bodzio49 02.03.04, 10:14 od 3 dni dostaję zawirusowane załaczniki, których oczywiście nie otwieram. Ale nie na gazetową skrzynkę tylko prywatną. Bądźcie ostrożni. I sprawdzcie czy kompiki nic nie podłapały Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mammaja Re: ostrzeżenie przed wirusami 02.03.04, 12:32 Od rana mialam komunikat ,ze nie ma polacenia z serwerem - a corki komp w tej samej sieci ma.Rozpacz.Uruchomilysmy wszystkie programy antywirusowe i caly czas sie scanuje. Nie wiem - otwieralam wczoraj jeden zalacznik,ale od osoby znajomej.Chyba,ze jej ktos sprzedal wirusa. Tak ,ze byc moze stracicie mnie na czas blizej nieokreslony,a ja bede sie zakradac do kompa corki kiedy wyjdzie z pokoju. Bardzo jestem smutna. Odpowiedz Link
marialudwika Re: ostrzeżenie przed wirusami 02.03.04, 13:06 Podobnie bylo pare tygodni temu u nas.Mzonek byl odciety,wsciekala sie i "kombinowal" a efektem bylo,ze i mnie odcial... ml Odpowiedz Link
mammaja Re: ostrzeżenie przed wirusami 02.03.04, 14:41 Naszczescie nie byl to wirus - nie wiem co,ale po konsultacjach telefonicznych corka pokonala elektronike.Hura! Odpowiedz Link
foxal Re: ostrzeżenie przed wirusami 02.03.04, 15:23 Wczoraj rowniez otrzymalem email od p. baranowski. @wp.pl z zalacznikiem i anty virus go zatrzyma na kwarantanne a otworzyc go nie moglem nawet dzis, czyli jakis polski wirus tam byl. Co ciekawe, ze ja taiego faceta nie znam i na wp nie bywam, wiec skad moj adres? Naogol nie otwieram alacznikow jesli nie znam osoby. To chyba nabezpieczniejsza metoda. Odpowiedz Link
skynews Re: ostrzeżenie przed wirusami 02.03.04, 15:49 >"Co ciekawe, ze ja taiego faceta nie znam i na wp nie bywam, wiec skad moj adres?"< Witam, nie musisz go znac i najprawdopodobniej on rowniez Cie nie zna. Wirusy, miedzy innymi z tzw.funkcja "backdoor",rozsylaja sie automatycznie przez ksiazke adresowa programu pocztowego. Wystarczy wiec ze Ty "jestes" w adresach osoby,ktora podlapala "robala" - osoba ta moze sobie z tego w ogole nie zdawac sprawy. Odpowiedz Link
onionka Re: ostrzeżenie przed wirusami 02.03.04, 16:21 ostatnio mielismy oboje z mezem duzo wiadomosci od osob nam nie znanych. Komp chodzil koszmarnie. Musielismy zmienic dostawce uslug a zatem i adresy. Teraz jest OK Odpowiedz Link
dado11 Re: ostrzeżenie przed wirusami 02.03.04, 16:35 My szczesliwie pracujemy na Mac-ach i nas wirusy sie nie imaja (chyba), troche to utrudnia inne rzeczy, ale ten system mamy od poczatku to sie przyzwyczailismy. Odpowiedz Link
marialudwika Re: ostrzeżenie przed wirusami 02.03.04, 16:56 Nasz provider automatycznie oczyszcza z wirusow,pozatym mam w kompie kilka programow antywirusowych.Pozdro ml Odpowiedz Link
skynews Re: ostrzeżenie przed wirusami 02.03.04, 19:29 Provider nie jest w stanie przefiltrowac wszystkich wirusow.Niektore sa bardzo skutecznie zamaskowane.Nie istnieja sto procentowe zabezpieczenia. W polowie lutego np.miliony osob na calym swiecie otrzymalo i otworzylo z ciekawosci mail od "Elena" i nie zauwazylo ze zalacznik "MYPHOTO.ZIP" zawiera plik "Myphoto.jpg z koncowka......exe!Koncowka exe. byla poprzedzona ponad piecdziesiecioma spacjami! Zaden provider,program czy skaner antywirusowy nie wykrywal nic podejrzanego przed otwarciem pliku.Po jego otwarciu bylo juz oczywiscie za pozno. Wirus nie robil wprawdzie nic zlego - wysylal "tylko" nasze hasla na scisle okreslony przez autora wirusa adres. Inny wyjatkowo perfidny sposob wysylania wirusow to "Mail Delivery System". Informacje Mail Delivery System otrzymujemy automatycznie wowczas gdy nasza poczta z roznych powodow nie osiagnela adresata.Normalnie jest to informacja tekstowa(w j.angielskim) zawierajaca wykaz bledow,ktore uniemozliwily poprawny transfer wiadomosci. Aktualnie jednak "grasuje" w necie "Mail Delivery System" z zalacznikiem zawierajacym "robala"...W32/Mydoom.a@MM. Zeby bylo jeszcze "smieszniej" do otwarcia zalacznika jestesmy zacheceni nastepujacym "ostrzezeniem": Warning: Please read the "VirusWarning.txt" attachment(s) for more information. Tak wiec nadzwyczajna ostroznosc przy otwieraniu wszelkich zalacznikow jest szczegolnie zalecana. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: ostrzeżenie przed wirusami 02.03.04, 19:44 Witaj skynews Bywasz na forach jako "ostrzegacz wirusowy", czy polubiłeś Forum40+ i zamierzasz bywać tu częściej? Odpowiedz Link
skynews Re: ostrzeżenie przed wirusami 02.03.04, 21:00 Jestem tutaj raczej przypadkowo("wedrowiec"?). Przeczytalem watek o wirusach - myslalem ze moge ewentualnie pomoc. Nie obawiaj sie,nie zamierzam "robic" jako "ostrzegacz wirusowy". Nie bede nikogo zanudzal,chyba ze ktos bedzie potrzebowal konkretnej pomocy. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: ostrzeżenie przed wirusami 02.03.04, 21:09 Nie zanudzasz nas. Wręcz przeciwnie. Nasza wiedza informatyczna jest mierna i każda uwaga jest ważna. Zachęcam tez do rozmów na inne tematy Własnie wymieniałam "wirusowe" uwagi na gg. Chwilowo jestem po kolejnym wielkim czyszczeniu dysku, bo kilka dni temu pojawił się napis "system error#384". Odpowiedz Link
skynews Re: ostrzeżenie przed wirusami 02.03.04, 21:49 Dzieki,chetnie podyskutuje tez na inne tematy.Normalnie "madrze sie" w forach koputery oraz fotografia. "system error#384" - Browser Hijacks and Spyware Problems Polecam zainstalowanie bezplatnego programiku Ad-aware 6.0 build 181,ktory skutecznie zabezpiecza i kasuje tego rodzaju programy szpiegowskie. Jak bys byl ewentualnie zawiedziony - programik daje sie bez problemu usunac przez dolaczony "Uninstaller". lavasoft.element5.com/support/download/ download.com.com/3000-2094-10045910.html?legacy=cnet Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: ostrzeżenie przed wirusami 02.03.04, 21:57 Dziękuję, Ad-aware mam zainstalowane W tym wypadku nie pomógł W chwilach, gdy miałam IE pracował prawidłowo, wydrukowałam kilka rad z Forum Internet. Zainstalowałam kilka innych programów czyszczących (m.in. spychecker) oraz wykasowałam (na wyczucie) kilka spraw z autostartu). Nie wiem co pomogło, ale trwało to 2 godziny. Podobny problem miałam po próbie włamania do komputera. Forum fotografia - ostatnio jedna z forumowych koleżanek - mammaja - zgubiła sterowniki do aparatu cyfrowego. Ciekawe czy odnalazła? Odpowiedz Link
skynews Re: ostrzeżenie przed wirusami 02.03.04, 22:25 Programy antywirusowe i typu Spyware wymagaja regularnej aktualizacji.Zapominamy niekiedy o tym twierdzac nastepnie ze sa one nieskuteczne. Dyskutowalismy czesto na tan temat na "komputerach".Wniosek - jak wyzej. Ostatnio nowe definicje wirusow oraz plikow referencyjnych pojawiaja sie srednio dwa razy w tygodniu: np. Ad-aware ma nowy plik referencyjny z dzisiejsza data - Latest reference file 01R265 02.03.2004. Jaki nick ma mammaja w forum fotografia i do jakiego aparatu sterownik potrzebuje?Postaram sie go znalezc. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: ostrzeżenie przed wirusami 02.03.04, 22:29 Dziękuję za informacje. Zaraz zaktualiwzuję ad-awara. Przeczytaj list głodnego pod moim wpisem. Odpowiedz Link
glodn-y Re: ostrzeżenie przed wirusami Skynews 02.03.04, 22:06 Mając Fachmana na naszym forum samych ++++ów,grzech byłoby nie wykorzystać. 1.Pomóż Mammajce >Bardzo potrzebuje sterowniki do sony p-52. Posialam gdzies plyte, a sterownikow znalezc w sieci jakos nie moge. Znacie moze jakis adres?< 2.jaką cyfrówke ,poleciłbyś średnio-mniej zawansowanym. skuszony reklamą (jak większośc staruchów)przymierzałem sie do kodak dx6490,ale Bodzio (chyba też fachman)troszkę mi namieszal. Zaglądam na foto gazety,ale tyle tam opini(czasami skrajnych), zgłupiałem do reszty, Odpowiedz Link
skynews Re: ostrzeżenie przed wirusami Skynews 02.03.04, 22:31 Sterownik do sony p-52 www.camera-drivers.com/drivers/124/124622.htm Odpowiedz Link
glodn-y Re: ostrzeżenie przed wirusami Mamajko 02.03.04, 22:53 I powiedz ,że nie ma dobrych ludzi na forum. dzięki skynews. ps dlaczego twoj nick skojazył mi się z postacia, z pewnej kreskowki o kaczorze(nie mylic z udajacym prezydenta}. Ten z kreskówki dużo,dużo sympatyczniejszy. Tylko nam się "sknerusie" nie obraż )) Fachowiec nam potrzebny,a jeszcze jak darmowy ) Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: ostrzeżenie przed wirusami Mamajko 02.03.04, 22:59 Dla mnie skynews kojarzy się z angielskim kanałem telewizyjnym (prywatnym, informacyjnym), którego emisję, ponad półtora roku temu, wstrzymała moja kablówka Odpowiedz Link
glodn-y Re: ostrzeżenie przed wirusami Mamajko 02.03.04, 23:06 wedrowiec2 napisała: > Dla mnie skynews kojarzy się z angielskim kanałem telewizyjnym (prywatnym, > informacyjnym), którego emisję, ponad półtora roku temu, wstrzymała moja > kablówka Tylko nie bij!! wiem wiem spaczone poczucie "smaku' mam Odpowiedz Link
bepeef Re: ostrzeżenie przed wirusami 02.03.04, 21:06 Ja od kilku dni dostaję wiadomości od sweepera, że zatrzymana została przesyłka do mnie zawierająca wirusa od...i tu następuje adres, którego nie znam. Co śmieszniejsze - dostaję też powiadomienia, że MÓJ e-mail, który ponoć usiłowałam wysłać do ...tu znowu jakiś dziwny adres - nie może być dostarczony, bo zawiera wirusa Na szczęście dostaliśmy też wyjaśnienie - że takie informacje są generowane automatycznie i żeby nie dzwonić z protestami. Filtry w pracy działają bez zarzutu - filtry domowe ustawia syn, więc tym bardziej B. Odpowiedz Link
mammaja Re: ostrzeżenie przed wirusami 02.03.04, 21:20 Wczorajsze skanowanie stwierdzilo 1 wirusa o nazwie W.98.INFINITE.1 - nie wiem co to jest ,ale zostal usuniety. Dzisiaj bylo czysciutko,ale wywalilam dwie podejrzane przesylki - oczywoscoe noe otwierajac. Odpowiedz Link
mammaja Re: ostrzeżenie przed wirusami 02.03.04, 23:10 Bardzo dziekuje ! Sterownikow poszukiwala corka ,ale ona jest moim serwisem - wiec obie bardzo,bardzo dziekujemy! Za to jutro siadziemy przy kominku! Odpowiedz Link
skynews Ale narozrabialem, 03.03.04, 00:50 i to juz w pierwszy dzien na forum 40+.Mam jednak nadzeje ze mimo wszystko sie do czegos przydam i nie "podpadlem" zbyt mocno. Sterowniki do Sony DSC-P52: na podanej poprzedno stronce przed "sciaganiem" nalezy sie zameldowac,ale to tylko formalnosc. Ponizej "oryginalna" strona Sony z support & service: www.sonydigital-link.com/DIME/downloads/downloads.asp?l=en&t=d&s=cyber jest tam prawie wszystko:sterowniki,instrukcje obslugi,software do aparatow, pytania i odpowiedzi itp. Ktore sterowniki sa lepsze - nie mam pojecia - stawiam jednak na oryginalne, chociaz moge sie mylic.Pozostaje wiec tylko wyprobowac. Prosze pytac gdyby byly jakiekolwiek problemy. Kodak DX6490 - krotki opis ponizej: www.fotopolis.pl/index.php?gora=4&lewa=1&arch=1&nrarch=1325 Mysle ze to juz "powazny" sprzet. W forum fotografia zajmowalismy sie juz aparatami do 2 tys. zl. Wprawdzie nie bylo mowy o interesujacym Cie modelu ale parametry w tej klasie cen sa bardzo zblizone. Jak masz ochote to poczytaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=127&w=10926333&a=10950595 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=127&w=10926333&a=11005743 i pytaj ewentualnie. Na koniec marca wielu producentow zapowiedzialo nowe modele, ktorych ceny z powodu ogromnej konkurencji w branzy,nie zmienily sie. Technicznie przewyzszaja one jednak znacznie aktualne modele. sky - lubie błękit ...a cooo nie można... Odpowiedz Link
wywrot53 Re: Ale narozrabialem, 03.03.04, 01:20 Skynews, cieszę sie że zawitałes na forum) Szczególnie dla mnei to wazne bo ze mnie zupelna analfabetka Mam Ad-awara 6.0. powiedz czy ten program dziala w tle? bo u mnie nie )) Mam spolszczenie, ale niestety pomoc jest w języku którego z wiadomych przyczyn nie znam Pozatym mam w kwarantannie 197 jakiś robali, ale cześć z nich jest w rejestrze. Obawiam się usunac bo pierwszy komp tak zalatwilam Kazałam usunać i padł Gdzie sa jakies informacje, które z nich można usunać bez szkody dla systemu ? Pozdrawiam Odpowiedz Link
skynews Re: Ale narozrabialem, 03.03.04, 02:14 Dzieki za mile przywitanie. Zapytam najpierw jaki masz system. Ad-aware 6.0 moze dzialac w tle jezeli tak zostal skonfigurowany(Ad-Watch jest wlaczony). Ja nie aktywowalem tej funkcji. Startuje skanowanie komputera "recznie" kilka razy w tygodniu. Jezeli masz jakies "robale" w kwarantannie i wszystko funkcjonuje normalnie to mozesz je spokojnie wywalic(sa przeciez i tak odizolowane). Wpisy w rejestrze sa w: HKEY_LOCAL_MACHINEoftware\Microsoft\Windows\CurrentVersion\SharedDLL lub HKEY_LOCAL_MACHINEoftware\microsoft\windows\currentversion\moduleusage Wyizolowane elementy to najczesciej: Tracking Cookie's - spokojnie wywal WebDialer - wywal - to sa wlasnie wpisy w rejestrze(to ja mialem dzisiaj) WebDialer Reg. Malware HKEY_LOCAL_MACHINEoftware\microsoft\windows\currentversion\moduleusage\C:/WINDOWS/Ole32ws.dll\ lub WebDialer Reg Malware HKEY_LOCAL_MACHINEoftware\Microsoft\Windows\CurrentVersion\SharedDLLs\c:\windows\ole32ws.dll albo WebDialer Malware c:\windows\ole32ws.dll Ostroznie natomiast z aktywnymi procesami - wywal,ale do kwarantanny. Gdyby cos nie funkcjonowalo(najczesciej problemy z uzyskaniem polaczenia internetowego) to wowczas mozna je ponownie zainstalowac.W ekstremalnym przypadku mozna wystartowac przywracanie systemu. Takie aktywne nieporzadane procesy usuwa sie recznie niestety najczesciej razem z "zainfekowanym" plikiem,ktory pozniej musi byc na nowo zainstalowany. Odpowiedz Link
skynews Re: Ale narozrabialem, 03.03.04, 02:44 zapomniale dodac, pytasz "Gdzie sa jakies informacje, które z nich można usunać bez szkody dla systemu" - usunać trzeba wszystkie to nie podlega dyskusji. Informacje sa na stronie www.lavasoft.de/ w wielu jezykach,niestety nie w polskim.Zostanmy wiec przy angielskim. Program jest prosty w obsludze. Po nastepnym skanowaniu zapisz wynik jako plik TXT,przed przeniesieniem "robali" do kwarantanny i mozesz mi go wyslac przez E-Mail do "analizy".Odpisze Ci co mozna spokojnie usunac,a z czym ewentualnie trzeba byc ostroznym. Odpowiedz Link
mammaja Re: Dzieki - Skynews 03.03.04, 14:23 Bardzo dziekuje za podeslanie linkow ze sterownikami .Zwlaszcza te drugie okazaly sie niezastapione! Znowu udalo sie uruchomic aparat! Duza buzka! Odpowiedz Link
wywrot53 Re: Ale narozrabialem, 03.03.04, 20:46 Wysłałam txt. na skrzynkę gazety. Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź, ale wolę żebyś spawdził czy mogę to wywalić O ile to nie duży kłopot. Odpowiedz Link
wywrot53 Re: Ale narozrabialem, 03.03.04, 20:50 Jak zwykle o czymś zapomniałam)) Mam XP Odpowiedz Link
skynews Re: Ale narozrabialem, 03.03.04, 21:57 Otrzymalem - wlasnie analizuje - odpowiem wkrotce. Odpowiedz Link
warum Re: Ale narozrabialem,PS Skynews 03.03.04, 22:13 Mialam na mysli "tesciwosc", ja gledze , bo.... musze uspokoic mysli. Ide juz spac, dobranoc wszystkim. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Skynews 04.03.04, 21:35 Gdy ostatnio polowałam ma wirusy w komputerze, wśród wielu działań, które wykonałam, było usunięcie "odhaczenia" przy ctfmon.exe w autostarcie. Działam ze starszną desperacją, a nazwa ta nic mi nie mówiła. Komputer działa bez tego, ale poczytałam, że jest to prawidłowy element komputera. Przywrócić go do życia, czy nie? Mam Win98 SE, ale Office XP. Odpowiedz Link
skynews Re: Skynews 05.03.04, 01:28 Usunales haczyk w msconfig - autostart - czyli deaktywowales start ctfmon.exe razem ze startem systamu(ctfmon.exe nie jest wykasowany). ctfmon.exe rzeczywiscie nalezy do Office i kontroluje otwarte "okna" oraz sluzy do rozpoznawania roznych jezykow przy wprowadzaniu tekstow do programu Office. Nie musi to "byc",hamuje bowiem starsze lub wolniejsze komputery. Wiecej informacji ponizej: support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;EN-US;q282599 Odpowiedz Link
kalifornian Re: ostrzeżenie przed wirusami 05.03.04, 18:00 Na wirusy najlepsza jest wymiana systemu operacyjnego na taki ktorych wirusy sie nie trzymaja Odpowiedz Link