Dodaj do ulubionych

co zamiast DIane35?

22.01.05, 08:20
a czy mozna brac inne srodki zamiast DIane35, ktore nie sa przy okazji anty-?
slyszalam wlasnie ze podobno sa jakies proszki, ktore reguluja prace hormonow
a nie powoduja bezplodnosci (tymczasowej).
branie proszkow anty- troche sie kloci z moim swiatopogladem mimowszystko
Obserwuj wątek
    • incrediblesound Re: co zamiast DIane35? 22.01.05, 09:18
      Witaj
      Diane nie są środkiem anty - to jest preparat leczniczy, który poprzez swoje
      działanie nie dopuszcza do owulacji. I właśnie w przypadku PCOS o to chodzi. W
      momencie kiedy kobieta nie planuje ciąży powinna brać cos co zablokuje
      owulacje. Dzięki temu będzie mieć większe szanse żeby kiedyś zajść w ciążę.
      Paradokslanie jak nie będziesz brać np diane a potem zdecydujesz sie na dzidzie
      to może sie okazać, że zanim zajdziesz musisz przez kilka miesięcy (6 lub 9)
      brać właśnie diane żeby ustabilizować hormony i przywrócić porządnay wygląd
      jajników, które w wyniku nie pękających pęcherzyków otarbiają się z cyklu na
      cykl. Dlatego też nie wydaje mi się że akutrat w przypadku diane powinnaś mieć
      jakieś dylematy moralne. Prawda jest taka że często przy PCOS w ogóle nie ma
      owulacji, więc tym bardziej nie poiwnnaś mieć jakiś obiekcji! Ja odwiedziłam
      już kilku lekarzy w swoim życiu wiele czytałam i słyszałam (min na tym forum)
      chyba prawie wszystko o PCOS i nie słyszałam o innych lekach, którymi możnaby
      było leczyć PCOS.
      Dotychczas wielu lekarzy, gdy kobieta nie starał sięo dziecku dawali poprostu
      duphaston od 16-25 dc, ewentulanie bromergon (bo często PRL podniesiiona) i na
      tym tyle. A duphaston to nic innego jak progesteron, który podaje się by
      przywrócić "naturalne" cykle (nie wiele one mają z naturalnością) i wywołać @.
      Dlatego lekarze stsoują w tej chwili dla kobiet w tej sytuacji właśnie antyki,
      bo to powoduje że choroba pozostaje w uśpieniu i nie spowoduje wielu szkód!
      Dlatego stosuj się do zaleceń lekarza. Bierz diane. Kiedyś w przyszłości Ci to
      zaprocentuje, grunt pod dzidzie będzie zrobiony.
      pozdrawiam
      Madzia
    • incrediblesound Odnośnie leków!!! 22.01.05, 09:27

Odnośnie leków:hormony które szwankuja w przypadku PCOS są ściśle związane z
      występowaniem owulacji. Chodzi o to że jest ich albo za mało albo za dużo albo
      pozostaja do siebie w złej proporcji, a to wszytsko wpływa na to,że często do
      owulacji nie dochodzi - pęcherzyki nie są pełnowartościowe i nie pękają (przez
      zły poziom hormonów). Możesz brać leki które będą miały przeciwny do
      antykoncepcyjnego efektu, czyli koncepcyjny: stsoujesz wtedy leki hormonlane,
      które wywołują Ci owulację (tak w skrócie, bo nie jest to takie proste).
      Jednak taką kurację stosuję się przez krótki czas i jest się nastawionym na
      efekt - czyli ciążę. Nie łyka sie tego tak żeby sobie coś regulować, gdyż są to
      mocne leki, które mogą wywołać przestymulowanie jajnika albo uniewrażliwić
      jajnik na działania. Dlatego cykle , w których stosje się te leki traktuje się
      na wagę złota i stosuje tylko w celu poczęcia dziecka!

magdary napisała:

> a czy mozna brac inne srodki zamiast DIane35, ktore nie sa przy okazji anty-?
      > slyszalam wlasnie ze podobno sa jakies proszki, ktore reguluja prace hormonow
      > a nie powoduja bezplodnosci (tymczasowej).
      > branie proszkow anty- troche sie kloci z moim swiatopogladem mimowszystko

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka