staram się odwiedzać okulistę co 2 lata.
        Przy tak niewielkiej różnicy jaka występuje u Ciebie raczej nie powinno być problemów z widzeniem stereoskopowym. Bardziej bym stawiała na przebycie zeza w dzieciństwie, ale o tym nie piszesz.
        • jj555 Re: Obuoczność a filmy 3d 26.02.12, 22:18
          Ostatnio byłam z córką na konsultacji u okulisty, córce jedno oko ucieka do środka z niedowidzenia. Badał widzenie 3D w aktualnych akularach - nie widziała. Powiedział, że to kwestia dobrego doboru okularów i chyba dobrego ustawienia osi (jeśli dobrze pamiętam). Powiedział, że jak już zniszczy szkła, to żebym przyszła to dobierze tak, że będzie widzieć 3D.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka