Dodaj do ulubionych

ostrzeżenie przed wirusami

02.03.04, 10:14
od 3 dni dostaję zawirusowane załaczniki, których oczywiście nie otwieram.
Ale nie na gazetową skrzynkę tylko prywatną. Bądźcie ostrożni. I sprawdzcie
czy kompiki nic nie podłapały smile
Obserwuj wątek
    • mammaja Re: ostrzeżenie przed wirusami 02.03.04, 12:32
      Od rana mialam komunikat ,ze nie ma polacenia z serwerem - a corki komp w tej
      samej sieci ma.Rozpacz.Uruchomilysmy wszystkie programy antywirusowe i caly
      czas sie scanuje. Nie wiem - otwieralam wczoraj jeden zalacznik,ale od osoby
      znajomej.Chyba,ze jej ktos sprzedal wirusa. Tak ,ze byc moze stracicie mnie na
      czas blizej nieokreslony,a ja bede sie zakradac do kompa corki kiedy wyjdzie z
      pokoju. Bardzo jestem smutna.
      • marialudwika Re: ostrzeżenie przed wirusami 02.03.04, 13:06
        Podobnie bylo pare tygodni temu u nas.Mzonek byl odciety,wsciekala sie
        i "kombinowal" a efektem bylo,ze i mnie odcial...
        ml
        • mammaja Re: ostrzeżenie przed wirusami 02.03.04, 14:41
          Naszczescie nie byl to wirus - nie wiem co,ale po konsultacjach telefonicznych
          corka pokonala elektronike.Hura!
          • foxal Re: ostrzeżenie przed wirusami 02.03.04, 15:23
            Wczoraj rowniez otrzymalem email od p. baranowski. @wp.pl z zalacznikiem i anty
            virus go zatrzyma na kwarantanne a otworzyc go nie moglem nawet dzis, czyli
            jakis polski wirus tam byl. Co ciekawe, ze ja taiego faceta nie znam i na wp
            nie bywam, wiec skad moj adres? Naogol nie otwieram alacznikow jesli nie znam
            osoby. To chyba nabezpieczniejsza metoda.
            • skynews Re: ostrzeżenie przed wirusami 02.03.04, 15:49
              >"Co ciekawe, ze ja taiego faceta nie znam i na wp nie bywam, wiec skad moj adres?"<

Witam,
              nie musisz go znac i najprawdopodobniej on rowniez Cie nie zna.
              Wirusy, miedzy innymi z tzw.funkcja "backdoor",rozsylaja sie automatycznie
              przez ksiazke adresowa programu pocztowego.
              Wystarczy wiec ze Ty "jestes" w adresach osoby,ktora podlapala "robala" - osoba
              ta moze sobie z tego w ogole nie zdawac sprawy.
              • onionka Re: ostrzeżenie przed wirusami 02.03.04, 16:21
                ostatnio mielismy oboje z mezem duzo wiadomosci od osob nam nie znanych. Komp
                chodzil koszmarnie. Musielismy zmienic dostawce uslug a zatem i adresy. Teraz
                jest OK
    • dado11 Re: ostrzeżenie przed wirusami 02.03.04, 16:35
      My szczesliwie pracujemy na Mac-ach i nas wirusy sie nie imaja (chyba), troche to utrudnia inne
      rzeczy, ale ten system mamy od poczatku to sie przyzwyczailismy.
      • marialudwika Re: ostrzeżenie przed wirusami 02.03.04, 16:56
        Nasz provider automatycznie oczyszcza z wirusow,pozatym mam w kompie kilka
        programow antywirusowych.Pozdro
        ml
        • skynews Re: ostrzeżenie przed wirusami 02.03.04, 19:29
          Provider nie jest w stanie przefiltrowac wszystkich wirusow.Niektore sa bardzo
          skutecznie zamaskowane.Nie istnieja sto procentowe zabezpieczenia.

W polowie lutego np.miliony osob na calym swiecie otrzymalo i otworzylo z
          ciekawosci mail od "Elena" i nie zauwazylo ze zalacznik
          "MYPHOTO.ZIP" zawiera plik "Myphoto.jpg z koncowka......exe!Koncowka exe. byla
          poprzedzona ponad piecdziesiecioma spacjami!

Zaden provider,program czy skaner antywirusowy nie wykrywal nic podejrzanego
          przed otwarciem pliku.Po jego otwarciu bylo juz oczywiscie za pozno.
          Wirus nie robil wprawdzie nic zlego - wysylal "tylko" nasze hasla na scisle
          okreslony przez autora wirusa adres.

Inny wyjatkowo perfidny sposob wysylania wirusow to "Mail Delivery System".
          Informacje Mail Delivery System otrzymujemy automatycznie wowczas gdy nasza
          poczta z roznych powodow nie osiagnela adresata.Normalnie jest to informacja
          tekstowa(w j.angielskim) zawierajaca wykaz bledow,ktore uniemozliwily poprawny
          transfer wiadomosci.

Aktualnie jednak "grasuje" w necie "Mail Delivery System" z zalacznikiem
          zawierajacym "robala"...W32/Mydoom.a@MM.
          Zeby bylo jeszcze "smieszniej" do otwarcia zalacznika jestesmy zacheceni
          nastepujacym "ostrzezeniem":
          Warning: Please read the "VirusWarning.txt" attachment(s) for more information.

Tak wiec nadzwyczajna ostroznosc przy otwieraniu wszelkich zalacznikow jest
          szczegolnie zalecana.
          • wedrowiec2 Re: ostrzeżenie przed wirusami 02.03.04, 19:44
            Witaj skynewssmile Bywasz na forach jako "ostrzegacz wirusowy", czy polubiłeś
            Forum40+ i zamierzasz bywać tu częściej?
            • skynews Re: ostrzeżenie przed wirusami 02.03.04, 21:00
              Jestem tutaj raczej przypadkowo("wedrowiec"?).
              Przeczytalem watek o wirusach - myslalem ze moge ewentualnie pomoc.
              Nie obawiaj sie,nie zamierzam "robic" jako "ostrzegacz wirusowy".
              Nie bede nikogo zanudzal,chyba ze ktos bedzie potrzebowal konkretnej pomocy.
              • wedrowiec2 Re: ostrzeżenie przed wirusami 02.03.04, 21:09
                Nie zanudzasz nas. Wręcz przeciwnie. Nasza wiedza informatyczna jest mierna i
                każda uwaga jest ważna. Zachęcam tez do rozmów na inne tematysmile Własnie
                wymieniałam "wirusowe" uwagi na gg. Chwilowo jestem po kolejnym wielkim
                czyszczeniu dysku, bo kilka dni temu pojawił się napis "system error#384".
                • skynews Re: ostrzeżenie przed wirusami 02.03.04, 21:49
                  Dzieki,chetnie podyskutuje tez na inne tematy.Normalnie "madrze sie" w forach
                  koputery oraz fotografia.

"system error#384" - Browser Hijacks and Spyware Problems

Polecam zainstalowanie bezplatnego programiku Ad-aware 6.0 build 181,ktory
                  skutecznie zabezpiecza i kasuje tego rodzaju programy szpiegowskie.
                  Jak bys byl ewentualnie zawiedziony - programik daje sie bez problemu usunac
                  przez dolaczony "Uninstaller".

lavasoft.element5.com/support/download/
                  download.com.com/3000-2094-10045910.html?legacy=cnet
                  • wedrowiec2 Re: ostrzeżenie przed wirusami 02.03.04, 21:57
                    Dziękuję, Ad-aware mam zainstalowanesmile W tym wypadku nie pomógłsad W chwilach,
                    gdy miałam IE pracował prawidłowo, wydrukowałam kilka rad z Forum Internet.
                    Zainstalowałam kilka innych programów czyszczących (m.in. spychecker) oraz
                    wykasowałam (na wyczucie) kilka spraw z autostartu). Nie wiem co pomogło, ale
                    trwało to 2 godziny. Podobny problem miałam po próbie włamania do komputera.

Forum fotografia - ostatnio jedna z forumowych koleżanek - mammaja - zgubiła
                    sterowniki do aparatu cyfrowego. Ciekawe czy odnalazła?
                    • skynews Re: ostrzeżenie przed wirusami 02.03.04, 22:25
                      Programy antywirusowe i typu Spyware wymagaja regularnej aktualizacji.Zapominamy
                      niekiedy o tym twierdzac nastepnie ze sa one nieskuteczne.
                      Dyskutowalismy czesto na tan temat na "komputerach".Wniosek - jak wyzej.

Ostatnio nowe definicje wirusow oraz plikow referencyjnych pojawiaja sie srednio
                      dwa razy w tygodniu:
                      np. Ad-aware ma nowy plik referencyjny z dzisiejsza data - Latest reference file
                      01R265 02.03.2004.

Jaki nick ma mammaja w forum fotografia i do jakiego aparatu sterownik
                      potrzebuje?Postaram sie go znalezc.
                      • wedrowiec2 Re: ostrzeżenie przed wirusami 02.03.04, 22:29
                        Dziękuję za informacje. Zaraz zaktualiwzuję ad-awara.
                        Przeczytaj list głodnego pod moim wpisem.
                  • glodn-y Re: ostrzeżenie przed wirusami Skynews 02.03.04, 22:06
                    Mając Fachmana na naszym forum samych ++++ów,grzech byłoby nie wykorzystać.
                    1.Pomóż Mammajce
                    >Bardzo potrzebuje sterowniki do sony p-52. Posialam gdzies plyte, a
                    sterownikow znalezc w sieci jakos nie moge. Znacie moze jakis adres?<

2.jaką cyfrówke ,poleciłbyś średnio-mniej zawansowanym.
                    skuszony reklamą (jak większośc staruchów)przymierzałem sie do
                    kodak dx6490,ale Bodzio (chyba też fachman)troszkę mi namieszal.
                    Zaglądam na foto gazety,ale tyle tam opini(czasami skrajnych),
                    zgłupiałem do reszty,
                    • skynews Re: ostrzeżenie przed wirusami Skynews 02.03.04, 22:31
                      Sterownik do sony p-52

www.camera-drivers.com/drivers/124/124622.htm
                      • glodn-y Re: ostrzeżenie przed wirusami Mamajko 02.03.04, 22:42

• glodn-y Re: ostrzeżenie przed wirusami Mamajko 02.03.04, 22:53
                          I powiedz ,że nie ma dobrych ludzi na forum.
                          dzięki skynews.
                          ps
                          dlaczego twoj nick skojazył mi się z postacia, z pewnej kreskowki
                          o kaczorze(nie mylic z udajacym prezydenta}.
                          Ten z kreskówki dużo,dużo sympatyczniejszy.
                          Tylko nam się "sknerusie" nie obraż smile))
                          Fachowiec nam potrzebny,a jeszcze jak darmowy smile)
                          • wedrowiec2 Re: ostrzeżenie przed wirusami Mamajko 02.03.04, 22:59
                            Dla mnie skynews kojarzy się z angielskim kanałem telewizyjnym (prywatnym,
                            informacyjnym), którego emisję, ponad półtora roku temu, wstrzymała moja
                            kablówkasad
                            • glodn-y Re: ostrzeżenie przed wirusami Mamajko 02.03.04, 23:06
                              wedrowiec2 napisała:

> Dla mnie skynews kojarzy się z angielskim kanałem telewizyjnym (prywatnym,
                              > informacyjnym), którego emisję, ponad półtora roku temu, wstrzymała moja
                              > kablówkasad

Tylko nie bij!!
                              wiem wiem spaczone poczucie "smaku' mam tongue_out
    • bepeef Re: ostrzeżenie przed wirusami 02.03.04, 21:06
      Ja od kilku dni dostaję wiadomości od sweepera, że zatrzymana została przesyłka
      do mnie zawierająca wirusa od...i tu następuje adres, którego nie znam.
      Co śmieszniejsze - dostaję też powiadomienia, że MÓJ e-mail, który ponoć
      usiłowałam wysłać do ...tu znowu jakiś dziwny adres - nie może być dostarczony,
      bo zawiera wirusa sad
      Na szczęście dostaliśmy też wyjaśnienie - że takie informacje są generowane
      automatycznie i żeby nie dzwonić z protestami. Filtry w pracy działają
      bez zarzutu - filtry domowe ustawia syn, więc tym bardziej smile

B.
      • mammaja Re: ostrzeżenie przed wirusami 02.03.04, 21:20
        Wczorajsze skanowanie stwierdzilo 1 wirusa o nazwie W.98.INFINITE.1 - nie wiem
        co to jest ,ale zostal usuniety. Dzisiaj bylo czysciutko,ale wywalilam dwie
        podejrzane przesylki - oczywoscoe noe otwierajac.
        • mammaja Re: ostrzeżenie przed wirusami 02.03.04, 23:10
          Bardzo dziekuje ! Sterownikow poszukiwala corka ,ale ona jest moim serwisem -
          wiec obie bardzo,bardzo dziekujemy! Za to jutro siadziemy przy kominku!
          • skynews Ale narozrabialem, 03.03.04, 00:50
            i to juz w pierwszy dzien na forum 40+.Mam jednak nadzeje ze mimo wszystko sie
            do czegos przydam i nie "podpadlem" zbyt mocno.

Sterowniki do Sony DSC-P52:
            na podanej poprzedno stronce przed "sciaganiem" nalezy sie zameldowac,ale to
            tylko formalnosc.

Ponizej "oryginalna" strona Sony z support & service:
            www.sonydigital-link.com/DIME/downloads/downloads.asp?l=en&t=d&s=cyber
            jest tam prawie wszystko:sterowniki,instrukcje obslugi,software do aparatow,
            pytania i odpowiedzi itp.

Ktore sterowniki sa lepsze - nie mam pojecia - stawiam jednak na oryginalne,
            chociaz moge sie mylic.Pozostaje wiec tylko wyprobowac.
            Prosze pytac gdyby byly jakiekolwiek problemy.

Kodak DX6490 - krotki opis ponizej:
            www.fotopolis.pl/index.php?gora=4&lewa=1&arch=1&nrarch=1325
            Mysle ze to juz "powazny" sprzet.

W forum fotografia zajmowalismy sie juz aparatami do 2 tys. zl.
            Wprawdzie nie bylo mowy o interesujacym Cie modelu ale parametry w tej klasie
            cen sa bardzo zblizone.
            Jak masz ochote to poczytaj:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=127&w=10926333&a=10950595
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=127&w=10926333&a=11005743
            i pytaj ewentualnie.

Na koniec marca wielu producentow zapowiedzialo nowe modele,
            ktorych ceny z powodu ogromnej konkurencji w branzy,nie zmienily sie.
            Technicznie przewyzszaja one jednak znacznie aktualne modele.

sky - lubie błękit ...a cooo nie można...
            • wywrot53 Re: Ale narozrabialem, 03.03.04, 01:20
              Skynews, cieszę sie że zawitałes na forumsmile) Szczególnie dla mnei to wazne bo
              ze mnie zupelna analfabetkasmile
              Mam Ad-awara 6.0. powiedz czy ten program dziala w tle? bo u mnie nie smile)) Mam
              spolszczenie, ale niestety pomoc jest w języku którego z wiadomych przyczyn wink
              nie znam smile
              Pozatym mam w kwarantannie 197 jakiś robali, ale cześć z nich jest w rejestrze.
              Obawiam się usunac bo pierwszy komp tak zalatwilam smile Kazałam usunać i padł smile
              Gdzie sa jakies informacje, które z nich można usunać bez szkody dla systemu ?
              Pozdrawiam smile
              • skynews Re: Ale narozrabialem, 03.03.04, 02:14
                Dzieki za mile przywitanie.

Zapytam najpierw jaki masz system.

Ad-aware 6.0 moze dzialac w tle jezeli tak zostal skonfigurowany(Ad-Watch jest
                wlaczony).
                Ja nie aktywowalem tej funkcji.
                Startuje skanowanie komputera "recznie" kilka razy w tygodniu.

Jezeli masz jakies "robale" w kwarantannie i wszystko funkcjonuje normalnie
                to mozesz je spokojnie wywalic(sa przeciez i tak odizolowane).

Wpisy w rejestrze sa w:
                HKEY_LOCAL_MACHINEsmirkoftware\Microsoft\Windows\CurrentVersion\SharedDLL
                lub
                HKEY_LOCAL_MACHINEsmirkoftware\microsoft\windows\currentversion\moduleusage

Wyizolowane elementy to najczesciej:
                Tracking Cookie's - spokojnie wywal

WebDialer - wywal - to sa wlasnie wpisy w rejestrze(to ja mialem dzisiaj)
                WebDialer Reg. Malware
                HKEY_LOCAL_MACHINEsmirkoftware\microsoft\windows\currentversion\moduleusage\C:/WINDOWS/Ole32ws.dll\

lub
                WebDialer Reg Malware
                HKEY_LOCAL_MACHINEsmirkoftware\Microsoft\Windows\CurrentVersion\SharedDLLs\c:\windows\ole32ws.dll

albo
                WebDialer Malware c:\windows\ole32ws.dll

Ostroznie natomiast z aktywnymi procesami - wywal,ale do kwarantanny.
                Gdyby cos nie funkcjonowalo(najczesciej problemy z uzyskaniem polaczenia
                internetowego) to wowczas mozna je ponownie zainstalowac.W ekstremalnym
                przypadku mozna wystartowac przywracanie systemu.
                Takie aktywne nieporzadane procesy usuwa sie recznie niestety najczesciej
                razem z "zainfekowanym" plikiem,ktory pozniej musi byc na nowo zainstalowany.
                • skynews Re: Ale narozrabialem, 03.03.04, 02:44
                  zapomniale dodac,
                  pytasz "Gdzie sa jakies informacje, które z nich można usunać bez szkody dla
                  systemu" - usunać trzeba wszystkie to nie podlega dyskusji.

Informacje sa na stronie
                  www.lavasoft.de/
                  w wielu jezykach,niestety nie w polskim.Zostanmy wiec przy angielskim.
                  Program jest prosty w obsludze.
                  Po nastepnym skanowaniu zapisz wynik jako plik TXT,przed przeniesieniem "robali"
                  do kwarantanny i mozesz mi go wyslac przez E-Mail do "analizy".Odpisze Ci co
                  mozna spokojnie usunac,a z czym ewentualnie trzeba byc ostroznym.
                  • mammaja Re: Dzieki - Skynews 03.03.04, 14:23
                    Bardzo dziekuje za podeslanie linkow ze sterownikami .Zwlaszcza te drugie
                    okazaly sie niezastapione! Znowu udalo sie uruchomic aparat! Duza buzka!
                  • wywrot53 Re: Ale narozrabialem, 03.03.04, 20:46
                    Wysłałam txt. na skrzynkę gazety. Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź, ale wolę
                    żebyś spawdził czy mogę to wywalić wink O ile to nie duży kłopot.
                    • wywrot53 Re: Ale narozrabialem, 03.03.04, 20:50
                      Jak zwykle o czymś zapomniałamsmile)) Mam XP smile
                      • skynews Re: Ale narozrabialem, 03.03.04, 21:57
                        Otrzymalem - wlasnie analizuje - odpowiem wkrotce.
                        • warum Re: Ale narozrabialem, 03.03.04, 21:58
                          Musze sie nauczyc tak odpowiadacsmile))))))
                          • warum Re: Ale narozrabialem,PS Skynews 03.03.04, 22:13
                            Mialam na mysli "tesciwosc"smile, ja gledze , bo.... musze uspokoic mysli. Ide juz
                            spac, dobranoc wszystkim.
    • wedrowiec2 Skynews 04.03.04, 21:35
      Gdy ostatnio polowałam ma wirusy w komputerze, wśród wielu działań, które
      wykonałam, było usunięcie "odhaczenia" przy ctfmon.exe w autostarcie. Działam
      ze starszną desperacją, a nazwa ta nic mi nie mówiła. Komputer działa bez
      tegosmile, ale poczytałam, że jest to prawidłowy element komputera. Przywrócić go
      do życia, czy nie? Mam Win98 SE, ale Office XP.
      • skynews Re: Skynews 05.03.04, 01:28
        Usunales haczyk w msconfig - autostart - czyli deaktywowales start ctfmon.exe
        razem ze startem systamu(ctfmon.exe nie jest wykasowany).

ctfmon.exe rzeczywiscie nalezy do Office i kontroluje otwarte "okna" oraz sluzy
        do rozpoznawania roznych jezykow przy wprowadzaniu tekstow do programu Office.

Nie musi to "byc",hamuje bowiem starsze lub wolniejsze komputery.

Wiecej informacji ponizej:

support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;EN-US;q282599
    • kalifornian Re: ostrzeżenie przed wirusami 05.03.04, 18:00
      Na wirusy najlepsza jest wymiana systemu operacyjnego na taki ktorych wirusy sie
      nie trzymaja smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka