Dodaj do ulubionych

Holandia - moja miłość

15.02.04, 18:54
Jest wątek kanadyjski - gdyż są wśród nas Kanadyjczycy. Jest wątek o
Australii - bo jest z nami dan . Mamy Marię Ludwikę a nie ma
Holandii.Zakładam go więc , dlatego też ,że jest to kraj , do którego mam
wielki sentyment.
Lx
Obserwuj wątek
    • lablafox Re: Holandia - moja miłość 15.02.04, 18:57
      Widziałam ostatnio film , pokazujący ,że w Holandii odchodzi się , od czasu
      ostatniej wielkiej powodzi , od osuszania terenów pod zabudowę . Widziałam też
      piękne domy na wodzie , właśnie w Amsterdamie .Domy , nie barki , domy
      wielopiętrowe. Mario Ludwiko może nam trochę o nich i o innych "holenderkach"
      opowiesz.
      Lx
    • marialudwika Re: Holandia - moja miłość 15.02.04, 19:01
      A dlaczego masz taki sentyment do tego kraju?Ja nie jestem Holenderka,nie
      liczac oczywiscie paszportu.A do milosci to napewno mi daleko...Jest to
      kraj,jak kazdy inny,majacy wady i zalety,dobre sery,sympatycznie nastawionych
      do cudoziemcow ludzi i pelen roznych paradoksow.Ludzie sa tolerancyjni to
      fakt,nic ich nie dziwi,lubia zwierzeta...Maja zyczliwy stosunek do innych
      orientacji seksualnych,soft narkotykow...a,zreszta to chyba wszyscy wiedza!!!
      Pozdro
      ml
      • lablafox Re: Holandia - moja miłość 15.02.04, 19:19
        Sądzę ,że jesteś Holenderką na tyle samo co Dan Australijką, a Mark i Foksal
        Kanadyjczykami czy Felina Francuzką. To znaczy Wszyscy jesteście Polakami
        mieszkającymi w jakimś kraju.
        Lx
        • ewelina10 Re: Holandia - moja miłość 15.02.04, 19:39
          Wybacz ML.
          Holandia jest ładnym krajem. Spędziłam kilka dni. Spałam pod gołym niebem na
          trasie oddzielającej morze od osuszonych i odzyskanych terenów. Kraj chyba
          najgęściej zaludniony. Podziwiam Helendrów za ciągłą walkę, celem odzyskania i
          utrzymania terenów położonych poniżej poziomu morza.
          Moja subiektywna opinia - piękny kraj, ale tylko na wycieczkę lub na dojazd do
          pracy. Byłam szczęśliwa, kiedy przekroczyłam kraje Beneluxu i wjechałam do
          Francji.
          Nie byłabym w stanie tam mieszkać, ze względu na zagęszczenie. Pokonałabym
          jeszcze trochę trasy i osiedliła się we Francji. wink
    • omeri Re: Holandia - moja miłość 15.02.04, 19:06
      Wydaje mi się,że to kraj, w którym mogłabym zyć. znam oczywiscie tylko
      turystycznie i bardzo krótko, ale mnie zauroczył. Mam też cyrograf, chyba z
      Oudewater,że nie jestem czarownicą.
      • lablafox Re: Holandia - moja miłość 15.02.04, 19:14
        Pytasz dlaczego jest moją miłościa ? Tak jakoś się złożyło ,że po zmianie
        ustroju był pierwszym krajem do którego pojechaliśmy.Poznaliśmy bardzo
        sympatycznych Holendrów. Urzekły mnie takie trochę sielankowe krajobrazy z
        biało- czarnymi krowami i wiatrakami. Nie dotarłam do Amsterdamu , ale pływałam
        tramwajami wodnymi po Utrechcie. Fascynuje mnie podejście Holendrów do wielu
        spraw.
        Lx
        • marialudwika Re: Holandia - moja miłość 15.02.04, 19:25
          Masz racje ich podejscie do wielu spraw jest godne nasladowania.Tutaj mozna
          spacerowac po ulicy nago i tez NIKOGO to nie dziwi!!!!I nikt sie nie oglada ani
          nie pokazuje go palcami.Mozesz to sobie wyobrazic u nas?Bo ja raczej
          nie...Ludzi nie osadza sie po wygladzie..a nawet wogole nie osadza.
          W moim osiedlu mieszka w zgodzie wiele narodowosci,ras i jest wzajemna
          tolerancja.C.d.n.Bo mysle,ze raczej chodzi o moje obsewacje a nie wiadomosci z
          przewodnkow turystycznych,prawda?Osiedle "na wodzie",czyli na specjalnych
          palach jest w A-damie.Nazywa sie,jesli sie nie myle IJburg.Pozdro
          ml
          • lablafox Re: Holandia - moja miłość 15.02.04, 19:33
            Osiedle na wodzie bardzo mnie zaintrygowało . Widziałam domy mieszkalne na
            wodzie - będące de facto barkami mieszkalnymi. Te które pokazywano na filmie
            zaintrygowały mnie i architekturą i sposobem wykonania. Jak i sama myśl
            odchodzenia od starych , sprawdzonych metod odzyskiwania czy wyszarpywanai
            gruntów morzu. Nie chodzi mi o informacje turystyczne , ale właśnie o
            obserwacje, odczucia , doświadczenia.
            Lx
            • lablafox Re: Holandia - moja miłość 15.02.04, 19:39
              Nie byłam w Holandii w czasie kiedy kwitną tulipany, ale wyobrażam sobie , jak
              to musi wyglądać. Byłam w sierpniu. Spotkałąm sie np. z czymś niesamowitym ,
              dla mnie Polki , przyzwyczajonej do różnych krajobrazów.
              W okolicach Hatem , gdzie mieszkaliśmy jest taka sobie dziura w ziemi ,
              najzwyklejszy dla mnie dół. Na jego skraju ławeczki , na których siadywali
              Holendrzy , przy nich oczywiście rowery. Okzało sie ,że ta zwyczajna dla mnie
              dziura to miejsce , na które spadł meteoryt i tę że dziurę wybił.
              Lx
      • lablafox Do Omeri 15.02.04, 19:49
        omeri napisała:

> Wydaje mi się,że to kraj, w którym mogłabym zyć. znam oczywiscie tylko
        > turystycznie i bardzo krótko, ale mnie zauroczył. Mam też cyrograf, chyba z
        > Oudewater,że nie jestem czarownicą.

Opowiedz o tym certyfikacie- cyrografie. Opowiedz tez co Cię w tym kraju
        zauroczyło.
        Lx
        • omeri Re: Do lx 15.02.04, 20:06
          Trzeba było usiąść na takiej dużej starej wadze, no i od tego zależalo,czy
          otrzymalo się certyfikat. Co mnie zauroczylo. Przede wszystkim przyjeżdżalam z
          zadbanej Nadrenii i ten luz i odrobina bałaganu tro był miód na moja duszę
          bałaganiarską. Poza tym te pyszne sery. a także te sliczne domki z oknami bez
          firanek. Bardzo lubie miasta portowe.
          • marialudwika Re: Do lx 15.02.04, 20:17
            Gdy pierwszy raz spedzalam wakacje w Holandii mialam 15 lat.Po nieco brudnej i
            bardzo jeszcze zniszczonej i biednej naszej kochanej W-wie Holandia byla dla
            mnie kraina jak z bajki!!!Bylo bardzo czysto wtedy i kolorowo,trotuary
            szorowano szczotkami!!Spedzilam wspaniale i pelne wrazen wakacje,zwiedzilam
            wszystko i Lejde i Goude i.....ale z przyjemnoscia wracalam do domu,taka ta
            moja natura.Nie wiedzialam wtedy,ze "dom" bede miala tutaj,hm.Niezbadane jest
            ludzkie przeznaczenie...
            ml
            • verbena1 Re: Do lx 15.02.04, 20:59
              Witam wszystkich.Zagladam do Was czasem, ale to nieladnie stac tak za drzwiami
              i podsluchiwac.Dzisiaj rozmawiacie na temat Holandii a tak sie zlozylo ,ze tam
              mieszkam. Czy moge przylaczyc sie do dyskusji?
              • marialudwika Re: Do lx 15.02.04, 21:03
                Witaj u nas!!!To juz mamy dwie "Holenderki"
                ml
              • lablafox Re: Do lx 15.02.04, 21:03
                Witaj werbeno w naszym gronie. Cieszę się bardzo ,że jesteś wśród nas.Podziel
                się z nami swoimi spostrzeżeniami o tym kraju a u nas czuj się dobrze.
                lx
              • wedrowiec2 Re: Do lx 15.02.04, 21:06
                Witajsmile Świat dzięki internetowi jest bardzo mały. Czuj się dobrze u 40+.
                • omeri Re: Do werbeny 15.02.04, 21:13
                  Witaj i opowiadaj
              • verbena1 Re: Do lx 15.02.04, 21:20
                Co mnie zaskakuje tutaj? Ludzie usmiechaja sie do siebie na ulicy.Kiedy jade
                rowerem pozdrawiam juz automatycznie mijajacych mnie ludzi. Bedac w Polsce
                lapie sie na tym, ze tez usmiecham sie do nieznanych ludzi ale reakcja jest
                troche inna, szkoda.Inna rzecz zupelnie dla mnie niezrozumiala to mnostwo
                dialektow,kazdy region ma swoj niepowtarzalny dialekt.W kraju ,ktory jest
                wielkosci naszego woj.poznanskiego! Nie mam pojecia skad to sie wzielo.
                • verbena1 Re: Do lx 15.02.04, 21:25
                  Dziekuje za zaproszenie do Waszego grona. Musze najpierw zrozumiec zasady
                  odpowiadania na listy, troche sie w tym gubie.To jest moje pierwsze forum w
                  internecie.
                  • marialudwika Re: Do lx 15.02.04, 21:28
                    Szybko sie do nas przyzwyczaisz Verbeno!!!Dla mnie to forum tez bylo jednym z
                    pierwszych!!Zapewniam Ciebie,ze niedlugo poczujesz sie tutaj jak u siebie!!!
                    A co do pozdrawiania sie na ulicy przez obcych i ja uwazam to za bardzo
                    sympatyczny zwyczaj!!!Pozdro
                    ml
                    • omeri Re: Do verbena1 15.02.04, 21:30
                      Dla mnie to też bylo pierwsze forum. Uważaj tylko, bo się uzależnisz, jak
                      większośc z jego uczestników. Ale to mile.
                      • wedrowiec2 Re: Do verbena1 15.02.04, 21:33
                        Miłe i nieuleczalnesmile
                        • verbena1 Re: Do verbena1 15.02.04, 22:14
                          Dziekuje za slowa otuchy. Nie ma obawy, nie uzaleznie sie .Spedzam niewiele
                          czasu przy komputerze.Mam inne mile zajecia, moja pasja jest malowanie, w tej
                          chwili akwarele. W lecie ryje w ogrodku. Jezdze rowerem ( tutaj to prawie
                          obowiazek).Internet to jedna z niewielu okazji do pogadania po polsku,obiecuje
                          wiec brac udzial w dyskusjach za kazdym razem jak wejde do internetu.
                          • lablafox Re: Do verbena1 15.02.04, 22:28
                            Czeka na Ciebie więc i na Twoje prace miejsce na naszej stronie www.Napisz cos
                            o Holandii widzianej twoimi oczyma.
                            Lx
                            • mammaja Re: Do verbena1 15.02.04, 22:44
                              Gratulacje za rozpoczecie tego watku! Ze tez nie pomyslelismy wczesniej! I
                              dzieki temu zyskujemy nowa uczestniczke! Chetnie porozmawiam o Holandii ,ale
                              poczatek nadchdzacego tygodnia zapowiada sie bardzo absorbujaco. Pozdrowienia
                              dla verbeny! Bardzo lubie te kwiaty!
                              • ada296 Re: Do verbena1 15.02.04, 23:56
                                nigdy nie byłam w Holandii
                                ale nasłuchałam się o tym kraju wiele
                                o tolerancji
                                o domach bez firan
                                bez zasłon
                                o życzliwości ludzi
                                ...kiedyś będę w Amsterdamie...i już...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka