lablafox 15.02.04, 18:54 Jest wątek kanadyjski - gdyż są wśród nas Kanadyjczycy. Jest wątek o Australii - bo jest z nami dan . Mamy Marię Ludwikę a nie ma Holandii.Zakładam go więc , dlatego też ,że jest to kraj , do którego mam wielki sentyment. Lx Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lablafox Re: Holandia - moja miłość 15.02.04, 18:57 Widziałam ostatnio film , pokazujący ,że w Holandii odchodzi się , od czasu ostatniej wielkiej powodzi , od osuszania terenów pod zabudowę . Widziałam też piękne domy na wodzie , właśnie w Amsterdamie .Domy , nie barki , domy wielopiętrowe. Mario Ludwiko może nam trochę o nich i o innych "holenderkach" opowiesz. Lx Odpowiedz Link
marialudwika Re: Holandia - moja miłość 15.02.04, 19:01 A dlaczego masz taki sentyment do tego kraju?Ja nie jestem Holenderka,nie liczac oczywiscie paszportu.A do milosci to napewno mi daleko...Jest to kraj,jak kazdy inny,majacy wady i zalety,dobre sery,sympatycznie nastawionych do cudoziemcow ludzi i pelen roznych paradoksow.Ludzie sa tolerancyjni to fakt,nic ich nie dziwi,lubia zwierzeta...Maja zyczliwy stosunek do innych orientacji seksualnych,soft narkotykow...a,zreszta to chyba wszyscy wiedza!!! Pozdro ml Odpowiedz Link
lablafox Re: Holandia - moja miłość 15.02.04, 19:19 Sądzę ,że jesteś Holenderką na tyle samo co Dan Australijką, a Mark i Foksal Kanadyjczykami czy Felina Francuzką. To znaczy Wszyscy jesteście Polakami mieszkającymi w jakimś kraju. Lx Odpowiedz Link
ewelina10 Re: Holandia - moja miłość 15.02.04, 19:39 Wybacz ML. Holandia jest ładnym krajem. Spędziłam kilka dni. Spałam pod gołym niebem na trasie oddzielającej morze od osuszonych i odzyskanych terenów. Kraj chyba najgęściej zaludniony. Podziwiam Helendrów za ciągłą walkę, celem odzyskania i utrzymania terenów położonych poniżej poziomu morza. Moja subiektywna opinia - piękny kraj, ale tylko na wycieczkę lub na dojazd do pracy. Byłam szczęśliwa, kiedy przekroczyłam kraje Beneluxu i wjechałam do Francji. Nie byłabym w stanie tam mieszkać, ze względu na zagęszczenie. Pokonałabym jeszcze trochę trasy i osiedliła się we Francji. Odpowiedz Link
omeri Re: Holandia - moja miłość 15.02.04, 19:06 Wydaje mi się,że to kraj, w którym mogłabym zyć. znam oczywiscie tylko turystycznie i bardzo krótko, ale mnie zauroczył. Mam też cyrograf, chyba z Oudewater,że nie jestem czarownicą. Odpowiedz Link
lablafox Re: Holandia - moja miłość 15.02.04, 19:14 Pytasz dlaczego jest moją miłościa ? Tak jakoś się złożyło ,że po zmianie ustroju był pierwszym krajem do którego pojechaliśmy.Poznaliśmy bardzo sympatycznych Holendrów. Urzekły mnie takie trochę sielankowe krajobrazy z biało- czarnymi krowami i wiatrakami. Nie dotarłam do Amsterdamu , ale pływałam tramwajami wodnymi po Utrechcie. Fascynuje mnie podejście Holendrów do wielu spraw. Lx Odpowiedz Link
marialudwika Re: Holandia - moja miłość 15.02.04, 19:25 Masz racje ich podejscie do wielu spraw jest godne nasladowania.Tutaj mozna spacerowac po ulicy nago i tez NIKOGO to nie dziwi!!!!I nikt sie nie oglada ani nie pokazuje go palcami.Mozesz to sobie wyobrazic u nas?Bo ja raczej nie...Ludzi nie osadza sie po wygladzie..a nawet wogole nie osadza. W moim osiedlu mieszka w zgodzie wiele narodowosci,ras i jest wzajemna tolerancja.C.d.n.Bo mysle,ze raczej chodzi o moje obsewacje a nie wiadomosci z przewodnkow turystycznych,prawda?Osiedle "na wodzie",czyli na specjalnych palach jest w A-damie.Nazywa sie,jesli sie nie myle IJburg.Pozdro ml Odpowiedz Link
lablafox Re: Holandia - moja miłość 15.02.04, 19:33 Osiedle na wodzie bardzo mnie zaintrygowało . Widziałam domy mieszkalne na wodzie - będące de facto barkami mieszkalnymi. Te które pokazywano na filmie zaintrygowały mnie i architekturą i sposobem wykonania. Jak i sama myśl odchodzenia od starych , sprawdzonych metod odzyskiwania czy wyszarpywanai gruntów morzu. Nie chodzi mi o informacje turystyczne , ale właśnie o obserwacje, odczucia , doświadczenia. Lx Odpowiedz Link
lablafox Re: Holandia - moja miłość 15.02.04, 19:39 Nie byłam w Holandii w czasie kiedy kwitną tulipany, ale wyobrażam sobie , jak to musi wyglądać. Byłam w sierpniu. Spotkałąm sie np. z czymś niesamowitym , dla mnie Polki , przyzwyczajonej do różnych krajobrazów. W okolicach Hatem , gdzie mieszkaliśmy jest taka sobie dziura w ziemi , najzwyklejszy dla mnie dół. Na jego skraju ławeczki , na których siadywali Holendrzy , przy nich oczywiście rowery. Okzało sie ,że ta zwyczajna dla mnie dziura to miejsce , na które spadł meteoryt i tę że dziurę wybił. Lx Odpowiedz Link
lablafox Do Omeri 15.02.04, 19:49 omeri napisała: > Wydaje mi się,że to kraj, w którym mogłabym zyć. znam oczywiscie tylko > turystycznie i bardzo krótko, ale mnie zauroczył. Mam też cyrograf, chyba z > Oudewater,że nie jestem czarownicą. Opowiedz o tym certyfikacie- cyrografie. Opowiedz tez co Cię w tym kraju zauroczyło. Lx Odpowiedz Link
omeri Re: Do lx 15.02.04, 20:06 Trzeba było usiąść na takiej dużej starej wadze, no i od tego zależalo,czy otrzymalo się certyfikat. Co mnie zauroczylo. Przede wszystkim przyjeżdżalam z zadbanej Nadrenii i ten luz i odrobina bałaganu tro był miód na moja duszę bałaganiarską. Poza tym te pyszne sery. a także te sliczne domki z oknami bez firanek. Bardzo lubie miasta portowe. Odpowiedz Link
marialudwika Re: Do lx 15.02.04, 20:17 Gdy pierwszy raz spedzalam wakacje w Holandii mialam 15 lat.Po nieco brudnej i bardzo jeszcze zniszczonej i biednej naszej kochanej W-wie Holandia byla dla mnie kraina jak z bajki!!!Bylo bardzo czysto wtedy i kolorowo,trotuary szorowano szczotkami!!Spedzilam wspaniale i pelne wrazen wakacje,zwiedzilam wszystko i Lejde i Goude i.....ale z przyjemnoscia wracalam do domu,taka ta moja natura.Nie wiedzialam wtedy,ze "dom" bede miala tutaj,hm.Niezbadane jest ludzkie przeznaczenie... ml Odpowiedz Link
verbena1 Re: Do lx 15.02.04, 20:59 Witam wszystkich.Zagladam do Was czasem, ale to nieladnie stac tak za drzwiami i podsluchiwac.Dzisiaj rozmawiacie na temat Holandii a tak sie zlozylo ,ze tam mieszkam. Czy moge przylaczyc sie do dyskusji? Odpowiedz Link
lablafox Re: Do lx 15.02.04, 21:03 Witaj werbeno w naszym gronie. Cieszę się bardzo ,że jesteś wśród nas.Podziel się z nami swoimi spostrzeżeniami o tym kraju a u nas czuj się dobrze. lx Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Do lx 15.02.04, 21:06 Witaj Świat dzięki internetowi jest bardzo mały. Czuj się dobrze u 40+. Odpowiedz Link
verbena1 Re: Do lx 15.02.04, 21:20 Co mnie zaskakuje tutaj? Ludzie usmiechaja sie do siebie na ulicy.Kiedy jade rowerem pozdrawiam juz automatycznie mijajacych mnie ludzi. Bedac w Polsce lapie sie na tym, ze tez usmiecham sie do nieznanych ludzi ale reakcja jest troche inna, szkoda.Inna rzecz zupelnie dla mnie niezrozumiala to mnostwo dialektow,kazdy region ma swoj niepowtarzalny dialekt.W kraju ,ktory jest wielkosci naszego woj.poznanskiego! Nie mam pojecia skad to sie wzielo. Odpowiedz Link
verbena1 Re: Do lx 15.02.04, 21:25 Dziekuje za zaproszenie do Waszego grona. Musze najpierw zrozumiec zasady odpowiadania na listy, troche sie w tym gubie.To jest moje pierwsze forum w internecie. Odpowiedz Link
marialudwika Re: Do lx 15.02.04, 21:28 Szybko sie do nas przyzwyczaisz Verbeno!!!Dla mnie to forum tez bylo jednym z pierwszych!!Zapewniam Ciebie,ze niedlugo poczujesz sie tutaj jak u siebie!!! A co do pozdrawiania sie na ulicy przez obcych i ja uwazam to za bardzo sympatyczny zwyczaj!!!Pozdro ml Odpowiedz Link
omeri Re: Do verbena1 15.02.04, 21:30 Dla mnie to też bylo pierwsze forum. Uważaj tylko, bo się uzależnisz, jak większośc z jego uczestników. Ale to mile. Odpowiedz Link
verbena1 Re: Do verbena1 15.02.04, 22:14 Dziekuje za slowa otuchy. Nie ma obawy, nie uzaleznie sie .Spedzam niewiele czasu przy komputerze.Mam inne mile zajecia, moja pasja jest malowanie, w tej chwili akwarele. W lecie ryje w ogrodku. Jezdze rowerem ( tutaj to prawie obowiazek).Internet to jedna z niewielu okazji do pogadania po polsku,obiecuje wiec brac udzial w dyskusjach za kazdym razem jak wejde do internetu. Odpowiedz Link
lablafox Re: Do verbena1 15.02.04, 22:28 Czeka na Ciebie więc i na Twoje prace miejsce na naszej stronie www.Napisz cos o Holandii widzianej twoimi oczyma. Lx Odpowiedz Link
mammaja Re: Do verbena1 15.02.04, 22:44 Gratulacje za rozpoczecie tego watku! Ze tez nie pomyslelismy wczesniej! I dzieki temu zyskujemy nowa uczestniczke! Chetnie porozmawiam o Holandii ,ale poczatek nadchdzacego tygodnia zapowiada sie bardzo absorbujaco. Pozdrowienia dla verbeny! Bardzo lubie te kwiaty! Odpowiedz Link
ada296 Re: Do verbena1 15.02.04, 23:56 nigdy nie byłam w Holandii ale nasłuchałam się o tym kraju wiele o tolerancji o domach bez firan bez zasłon o życzliwości ludzi ...kiedyś będę w Amsterdamie...i już... Odpowiedz Link