lablafox 29.01.04, 18:36 Aktualności część dalsza. Lx Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lablafox Re: Dzisiaj - wydanie 16 29.01.04, 19:14 Marialudwika wspomniała o tym ,iż prezydent został potraktowany jako nielegalny imigrant , przez kanadyjczyków oto link : info.onet.pl/861591,11,item.html Lx Odpowiedz Link
ewelina10 Re: Dzisiaj - wydanie 16 30.01.04, 09:02 Śniegiem gęściutko sypie z nieba. Zapowiadają się śnieżne ferie. Odpowiedz Link
monia.i Re: Dzisiaj - wydanie 16 30.01.04, 10:45 Prawdziwie zimowy piątek. To sypnie śniegiem, to powieje wiatrem...Zaczyna za mną chodzić jakieś wieczorne ognisko w lesie - z pieczonymi kiełbaskami oraz wódeczką schłodzoną w zaspie. Odpowiedz Link
marialudwika Re: Dzisiaj - wydanie 16 30.01.04, 10:47 Temperatura"na plusie",ani sladu sniegu...juz po "zimie" w hol.wydaniu!!!! Szaro,buro,ponuro...Czyli pogoda barowa!!!Lub internetowa.Pozdro ml Odpowiedz Link
lablafox Re: Dzisiaj - wydanie 16 30.01.04, 12:17 Dzisiaj pogrzeb Czesława Niemena muzyka.wp.pl/niusy.html?idn=10548 Lx Odpowiedz Link
mammaja Re: Dzisiaj - wydanie 16 30.01.04, 13:28 Nie wiem czy jechac na lotnisko pomachac czy nie.Caly czas sie zastanawiam. Niby pozegnalismy sie w domu, ale byloby moze milo.Sama nie wiem. Jak ktos leci do Ushuaia z dwoma przesiadkami ,to moze trzeba go usciskac.A czy po Morzu Wedela plywaja torciki wedlowskie i ptasie mleczka? Odpowiedz Link
mammaja Re: Dzisiaj - wydanie 16 30.01.04, 14:11 Dzieki Ewelinko,to wlasnie chcialam uslyszec (((: Odpowiedz Link
mammaja Re: Dzisiaj - wydanie 16 30.01.04, 14:15 www.ushuaia.com/galerie/galerie.htm ciekawe czy sie udalo przeniesc tek link.Pozdrawiam.Mm Odpowiedz Link
mammaja Re: Dzisiaj - wydanie 16 30.01.04, 14:29 wcale mi sie to nie podoba www.ushuaia.com/galerie/0_images/paysages/emission9/paysage/800x600/glace2.jpg Odpowiedz Link
marialudwika Re: Dzisiaj - wydanie 16-do Mm 30.01.04, 15:40 Juz nie wiem,gdzie dokad ta DALEKA podroz???Jeden link przeczy drugiemu... Oczywiscie,ze pozegnac i usciskac i jeszcze patrzec jak samolot sie wznosi..Ja zawsze tak robie!!!!Pozdro ml P.S. Linki poogladam wieczorem,ale sa super!!! Odpowiedz Link
ewelina10 Re: Dzisiaj - wydanie 16 30.01.04, 15:13 Miałam zrobić Tobie od razu przyjemność, ale nie wiedziałam, czy to jest odpowiedni moment. Po Twoim poście odważyłąm się. Naprawdę warto poczytać sobie o tym malowniczym miejscu. Teraz nie mogę, ale wieczorkiem przeniosę się tam wyobraźnią. Może będą Mammajko jakieś zdjęcia z podróży ? tramp.travel.pl/publikacja.php?p=id233strona1 Odpowiedz Link
wywrot53 Re: Dzisiaj - wydanie 16 30.01.04, 14:15 Witam po przerwie )) Nareszcie mogę poczytać co się działo przez te kilka dni )) Gazeta wręcz śmiga )) W poprzednie dni, moje spokojne usposobienie pozwalało na przeczytanie jednego, dwóch wątków a o pisaniu nie było mowy (( Nawet słoneczko świeci jakby i ono było zadowolone )) Odpowiedz Link
marialudwika Re: Dzisiaj - wydanie 16 30.01.04, 15:45 Dzisiaj podano tutaj szokujaca wiadomosc.Mloda i utalentowana aktorka i pisarka Guusje Nederhorst umarla w wieku 34 lat na raka.Zostawila polrocznego synka.. Oczywiala sie zdrowo,nie pila,nie palila,a choroba trwala 3 m-ce. ml Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Dzisiaj - wydanie 16 30.01.04, 18:17 Zobaczcie jakie piękne jest dzisiejsze zdjęcie dnia z GAzety Wyborczej serwisy.gazeta.pl/fotografie/964822,35083,964860.html?str=2 Odpowiedz Link
ewelina10 Re: Dzisiaj - wydanie 16 30.01.04, 19:32 A dzisiaj to u nas pogodna pokazała swą kapryśną "duszę": od jaskrawego słońca do zadymki śnieżnej. Chwilami nie było nic widać. Mammaja nieobecna, to ja korzystam z jej linka: foto.luftbrandzlung.org/zimowa_burza/P1301750 Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Dzisiaj - wydanie 16 30.01.04, 19:34 Piekna pogoda Miałam wrażenie, ze śnieg z monitora zasypie mi klawiaturę Odpowiedz Link
mammaja Re: Dzisiaj - wydanie 16 30.01.04, 21:12 No coz - wrocilam i od godziny siedze w necie i probuje cos blizszego sie dowiedziec o Ziemi Ognistej,Przyladku Horn itd..Byc moze z emocji cos zle znalazlam przedtem w przegladarce - ale nie ma watpliwosci ze poplyna na Antarktyde. Palca do tego nie przylozylam.Tyle,ze nie statek,a polski jacht 8-osobowy,ktory przejmuja od poprzednikow.Przygotowania do tej wyprawy trwaly przeszlo rok. Dobrze,ze nie ma wiecej kol podbiegunowych.W kazdym razie warunki w Warszawie byly takie ,ze jechalam przeszlo godz. na lotnisko! Zadazylam usciskac! Odpowiedz Link
mammaja Re: Dzisiaj - wydanie 16- do Eweliny 30.01.04, 21:19 Bardzo ci dziekuje z aten ciekawy link.Ja przed wyjazdami specjalnie nie zabardzo sprawdzam,zeby sie niepotrzbnie nie denerwowac. Tymczasem juz dzwonil z Wloch - i etapu przed Buenos Aires. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Dzisiaj - wydanie 16- do Eweliny 30.01.04, 21:37 czy Twój syn ma zamiar opłynąć Horn? Trasa trudna, prawdziwa szkoła dla żeglarzy. Nie martw się, będzie wszytsko dobrze. Mąż koleżanki jest żeglarzem (ona zresztą też), od lat zajmuje się organizowaniem wypraw w okolicy biegunów. Jego niedawny wyczynem jest opłynięcie Ameryki Połnocnej od północy, tzw. Przejściem północno-zachodnim. Troche to trwało, a czasy najgorszej pogody spędzali w osadach kanadyjskich Eskimosów. Najciekawsze jest to, że jest on 60++. Do odwaznych świat należy! ps. napisz więcej o wyprawie syna. Odpowiedz Link
ewelina10 Re: Dzisiaj - wydanie 16- do Eweliny 30.01.04, 21:51 Wedrowcze, nawet nie masz pojęcia ile dałaś mi w tym momencie optymizmu. Odpowiedz Link
marialudwika Re: Dzisiaj - wydanie 16 30.01.04, 21:36 A jak dlugo ta ekspedycja bedzie trwac????I jak dlugo nie bedziesz miala lacznosci??Czy ten jacht jest duzy?Ciekawe to wszystko a zarazem stresujace!!!! Pozdro ml Odpowiedz Link
mammaja Re: Dzisiaj - wydanie 16 30.01.04, 21:56 Wyprawa trwa miesiac,jacht jest 8 osobowy,nawet nie wiem jakie ozaglowanie.Bo dopoki nie wyjedzie to wole nie myslec i za duzo nie pytac. Tez mam nadzieje ,ze bedzie dobrze,beda oplywac Horn,ale powiedzial ze to najlepsza pora roku.Jeszcze przedtem pochodza dwa dni po jakims wielkim lodowcu na Ziemi Ognistej.Mam link gdzie podobno bedzie podawana ich pozycja na morzu. Bo jeczalam ,ze mi nie zostawia zadnego adresu.No i "w pewnym sensie " zostawil. I kupil sobie taki kombinezon termiczny w ktorym mozna sie utrzymywac na wodzie kilkanascie godzin.Mam nadzieje, ze nie bedzie go do tego wyprobowywal. Odpowiedz Link
marialudwika Re: Dzisiaj - wydanie 16 31.01.04, 09:39 Jest sztorm i byl cala noc.Pozatym pada i jest przenikliwe zimno,choc termometr na plusie..to od wilgoci.W domu suche powietrze,zadne nawilzacze i t.p. nie pomagaja...Kradne od Ady-BYLE DO WIOSNY!!!!!Pozdro sobotnie ml Odpowiedz Link
omeri Re: Dzisiaj - wydanie 16 31.01.04, 09:43 Dzisiaj w Wwie piękny słoneczny dzień. U mnie wokół biało i lekki mrozek. Na razie! Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Dzisiaj - wydanie 16 31.01.04, 11:54 Dzisiaj szarawy dzień, snieg leży, temperatura koło zera. Wczoraj wieczorem "padł" mi internet. Na szczęście już usunięto awarię. Mammajo - gratuluję odważnego syna. Cieszę się, że ma kombinezon ochronny. Wczoraj bałam się spytać o to, żeby nie denerwować Cię, w przypadku gdyby nie miał go. Jeżeli masz możliwość ustalania pozycji jachtu, to znaczy, że mają urządzenia do łącznośći satelitarnej i takiegoż ustalania pozycji (GPS). Prawdopodobnie też na pokładzie jest telefon satelitarny. Nie zdziw się, gdy nagle usłyszysz głos syna Swoją drogą gdzie te czasy, gdy pozycję ustalało się na podstawie położenia słońca i gwiazd .... Odpowiedz Link
marialudwika Re: Dzisiaj - wydanie 16 31.01.04, 12:41 Wieje tak,ze az wyje!!!!Topole gna sie na wietrze,o sobie juz nie wspomne... ml Odpowiedz Link
mammaja Re: Dzisiaj - wydanie 16 31.01.04, 14:28 Droga Wedrowcze,dzieki za duchowe wspieranie - oczywiscie maja GPS, sa doswiadczonymi zeglarzami.Ale morze jak to morze. Narazie mialam telefon z Buenos ,ze dolecial szczesliwie i bagaz tez. Dalszy lot za pare godzin.Moj syn tez mial w poprzednim rejsie takiego kapitana po 60 i wspanialego czlowieka.Jest to sport ,ktory naprawde mozna uprawiac poki sil starczy.A doswiadczenie stanowi bezcenny atut - ktorego w wielu innych sportach nie ma sie okazji uzywac. Jestem narazie bardzo przejeta,prawde mowiac. U nas wspaniala pogoda na sporty zimowe, sloneczo i lekki mroz. Odpowiedz Link
marialudwika Re: Dzisiaj - wydanie 16 31.01.04, 16:49 I tak dzielnie sie trzymasz!!!!Pozdro ml Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Dzisiaj - wydanie 16 31.01.04, 16:58 Jestem z siebie dumna - dokonałam własnie rozliczenia podatków za 2003 rok. Motywem szybkiego działania była wizja zwrotu wynikającego z odliczeń Odpowiedz Link
bepeef Re: Dzisiaj - wydanie 16 31.01.04, 18:06 wedrowiec2 napisała: > Jestem z siebie dumna - dokonałam własnie rozliczenia podatków za 2003 rok. > Motywem szybkiego działania była wizja zwrotu wynikającego z odliczeń Ja się mam zamiar zabrać do tego dzisiaj( albo jutro Pod wpływem takiej samej wizji A dzisiaj właśnie jestem po "wizycie duszpasterskiej". Pierwszy raz - a mieszkam tu juz 4 lata. Jakoś nie bardzo mi wyszła ta wizyta - proboszcz dał do zrozumienia, że oczekuje ofiar na budowę kościoła w podpisanej kopercie. Ja dałam do zrozumienia, że nie podpisuję kopert, w których daję ofiary. Atmosfera zgęstniała. Kot przewrócił świecę (może chciał, żeby ta siekiera nie wisiała już w powietrzu? No i jakoś tak...ale przeszło B. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Dzisiaj - wydanie 16 31.01.04, 18:11 .... Kot niegdyś istota boska, stał się teraz uosobieniem szatana. Niezrozumiany, tajemniczy nocny łowca został posądzony o konszachty z diabłem i bycie jego sługą. Jako kusiciel, posłaniec wszelkiego zła, najłatwiej pozyskiwał swych "wyznawców" wśród kobiet. I tak koty i czarownice połączyła św. Inkwizycja, która prześladowała i tępiła oboje... Czy masz czarnego kota Odpowiedz Link
bepeef Re: Dzisiaj - wydanie 16 31.01.04, 18:29 wedrowiec2 napisała: > Czy masz czarnego kota Mam dwa - ale żaden nie czarny. (chyba że ten trzeci, co w głowie - jest czarny B. Odpowiedz Link
mammaja Re: Dzisiaj - wydanie 16 31.01.04, 18:51 Nie,nie, - posoborowy kosciol nie uznaje takich glupot, a sw.Franciszek nobilitowal wszystkie zwierzeta. Kot tez stworzenie Boze, a chcialabym ,swoja droga wybrac sie na musikal (tak to sie pisze po polsku?) Koty,ale czytalam ,ze na luty juz bilety wysprzedane .Poczekam. Odpowiedz Link
omeri Re: Dzisiaj - wydanie 16 01.02.04, 09:31 Witam w tę deszczową niedzielę. Jeszcze mi się nie zdarzyło zaczynać jako pierwsza "dzisiaj". Oj spicie! Odpowiedz Link
lablafox Re: Dzisiaj - wydanie 16 01.02.04, 09:43 Szaleństwo , śnieg niknie w oczach . +10 .To ma być luty? Chociaż 29 lat temu tez było tak ciepło , że do i od ślubu szliśmy do samochodu bez wierzchnich okryć . Bukiet ślubny robiłam z bratków , które zakiwtły w ogrodzie u przemiłej starszej ( ok.80 lat) bielusieńkiej pani sąsiadki. Lx Odpowiedz Link
ewelina10 Re: Dzisiaj - wydanie 16 01.02.04, 10:12 Dzisiaj to mnie nie będzie z Wami - kulinarne sprawdziany i rodzinne nastroje. Może wieczorkiem uda się, ale moje pociechy nie puszczają mnie tak szybko. Deszczowo na dworzu, ale w środku nastrój mam figlarny. Życzę Wam miłego "odrabiania" bytowania rodzinnego. Odpowiedz Link
ewelina10 Re: Dzisiaj - wydanie 16 01.02.04, 10:17 Zapomniałam...... gdzieś przelotem spotkałam Bodzia i nie zdążyłam się przywitać. Pośpiesznie czynię naprawienie owego błędu. Myślę, że wróciłeś w dobrym nastroju i wypoczęty. A może zmęczony jazdą na nartach ? Przepraszam, piszczy mi już na kuchni. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Dzisiaj - wydanie 16 01.02.04, 10:37 Huragan okrutny, wyje w kominach, wciska sie nawet między szczelne okna. Temperatura +8 stopni. Śnieg zniknął w nocy. Błoto zostało Odpowiedz Link
marialudwika Re: Dzisiaj - wydanie 16 01.02.04, 11:04 Witajcie niedzielnie..To ten huragan doszedl juz do Szczecina?Do 4 rano tutaj huczal i ryczal,spac nie dawal..A dzis wieje juz tylko "normalnie",ale niemilo. Jest 10 stopni,jasniej troche,ale pogoda niezbyt spacerowa.Tymniemniej pieski chca biegac w kazda pogode.Pozdro ml Odpowiedz Link
mammaja Re: Dzisiaj - wydanie 16 01.02.04, 12:28 Dziendobry - jednak nie oprzemy sie usmazeniu racuszkow - postanowilysmy ,ze damy je sympatii corki do domu (niewiadomo czy wezmie),ale nasz przepis wyprobowany jest taki : pol - lub szklanka jajek - tyle samo piwa i do tego maki ile wezmie.Robi sie blyskawicznie ,a rosna jak na drozdzach. Popludniu przyjmuje zamowienia na wirtualne przesylki! Odpowiedz Link
mammaja Re: Dzisiaj - wydanie 16 01.02.04, 12:48 Przepraszam - to maja byc same zoltka ,oczywiscie . Mam nadzieje,ze nikt sie nie wpuscil w maliny! Odpowiedz Link
bepeef Re: Dzisiaj - wydanie 16 01.02.04, 12:56 mammaja napisała: > Przepraszam - to maja byc same zoltka ,oczywiscie . Mam nadzieje,ze nikt sie > nie wpuscil w maliny! A co robisz z białkami? Wyrzucasz, czy zagospodarowujesz jakoś? Moja Mama robiła kiedyś taki placek z samych białek (nazywaliśmy go "figa z makiem", bo do ciasta sypało się 2 łyżki maku nie mielonego). Niestety, przepis gdzieś wcięło U mnie w lodówce stoją od wczoraj białka od chruścików i się zastanawiam, co by tu... B. Odpowiedz Link
em_em Re: Dzisiaj - wydanie 16 01.02.04, 13:19 bepeef napisała: > A co robisz z białkami? Wyrzucasz, czy zagospodarowujesz jakoś? moja babcia robiła z nich tak zwaną "leguminę" z kaszką manną i wanilią - do tego wiśniowe konfiturki - nic a nic się nie kojarzyło z "kaszką" zupowo-mleczną Odpowiedz Link
marialudwika Re: Dzisiaj - wydanie 16 01.02.04, 13:00 A wczoraj obiecywalas chrusciki..ale i racuszki chetnie przyjme i zamawiam. Pieknie swieci slonce niebo ma kolor blekitu,krokusy sa w doskonalej formie,kila brzoz huragan powalil..Ciesze sie,ze psiaki wyprowadzily nas na spacer!!Mimo to nie jestem glodna-przez ten sztorm o 3-ciej w nocy jadlam kanapki z szynka ogladajac Kuronia...by usnac.Pozdro ml Odpowiedz Link
wedrowiec2 Ale wiało! 01.02.04, 14:45 Huraganowy wiatr przwrócił nam komin w elektrociepłowni. Dziwnie wygląda krajobraz bez niego info.onet.pl/863322,11,item.html www.rmf.fm/wiadomosci/foto.html?zd=19468 Odpowiedz Link
marialudwika Re: Dzisiaj - wydanie 16 02.02.04, 14:15 Wiosna w powietrzu!!!!Tyle,ze ponuro,niestety...A na forum widze potworne "puchy".....smutne,jak dzisiejsza aura.Pozdro ml Odpowiedz Link
mammaja Re: Dzisiaj - wydanie 16 02.02.04, 19:57 Deszcz ,ciemno , pogoda paskudna - ale duzo ludzi przynioslo swiatalo do domow ,dzien tradycyjnie zwany Matki Boskiej Gromnicznej - dzien jej swiatla. Kiedys wierzono,ze odpedza wilki swoim swiatlem. Tylko,ze przyjemniejsza Gromniczna po sniegu niz po blocie.To ostatni dzien koledowania - i my dzis rozebralismy choinke.Nie spadla ani szpilka do tej pory! Odpowiedz Link
omeri Re: Dzisiaj - wydanie 16 02.02.04, 19:51 Udało moi się dzisiaj zalatwic sporo spraw zaległych. Pogoda pod psem! Odpowiedz Link
mammaja Re: Dzisiaj - wydanie 16 03.02.04, 12:09 Dlaczego takie ciemne chmury i taki smutny znikajacy snieg? Niestety musze wyruszac "w miasto" - pozdrawiam wszystkich mimo ponurej aury miejcie dobre humory! Odpowiedz Link
marialudwika Re: Dzisiaj - wydanie 16 03.02.04, 14:07 U nas aura nie jest ponura.Swieci sloneczko i jest 14 stopni!!!Laki i trawniki pelne krokusow zoltych i fioletowych.Korzystam z takiej pogody by miec duzo ruchu bo naogol trwa ona jeden dzien...Pozdro ml Odpowiedz Link
ewelina10 Re: Dzisiaj - wydanie 16 03.02.04, 17:57 Dużą umiejętnością jest pogodzenie się ze swoją stratą. "Walenie głową w mur to czynność o dużym znaczeniu poznawczym: uzmysławia ona walącemu siłę muru w sposób niezwykle dobitny i plastyczny - inaczej znałby ją tylko ze słyszenia" Kisiel Odpowiedz Link
ewelina10 Re: Dzisiaj - wydanie 16 04.02.04, 17:23 W "dzisiejkach" nikt nie wpisał się jeszcze ? Kiedy mam mało czasu, to miejscem jest dla mnie "zbawieniem forumowym" A więc tak szybciutko, bo czas mi ucieka.... Czuję tchnienie wiosny. Nawet ptaki inaczej "trelkują". Na zalewie Zegrzyńskim "cuda" się dzieją.... ludziska daleko od brzegu stąpają sobie po wodzie Wierzchnia warstwa zalewu jest płynna. Czasami wiatr tworzy na niej fale, żaś ludzie tam przebywający wyglądają troszkę dziwacznie Odpowiedz Link
marialudwika Re: Dzisiaj - wydanie 16 04.02.04, 18:14 Nabralam nieco dystansu do "dzisiajek" po przeczytaniu zlosliwych "nasmiewanek"z nas na innym "sasiadujacym" forumie...ze my o pieskach,kotkach etc.....Jednak po zastanowieniu sie postanowilam tu pisac CODZIENNIE.."absolutnie"!!!!!A wiec:dzis jest wiosennie!!W tej chwili jest 15 stopni jeszcze,zakwitly przerozne krzewy,podobne do wisni ozdobnej,maja malutkie bladorozowe kwiatuszki..Pozdrawiam ml Odpowiedz Link
ada296 Re: Dzisiaj - wydanie 16 04.02.04, 18:39 boli mnie głowa i czuję się potwornie zmęczona może przez tę wiosnę ? Odpowiedz Link
marialudwika Re: Dzisiaj - wydanie 16 04.02.04, 18:41 Ado,to pewnie oslabienie wiosenne.Moze powinno sie lykac jakies witaminki?Co na to Wedrowiec?A jesli lykac,to jakie??Pozdrowka ml Odpowiedz Link
monia.i Re: Dzisiaj - wydanie 16 04.02.04, 18:47 ada296 napisała: > boli mnie głowa i czuję się potwornie zmęczona > > może przez tę wiosnę ? > Raczej przez tę chlapowatą zimę... Tęskno mi do białych, mroźnych poranków - i zaśnieżonej łąki. Obecnie po każdym spacerze musimy pucować łapy i brzuch - całe szczęście, że sunia dropiata, miejsca niedoczyszczone nie rzucaja się w oczy... Odpowiedz Link
monia.i Re: Dzisiaj - wydanie 16 04.02.04, 18:39 ML - pisz koniecznie!!! I nie przejmuj się złośliwościami - zdrowsze "pieski-kotki" aniżeli jadowite komentarze w prawie każdym poście. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Dzisiaj - wydanie 16 04.02.04, 18:33 Za oknami pada gęsty deszcz. Wolałabym śnieg, ale gleba jest wysuszona kilkuletnimi letnimi suszami. Powodzie nie grożą, więc niech pada Może uzupełnimi niedobory wodne w głębokich warstwach gleby. Wiecie, że Polska należy do krajów o najmniejszych zasobach wodnych w Europie? Pewnie niedługo trzeba będzie zacząć hodować na wielką skalę kukurydzę i opuncje Na razie rodzime olchy i leszczyny zaczynają kwitnąć. Drżyjcie alergicy! Odpowiedz Link
warum Re: Dzisiaj - wydanie 16 04.02.04, 20:44 Nie umiem pisac bajek, nie umiem pisac lakonicznie. I jestem teraz strasznie zmeczona. Moze to pogoda, moze praca, a moze calokasztalt. Napisze dlaczego znowu ja sie mniej udzielam na forum ,/ co wcale nie musi kogokolwiek interesowac, ale ... taki mam kaprys, napisze/. Gdzies na brzegu dostalo sie Jej_mezowi za olanie forum, i slusznie - wirusy, kursy, praca, dom ... wszystko wazne, ale Mark - jak zainicjowales cos, co spodobalo sie wielu, to teraz troszke pogimnastykuj sie towarzysko, albo ...zrob wirtualnego V-ce szefa ktory godnie Ciebie zastapi. Osobiscie czuje dziwna i nieprzyjemna dwuznacznosc, gdy wiekszosc czyta inne "katki" i jakby zyje w 2-och swiatach. Trudno miec dobrych znajomych, ktorzy siebie wzajemnie wykluczja." Bo przyjaciele naszych przyjaciol sa naszymi przyjaciolmi". Narobilo sie zakwasow, wydawalo mi sie,ze sprawa jest do "rozdzielenia" watkami, tematami. Niestety i wiek nie swiadczy o rozumie - to co by uszlo w moich oczach predkiemu 20- latkowi, facetowi po 40- juz zwyczajnie nie przystoi. Ale... jak zawsze pamietam,ze forum jest otwarte - i wszedzie kazdy moze wejsc poczytac, a tam gdzie sie zasluzy - dopisac. Chwilowy zastoj w tematach - to normalka, i wcale nie ma powodu, ML zebys nie miala meldowac calemu swiatu / np.mnie!!! na dalekim ale mentalnie blizszym wschodzie/ jaka pogoda i czy boli Cie glowa, etc. lacznie ze zwyczajami sasiednich albo i nie kultur/ Surinam-Holender?- dzizzuss, a Polakow juz tepia, zanim dostali wejsciowke do UE/ . O ile rozumiem - bo sama chcialam rozmawiac np o spoleczenstwie z PopaE/ i zaraz sie o to moze oburzyc/, to trudno jakos zrozumiec Marka za dopuszczczanie- osobistych komentarzy o trawnikakach i tych zza plota. Wciaz mam wrazenie,ze niektore osoby na tym forum chca zadowolic obie strony, a nie da sie. Zwyczajnie nalezy " gruba kreska" odkreslic temat i nie czkac nim, ewentualnie czule wspominac- P. jest na innym forum , T tez, a jakby dla przeciwwagi pojawienie sie komentarza pana P.p, ktory niczym jeszcze tu nie zablysnal jak inne gwiazdki na forumosklonie/ vide jahaha/, ale mam nadzieje,ze powstrzyma wycieczki osobiste, na korzysc opowiadan co sam przezyl, przemyslal, albo... chcialby - bo bedzie to z pewnoscia ciekawsze dla wszystkich. Jestem optymistka nie do zdarcia, i predzej sie pokloce, by wywietrzyc niz bede udawac, ze ta cisza to spokoj. Ta cisza jest jak mgla. Pozdrawiam wszystkich, ktorzy lubia piszacych tu forumowiczow A na dodatek, mam nadzieje, ze teraz znow na mnie naskocza, ze szukam dziury w calym. Bo szukam - nie po to tu zagladam,zeby sie nudzic. A fakt nieaktywnego uczesniczenia, to zarzut przesadzony - nie wiadomo jaki temat chwyci, bo zalezy od chwili. czasem polityka, czasem klopoty z dziecmi, a czasem opowiesci przyrodnicze. wszystko jest interesujace tylko nie wszystkich. a brak komentarzy... swiadczy tylko,ze to nei byl temat na ten moment. A teraz "zrobcie co chcecie" twowarzystwo wzajemnej adoracji , ma wiele znaczen i za to lubie Forum 40+. Kiedys Alfredka napisala barzdo madry post/ inne byly tez madre tylko tym chcialam sie podeprzec tu moralnie/, ze kiedys trzeba dorosnac, by pokazac twarz. I nawet jak nie pokazujemy jej na obrazku- nalezy miec odwage mowic co sie mysli. Bo jesli sie nie ma tej odwagi, to po co klikac po proznicy?)))Tak by moja babcia powiedziala, gdyby za jej zycia byl taki tworek "klikac". Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Dzisiaj - wydanie 16 04.02.04, 20:56 Przeczytałam szybko (pewnie niezbyt dokładnie) twój tekst i wcale nie uważam, że szukasz dziury w całym. Oceniłaś realnie istniejącą sytuację. Tak jest, jak napisałaś. Niestety ja też bywam na innych forach - u Soggiego, w Herbaciarni peppera (nie mówię o forach tematycznych, ale to inna sprawa), bo tam sa nowe tematy, rozmowy. Spytałam się jednego z tamtejszych uczestników, dleczego juz do nas nie zaglada. Odpowiedział, że jest poważnie i smutno (albo coś w tym rodzaju). Miał rację. Forum straciło lekkość. Może zima przygniotła nam śniegiem piórka, może "pospolitość skrzyczy". Sama, biję się w piersi, też nie mam pomysłów na interesujące wątki. Pewnie zużycie materiału(( Odpowiedz Link
rudakitka1 Re: Dzisiaj - wydanie 16 04.02.04, 21:03 Wróciłam z aerobiku,wszystko mnie boli ,ale jakos tak lekko się czuję). Nie mam dzisiaj ochoty pisać nic kontrowersyjnego,chociaż mam pewien pomysł na nowy wątek.Lece. Odpowiedz Link
marialudwika Re: Dzisiaj - wydanie 16 04.02.04, 21:19 Masz racje Warum!!!I ja podobnie mysle,ale jakos nie "dojrzalam" pewnie by to napisac.Powinnismy wszyscy wiecej z siebie dawac,ale jakos cos nie wychodzi...Czy to pora roku,czy niechec by sie odzywac?Nie wiem.Zagladam na nasze forum rutynowo,zzylam sie z nim.Nie uwazam naszych "dzisiajek" za nudne!!! Wkurza mnie tylko,ze ktos je osmiesza i z nas jako forum sie "natrzasa".Dodam,ze ja tam sie nie udzielam a czasem zagladam,z babskiej ciekawosci.Uczestnicze na kilku forach tematycznych i tutaj.Moze ten pomysl z kims zastepujacym zajetego Marka nie jest zly?Nasza kochana em_em tez jest bardzo zapracowana!Pozdrowki ml Odpowiedz Link
warum Re: Dzisiaj - wydanie 16 04.02.04, 21:34 ML-ko, na istnienie wirtualnej rzeczywistosci nic nie poradzimy/ ja sie z niej ciesze!/ , i jakies zbyt nerwowe ruchy czasem robia z igly, widly ale emocje czasem gora, i ulzenie pomaga. Ale, jak juz zauwazylismy, czesc z nas ma dostep do pc w wiekszym czasie dostepu niz inni, stad czasem bardziej emocjonalny zwiazek nawet z kims kogo sie nie lubi, ale czestotliwosc wymiany postow sama to narzuca - jest pytanie/ opinia- i odpowiedz. Mnie domowe doskoki troche wybijaja z rytmu na forum, i bywa,ze lapie sie na czytaniu- wybiorczym- a to juz oznaka lekcewazenia. I wlasnie dlatego, mimo,ze i ja sie udzielam na innych tematach /mnie blizszych/ postanowilam napisac, co mnie na forum 40+ przeszkadza. Wazne,ze chcemy utrzymac ten kontakt. Bo nic tak nie dzieli jak "niedpowiedzenie",no ale dzis sie madrze))/ ide zrobic cos pozytecznego, potem zajrze znow. Odpowiedz Link
jej_maz Re: Dzisiaj - wydanie 16 04.02.04, 22:37 Myslalem ze juz to bylo, ale raz jeszcze; forum jest wszystkich a ja je jedynie zalozylem i pilnuje. Nie mam zielonego pojecia jak funkcjonuja inne fora - po prostu nie zagladam, ale uwazam, ze sukces naszego polega wlasnie na braku... wodzireja. Kazdy nim jest i dlatego fakt ze co jakis czas mi sie dostaje za nie udzielanie sie towarzysko uwazam za niesprawiedliwy Co do V-ce szefa, to faktycznie; Em-Em olewa ewidentnie swoje obowiazki i nawet nie stara sie usprawiedliwic (ja przynajmniej tyle robie ) Przyznam, ze nie bardzo rozumiem uwagi o dopuszczczaniu osobistych komentarzy o trawnikakach i tych zza plota. To ze ktos tu takie uwagi zamiescil, czy ze ja na te komentarze odpowiedzialem? Tak czy inaczej sama potwierdzasz ze cos sie jednak za tym plotem dzieje. Jak wiadomo, temat juz dawno uznalem za wymarly a poniewaz nie czytalem P-e na naszym forum, tym bardziej nie wiem co sie z nim dzieje obecnie. Uwagi innych jak rowniez Twoja wzmianka o jego osobistych wycieczkach, utwierdzaja mnie w przekonaniu, ze ten pan ma powazne problemy emocjonalne, a juz ambicji za grosz - dajmy wiec spokoj ze wspominaniem go. W sumie masz racje i... zmienmy sie (czytaj; rozmawiajmy). Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Dzisiaj - wydanie 16 04.02.04, 22:47 jej_maz napisał: > Myslalem ze juz to bylo, ale raz jeszcze; forum jest wszystkich a ja je jedynie zalozylem i pilnuje. Nie mam zielonego pojecia jak funkcjonuja inne fora - po prostu nie zagladam, ale uwazam, ze sukces naszego polega wlasnie na braku... wodzireja. Kazdy nim jest i dlatego fakt ze co jakis czas mi sie dostaje za nie Nie Marku, nie masz racji. Istota forów prywatnych polega na tym, że mają wodzireja. On po to załozył forum by kierować nim, być moderatorem, trochę tyranem Miło, że uważasz nas za współgospodarzy, ale Ciebie naprawdę brak Fakt, że nie wiesz jak działaja inne fora nie jest usprawiedliwieniem. Bądź z nami. Czasu wszyscy mamy mało, ale nasze kontakty (ponad półroczne) weszły już na bardziej zaangażowany etat - jesteśmy związani z Forum emocjonalnie, i przykro jest patrzeć, jak żyje ono zrywami. Poświęć trochę czasu - nie musisz być stale on line, zyjesz w innej czasoprzestrzeni(), ale wpadaj choc na parę chwil. Bardzo proszę Odpowiedz Link
jej_maz Re: Dzisiaj - wydanie 16 04.02.04, 22:50 Dziekuje. Naprawde. I zrobilo mi sie przykro, bo masz racje; zaniedbalem forum. Obiecuje poprawe, a przyznam, ze sam fakt ze teraz tu jestem, poprawil mi humor ) Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Dzisiaj - wydanie 16 04.02.04, 22:55 Wydrukuję Twój tekst i oprawiony w ramki powieszę nad komputerem Odpowiedz Link
em_em Re: Dzisiaj - wydanie 16 05.02.04, 22:46 zgodnie z zaleceniem Mammaji i Eweliny przeczytałam "dzisiajki" - faktycznie - powinnam była jej_maz napisał: > Em-Em olewa ewidentnie swoje obowiazki i nawet nie stara sie > usprawiedliwic to się nazywa nóż w plecy do widzenia Odpowiedz Link
jej_maz Re: Dzisiaj - wydanie 16 05.02.04, 22:49 eeeeeeeee tam... od razu noz... toz to wszystko z milosci, ze nie wspomne o zazdrosci, ale to idzie zawsze razem Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Dzisiaj - wydanie 16 05.02.04, 22:52 Em_em - to nie były dzisiejki, a wczorajki. Więc nie liczą się. Grunt, że odnalazłaś się na forum. Czuliśmy się porzuceni i samotni. Bądź częściej - czytaj, pisz, wysyłaj na stronę www swoje piękne prace Odpowiedz Link
mammaja Re: kurcze - nie będzie 05.02.04, 01:52 Mimo poznej pory przeczytalam uwaznie ten watek - ale tak do konca nie calkiem rozumiem. Co z ta gruba kreska? Czy ma byc zakaz uczestniczenia w innych forach? Nie wymagajmy od innych i siebie zbyt wiele. Ktos uwaza,ze forum stracilo lekkosc , to znow ,ze jest smutne (bo akurat ktos inny tam gdzies to napisal).Ja uwazam ,ze doskonale sie potrafimy zabawic - a ze jak sie mowi "nie zawsze swietego Jana" - no pewno bo niby skad czerpac bez przerwy te salwy i wybuchy smiechow? Latwiej,niestety, smiac sie 20 i 30 latkom ,my usilujemy nadrobic to "wesolymi watkami". Kazdy ma dosyc problemow - nie oczekuje ,ze ktos mnie tu bedzie specjalnie zabawial. Poczytam troche forum mojego miasta i juz mam dosc zabawy na wiele godzin. Wiec nie mam zdania - podoba mi sie to gadanie do was - i lubie wasze posty.Nie mam wygorowanych ambicji.Zycze milej nocy , moze ranek pozwoli mi lepiej zrozumiec "co autor chcial powiedziec".pa. Odpowiedz Link
ewelina10 Re: Dzisiaj - wydanie 16 05.02.04, 08:00 Wczoraj zostawiłam bez komentarza, bo nic nie zrozumiałam, a dzisiaj moje "nierozumienie" jest jeszcze większe. Czytając wcześniejszy post chwilami mam skojarzenia, że ktoś od nas wymaga stylu życia klasztornego i większej weny. Radziłabym przyjrzeć się zawsze pierwej sobie. Ach, szkoda mojego czasu na pisanie. Wyjeżdżam załatwiać sprawy, i życzę wszystkim miłego dnia. Wiosna za oknrem Odpowiedz Link
marialudwika Re: Dzisiaj - wydanie 16 05.02.04, 09:31 Ew,obudzilas sie chyba w zlym humorze...Moj tez nie jest najlepszy,mysle,ze forum jest dobre,jakie jest.A czasem ponarzekac mozna chyba i w najlepszej rodzinie.Pozdrowka. ml P.S. Jest szary,dosc cieply,jak na luty dzien. Odpowiedz Link
mammaja Re: Dzisiaj - wydanie 16 05.02.04, 11:52 Hej,ML - oczywiscie ,ze zawsze mozna ponarzekac - ale z kolei ja staram sie zawsze jakos zareagowac - ale jak nie rozumiem co sie do mnie mowi ,to oczywiscie mam pretensje do siebie. Mam nadzieje ze dzis bedzie mily dzien,bo slonce wychodzi zza drzew ,ale nocna ulewa nie dala mi spac i jestem nieco "wymieta". Odpowiedz Link
lablafox Re: Dzisiaj - wydanie 16 06.02.04, 00:01 Dzisiaj w Poznaniu +14 , słonecznie czasami i wietrznie ciągle. W ogrodzie botanicznym zakwitły przebiśniegi i wilczełyko ( takie różowe kwiatki- to może u ML też kwitnie to samo). Pojawiły się bazie na wierzbach ,a na leszczynach Odpowiedz Link
ada296 Lx 06.02.04, 00:05 wstyd - nigdy nie byłam w ogrodzie botanicznym ani w palmiarni a wybieram się tam "od zawsze" Odpowiedz Link
mammaja Re: Lx 06.02.04, 10:41 Witajcie w slonecznym i prawdziwie wioesnnym dniu! Moze zacznie schnac bloto,w ktore zmieniaja sie roztopy i kolo domu mam kaluze,ze tylko stateczki z papieru puszczac! Uroki mieskanie "na wsi" Warszawa. Do popoludnia! Odpowiedz Link
marialudwika Re: Lx 06.02.04, 11:09 Witajcie!,obudzil mnie dzis/juz dawno/ przepiekny spiew ptakow,taki wiosenny! Poza wrobelkami,golebiami i kawkami"ptak z kulawa noga" nie interesuje sie karmnikami na tarasie...wczoraj widzialam nawet muche!!! Niestety od weekendu ma sie ochlodzic.Pozdrowka ml Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Lx 06.02.04, 11:20 Słońce zamglone, ale temperatura +12 stopni. I bardzo dobrze, okna mam pootwierane we wszystkich pomieszczeniach - może pozbędę się zapachu spalonej oliwy Dziś jeszcze jestem na urlopie, mieszkanie posprzątane, Gazeta papierowa kupiona. Można rozpocząć weekend. Odpowiedz Link
ewelina10 dzisiaj 06.02.04, 11:24 ... a może zrobić rudkę do zalewu... w prostej linii do zalewu 5, jeśli przez Wólkę Radzymińską to 8, potem pokręcić się w okolicach 20 km, jeszcze zajrzeć........Jest mały problem, po pracy będzie już szarówka ((. Ale już niedługo, jeszcze chwileczkę, właściwie już za momencik..... po skończeniu pracy też będzie dzień. Odpowiedz Link
lablafox Re: dzisiaj 06.02.04, 20:18 Dziś na poznańskim niebie klucze gęsi lecących na wschód. Jasno jeszcze o 17:20 . Cieplutko. Na bajorku przed blokiem bardzo dumny kaczor pływa z 2 kaczkami. Kwacze do nich z entuzjazmem , zabiega je to z jednej to z drugiej stony. One szare , skromne , ale bardzo seksi. Lx Odpowiedz Link
lablafox Re: do Ady 06.02.04, 20:21 Umówmy sie kiedyś , przyjedziesz do Poznania i pójdziemy do palmiarni, moze namówimy na wycieczkę bepeef. Pod koniec kwietnia zawsze jest wystawa tulipanów , przepiękna. Do ogrodu botanicznego to najpiękniej w maju się wybrać Lx Odpowiedz Link
ada296 Lx :-) 07.02.04, 00:26 a więc jesteśmy umówione na kwiecień piękne są tulipany zwłaszcza w ilościach speklacyjnych dywany tulipanów kiedyś takie widziałam w Poznaniu na Kaponierze Odpowiedz Link
wywrot53 Re: Dzisiaj - wydanie 16 07.02.04, 00:14 Dzisiaj skutecznie gazeta zniechecala mnei do odwiedzin takim komunikatem : Z przyczyn technicznych portal Gazeta.pl jest w tej chwili niedostępny. Dokładamy wszelkich starań, by przerwa trwała jak najkrócej. Przepraszamy za utrudnienia. Prosimy spróbować później. Odpowiedz Link
lablafox Re: Dzisiaj - wydanie 16 07.02.04, 05:43 Dzisiaj , skoro świt , obudziły mnie męskie relacje z imprezy , odbywające się pod moim oknem. Mieszkam na parterze .Towarzystwo na tej imprezie dość specyficzne musiało być , bo z tej relacji same k... i h... a może ch...tam były. Przeniosłam się więc do nas , tu milej i sympatyczniej. Lx Odpowiedz Link
lablafox Re: Dzisiaj - wydanie 16 07.02.04, 06:52 W tej chwili za moimi oknami wiatr i ulewa . Idę się jeszcze wygrzać do łóżeczka .Dobranoc??? Jak to było w "Romeo i Julii" Czy to skpwronek czy słowik? Na pewno ulewa. Lx Odpowiedz Link
warum Re: Dzisiaj - wydanie 16 07.02.04, 07:49 Dzisiaj na wschodzie pochmurno i jeszcze sucho, za to wczoraj bylo tak pieknie,ze jak przeczytalam u LX,ze "idzie" pogorszenie pogody to zwatpilam Ja juz mam dosyc zimy- jak wszyscy, poza Kanadyjczykami Przy okazji ostrego slonecznego oswietlenia zobaczylam "purchawke" na progu drzwi ,ktora wczesniej bralam za bloto((I mam o czym myslec...tylko co mi to da? buuu Odpowiedz Link
marialudwika Re: Dzisiaj - wydanie 16 07.02.04, 09:57 Pogoda znacznie sie pogorszyla!!Zimno i sztorm,nie wspomne juz o deszczu i bolu glowy,ktory wywoluje ta paskudna aura!!!Pozdrawiam Was! ml Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Dzisiaj - wydanie 16 07.02.04, 10:14 Za oknem huragan i gęsty, zacinający deszcz. Tydzień tenu wichura przewróciła kilkudziesięciometrowy komin w elektrociepłowni. Ciekawe, co dziś ulegnie naporowi wiatru. Mam nadzieję, ze nie smętne resztki komina, bo i tak słabo grzeją Odpowiedz Link
lablafox Re: Dzisiaj - wydanie 16 07.02.04, 13:29 A ja już myślałam ,że ta poznańska wichura szła jakimś innym korytarzem niż normalnie przez Holandię i Szczecin. Lx Odpowiedz Link
em_em Re: Dzisiaj - wydanie 16 07.02.04, 13:41 ale się porobiło mieliśmy prawdziwą burzę z ulewą w ogródku JESZCZE kwitną ciemierniki, a JUŻ szaleje wilczełyko - całe obsypane kwiatkami, kwitną stokrotki i łebki przebiśniegów wychodzą spod ...trawy Odpowiedz Link