Dodaj do ulubionych

dr oleszyńska prost

25.05.07, 18:21
Jakie macie zdanie na temat tej Pani, bo ja coraz gorsze. Mianuje się spejalistką od leczenia pryzmatami a nawet nie wie jakie okulary zalecać. Wiecznie niezadowolona, niemiła, bez podejścia do dzieci. Przestrzegam jeśli ktoś chce leczyć zeza pryzmatami to nie u niej bo ma mizerne pojęcie. Byłam z dzieckiem w Szczecinie i okazało się że Pani dr niewiele wie.
Obserwuj wątek
    • sonia0002 Re: dr oleszyńska prost 05.06.07, 15:56
      popieram!
      Botulina wstrzykiwana w "zeza" mojego dziecka dała mizerne skutki! osłabiła
      mięśnie oka a i tak trzeba teraz operować... A miało " sie rozejść po
      botulinie"... A cwiczenia ortoptyczne??? P. Prost toleruje TYLKO te zrobione w
      jej gabinecie. Nie ważne że ktoś mieszka godzinę drogi od jej gabinetu - w
      godzinach "korkowych" to nawet 1,5 godziny zajmuje sam dojazd!
      • dosiap Re: dr oleszyńska prost 06.06.07, 13:55
        Soniu, napisz proszę coś więcej na temat zabiegów u Twojego dziecka np. co
        znaczy, że wstrzykiwanie toksyny dało mizerne skutki? i na jakiej podstawie
        twierdzisz, że osłabiła ona mięśnie oka. Bardzo Cię proszę o trochę szczegółów,
        bo moja córeczka miała już pierwszy zabieg i raczej na pewno kwalifikuje sie do
        kolejnych, więc bardzo ważne są dla mnie opinie innych osób, które mają za sobą
        już doświadczenie w tej kwesti. Czekam na odpowiedź.
        • sonia0002 Re: dr oleszyńska prost 08.06.07, 10:19
          Dziecko ma zeza zbieżnego skośnego naprzemiennego z przewagą oka prawego bez
          niedowidzenia bo zez był naprzemienny. Kat zeza przy pierwszej wizycie - czyli
          w 8 miesięcu życia - ok. 35-40 stopni. Okulary od 9 miesiąca życia. Pierwsza
          botulina była chyba w wieku 2 lat, potem w odstępach mniej więcej roku - w
          sumie były 3 iniekcje botuliny. Efekt wizualny był, ale niewielki. Operacje
          potem i tak były potrzebne - na obu oczach była jedna, potem kolejne dwie na
          prawym jedna i na lewym jedna. Teraz kąt zeza 8 stopni, dziecko 6 lat, brak
          obuocznego widzenia i kolejna operacja w planach... może już ostatnia. Operacja
          ta ostatnia zrobiona na jednym oku i ta planowana są już u innej lekarki.
          Podstawa o osłabieniu mięśni oka:
          - opinia 2 lekarzy (znani w Wawie i Polsce)
          - ortoptyska (ale nie ta od pani dr Prost, te są milczące i zastraszone - nic
          nie mowią, odsylaja do dr.)
          - może też fakt niewykształcenia obuoczności pomimo ćwiczeń (takie wykonywane w
          seriach przez 2,5 roku)- ta opinia jest moja własna więc może nie być
          wiarygodna.
          Pani doktor twierdziła że może uda się wyprostować wszystko samą botuliną,
          dlatego twierdziła że są potrzebne zabiegi - bo po jednym raczej małe szanse...
          Wg opinii poprzedników - bardzo jednak delikatnych!!! Nikt wprost mi nie
          powiedział że to leczenie było złe! - a zatem wg tych opinii było to do
          przewidzenia przy takim kącie zeza i u dzieci raczej się tego nie stosuje. No
          przynajmniej szpitale tego nie stosują. Jest to metoda stosowana w Polsce m.in.
          przez p.dr Prost. Być może moje dziecko przyczyni się do rozwoju badań nad
          skutecznością tej metody... Ale to już pozostanie tajemnicą pani dr Prost a ona
          sama wie dlaczego.
          DOSIAP !!!!
          Sprawdź kąt zeza u dziecka i wogóle pierwszą diagnozę! Jeżeli jest to duży kąt -
          to nie ma sensu męczyć dziecka! - to jest jednak tylko MOJA opinia, a ja
          lekarzem nie jestem!
          Gdybym miała decydować teraz - w stosunku do swojego dziecka na początku
          leczenia - nie zgodziłabym się!
        • sonia0002 Re: dr oleszyńska prost 08.06.07, 10:21
          W treści mojej wypowiedzi..:
          zamiast:
          "wg opinii poprzedników..."
          ma być:
          "wg opinii następców - innych lekarzy okulistów..."
          • dosiap Re: dr oleszyńska prost 08.06.07, 12:03
            Dziękuję Ci bardzo soniu za odpowiedź. Diagnoza u mojej malutkiej jest prawie
            identyczna jak u Twojego dziecka tzn. zez zbieżny naprzemienny i kąt zeza 35
            st. Kurcze, jestem całkowicie zdezorientowana, z tego co czytałam w internecie
            iniekcja toksyny botulinowej przynosi najlepsze efekty przy zezie zbieżnym i to
            właśnie u dzieci, a z tego co Ty piszesz to tak nie jest. Jak tak sobie to
            wszystko przemyślałam to wydaje mi się, że przy takim dużym kącie zeza bez
            operacji się i tak nie obędzie więc po co męczyć najpierw dziecko tymi
            zabiegami zamiast od razu operować?! Chyba zdecyduję się jeszcze na konsultację
            u innego lekarza, myślałam o dr. Zamłyńskiej...? (w moim przypadku w grę
            wchodzi raczej Warszawa, mam najbliżej). Soniu, a mogłabyś mi jeszcze napisać
            jaki kąt zeza zdiagnozowała Pani doktor już po tych wszystkich trzech zabiegach
            tzn. o ile ten kąt się zmniejszył i jeszcze dlaczego potrzebnych jest aż tyle
            tych tradycyjnych operacji, dlaczego nie wystarczyła jedna???
            • sonia0002 Re: dr oleszyńska prost 08.06.07, 12:27
              Zapraszam na stronę www.strabismus.phorum.pl
              Tam znajdziesz zdjęcia, opisy, doświadczenia. Strona jest tworzona i odwiedzana
              głównie przez dorosłych strabismowców (zezujących) ale są też i mamusiowe
              problemy :)
              Co do zeza po tych trzech zabiegach... Nie paniętam, muszę sprawdzić w karcie,
              teraz nie mam jej przy sobie. Napiszę więc przy okazji.
              Na moje pytanie skierowane do pani doktor dlaczego trzeba aż tyle operacji i
              wstrzyknięć - otrzymywałam pokrętne odpowiedzi...
              Potem wywnioskowałam że chyba są dwie "szkoły" - ewolucji i rewolucji. Pani dr
              Prost stosuje chyba tą ewolucyjną - małymi kroczkami do celu, dając szansę
              naturze. Bo porażenie mięśni botuliną na ok 1 miesiąc czasu daje czas mozgowi
              na przyzwyczajenie się do "innego" patrzenia. Nie każdy mózg to jednak
              akceptuje w stopniu zadawalającym - i to jest moim zdaniem kompletnie nie
              doprzewidzenia! Do tego dodaje się ćwiczenia - zatem kolejna stymulacja mózgu.
              Rewolucyjna metoda - to przyciąć mięśnie ile się da! oczywiście (mam nadzieję)
              zostawiając margines błędu - czyli uczenia się mózgu...
              No to chyba stąd taka liczba operacji...
              Pytanie tylko jakim kosztem??? Nie mówię tylko o pieniądzach... Najwyższe
              koszty są głęboko w psychice dziecka. Bardzo ważne jest żeby skończyć z zezem
              zanim będzie w grupie rówieśnikow zauważane jako "inne". Każdy czlowiek znosi
              zeza inaczej, niektorzy bardzo boleśnie. Poczytaj strabismus.phorum, tam są
              dorośli ktorzy świetnie potrafią uświadomić dlaczego zez dzieci jest problemem
              ludzi dorosłych.
              • dosiap Re: dr oleszyńska prost 08.06.07, 13:08
                Dziękuję bardzo za wszystkie rady :)
                • nawoj29 Re: dr oleszyńska prost 08.06.07, 14:27
                  Cześć, Dziewczyny. Nie leczę dziecka u dr. Prost, ale też sceptycznie podchodzę
                  do jej metod. Byłam u niej raz nna wizycie, gdzy szukałam dziecku "tego
                  najlepszego" lekarza. Ona jest dobrym biznesmenem, wie, jak zachować dobre
                  wrażenie i utrzymywać pacjenta. Ale jakoś nie zaufałam jej zdolnościom
                  medycznym.
                  Nie słyszałam o innych lekarzach, którzy stosowaliby botulinę, co też mnie
                  zastanowiło. Warto sprawdzić, czy te "informacje w internecie o skutczności
                  działania botuliny" nie są przypadkiem autorstwa dr. Prost. Z botuliną jest
                  tak, jak napisała sonia - ustawia oczy na wprost i w tym czasie trzeba
                  wykonywać dużo ćwiczeń ortoptycznych z nadzieją, że mózg zacznie wykształcać
                  widzenie obuoczne. Sęk w tym, że to proste ustawienie oczu utrzymuje się
                  krótko.
                  Cokolwiek psotanowicie, warto pamiętać, że widzenie obuoczne wykształca się do
                  6.roku życia, potem już coraz trudniej. A jeśli oczy nie są ustawione prosto,
                  to trudno jest wyćwiczyć/wykształcić to widzenie obuoczne.
                  Pozdrawiam serdecznie.
    • sonia0002 Re: dr oleszyńska prost 08.06.07, 15:13
      a no właśnie! Moje dziecko obuoczności nie ma! Chyba nikt mi tego nie powie na
      pewno i prosto w oczy - ale może właśnie dlatego nie ma obuoczności bo operacje
      były zrobione za późno bo czekało się na efekty botuliny...
      Ma 7 lat i od 3 lekarek slyszałam ze obuoczności nigdy nie będzie...
      Nie jest to tragedia, żyć z tym można.
      Pewnie podobnie jak żyją ludzie z jednym okiem.
      Pani dr Prost jest PRZEDE WSZYSTKIM biznesowo nastawiona w swojej pracy...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka