Dodaj do ulubionych

LATA SIEDEMDZIESIATE !!

13.03.04, 10:58
Co powiecie na wspominki z lat naszej mlodosci.
Kto z Was ma jakies zabawne wspomnienia na tem temat.
Pamietacie pierwsze prywatki przy gramofonie Bambino i pocztowkach
dzwiekowych,sukienki mini, plaszcze ortalionowe, spodnice dzwony.
Pierwsza przejazdzke malym Fiatem.
Moze poszperamy w starych albumach i pokazemy nasze zdjecia?
Obserwuj wątek
    • felinecaline Re: LATA SIEDEMDZIESIATE !! 13.03.04, 11:41
      telepatia, czy co? Wlasnie od paru dni mitreze wolny czas na opracowywanie
      mojego "fotograficznego cv", ktorego 2 pierwsze strony sa juz na "zapiecku
      (wstep wolny po mostku linkowym z "albumu").
      Jeszcze do 13.00 pracuje, ale juz kipie checia podjecia tego zajecia wlasnie w
      latach 70, gdzie je wczoraj przerwalam wink))
      • felinecaline Re: LATA SIEDEMDZIESIATE !! 13.03.04, 11:45
        I wlasnie przypomnialo mi sie, ze "ocalilam od zapomnienia" kilka
        takich "pocztowek dzwiekowych, i to jeszcze z poprzedniej dekady -
        "60": "Silentio", "Norvegian wood", "Tombe la neige" - tylko skad
        wziac "Bambino"?
        A moze ktos z was jeszcze ma i bedziemy mogli urzadzic sobie
        wieczorna "prywatke" (mam nawet coca-cole!!!!!!!!!!!!!!!!)
        • wedrowiec2 Re: LATA SIEDEMDZIESIATE !! 13.03.04, 12:06
          Przekopałam kilka szuflad i znalazłam pocztówki dźwiękowe. Gramofon (wprawdzie
          nie Bambino) mam, więc mogę być DJ. Znalazłam płytkę załączona przez
          miesięcznik Ameryka "... reprezentującą nowy kierunek jazu". Pamietacie
          Amerykę - kolorowe pismo wydawane na kredowym papierze, ale to była atrakcjasmile
          Pani kioskarka miała je tylko dla wybranych.
          • instant Re: LATA SIEDEMDZIESIATE !! 13.03.04, 12:23
            Pewnie, ze pamiętamy Amerykę! Mój Tata był chyba jednym z takich wybrańcow, bo
            zawsze to pismo pojawiało się w domu. Czasami po kryjomu wyrwało sie nawet
            jakaś stronkę z fajnym, kolorowym zdjęciem, żeby np. ozdobić nim okładkę
            zeszytu, czy pamiętnik smile Był też "Magazyn Polski" ze starannie
            wyselekcjonowanymi przedrukami z prasy zachodniej, takie małe okienko na świat.
            Pamiętam, jak co miesiąc czekałam, aż pojawi się w naszej "teczce" u pani w
            kiosku, którą regularnie trzeba było korumpować czekoladą "Jedyna", żeby
            zechciała odkładać nam do niej prasę smile
            • marialudwika Re: LATA SIEDEMDZIESIATE !! 13.03.04, 13:04
              No tak,te "teczki" byly wspanialym "wynalazkiem",powiem nawet,ze te zdobywane
              pisma dawaly mi wiele radosci.Mialam nawet kiosk na Pl.Trzech Krzyzy,gdzie
              pojawialy sie pisma francuskie,dla wybranych.Ksiazki odkladal mila pani w
              ksiegarni,lezka sie w oku kreci...Pozdro
              ml
              • mammaja Re: LATA SIEDEMDZIESIATE !! 13.03.04, 13:29
                Hej,niedawno znalazlam wsrod pamiatkowych rupieci pocztowke z piosenka - "Pola
                zielone " - pamietam ,ze w polskim tekscie bylo cos takiego - "tu,w miescie
                tym,zielonych brak mi pol,czuje sie w nim jak ptak schwytany w siec " .Tekst
                francuski byl nieco lepszy- verts campagnes -ou je suis nee...Napewno ktos to
                jeszcze pamieta... Tombe la neige - tez mialam na pocztowce ,zanim ktos
                przywiozl mi z Paryza "cala" plyte Adamo. Wzruszalam sie do lez ta smutna
                opowiescia - i ze ona nie przyjdzie ,ta dziewczna ,oczywiscie.
                Teraz staje przed cala sciana magazynow kobiecych w sklepikach z
                gazetami,ktore coraz czesciej zastepuja kioski i nie mam wlasciwie ochoty na
                zadna z tych gazet. A kiedys "Filipinka" czy "Zwierciadlo" bylo wyczytywane od
                deski do dseki. Rodzice kupowali "Swiat" ktory zaczynalam od "krasnoludki sa
                na Swiecie" J.Flisaka. Byl to swietny magazyn - oczywiscie zniknal ze wzgledow
                ideowych. No a u nas w Krakowie liczyl sie przedewszystkim Przekroj - jako
                opiniotworczy i zrodlo wszelkich ploteczek towarzyskich. Moda ,lektury,filmy
                lansowane przez Przekroj byly natychmiast trendy.A juz byc na okladce
                Przekroju -marzenie wszystkich dziewczat.
                • marialudwika Re: LATA SIEDEMDZIESIATE !! 13.03.04, 13:40
                  Niedawno kupilam sobie trzy plyty Adamo i oczywiscie sluchalam ich z lezka w
                  oku.Nie wiem,czy wiecie,ze on jest Belgiem i nadal spiewa.Uwielbiam jego glos.
                  Pisma kiedys byly mniej kolorowe i drukowane na nedznym papierze,ale bylo w
                  nich duzo do czytania,te obecne zalegaja moje biurko i jakos mnie nudza..
                  Oczywiscie i Przekroj i Swiat goscily w naszym domu i wiele,wiele innych..Na
                  okladce pierwszego numeru Filipinki byla moja szkolna kolezanka,bardzo
                  ladna,miala na imie Krystyna.Pozdro
                  ml
                • warum Re: LATA SIEDEMDZIESIATE !! 13.03.04, 13:53
                  Melduje sie do wspominajek o latach 70-tychsmilew piwnicy posiadam: adapter
                  BAMBINO 2/ jak nowy! ale nie wiem czy igla jest/, i magnetofon Tonette/ eh, ten
                  starszy brat- to on mi zostawil to badziewie na zamiane za aboslutny hit
                  tamtych czasow: magnetofon ZK145- 4 sciezkowy. Posiadam tez kilka plyt
                  czarnych, ze 2 pocztowki, kilka tasm na szpulkach/ niestety nie wiem czy dalo
                  by sie odtworzyc , bo sprzet trzymam z sentymentu do starocismile)/. Z lat 70
                  pamietam rowniez cuudowna torbe ze sznurka/ samodzielnie dziergana/ spinana na
                  wielka agrafke z drutu/i bluzeczki z golym pepkiem/ moda hippisowska/do
                  spodnicy bananowej/ tej nigdy nie mialam, ale... uwielbialam patrzec na Maryle
                  Rodowicz w takiej /wtedysmile/Ja bylam i zostalam fanka dzinsu na tylku/ wtedy
                  byly chyba tylko 2 marki: wrangler i rifle, potem dopiero lee/, a chlopak jak
                  mial wranglerowska bluze to wszystkie dziewczyny za nim sie ogladaly.I dlugie
                  wlosy.... ale nie sciagniete gumka! u chlopakow. A... i jako techniczna chce
                  sie pochwalic ze mialam radio na baterie MINOR- to bylo pierwsze w moim
                  zyciu "radyjko" przenosne/ 72 r. pod choinke/. Ja tu wroceee!!!szkoda tylko,ze
                  fotki z tamtych lat... sa male, czarno-biale, i ze wzgledu na ich jakosc, nawet
                  nie pomyslalam zeby je zeskanowac/ trzymam w albumach i "na kupie" w wiklinowej
                  walizce/ , ale ....wszystko warto odkopac i...popracowac. Kiedys to zrobie .
                  Swietny temat. Tym bardziej,ze juz niedlugo wakacje, a wtedy/ w latach 70-
                  tych/ to dopiero byly wakacje.... ehh... rozmarzylam sie, a gary wolaja o
                  wizytesad
                  • edeka5 Re: LATA SIEDEMDZIESIATE !! 13.03.04, 14:47
                    Stare, czarne płyty. Cała dyskografia Skaldów, Niemena i wiele innych, których
                    nie mam na czym odtwarzać, bo adapter "Mister Hit" nie bardzo już działa.
                    Spódnica bananowa to był mój hit absolutny, bo mama po powrocie ze stażu we
                    Francji poświęciła stare zasłony i tak długo je cięła, aż wykombinowała wykrój.
                    W ten sposób miałam "bananówę" rok wcześniej niż koleżanki.
                    Prawdziwe dżinsy "wycieruchy" - nigdy ich nie miałam, nie śmiałam nawet prosić
                    mamy o tak drogi ciuch. Ale były "szwedy" wystane w kilometrowej kolejce w
                    Juniorze, w Hofflandzie. A do tego skąpe bluzeczki, osobiście wydziergane
                    szydełkiem. Torby, o których wspomina Warum. A wielką agrafkę też miałam. Nie
                    było wtedy zbyt wielkiej różnorodności strojów i ozdób.
                    "Magazyn Polski" przez wiele lat prenumerowałam, żeby mieć pewność, że
                    dostanę. "Przekrój" pamiętam jeszcze z lat 60-tych, gdy czytali go rodzice.
                    Znajomi mieli zebrane całe roczniki, które wędrowały po zaprzyjaźnionych
                    rodzinach. Później i ja zaczęłam czytać "Przekrój". Niedawno kupiłam ten nowy i
                    bardzo się rozczarowałam - to już całkiem nie to.
                    Wspomnienia zawsze są piękniejsze od rzeczywistości.
                    A poza tym lata 70-te, to moje lata liceum i studiów. Najpiękniejsze lata.
      • tekas Re: LATA SIEDEMDZIESIATE !! 15.03.04, 08:48
        Wstał piękny dzień smile Warumku-niestety ściana wschodniasad ,lubelszczyzna.Czy to
        ma jednak jakieś znaczenie?Pisałeś wcześniej o swoim Bambino.Czy wiecie jak ja
        byłam niemądra!? Po pierwszej ,letniej sesji,jak wyprowadzałam się z akademika
        swoje bambino wywiozłam do koleżanki. Leżało tam ok.20 lat łącznie z płytoteką
        i to jaką!!!Wyć mi się chce!!!Wspomnę tylko Budkę i Niemena oraz Mirę
        Kubasińską! Taką pustą babę tylko w kosmos....Nie? Pozdrawiam ,może za
        kilkadziesąt godzin znowu wpadnę na forumsmile
    • kanoka Re: LATA SIEDEMDZIESIATE !! 13.03.04, 14:21
      W latach 70 chodziłam w ciąży: najpierw jednej, potem drugiej . Strasznie
      żałowałam, że ominęła mnie najpierw:
      - sukienka w stylu "west": materiał w kratkę biało-niebieską lub biało-
      czerwoną,sukienka dopasowana górą, dekolt w karo, obszyty koronką, spódnica
      marszczona, długa, na dole koronka.....
      -spódnica bananowa......
      Ani jedno, ani drugie do dużego brzucha nie pasowało....
      Ale nosiłam (przedtem i potem),duże słoneczne okulary (jak Braunek w "Polowaniu
      na muchy") i kapelusz z dużym, odwiniętym rondem...I były spodnie "szwedy"
      i "dzwony" i buty na platformie ...
      Fajnie było.....rozmarzyłam się....
      Ale teraz też jest fajnie i idę gotować obiadsmile).
      pozdrawiam
      knk
      • mammaja Re: LATA SIEDEMDZIESIATE !! 13.03.04, 14:38
        Mam gdzies zdjecia w takim ubranku - spodnie dzwony,buty na platformie ,nie
        wspominajac o innych. I "odlotowe" fotografie - czy naprawde mam to odgrzebac?
        Wszystko trzeba bedzie skanowacsmile)))No i te duze okulary ,pamietam ,ze kupilam
        w Brukseli ,gdzie robilam stand czyli stoisko na targach turystycznych ,cale
        rozowe - i szkla i oprawki i strasznie zadawalam szpanu w W-wie tymi okularami.
    • witekjs Re: LATA SIEDEMDZIESIATE !! 13.03.04, 14:52
      Wprowadziście mnie w miły nostalgiczny nastrój.
      Przed oczami przeleciały setki migawek z tego ważnego, okresu mojego życia.
      Rozluźniłem się i za to dziękuję. Za chwilę idę na kilka godzin stresujacej
      pracy.
      Nie wiem czy będę mógł się włączyć po powrocie.
      Na pewno jutro.
      Pozdrawiam Was i czekam na ispirujące wspomnienia. smile smile) smile))
      Witek }:-})=

• marialudwika Re: LATA SIEDEMDZIESIATE !! 13.03.04, 15:00
        Moje dziecko tez urodzilo sie w tym okresie,ale to nie przeszkodzilo mi w
        strojeniu sie w te roznosci,o ktorych piszecie,okulary z "Polowania na muchy"
        szalenie mnie zauroczyly i stanelam na glowie by takie,no prawie takie
        zdobyc,torby ze sznurka nie mialam,ale pseudobananowe oczywiscie tak,pawilony
        za Zelazna Brama szybko szly z duchem czasusmile))).Pozdro
        ml
        • wedrowiec2 Re: LATA SIEDEMDZIESIATE !! 13.03.04, 15:06
          Spódnicy bananówy nie miałam, ale miałam pierwsze w liceum dżinsy - dzwony.
          Były to oryginalne Levisy, i bardzo urosłam w oczach niektórych koleżanek i
          kolegów. To był chyba 72 lub 73 rok.
      • verbena1 Re: LATA SIEDEMDZIESIATE !! 13.03.04, 15:06
        Moja starsza siostra pierwsza zaczela urzadzac w domu prywatki.
        Rodzice wyrazali zgode ,ojciec stal w drzwiach na bramce i kontrolowal ilosc
        wnoszonego alkoholu. Dopuszczalna byla tylko jedna butelka, reszte chlopcy
        wnosili przez balkon. Pamietacie Lacrime?
        Przy plytach Adamo mozna bylo sie bezkarnie przytulac w tancu.
        Panowie pamietaja na pewno koszule z zabotami i marynarki z niezliczona iloscia
        guzikow.
        • verbena1 Re: LATA SIEDEMDZIESIATE !! 13.03.04, 15:57
          Och, demencja daje znac o sobie, przeciez te pierwsze prywatki i zaboty to byly
          lata szescdziesiate!
          W latach siedemdziesiatych bylam juz mezatka ,moj maz zalozyl z kolegami klub w
          opuszczonym magazynie. Na scianach byly wymalowane postacie Beatlesow, Jimmy
          Hendriksa, pierwsza aparatura stereo, Leed Zeppelin, Chicago.
          Ja stalam za barkiem z wielkim brzuchem, po urodzeniu corki wszystko sie
          zmienilo, musielismy zamknac klub ,bo bylo za glosno.
          Wtedy szylam sama kloszowe spodnice z przescieradel, obszywalam koronka i
          farbowalam w wielkim garze. Byly originalne, ale kolor szybko sie
          spieral.Malowalam tez wlasnorecznie spodnice w kwiaty i dziergalam kamizelki.
      • felinecaline Re: LATA SIEDEMDZIESIATE !! 13.03.04, 15:51
        Znam dosyc dobrze wink)) ten rodzaj "stressujacej pracy", w kazdej wolnej chwili
        odstressowuje sie w internecie i na na forum (przyznaje, niekoniecznie TYM).
        na internet zreszta mam zezwolenie jego wysokosci szefa, ktory jest "zerem
        bezwzglednym"w tej dziedzinie i ktorego zostalam "nadworna wyszukiwaczka".
        W ramach autoreklamy: moje cv na zapiecku ma juz 5 stron!

• mammaja Re: LATA SIEDEMDZIESIATE !! 13.03.04, 16:16
          Ja jakos nigdy nie moge tam wejsc - sad(
          • felinecaline Re: LATA SIEDEMDZIESIATE !! 13.03.04, 16:39
            bardzo mi przykro, link w albumie byl "pomylony", poprawilam, teraz dziala jak
            nitka Ariadny.
    • rudakitka1 Re: LATA SIEDEMDZIESIATE !! 13.03.04, 16:23
      Oj pamiętamsmile,zwłaszcza Lakrime i Mistele-coś przesłodkiego,trudnego do wypicia,a jednak dziewczyny piły tylko tosmile.
      O innych wspomnieniach napisze potem,bo komputer zająty.Chciałam tylko stronke wrzucić,moze nie znacie,a ciekawasmile.
      www.republika.pl/printo/warszawa/index.htm
      • kanoka Re: LATA SIEDEMDZIESIATE !! 13.03.04, 16:33
        Ogromne dzięki Rudakitko, super stronka, dodałam zaraz do ulubionych!
        knk
        • felinecaline Re: LATA SIEDEMDZIESIATE !! 13.03.04, 16:43
          A pamietacie szalenstwo "opartu"? W liceum wyprodukowalam sobie sliczna
          sukieneczke nawet nie za 2 zlote: kupon zwyklego bialego "poscielowego" plotna
          zadrukowany w linorytowe "mordki" poich owczesnych supirantow. Bylam na
          wakacjach nad morzem i po przedefilowaniu w niej po deptaku ciag dalszy tuchze
          mialam kompletnie zepsuty: do konca turnusu lazil za mna jakis kochajacy tatus
          swojej coreczki nagabujac mnie, bym mu to arcyczielko sprzedala. A FIGA!!!!!!!!!
          • bodzio49 Re: LATA SIEDEMDZIESIATE !! 13.03.04, 18:37
            Gdzieś w zawieruchach zapodziały się niestety moje "artystyczne" zdjęcia z
            włosami do ramion. Niewiele mi zostało z tamtych lat. A najbardziej utkwiły mi
            w pamięci pierwsze listy przebojów. Prowadził już chyba Niedźwiecki. Zabawy
            w "Chemiku" no i oczywiście niezapomniane prywatki. Kolega miał wspaniały
            sprzęt audio. Więcej czasu spędzałem u niego niż w domu. Ech.. To były czasy.
            • ewelina10 Re: LATA SIEDEMDZIESIATE !! 13.03.04, 19:01
              Zabawy w Stodole, "tamte" prywatki (gdzie się podziały ?), szpulowy magnetofon
              Tonetka......
              Włosy nosiłam długie do pleców, ale u dziewczyn to chyba normalne. Buty na
              koturnach, szorty zamiennie z mini spódnicą, bluzka biała koronkowa.
              Właściwie dekata lat siedemdziesiątych, to okres "siewu" albo "programowania" w
              moim zyciu. Pozostałe lata są już tylko "ulepszaniem oprogramowania"
              Uczyłam się stawiać pierwsze kroki jako dorosła osoba. Okres nadziei, złudzeń,
              marzeń, wiary, że mogę zawojować tym światem. Dzisiaj już wiem, że nie mam na
              nic wpływu.
              Przeszłość zawsze rodzi u mnie uczucie tęsknoty, wspomnień za okresem, który
              należy do przeszłości. Staram się nie ulegać wspomnieniom za często.
              • bodzio49 Re: LATA SIEDEMDZIESIATE !! 13.03.04, 19:09
                Dla mnie tamte lata i tamta rzeczywistość są innym światem. W końcu lat
                osiemdziesiątych całkowicie zmieniłem życie i środowisko i rodzaj pracy.
                Wszystko mi się pozmieniało. W konsekwencji nawet nie żałuję tamtych czasów bo
                wydają mi się tak odległe, nierealne prawie.
              • marialudwika Re: LATA SIEDEMDZIESIATE !! 13.03.04, 19:12
                Wspomnienia sa piekne,ale czasem i jakies lzawo-smutne.Mlodosc odeszla
                nieodwracalnie,zostala na fotografiach ,w muzyce i jakis innych "rekwizytach".
                Pamietam,jak otworzyli sklepy Mody Polskiej i bieglysmy z kolezanka ogladac i
                kupowac pieknie pachnace szminki i inne ladne rzeczy,wszystko zaczelo sie
                polepszac...Dziwne,ze jak sie oglada kroniki filmowe/stare/ to bylo takie
                szare..Pozdro
                ml
                • mammaja Re: LATA SIEDEMDZIESIATE !! 13.03.04, 19:35
                  Dzieki Feline za poprawienie linku .Obejrzalam "dawnych wspomnien czar" -
                  bardzo mile zdjecia. Sama nie wiem czy mam ochote wracac do tych czasow -
                  dzisiaj na 1 ce byl benefis Zygmunta Koniecznego - mlode dziewczyny spiewaja
                  jego piosenki ,ale dla mnie jednak Ewa Demarczyk jest niezastapiona.The best!
    • rudakitka1 Re: LATA SIEDEMDZIESIATE !! 13.03.04, 19:33
      Oj bardzo lubie wspominać te lata,chociaż głupot wtedy narobiłamsmile.
      Pierwsze miłości,pierwsze dyskoteki,szkoła srednia,matura.W 75 dostalismy nowe mieszkanie,cudo.Osobno łazienka,osobno ubikacja,kaloryfery.
      A z ciuchów to wspominam białe Levisy,kupiłam w 76 i chyba przez 3 lata to był mój najlepszy,letni ciuch.Nigdy nie byłam chudzina,miałam na czym siedzies ,a one były nieprzyzwoicie obcisłe,moi koledzy(z mężem na czele) do dzisiaj je pamietają.
    • dado11 Re: LATA SIEDEMDZIESIATE !! 13.03.04, 19:47
      Lata 70-te, liceum, matura, pierwszy facet, spodnie z klinami, by byly u dolu jak najszersze. I pol
      roku szalenstwa w Londynie na saksach. Cudowne czasy. Pierwsza wlasna plyta "Lucky Man" Allana
      Price'a. Tak naprawde nie wiadomo co by tu zmiescic, cala mlodosc!
    • olga55 Re: LATA SIEDEMDZIESIATE !! 14.03.04, 17:53
      Dzwony szyła nam moja koleżanka.Były tak opiete na siedzeniu,że...sprawdzianem
      czy nie pękną było wejscie i zejście z krzesła.Ale najciekawszy okres-studia, z
      cała paletą studenckiego życia-dla mnie głównie wyjazdy na obozy w góry,rajdy
      itp.Zawiązały sie przyjaźnie trwające do dziś.No i poznałam mojego męża,ślub i
      jeszcze w latach 70 zdążyłam urdzic pierwsze dziecko.Strasznie dużo jak na 10
      lat.
    • tekas Re: LATA SIEDEMDZIESIATE !! 14.03.04, 19:11
      Witam. Dzięki za ten temat.Ostatnio wracam pamięcią do tych lat często i przy
      różnych okazjach.A to mini zjazd absolwentów grupy a to ostatnie pożegnanie
      kolegi.Wiecie ,dziś młodzi nie mają takiego życia na studiach jak my w tamtych
      czasach . Naopowiadałam o tym córce to teraz ma do mnie pretensje ,że czekała
      na to , a to dawno przestało istnieć.Ja miałam dużo szczęścia ,że trafiałam w
      młodości ,czyli w latach siedemdziesiątych, na wspaniałych ludzi.Za to jestem
      losowi bardzo wdzięczna!
      • warum Re: LATA SIEDEMDZIESIATE !! 14.03.04, 19:50
        Witajsmile i nie zrazaj sie ze chwilowo dyskusja "skrecila". Tu to naturalne. No a
        teraz pochwal sie, z jakiego kierunku piszesz? Bo tu juz zameldowana sciana
        wschodnia, Wielkopolska ze swa stolica, Warszawa i Centrum lezace poza
        srodmiesciem i nasze okno na swiat czyli Szczecin z widokiem na morze. Plus
        aktywna Zagranica w tym 2 inne kontynenty.Kogo niechcacy nie wyliczylam -
        prosze szybko sie zglosic!smile
        • wedrowiec2 Re: LATA SIEDEMDZIESIATE !! 14.03.04, 19:57
          Be-tka zgłaszała się z Mazur.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka