Dodaj do ulubionych

Dzisiaj - wydanie 16

29.01.04, 18:36
Aktualności część dalsza.
Lx
Obserwuj wątek
    • lablafox Re: Dzisiaj - wydanie 16 29.01.04, 19:14
      Marialudwika wspomniała o tym ,iż prezydent został potraktowany jako
      nielegalny imigrant , przez kanadyjczyków oto link :
      info.onet.pl/861591,11,item.html
      Lx
    • ewelina10 Re: Dzisiaj - wydanie 16 30.01.04, 09:02
      Śniegiem gęściutko sypie z nieba. Zapowiadają się śnieżne ferie.
      • monia.i Re: Dzisiaj - wydanie 16 30.01.04, 10:45
        Prawdziwie zimowy piątek. To sypnie śniegiem, to powieje wiatrem...Zaczyna za
        mną chodzić jakieś wieczorne ognisko w lesie - z pieczonymi kiełbaskami oraz
        wódeczką schłodzoną w zaspie.
        • marialudwika Re: Dzisiaj - wydanie 16 30.01.04, 10:47
          Temperatura"na plusie",ani sladu sniegu...juz po "zimie" w hol.wydaniu!!!!
          Szaro,buro,ponuro...Czyli pogoda barowa!!!Lub internetowa.Pozdro
          ml
          • lablafox Re: Dzisiaj - wydanie 16 30.01.04, 12:17
            Dzisiaj pogrzeb Czesława Niemena
            muzyka.wp.pl/niusy.html?idn=10548
            Lx
            • mammaja Re: Dzisiaj - wydanie 16 30.01.04, 13:28
              Nie wiem czy jechac na lotnisko pomachac czy nie.Caly czas sie zastanawiam.
              Niby pozegnalismy sie w domu, ale byloby moze milo.Sama nie wiem. Jak ktos leci
              do Ushuaia z dwoma przesiadkami ,to moze trzeba go usciskac.A czy po Morzu
              Wedela plywaja torciki wedlowskie i ptasie mleczka?
              • ewelina10 Re: Dzisiaj - wydanie 16 30.01.04, 14:05
                Uściskać jeszcze raz na lotnisku.
                • mammaja Re: Dzisiaj - wydanie 16 30.01.04, 14:11
                  Dzieki Ewelinko,to wlasnie chcialam uslyszec (((:
                  • mammaja Re: Dzisiaj - wydanie 16 30.01.04, 14:15
                    www.ushuaia.com/galerie/galerie.htm
                    ciekawe czy sie udalo przeniesc tek link.Pozdrawiam.Mm
                    • mammaja Re: Dzisiaj - wydanie 16 30.01.04, 14:29
                      wcale mi sie to nie podoba

www.ushuaia.com/galerie/0_images/paysages/emission9/paysage/800x600/glace2.jpg
                      • marialudwika Re: Dzisiaj - wydanie 16-do Mm 30.01.04, 15:40
                        Juz nie wiem,gdzie dokad ta DALEKA podroz???Jeden link przeczy drugiemu...
                        Oczywiscie,ze pozegnac i usciskac i jeszcze patrzec jak samolot sie wznosi..Ja
                        zawsze tak robie!!!!Pozdro
                        ml
                        P.S. Linki poogladam wieczorem,ale sa super!!!
              • ewelina10 Re: Dzisiaj - wydanie 16 30.01.04, 15:13
                Miałam zrobić Tobie od razu przyjemność, ale nie wiedziałam, czy to jest
                odpowiedni moment. Po Twoim poście odważyłąm się.
                Naprawdę warto poczytać sobie o tym malowniczym miejscu. Teraz nie mogę, ale
                wieczorkiem przeniosę się tam wyobraźnią. Może będą Mammajko jakieś zdjęcia z
                podróży ?

tramp.travel.pl/publikacja.php?p=id233strona1
    • wywrot53 Re: Dzisiaj - wydanie 16 30.01.04, 14:15
      Witam po przerwie smile))
      Nareszcie mogę poczytać co się działo przez te kilka dni smile)) Gazeta wręcz
      śmiga smile)) W poprzednie dni, moje spokojne usposobienie wink pozwalało na
      przeczytanie jednego, dwóch wątków a o pisaniu nie było mowy sad((
      Nawet słoneczko świeci jakby i ono było zadowolone smile))
      • marialudwika Re: Dzisiaj - wydanie 16 30.01.04, 15:45
        Dzisiaj podano tutaj szokujaca wiadomosc.Mloda i utalentowana aktorka i pisarka
        Guusje Nederhorst umarla w wieku 34 lat na raka.Zostawila polrocznego synka..
        Oczywiala sie zdrowo,nie pila,nie palila,a choroba trwala 3 m-ce.
        ml
    • wedrowiec2 Re: Dzisiaj - wydanie 16 30.01.04, 18:17
      Zobaczcie jakie piękne jest dzisiejsze zdjęcie dnia z GAzety Wyborczej
      serwisy.gazeta.pl/fotografie/964822,35083,964860.html?str=2
      • lablafox Re: Dzisiaj - wydanie 16 30.01.04, 18:22
        Niesamowite ujęcie.
        Lx
    • ewelina10 Re: Dzisiaj - wydanie 16 30.01.04, 19:32
      A dzisiaj to u nas pogodna pokazała swą kapryśną "duszę": od jaskrawego słońca
      do zadymki śnieżnej. Chwilami nie było nic widać.
      Mammaja nieobecna, to ja korzystam z jej linka:

foto.luftbrandzlung.org/zimowa_burza/P1301750
      • wedrowiec2 Re: Dzisiaj - wydanie 16 30.01.04, 19:34
        Piekna pogodasmile Miałam wrażenie, ze śnieg z monitora zasypie mi klawiaturęsmile
        • mammaja Re: Dzisiaj - wydanie 16 30.01.04, 21:12
          No coz - wrocilam i od godziny siedze w necie i probuje cos blizszego sie
          dowiedziec o Ziemi Ognistej,Przyladku Horn itd..Byc moze z emocji cos zle
          znalazlam przedtem w przegladarce - ale
          nie ma watpliwosci ze poplyna na Antarktyde. Palca do tego nie
          przylozylam.Tyle,ze nie statek,a polski jacht 8-osobowy,ktory przejmuja od
          poprzednikow.Przygotowania do tej wyprawy trwaly przeszlo rok. Dobrze,ze nie ma
          wiecej kol podbiegunowych.W kazdym razie warunki w Warszawie byly takie ,ze
          jechalam przeszlo godz. na lotnisko! Zadazylam usciskac!
          • mammaja Re: Dzisiaj - wydanie 16- do Eweliny 30.01.04, 21:19
            Bardzo ci dziekuje z aten ciekawy link.Ja przed wyjazdami specjalnie nie
            zabardzo sprawdzam,zeby sie niepotrzbnie nie denerwowac. Tymczasem juz dzwonil
            z Wloch - i etapu przed Buenos Aires.
            • wedrowiec2 Re: Dzisiaj - wydanie 16- do Eweliny 30.01.04, 21:37
              czy Twój syn ma zamiar opłynąć Horn? Trasa trudna, prawdziwa szkoła dla
              żeglarzy. Nie martw się, będzie wszytsko dobrze. Mąż koleżanki jest żeglarzem
              (ona zresztą też), od lat zajmuje się organizowaniem wypraw w okolicy biegunów.
              Jego niedawny wyczynem jest opłynięcie Ameryki Połnocnej od północy, tzw.
              Przejściem północno-zachodnim. Troche to trwało, a czasy najgorszej pogody
              spędzali w osadach kanadyjskich Eskimosów. Najciekawsze jest to, że jest on
              60++. Do odwaznych świat należy!
              ps. napisz więcej o wyprawie syna.
              • ewelina10 Re: Dzisiaj - wydanie 16- do Eweliny 30.01.04, 21:51
                Wedrowcze, nawet nie masz pojęcia ile dałaś mi w tym momencie optymizmu.
          • marialudwika Re: Dzisiaj - wydanie 16 30.01.04, 21:36
            A jak dlugo ta ekspedycja bedzie trwac????I jak dlugo nie bedziesz miala
            lacznosci??Czy ten jacht jest duzy?Ciekawe to wszystko a zarazem stresujace!!!!
            Pozdro
            ml
            • mammaja Re: Dzisiaj - wydanie 16 30.01.04, 21:56
              Wyprawa trwa miesiac,jacht jest 8 osobowy,nawet nie wiem jakie ozaglowanie.Bo
              dopoki nie wyjedzie to wole nie myslec i za duzo nie pytac. Tez mam
              nadzieje ,ze bedzie dobrze,beda oplywac Horn,ale powiedzial ze to najlepsza
              pora roku.Jeszcze przedtem pochodza dwa dni po jakims wielkim lodowcu na Ziemi
              Ognistej.Mam link gdzie podobno bedzie podawana ich pozycja na morzu. Bo
              jeczalam ,ze mi nie zostawia zadnego adresu.No i "w pewnym sensie " zostawil.
              I kupil sobie taki kombinezon termiczny w ktorym mozna sie utrzymywac na
              wodzie kilkanascie godzin.Mam nadzieje, ze nie bedzie go do tego wyprobowywal.
              • marialudwika Re: Dzisiaj - wydanie 16 31.01.04, 09:39
                Jest sztorm i byl cala noc.Pozatym pada i jest przenikliwe zimno,choc termometr
                na plusie..to od wilgoci.W domu suche powietrze,zadne nawilzacze i t.p. nie
                pomagaja...Kradne od Ady-BYLE DO WIOSNY!!!!!Pozdro sobotnie
                ml
                • omeri Re: Dzisiaj - wydanie 16 31.01.04, 09:43
                  Dzisiaj w Wwie piękny słoneczny dzień. U mnie wokół biało i lekki mrozek. Na
                  razie!
              • wedrowiec2 Re: Dzisiaj - wydanie 16 31.01.04, 11:54
                Dzisiaj szarawy dzień, snieg leży, temperatura koło zera.
                Wczoraj wieczorem "padł" mi internet. Na szczęście już usunięto awarię.
                Mammajo - gratuluję odważnego syna. Cieszę się, że ma kombinezon ochronny.
                Wczoraj bałam się spytać o to, żeby nie denerwować Cię, w przypadku gdyby nie
                miał go. Jeżeli masz możliwość ustalania pozycji jachtu, to znaczy, że mają
                urządzenia do łącznośći satelitarnej i takiegoż ustalania pozycji (GPS).
                Prawdopodobnie też na pokładzie jest telefon satelitarny. Nie zdziw się, gdy
                nagle usłyszysz głos synasmile
                Swoją drogą gdzie te czasy, gdy pozycję ustalało się na podstawie położenia
                słońca i gwiazd ....
                • marialudwika Re: Dzisiaj - wydanie 16 31.01.04, 12:41
                  Wieje tak,ze az wyje!!!!Topole gna sie na wietrze,o sobie juz nie wspomne...
                  ml
                  • mammaja Re: Dzisiaj - wydanie 16 31.01.04, 14:28
                    Droga Wedrowcze,dzieki za duchowe wspieranie - oczywiscie maja GPS, sa
                    doswiadczonymi zeglarzami.Ale morze jak to morze. Narazie mialam telefon z
                    Buenos ,ze dolecial szczesliwie i bagaz tez. Dalszy lot za pare godzin.Moj syn
                    tez mial w poprzednim rejsie takiego kapitana po 60 i wspanialego
                    czlowieka.Jest to sport ,ktory naprawde mozna uprawiac poki sil starczy.A
                    doswiadczenie stanowi bezcenny atut - ktorego w wielu innych sportach nie ma
                    sie okazji uzywac. Jestem narazie bardzo przejeta,prawde mowiac. U nas
                    wspaniala pogoda na sporty zimowe, sloneczo i lekki mroz.
                    • marialudwika Re: Dzisiaj - wydanie 16 31.01.04, 16:49
                      I tak dzielnie sie trzymasz!!!!Pozdro
                      ml
                      • wedrowiec2 Re: Dzisiaj - wydanie 16 31.01.04, 16:58
                        Jestem z siebie dumna - dokonałam własnie rozliczenia podatków za 2003 rok.
                        Motywem szybkiego działania była wizja zwrotu wynikającego z odliczeńsmile
                        • bepeef Re: Dzisiaj - wydanie 16 31.01.04, 18:06
                          wedrowiec2 napisała:

> Jestem z siebie dumna - dokonałam własnie rozliczenia podatków za 2003 rok.
                          > Motywem szybkiego działania była wizja zwrotu wynikającego z odliczeńsmile

Ja się mam zamiar zabrać do tego dzisiaj( albo jutro wink
                          Pod wpływem takiej samej wizji smile

A dzisiaj właśnie jestem po "wizycie duszpasterskiej". Pierwszy raz - a mieszkam
                          tu juz 4 lata. Jakoś nie bardzo mi wyszła ta wizyta - proboszcz dał do
                          zrozumienia, że oczekuje ofiar na budowę kościoła w podpisanej kopercie.
                          Ja dałam do zrozumienia, że nie podpisuję kopert, w których daję ofiary.
                          Atmosfera zgęstniała. Kot przewrócił świecę (może chciał, żeby ta siekiera nie
                          wisiała już w powietrzu?wink
                          No i jakoś tak...ale przeszło wink

B.
                          • wedrowiec2 Re: Dzisiaj - wydanie 16 31.01.04, 18:11
                            .... Kot niegdyś istota boska, stał się teraz uosobieniem szatana.
                            Niezrozumiany, tajemniczy nocny łowca został posądzony o konszachty z diabłem i
                            bycie jego sługą. Jako kusiciel, posłaniec wszelkiego zła, najłatwiej
                            pozyskiwał swych "wyznawców" wśród kobiet. I tak koty i czarownice połączyła
                            św. Inkwizycja, która prześladowała i tępiła oboje...

Czy masz czarnego kotasmile
                            • bepeef Re: Dzisiaj - wydanie 16 31.01.04, 18:29
                              wedrowiec2 napisała:

> Czy masz czarnego kotasmile

Mam dwa - ale żaden nie czarny.
                              (chyba że ten trzeci, co w głowie - jest czarny wink

B.
                            • mammaja Re: Dzisiaj - wydanie 16 31.01.04, 18:51
                              Nie,nie, - posoborowy kosciol nie uznaje takich glupot, a sw.Franciszek
                              nobilitowal wszystkie zwierzeta. Kot tez stworzenie Boze, a chcialabym ,swoja
                              droga wybrac sie na musikal (tak to sie pisze po polsku?) Koty,ale czytalam ,ze
                              na luty juz bilety wysprzedane .Poczekam.
    • omeri Re: Dzisiaj - wydanie 16 01.02.04, 09:31
      Witam w tę deszczową niedzielę. Jeszcze mi się nie zdarzyło zaczynać jako
      pierwsza "dzisiaj". Oj spicie!
      • lablafox Re: Dzisiaj - wydanie 16 01.02.04, 09:43
        Szaleństwo , śnieg niknie w oczach . +10 .To ma być luty?
        Chociaż 29 lat temu tez było tak ciepło , że do i od ślubu szliśmy do
        samochodu bez wierzchnich okryć . Bukiet ślubny robiłam z bratków , które
        zakiwtły w ogrodzie u przemiłej starszej ( ok.80 lat) bielusieńkiej pani
        sąsiadki.
        Lx
    • ewelina10 Re: Dzisiaj - wydanie 16 01.02.04, 10:12
      Dzisiaj to mnie nie będzie z Wami - kulinarne sprawdziany i rodzinne nastroje.
      Może wieczorkiem uda się, ale moje pociechy nie puszczają mnie tak szybko.
      Deszczowo na dworzu, ale w środku nastrój mam figlarny.
      Życzę Wam miłego "odrabiania" bytowania rodzinnego.wink
    • ewelina10 Re: Dzisiaj - wydanie 16 01.02.04, 10:17
      Zapomniałam...... gdzieś przelotem spotkałam Bodzia i nie zdążyłam się
      przywitać. Pośpiesznie czynię naprawienie owego błędu. Myślę, że wróciłeś w
      dobrym nastroju i wypoczęty. A może zmęczony jazdą na nartach ?smile
      Przepraszam, piszczy mi już na kuchni.
    • wedrowiec2 Re: Dzisiaj - wydanie 16 01.02.04, 10:37
      Huragan okrutny, wyje w kominach, wciska sie nawet między szczelne okna.
      Temperatura +8 stopni. Śnieg zniknął w nocy. Błoto zostałosad
      • marialudwika Re: Dzisiaj - wydanie 16 01.02.04, 11:04
        Witajcie niedzielnie..To ten huragan doszedl juz do Szczecina?Do 4 rano tutaj
        huczal i ryczal,spac nie dawal..A dzis wieje juz tylko "normalnie",ale niemilo.
        Jest 10 stopni,jasniej troche,ale pogoda niezbyt spacerowa.Tymniemniej pieski
        chca biegac w kazda pogode.Pozdro
        ml
        • mammaja Re: Dzisiaj - wydanie 16 01.02.04, 12:28
          Dziendobry - jednak nie oprzemy sie usmazeniu racuszkow - postanowilysmy ,ze
          damy je sympatii corki do domu (niewiadomo czy wezmie),ale nasz przepis
          wyprobowany jest taki : pol - lub szklanka jajek - tyle samo piwa i do tego
          maki ile wezmie.Robi sie blyskawicznie ,a rosna jak na drozdzach. Popludniu
          przyjmuje zamowienia na wirtualne przesylki!
          • mammaja Re: Dzisiaj - wydanie 16 01.02.04, 12:48
            Przepraszam - to maja byc same zoltka ,oczywiscie . Mam nadzieje,ze nikt sie
            nie wpuscil w maliny!
            • bepeef Re: Dzisiaj - wydanie 16 01.02.04, 12:56
              mammaja napisała:

> Przepraszam - to maja byc same zoltka ,oczywiscie . Mam nadzieje,ze nikt sie
              > nie wpuscil w maliny!

A co robisz z białkami? Wyrzucasz, czy zagospodarowujesz jakoś?
              Moja Mama robiła kiedyś taki placek z samych białek (nazywaliśmy go
              "figa z makiem", bo do ciasta sypało się 2 łyżki maku nie mielonego).
              Niestety, przepis gdzieś wcięło sad
              U mnie w lodówce stoją od wczoraj białka od chruścików i się zastanawiam,
              co by tu...

B.
              • em_em Re: Dzisiaj - wydanie 16 01.02.04, 13:19
                bepeef napisała:

> A co robisz z białkami? Wyrzucasz, czy zagospodarowujesz jakoś?

moja babcia robiła z nich tak zwaną "leguminę" z kaszką manną i wanilią - do
                tego wiśniowe konfiturki - nic a nic się nie kojarzyło z "kaszką" zupowo-mleczną
            • marialudwika Re: Dzisiaj - wydanie 16 01.02.04, 13:00
              A wczoraj obiecywalas chrusciki..ale i racuszki chetnie przyjme i zamawiam.
              Pieknie swieci slonce niebo ma kolor blekitu,krokusy sa w doskonalej
              formie,kila brzoz huragan powalil..Ciesze sie,ze psiaki wyprowadzily nas na
              spacer!!Mimo to nie jestem glodna-przez ten sztorm o 3-ciej w nocy jadlam
              kanapki z szynka ogladajac Kuronia...by usnac.Pozdro
              ml
    • wedrowiec2 Ale wiało! 01.02.04, 14:45
      Huraganowy wiatr przwrócił nam komin w elektrociepłowni. Dziwnie wygląda
      krajobraz bez niegosad
      info.onet.pl/863322,11,item.html
      www.rmf.fm/wiadomosci/foto.html?zd=19468
    • rudakitka1 Re: Dzisiaj - wydanie 16 02.02.04, 08:57
      Po zimie ani śladu!
      • marialudwika Re: Dzisiaj - wydanie 16 02.02.04, 14:15
        Wiosna w powietrzu!!!!Tyle,ze ponuro,niestety...A na forum widze
        potworne "puchy".....smutne,jak dzisiejsza aura.Pozdro
        ml
        • mammaja Re: Dzisiaj - wydanie 16 02.02.04, 19:57
          Deszcz ,ciemno , pogoda paskudna - ale duzo ludzi przynioslo swiatalo do
          domow ,dzien tradycyjnie zwany Matki Boskiej Gromnicznej - dzien jej swiatla.
          Kiedys wierzono,ze odpedza wilki swoim swiatlem. Tylko,ze przyjemniejsza
          Gromniczna po sniegu niz po blocie.To ostatni dzien koledowania - i my dzis
          rozebralismy choinke.Nie spadla ani szpilka do tej pory!
    • omeri Re: Dzisiaj - wydanie 16 02.02.04, 19:51
      Udało moi się dzisiaj zalatwic sporo spraw zaległych. Pogoda pod psem!
      • mammaja Re: Dzisiaj - wydanie 16 03.02.04, 12:09
        Dlaczego takie ciemne chmury i taki smutny znikajacy snieg? Niestety musze
        wyruszac "w miasto" - pozdrawiam wszystkich mimo ponurej aury miejcie dobre
        humory!
        • marialudwika Re: Dzisiaj - wydanie 16 03.02.04, 14:07
          U nas aura nie jest ponura.Swieci sloneczko i jest 14 stopni!!!Laki i trawniki
          pelne krokusow zoltych i fioletowych.Korzystam z takiej pogody by miec duzo
          ruchu bo naogol trwa ona jeden dzien...Pozdro
          ml
    • ewelina10 Re: Dzisiaj - wydanie 16 03.02.04, 17:57
      Dużą umiejętnością jest pogodzenie się ze swoją stratą.

"Walenie głową w mur to czynność o dużym znaczeniu poznawczym: uzmysławia ona
      walącemu siłę muru w sposób niezwykle dobitny i plastyczny - inaczej znałby ją
      tylko ze słyszenia" Kisiel
    • ewelina10 Re: Dzisiaj - wydanie 16 04.02.04, 17:23
      W "dzisiejkach" nikt nie wpisał się jeszcze ? Kiedy mam mało czasu, to miejscem
      jest dla mnie "zbawieniem forumowym"
      A więc tak szybciutko, bo czas mi ucieka....
      Czuję tchnienie wiosny. Nawet ptaki inaczej "trelkują".
      Na zalewie Zegrzyńskim "cuda" się dzieją.... ludziska daleko od brzegu stąpają
      sobie po wodzie wink
      Wierzchnia warstwa zalewu jest płynna. Czasami wiatr tworzy na niej fale, żaś
      ludzie tam przebywający wyglądają troszkę dziwacznie smile
      • marialudwika Re: Dzisiaj - wydanie 16 04.02.04, 18:14
        Nabralam nieco dystansu do "dzisiajek" po przeczytaniu
        zlosliwych "nasmiewanek"z nas na innym "sasiadujacym" forumie...ze my o
        pieskach,kotkach etc.....Jednak po zastanowieniu sie postanowilam tu pisac
        CODZIENNIE.."absolutnie"!!!!!A wiec:dzis jest wiosennie!!W tej chwili jest 15
        stopni jeszcze,zakwitly przerozne krzewy,podobne do wisni ozdobnej,maja
        malutkie bladorozowe kwiatuszki..Pozdrawiam
        ml
        • ada296 Re: Dzisiaj - wydanie 16 04.02.04, 18:39
          boli mnie głowa i czuję się potwornie zmęczona

może przez tę wiosnę ?
          • marialudwika Re: Dzisiaj - wydanie 16 04.02.04, 18:41
            Ado,to pewnie oslabienie wiosenne.Moze powinno sie lykac jakies witaminki?Co na
            to Wedrowiec?A jesli lykac,to jakie??Pozdrowka
            ml
          • monia.i Re: Dzisiaj - wydanie 16 04.02.04, 18:47
            ada296 napisała:

> boli mnie głowa i czuję się potwornie zmęczona
            >
            > może przez tę wiosnę ?

> Raczej przez tę chlapowatą zimę...sad
            Tęskno mi do białych, mroźnych poranków - i zaśnieżonej łąki. Obecnie po każdym
            spacerze musimy pucować łapy i brzuch - całe szczęście, że sunia dropiata,
            miejsca niedoczyszczone nie rzucaja się w oczy...smile
        • monia.i Re: Dzisiaj - wydanie 16 04.02.04, 18:39
          ML - pisz koniecznie!!! I nie przejmuj się złośliwościami - zdrowsze
          "pieski-kotki" aniżeli jadowite komentarze w prawie każdym poście.
    • wedrowiec2 Re: Dzisiaj - wydanie 16 04.02.04, 18:33
      Za oknami pada gęsty deszcz. Wolałabym śnieg, ale gleba jest wysuszona
      kilkuletnimi letnimi suszami. Powodzie nie grożą, więc niech padasmile Może
      uzupełnimi niedobory wodne w głębokich warstwach gleby. Wiecie, że Polska
      należy do krajów o najmniejszych zasobach wodnych w Europie? Pewnie niedługo
      trzeba będzie zacząć hodować na wielką skalę kukurydzę i opuncjesmile
      Na razie rodzime olchy i leszczyny zaczynają kwitnąć. Drżyjcie alergicy!
      • warum Re: Dzisiaj - wydanie 16 04.02.04, 20:44
        Nie umiem pisac bajek, nie umiem pisac lakonicznie. I jestem teraz strasznie
        zmeczona. Moze to pogoda, moze praca, a moze calokasztalt. Napisze dlaczego
        znowu ja sie mniej udzielam na forum ,/ co wcale nie musi kogokolwiek
        interesowacsmile, ale ... taki mam kaprys, napisze/. Gdzies na brzegu dostalo sie
        Jej_mezowi za olanie forum, i slusznie - wirusy, kursy, praca, dom ... wszystko
        wazne, ale Mark - jak zainicjowales cos, co spodobalo sie wielu, to teraz
        troszke pogimnastykuj sie towarzysko, albo ...zrob wirtualnego V-ce szefasmile
        ktory godnie Ciebie zastapi. Osobiscie czuje dziwna i nieprzyjemna
        dwuznacznosc, gdy wiekszosc czyta inne "katki" i jakby zyje w 2-och swiatach.
        Trudno miec dobrych znajomych, ktorzy siebie wzajemnie wykluczja." Bo
        przyjaciele naszych przyjaciol sa naszymi przyjaciolmi". Narobilo sie zakwasow,
        wydawalo mi sie,ze sprawa jest do "rozdzielenia" watkami, tematami. Niestety i
        wiek nie swiadczy o rozumie - to co by uszlo w moich oczach predkiemu 20-
        latkowi, facetowi po 40- juz zwyczajnie nie przystoi. Ale... jak zawsze
        pamietam,ze forum jest otwarte - i wszedzie kazdy moze wejsc poczytac, a tam
        gdzie sie zasluzy - dopisac. Chwilowy zastoj w tematach - to normalka, i wcale
        nie ma powodu, ML zebys nie miala meldowac calemu swiatu smile/ np.mnie!!! na
        dalekim ale mentalnie blizszym wschodzie/ jaka pogoda i czy boli Cie glowa,
        etc. lacznie ze zwyczajami sasiednich albo i nie kultur/ Surinam-Holender?-
        dzizzuss, a Polakow juz tepia, zanim dostali wejsciowke do UE/ . O ile
        rozumiem - bo sama chcialam rozmawiac np o spoleczenstwie z PopaE/ i zaraz sie
        o to moze oburzyc/, to trudno jakos zrozumiec Marka za dopuszczczanie-
        osobistych komentarzy o trawnikakach i tych zza plota. Wciaz mam wrazenie,ze
        niektore osoby na tym forum chca zadowolic obie strony, a nie da sie.
        Zwyczajnie nalezy " gruba kreska" odkreslic temat i nie czkac nim, ewentualnie
        czule wspominac- P. jest na innym forum , T tez, a jakby dla przeciwwagi
        pojawienie sie komentarza pana P.p, ktory niczym jeszcze tu nie zablysnal jak
        inne gwiazdki na forumosklonie/ vide jasmilehaha/, ale mam nadzieje,ze powstrzyma
        wycieczki osobiste, na korzysc opowiadan co sam przezyl, przemyslal, albo...
        chcialby - bo bedzie to z pewnoscia ciekawsze dla wszystkich. Jestem
        optymistka nie do zdarcia, i predzej sie pokloce, by wywietrzyc niz bede
        udawac, ze ta cisza to spokoj. Ta cisza jest jak mgla. Pozdrawiam wszystkich,
        ktorzy lubia piszacych tu forumowiczowsmile A na dodatek, mam nadzieje, ze teraz
        znow na mnie naskocza, ze szukam dziury w calym. Bo szukam - nie po to tu
        zagladam,zeby sie nudzic. A fakt nieaktywnego uczesniczenia, to zarzut
        przesadzony - nie wiadomo jaki temat chwyci, bo zalezy od chwili. czasem
        polityka, czasem klopoty z dziecmi, a czasem opowiesci przyrodnicze. wszystko
        jest interesujace tylko nie wszystkich. a brak komentarzy... swiadczy tylko,ze
        to nei byl temat na ten moment. A teraz "zrobcie co chcecie"smile twowarzystwo
        wzajemnej adoracji , ma wiele znaczen i za to lubie Forum 40+. Kiedys Alfredka
        napisala barzdo madry post/ inne byly tez madresmile tylko tym chcialam sie
        podeprzec tu moralnie/, ze kiedys trzeba dorosnac, by pokazac twarz. I nawet
        jak nie pokazujemy jej na obrazku- nalezy miec odwage mowic co sie mysli. Bo
        jesli sie nie ma tej odwagi, to po co klikac po proznicy?smile)))Tak by moja
        babcia powiedziala, gdyby za jej zycia byl taki tworek "klikac".
        • wedrowiec2 Re: Dzisiaj - wydanie 16 04.02.04, 20:56
          Przeczytałam szybko (pewnie niezbyt dokładnie) twój tekst i wcale nie uważam,
          że szukasz dziury w całym. Oceniłaś realnie istniejącą sytuację. Tak jest, jak
          napisałaś. Niestety ja też bywam na innych forach - u Soggiego, w Herbaciarni
          peppera (nie mówię o forach tematycznych, ale to inna sprawa), bo tam sa nowe
          tematy, rozmowy. Spytałam się jednego z tamtejszych uczestników, dleczego juz
          do nas nie zaglada. Odpowiedział, że jest poważnie i smutno (albo coś w tym
          rodzaju). Miał rację. Forum straciło lekkość. Może zima przygniotła nam
          śniegiem piórka, może "pospolitość skrzyczy".
          Sama, biję się w piersi, też nie mam pomysłów na interesujące wątki. Pewnie
          zużycie materiałusad((
          • rudakitka1 Re: Dzisiaj - wydanie 16 04.02.04, 21:03
            Wróciłam z aerobiku,wszystko mnie boli ,ale jakos tak lekko się czujęwink).
            Nie mam dzisiaj ochoty pisać nic kontrowersyjnego,chociaż mam pewien pomysł na nowy wątek.Lece.
        • marialudwika Re: Dzisiaj - wydanie 16 04.02.04, 21:19
          Masz racje Warum!!!I ja podobnie mysle,ale jakos nie "dojrzalam" pewnie by to
          napisac.Powinnismy wszyscy wiecej z siebie dawac,ale jakos cos nie
          wychodzi...Czy to pora roku,czy niechec by sie odzywac?Nie wiem.Zagladam na
          nasze forum rutynowo,zzylam sie z nim.Nie uwazam naszych "dzisiajek" za nudne!!!
          Wkurza mnie tylko,ze ktos je osmiesza i z nas jako forum
          sie "natrzasa".Dodam,ze ja tam sie nie udzielam a czasem zagladam,z babskiej
          ciekawosci.Uczestnicze na kilku forach tematycznych i tutaj.Moze ten pomysl z
          kims zastepujacym zajetego Marka nie jest zly?Nasza kochana em_em tez jest
          bardzo zapracowana!Pozdrowki
          ml
          • warum Re: Dzisiaj - wydanie 16 04.02.04, 21:34
            ML-ko, na istnienie wirtualnej rzeczywistosci nic nie poradzimy/ ja sie z niej
            ciesze!/ , i jakies zbyt nerwowe ruchy czasem robia z igly, widlysmile ale emocje
            czasem gora, i ulzenie pomaga. Ale, jak juz zauwazylismy, czesc z nas ma dostep
            do pc w wiekszym czasie dostepu niz inni, stad czasem bardziej emocjonalny
            zwiazek nawet z kims kogo sie nie lubi, ale czestotliwosc wymiany postow sama
            to narzuca - jest pytanie/ opinia- i odpowiedz. Mnie domowe doskoki troche
            wybijaja z rytmu na forum, i bywa,ze lapie sie na czytaniu- wybiorczym- a to
            juz oznaka lekcewazenia. I wlasnie dlatego, mimo,ze i ja sie udzielam na innych
            tematach /mnie blizszych/ postanowilam napisac, co mnie na forum 40+
            przeszkadza. Wazne,ze chcemy utrzymac ten kontakt. Bo nic tak nie dzieli
            jak "niedpowiedzenie",no ale dzis sie madrzesmile))/ ide zrobic cos pozytecznego,
            potem zajrze znow.
            • jej_maz Re: Dzisiaj - wydanie 16 04.02.04, 22:37
              Myslalem ze juz to bylo, ale raz jeszcze; forum jest wszystkich a ja je jedynie
              zalozylem i pilnuje. Nie mam zielonego pojecia jak funkcjonuja inne fora - po
              prostu nie zagladam, ale uwazam, ze sukces naszego polega wlasnie na braku...
              wodzireja. Kazdy nim jest i dlatego fakt ze co jakis czas mi sie dostaje za nie
              udzielanie sie towarzysko uwazam za niesprawiedliwy wink Co do V-ce szefa, to
              faktycznie; Em-Em olewa ewidentnie swoje obowiazki wink i nawet nie stara sie
              usprawiedliwic (ja przynajmniej tyle robie wink)

Przyznam, ze nie bardzo rozumiem uwagi o dopuszczczaniu osobistych komentarzy o
              trawnikakach i tych zza plota. To ze ktos tu takie uwagi zamiescil, czy ze ja
              na te komentarze odpowiedzialem? Tak czy inaczej sama potwierdzasz ze cos sie
              jednak za tym plotem dzieje. Jak wiadomo, temat juz dawno uznalem za wymarly a
              poniewaz nie czytalem P-e na naszym forum, tym bardziej nie wiem co sie z nim
              dzieje obecnie. Uwagi innych jak rowniez Twoja wzmianka o jego osobistych
              wycieczkach, utwierdzaja mnie w przekonaniu, ze ten pan ma powazne problemy
              emocjonalne, a juz ambicji za grosz - dajmy wiec spokoj ze wspominaniem go.

W sumie masz racje i... zmienmy sie wink (czytaj; rozmawiajmy).
              • wedrowiec2 Re: Dzisiaj - wydanie 16 04.02.04, 22:47
                jej_maz napisał:

> Myslalem ze juz to bylo, ale raz jeszcze; forum jest wszystkich a ja je
                jedynie zalozylem i pilnuje. Nie mam zielonego pojecia jak funkcjonuja inne
                fora - po prostu nie zagladam, ale uwazam, ze sukces naszego polega wlasnie na
                braku... wodzireja. Kazdy nim jest i dlatego fakt ze co jakis czas mi sie
                dostaje za nie

Nie Marku, nie masz racji. Istota forów prywatnych polega na tym, że mają
                wodzireja. On po to załozył forum by kierować nim, być moderatorem, trochę
                tyranemsmile Miło, że uważasz nas za współgospodarzy, ale Ciebie naprawdę braksad
                Fakt, że nie wiesz jak działaja inne fora nie jest usprawiedliwieniem. Bądź z
                nami. Czasu wszyscy mamy mało, ale nasze kontakty (ponad półroczne) weszły już
                na bardziej zaangażowany etat - jesteśmy związani z Forum emocjonalnie, i
                przykro jest patrzeć, jak żyje ono zrywami. Poświęć trochę czasu - nie musisz
                być stale on line, zyjesz w innej czasoprzestrzeni(smile), ale wpadaj choc na parę
                chwil. Bardzo proszęsmile
                • jej_maz Re: Dzisiaj - wydanie 16 04.02.04, 22:50
                  Dziekuje. Naprawde. I zrobilo mi sie przykro, bo masz racje; zaniedbalem forum.
                  Obiecuje poprawe, a przyznam, ze sam fakt ze teraz tu jestem, poprawil mi
                  humor smile)
                  • wedrowiec2 Re: Dzisiaj - wydanie 16 04.02.04, 22:55
                    Wydrukuję Twój tekst i oprawiony w ramki powieszę nad komputeremsmile
                    • jej_maz Re: Dzisiaj - wydanie 16 04.02.04, 22:55
                      ...albo sadza w kominie wink)))
              • em_em Re: Dzisiaj - wydanie 16 05.02.04, 22:46
                zgodnie z zaleceniem Mammaji i Eweliny przeczytałam "dzisiajki" - faktycznie -
                powinnam była

jej_maz napisał:

> Em-Em olewa ewidentnie swoje obowiazki wink i nawet nie stara sie
                > usprawiedliwic

to się nazywa nóż w plecy

do widzenia
                • jej_maz Re: Dzisiaj - wydanie 16 05.02.04, 22:49
                  eeeeeeeee tam... od razu noz... toz to wszystko z milosci, ze nie wspomne o
                  zazdrosci, ale to idzie zawsze razem wink
                • wedrowiec2 Re: Dzisiaj - wydanie 16 05.02.04, 22:52
                  Em_em - to nie były dzisiejki, a wczorajkismile. Więc nie liczą się.
                  Grunt, że odnalazłaś się na forum. Czuliśmy się porzuceni i samotni.
                  Bądź częściej - czytaj, pisz, wysyłaj na stronę www swoje piękne pracesmile
    • wedrowiec2 Będzie "oczko" tysięcy postów:) 04.02.04, 22:58
      I to zarazsmile
      • ada296 niech to będzie moje oczko :-) 04.02.04, 23:03

• ada296 kurcze - nie będzie 04.02.04, 23:04

• mammaja Re: kurcze - nie będzie 05.02.04, 01:52
        Mimo poznej pory przeczytalam uwaznie ten watek - ale tak do konca nie calkiem
        rozumiem. Co z ta gruba kreska? Czy ma byc zakaz uczestniczenia w innych
        forach? Nie wymagajmy od innych i siebie zbyt wiele. Ktos uwaza,ze forum
        stracilo lekkosc , to znow ,ze jest smutne (bo akurat ktos inny tam gdzies to
        napisal).Ja uwazam ,ze doskonale sie potrafimy zabawic - a ze jak sie mowi "nie
        zawsze swietego Jana" - no pewno bo niby skad czerpac bez przerwy te salwy i
        wybuchy smiechow? Latwiej,niestety, smiac sie 20 i 30 latkom ,my usilujemy
        nadrobic to "wesolymi watkami". Kazdy ma dosyc problemow - nie oczekuje ,ze
        ktos mnie tu bedzie specjalnie zabawial. Poczytam troche forum mojego miasta i
        juz mam dosc zabawy na wiele godzin. Wiec nie mam zdania - podoba mi sie to
        gadanie do was - i lubie wasze posty.Nie mam wygorowanych ambicji.Zycze milej
        nocy , moze ranek pozwoli mi lepiej zrozumiec "co autor chcial powiedziec".pa.
    • ewelina10 Re: Dzisiaj - wydanie 16 05.02.04, 08:00
      Wczoraj zostawiłam bez komentarza, bo nic nie zrozumiałam, a dzisiaj
      moje "nierozumienie" jest jeszcze większe. Czytając wcześniejszy post chwilami
      mam skojarzenia, że ktoś od nas wymaga stylu życia klasztornego i większej
      weny. Radziłabym przyjrzeć się zawsze pierwej sobie.
      Ach, szkoda mojego czasu na pisanie.
      Wyjeżdżam załatwiać sprawy, i życzę wszystkim miłego dnia.
      Wiosna za oknrem smile
      • marialudwika Re: Dzisiaj - wydanie 16 05.02.04, 09:31
        Ew,obudzilas sie chyba w zlym humorze...Moj tez nie jest najlepszy,mysle,ze
        forum jest dobre,jakie jest.A czasem ponarzekac mozna chyba i w najlepszej
        rodzinie.Pozdrowka.
        ml
        P.S. Jest szary,dosc cieply,jak na luty dzien.
        • mammaja Re: Dzisiaj - wydanie 16 05.02.04, 11:52
          Hej,ML - oczywiscie ,ze zawsze mozna ponarzekac - ale z kolei ja staram sie
          zawsze jakos zareagowac - ale jak nie rozumiem co sie do mnie mowi ,to
          oczywiscie mam pretensje do siebie. Mam nadzieje ze dzis bedzie mily dzien,bo
          slonce wychodzi zza drzew ,ale nocna ulewa nie dala mi spac i jestem
          nieco "wymieta".
          • lablafox Re: Dzisiaj - wydanie 16 06.02.04, 00:01
            Dzisiaj w Poznaniu +14 , słonecznie czasami i wietrznie ciągle. W ogrodzie
            botanicznym zakwitły przebiśniegi i wilczełyko ( takie różowe kwiatki- to
            może u ML też kwitnie to samo). Pojawiły się bazie na wierzbach ,a na
            leszczynach
            • ada296 Lx 06.02.04, 00:05
              wstyd - nigdy nie byłam w ogrodzie botanicznym ani w palmiarni
              a wybieram się tam "od zawsze"
              • mammaja Re: Lx 06.02.04, 10:41
                Witajcie w slonecznym i prawdziwie wioesnnym dniu! Moze zacznie schnac bloto,w
                ktore zmieniaja sie roztopy i kolo domu mam kaluze,ze tylko stateczki z papieru
                puszczac! Uroki mieskanie "na wsi" Warszawa. Do popoludnia!
                • marialudwika Re: Lx 06.02.04, 11:09
                  Witajcie!,obudzil mnie dzis/juz dawno/ przepiekny spiew ptakow,taki wiosenny!
                  Poza wrobelkami,golebiami i kawkami"ptak z kulawa noga" nie interesuje sie
                  karmnikami na tarasie...wczoraj widzialam nawet muche!!!
                  Niestety od weekendu ma sie ochlodzic.Pozdrowka
                  ml
                  • wedrowiec2 Re: Lx 06.02.04, 11:20
                    Słońce zamglone, ale temperatura +12 stopni. I bardzo dobrze, okna mam
                    pootwierane we wszystkich pomieszczeniach - może pozbędę się zapachu spalonej
                    oliwysad Dziś jeszcze jestem na urlopie, mieszkanie posprzątane, Gazeta
                    papierowa kupiona. Można rozpocząć weekend.
                  • ewelina10 dzisiaj 06.02.04, 11:24
                    ... a może zrobić rudkę do zalewu... w prostej linii do zalewu 5, jeśli przez
                    Wólkę Radzymińską to 8, potem pokręcić się w okolicach 20 km, jeszcze
                    zajrzeć........Jest mały problem, po pracy będzie już szarówka crying((.
                    Ale już niedługo, jeszcze chwileczkę, właściwie już za momencik..... po
                    skończeniu pracy też będzie dzień.
                    • ewelina10 Re: dzisiaj 06.02.04, 11:27
                      ... oczywiście rowerem, a nie samochodem wink
                      • lablafox Re: dzisiaj 06.02.04, 20:18
                        Dziś na poznańskim niebie klucze gęsi lecących na wschód. Jasno jeszcze o
                        17:20 . Cieplutko.
                        Na bajorku przed blokiem bardzo dumny kaczor pływa z 2 kaczkami. Kwacze do
                        nich z entuzjazmem , zabiega je to z jednej to z drugiej stony.
                        One szare , skromne , ale bardzo seksi.
                        Lx
                        • lablafox Re: do Ady 06.02.04, 20:21
                          Umówmy sie kiedyś , przyjedziesz do Poznania i pójdziemy do palmiarni, moze
                          namówimy na wycieczkę bepeef. Pod koniec kwietnia zawsze jest wystawa
                          tulipanów , przepiękna.
                          Do ogrodu botanicznego to najpiękniej w maju się wybrać
                          Lx
                          • ada296 Lx :-) 07.02.04, 00:26
                            a więc jesteśmy umówione na kwiecień
                            piękne są tulipany
                            zwłaszcza w ilościach speklacyjnych
                            dywany tulipanów
                            kiedyś takie widziałam w Poznaniu na Kaponierze
    • wywrot53 Re: Dzisiaj - wydanie 16 07.02.04, 00:14
      Dzisiaj skutecznie gazeta zniechecala mnei do odwiedzin takim komunikatem :

Z przyczyn technicznych portal Gazeta.pl jest w tej chwili niedostępny.

Dokładamy wszelkich starań, by przerwa trwała jak najkrócej.

Przepraszamy za utrudnienia.

Prosimy spróbować później.
      • lablafox Re: Dzisiaj - wydanie 16 07.02.04, 05:43
        Dzisiaj , skoro świt , obudziły mnie męskie relacje z imprezy , odbywające się
        pod moim oknem. Mieszkam na parterze .Towarzystwo na tej imprezie dość
        specyficzne musiało być , bo z tej relacji same k... i h... a może ch...tam
        były. Przeniosłam się więc do nas , tu milej i sympatyczniej.
        Lx
        • lablafox Re: Dzisiaj - wydanie 16 07.02.04, 06:52
          W tej chwili za moimi oknami wiatr i ulewa . Idę się jeszcze wygrzać do
          łóżeczka .Dobranoc??? Jak to było w "Romeo i Julii" Czy to skpwronek czy
          słowik? Na pewno ulewa.
          Lx
          • warum Re: Dzisiaj - wydanie 16 07.02.04, 07:49
            Dzisiaj na wschodzie pochmurno i jeszcze sucho, za to wczoraj bylo tak
            pieknie,ze jak przeczytalam u LX,ze "idzie" pogorszenie pogody to zwatpilam sad
            Ja juz mam dosyc zimy- jak wszyscy, poza Kanadyjczykamismile Przy okazji ostrego
            slonecznego oswietlenia zobaczylam "purchawke" na progu drzwi ,ktora wczesniej
            bralam za blotosad((I mam o czym myslec...tylko co mi to da? buuu
            • marialudwika Re: Dzisiaj - wydanie 16 07.02.04, 09:57
              Pogoda znacznie sie pogorszyla!!Zimno i sztorm,nie wspomne juz o deszczu i bolu
              glowy,ktory wywoluje ta paskudna aura!!!Pozdrawiam Was!
              ml
              • wedrowiec2 Re: Dzisiaj - wydanie 16 07.02.04, 10:14
                Za oknem huragan i gęsty, zacinający deszcz. Tydzień tenu wichura przewróciła
                kilkudziesięciometrowy komin w elektrociepłowni. Ciekawe, co dziś ulegnie
                naporowi wiatru. Mam nadzieję, ze nie smętne resztki komina, bo i tak słabo
                grzejąsad
                • lablafox Re: Dzisiaj - wydanie 16 07.02.04, 13:29
                  A ja już myślałam ,że ta poznańska wichura szła jakimś innym korytarzem niż
                  normalnie przez Holandię i Szczecin.
                  Lx
                  • em_em Re: Dzisiaj - wydanie 16 07.02.04, 13:41
                    ale się porobiło
                    mieliśmy prawdziwą burzę z ulewą
                    w ogródku JESZCZE kwitną ciemierniki, a JUŻ szaleje wilczełyko - całe obsypane
                    kwiatkami, kwitną stokrotki i łebki przebiśniegów wychodzą spod ...trawy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka