Dodaj do ulubionych

Dzisiejki 285 - zasypane śniegiem

16.02.12, 06:37
No i doczekalismy sie prawdziwej zimy ! Wczoraj zasypalo nas pieknym puchem - moze " w miescie" jakos to odsniezaja, ale na odewsiu bedzie lezal poki nie stopnieje.
Pozdrawiam z zaspy!
Obserwuj wątek
    • mammaja Re: Dzisiejki 285 - zasypane śniegiem 16.02.12, 06:47
      Ostatnie dwa dni zajęły mi przygotowania do baliku seniorow i seniorit . Niby tylko zgrywałam muzykę i przygotowywalam prezentacje z tekstow do spiewania, ale i tak bylo z tym mnostwo pracy. Ale warto było! Zabawa udala sie swietnie, wyprobowana grupa pań zajęła się przygotowaniem doskonnalego poczęstunku, były występy ( w tym nasz zespol wokalny ), spiewy no i przedewszystkim tance. No nie do białego rana - ale dostateczie dlugo, bo kiedy przyszlam do domu to padlam.
      Telefon juz ma wlasciwy numer, za oknem coraz jasniej. Ide spac smile
      • jutka1 Re: Dzisiejki 285 - zasypane śniegiem 16.02.12, 09:26
        O siódmej rano idziesz spać, Mammajko? Wow! smile

U nas żadnego śniegu, jest szaro i momentami deszczowo. Tęsknię do wiosny.

Robiłam wczoraj duszoną wołowinę w nowym garnku Le Creuzeta. Udała się wyśmienicie (chyba smile ), i wydam ją dzisiaj gościom, z kaszą gryczaną i surówką z kiszonej kapusty. smile

Poza zobowiązaniami towarzysko-kulinarnymi jest cisza i spokój, czego i Wam życzę. smile
        • krowisia1 Re: Dzisiejki 285 - zasypane śniegiem 16.02.12, 09:31
          U nas dokładnie odwrotniesad Kotłuje się niemożebnie. Mam dziwne wrażenie że chyba niedługo eksploduję!
          Wasz fedorczyk
          • jutka1 Re: Dzisiejki 285 - zasypane śniegiem 16.02.12, 09:42
            Fedo, gdzie jest Twój nick???
            Pisałaś do adminów GW?
            • krowisia1 Re: Dzisiejki 285 - zasypane śniegiem 16.02.12, 10:00
              Zjadło misad
              • jutka1 Re: Dzisiejki 285 - zasypane śniegiem 16.02.12, 10:08
                Napisz do adminów for Gazety, niech odnajdą.
                • lablenka_x Re: Dzisiejki 285 - zasypane śniegiem 16.02.12, 12:31

Oj zasypane,zasypane,wczoraj zawieje i zamiecie,dziś leca cięgiem(pis.zam.) płaty śniegu. temperatura na plusiku więc
                  Przyłapałam lodowe stworki ,przyczajone między gałązkami
                  myszkę??
                  https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/zd/ca/nteg/8KcpL8OHbhhawzAvpX.jpg
                  i swietlistego żółwia
                  https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/zd/ca/nteg/E221B3BPCqX6dfIpDX.jpg
                  Żeby nie było tylko szaro-biało i ponuro to
                  klamerki w zimowych czapeczkach tez swój urok mająsmile
                  https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/zd/ca/nteg/xJXBFDVwRP7SqUmpeX.jpg
                  • bbetka_1 Re: Dzisiejki 285 - zasypane śniegiem 16.02.12, 23:50
                    Lablenko - formy lodowe-cudo!

U mnie jak u Fed- kołomyja do wypęku...

Dziś do roboty trafiłam ok 7.30 - godzinę przed zaplanowanymi spotkaniami, poprawkami itp żeby napisać pisma, skserować testy itp. Pokonuję tor przeszkód budowlanych zwiedzając nieznane mi zakamarki podziemi budynku (prace w głównym holu wykluczają teraz jego użytkowanie...), docieram do swojego pokoju - oczywiście tłum pod drzwiami już się kłębi, telefon dzwoni, papiery się gubią i znikają - normalka wink ale coś mi nie pasuje w moim dobrze znanym pokoju...jakoś nie mieszczę się między ścianą a biurkiem...no dobra może nie kurczę się jak Fed, ale żeby coś takiego??? I jeszcze nawet jednego pączka nie zjadłam!!!! No nie!!! Wyłażę zza tego cholernego biurka i oglądam je ze wszystkich stron i cóż widzę??? biurko jest odsunięte od ściany o ok 30 cm wydatnie zmniejszając przejście z drugiej strony...ufff ulżyło mi big_grin Siadam do pisania - co chwilę ktoś wchodzi więc odwracam się do drzwi, a jak chcę wrócić do pisania to okazuje się, że klawiatury nie ma!!!! Ki czort?! Znowu oglądam biurko i okazuje się, że z przodu ma zrobione pod nóżkami 2-3 cm podpórki więc pochyla się do tyłu i lekki namysł nad klawiaturą powoduje jej zjazd z półeczką pod biurko...no żesz ty w torbę szarpany!!!!!

A to był dopiero początek tego pięknego dnia... na koniec którego zostałam zamknięta w swoim pokoju przez system elektroniczny (nie będziemy mieli kluczy do pokoi tylko karty magnetyczne), który zarządził bardzo głośny i przenikliwy alarm połączony z zamknięciem pokoi...Częściowo z ludźmi w środku a częściowo na zewnątrz big_grin Szczęśliwie budowlańcy byli jeszcze na miejscu i zostałam uwolniona...nie na długo, bo jeszcze dwa razy mnie zamykało, ale zostałam pouczona, że mam teraz przy drzwiach taki guziczek z namalowanym kluczykiem i jak tak się zrobi należy go użyć i drzwi się otworzą...nie można ich potem zamknąć co prawda, ale cóż to ma znaczenie dla wieczności wink

W kwestiach dnia pączkowego to nieco ich nadużyłam i minę mam podobną do Hrabiego....
                    Chyba już dość....
                    https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/of/ke/bkrs/ZiWRDKnaYkeDsbLTgB.jpg
                    • verbena1 Re: Dzisiejki 285 - zasypane śniegiem 17.02.12, 09:18
                      Lablenko, zolw jak zywy, masz dobre okosmile
                      Bbetko, widze,ze masz prace z programem rozrywkowym , gry ,zabawy i szarady do rozwiazania. Juz Cie widze, wsrod tych wszystkich prac budowlanych jak biegniesz w szpilkach i eleganckim ubraniu, dama wsrod gruzowsmile
                      Nikt wiecej nie pochwalil sie iloscia spozytych paczkow, prosze sie nie ukrywac i nie chowac pod dietami i zakazamismile Nie pozwolmy umrzec tradycji.

Wczoraj bylam na babskim spotkaniu z nadzieja na paczowe obzarstwo, niestety, dostalam tylko torcik czekoladowy, dlatego dzis ,zaraz ,zabieram sie za robienie paczusiow.
                      Rieks chetny do smazenia, juz nie moze sie doczekac.
                      Po poludniu mam dwie babskie wizyty, nie bedzie problemu z nadmiarem i moze nic nie zostanie na jutrosmile
                      • fedorczyk4 Re: Dzisiejki 285 - zasypane śniegiem 17.02.12, 09:50
                        No proszę oddało mi nick i hasłosmile
                        Lx cudne zdjęcia. Bbetko popłakałam sie ze smiechu! Hrabia jak zwykle. Verbeno zjedz za mnie porcję własnej roboty pączków. Synuś Średni wprawdzie przyniósł do domu, ale ja oczyiście nawet na nie nie spojrzałam.
                        Lece szaleć!
                        • jutka1 Re: Dzisiejki 285 - zasypane śniegiem 17.02.12, 10:06
                          Ooooo, Fedo się odnalazła! smile

Bbetko, nie zazdroszczę warunków pracy. uncertain

Donoszę, że żadnych pączków ani faworków nie było i nie będzie. smile

U nas szaruga, cztery stopnie na plusie, od czasu do czasu popaduje. Niezbyt przyjemnie.
                          Mam dziś trochę do popisania, jakiś targ (na który baaardzo mi się nie chce iść), trochę do poczytania. Dzień w sumie spokojny. I tego się będę trzymać. smile

Miłego piątku big_grin
                          • mammaja Re: Dzisiejki 285 - zasypane śniegiem 17.02.12, 11:49
                            Pada snieg. Ogarnia mnie zniechecenie do zimy. Trudno pisać tutaj o swoich nastrojach, kiedy powinnam błysnąć anegdotką lub smiesznotą jaką. Wybaczcie - cóś (zam.) nie błysnę.
                            Pzodrawiam. Fed, widuję cie codziennie na stronie gazety smile!
    • ewelina10 Re: Dzisiejki 285 - zasypane śniegiem 17.02.12, 15:59
      Verbeno, na prawdę u mnie pączków nie było.

Mmko dla pocieszenia ... za tydzień już wiosna hip hip !

Fedorczyka znowu miło witać, chociaż Krowisia też nie była zła wink A gdzie to ciebie widać na gazecie.

Tradycyjnie wcześnie raniutko w piątek wyjechałam sobie popływać a potem pojechałam do Arkadii, w której już nie byłam kopę lat (przepraszam za kopę) i kupiłam sobie sukieneczkę i bluzkę ku pokrzepieniu zimowego ducha i nie obeszło się bez paru łaszków dla tuptusia.

Tyle byłoby na teraz. Nie wiem jeszcze co z tym śniegiem dzisiaj będzie ... A jeszcze wczoraj ścieżki były wszyćkie (zam) dokoła "pozamiatane".

No i jeszcze dopisek ... uważajcie drogi śliskie, przed moim skrętem do domu kierowca znalazł się na dachu swojego samochodu
      • ewelina10 Muzyczne 17.02.12, 16:03
        Nie znajduję wątku muzycznego, podsyłam jeszcze link do Adele Rolling In The Deep, które bardzo lubię

www.youtube.com/watch?v=rYEDA3JcQqw
      • lablenka_x Re: Dzisiejki 285 - zasypane śniegiem 17.02.12, 20:57
        O dziwo jakoś w tym roku pączki mi nie smakowały,moze dlatego,że były kupne i poprzedzone smażeniem chruścików vel faworków.Zrobiłysmy 7 pełnych talerzy materiału na chruściki,a po usmazeniu z trudem uchroniłam 1 dla nas na czwartek i 1 dla współtwórczyni,reszta jakos tak szybko zniknęła w naszych paszczach.
        U mnie, na poznanskiej wśi , nadal biało,choc temperatura dziś powyżej zera, ok+5.Na oknach nowe rolety prezentują sie całkiem przyzwoicie.Ponieważ musielismy zdjąć firany ,to migiem umyliśmy okno(w krótkich rękawkachsmile)i wreszcie okno jest czyste(nie myłam na BN).Jutro przychodzi fachowiec od pieca i coś mi się wydaje,że ok 4 tys będzie mnie ta przyjemność kosztować.Chyba nie obędzie się bez kredytusad.
        Verbeno , wasz holenderski książe walczy o życie,porwała go lawina w Austrii w miejscowości Lech i 20 min był pod śniegiem.
        • mammaja Re: Dzisiejki 285 - zasypane śniegiem 17.02.12, 23:02
          Ewlinko, Adela jest w porżądku, a fryzurę i sukienke ma taka, jak ja kiedy wychodziłam za mąż smile
          Co z tym księciem? Musze poszukac informacji !
          • foxie777 Re: Dzisiejki 285 - zasypane śniegiem 18.02.12, 00:56
            Fed,Krowisia to tez fajny nick.Hrabia uroczy jak zawsze.
            U nas slicznie i oby tak jeszcze trwala.Nie chce myslec o lecie.Mamy odwrotnie.
            Mammajko,to ty prawdziwa artystka,ho,ho.Moze kiedys Cie poslysze w oryginale.
            Co do paczkow to u nas nie ma dobrych,a i w Polsce tzn W warszawie u Bliklego
            jak bylam ostatnio tez mi nie smakowaly jakies za tluste,a moze ja juz sie odzwyczailam.
            Teraz sa lepsze/
            DADO,napisz prosze gdzie jest ta wspaniala piza.Mama chce sie wybrac i prosila abym
            sie dowiedziala.
            pozdrawiam tropikalnie.

• fedorczyk4 Re: Dzisiejki 285 - zasypane śniegiem 18.02.12, 08:38
              Też nie wiem gdzie mnie Mm widuje i czy przypadkiem nie powinno mi być wstydwink
              Też nie mam nastroju na anegdoty. Kotłuje się świństwo po mojej rodzinie i wprawia mnie w stan nieprzyjemnej nieważkości który wczoraj objawił się tym, że wyszłam wywalić śmieci w eleganckich rękawiczkach wieczorowych i z torebką.
              Maćma wykopyrtneła się zimowo i tylko cudowne sztuczne futro kupione blisko 20 lat temu w Paryzu a wygladające jak nówka nieśmigana, amortyzując upadek uratowało ja przed poważniejszymi konsekwencjami. Ale poobijana i potłuczona jest biedactwo solidnie.
              Le Mężu nie zapłacił kontrahent, mnie dopiero wczoraj (po ponad miesiącu od zdania roboty) wszyscy są mniej lub bardziej chorzy, wkurzenie i z problemami. Tylko ja jeden Lulian zdrowa i na chodzie. Tyle że dookoła nich i ichnich problemów. Nic to i tak mam lepiej niż niektórzy i moje problemy prędzej czy później pójdą się paść.
              Zaczem tradycyjnie lete z Krowisią i na łyżwy z Wnuczęciem.
              • jutka1 Re: Dzisiejki 285 - zasypane śniegiem 18.02.12, 09:01
                O kurcze Fedo, rzeczywiście macie pod górkę. Trzymaj się.

Tutaj jak zwykle, pogoda taka jak wczoraj, i przedwczoraj, i przedprzedwczoraj, i...
                Pada deszcz i ma padać cały dzień. uncertain
                Za dwie godziny przychodzi pan krasnoludek, to w tym czasie pójdę na zakupy. Jak skończy, siądę do pisania, muszę trochę odręcznych notatek włożyć w trzewia komputera.
                Coś też trzeba ugotować, a nie mam pomysłu. Zaraz pobuszuję po wątkach obiadkowych, może mi dadzą natchnienie.

Miłej soboty życzę. smile
                • fedorczyk4 Re: Dzisiejki 285 - zasypane śniegiem 18.02.12, 11:09
                  I na dodatek jakiś wredny gnom krzywdzi mnie w Necie. Jako ja mge się zalogować tylko raz na dobęsad Jak mnie wyloguje i próbuję na abarot to mi mówi że złe hasło. I tak od kilku dni. teraz zalogowałam sie u Maćmy czyli z innego IP. U siebie już nie mam jak.
                  • jutka1 Re: Dzisiejki 285 - zasypane śniegiem 18.02.12, 11:20
                    Napisz maila do admminów for Gazety.
                    • foxie777 Re: Dzisiejki 285 - zasypane śniegiem 18.02.12, 23:35
                      Jak tak czlek pomysli ile nerwow kosztuje to "ujadanie" sie z technologia to az sie
                      wierzyc nie chce.U mnie na razie bez problemow,ale co jakis czas tez mam swoje.
                      Rodzinne sprawy bez zmian co juz jest wielkim sukcesem,oby tak dalej.
                      Idziemy na festival artystyczny,a poniewaz ma sie znowu ochlodzic wiec jestem szczesliwa.
                      Jutko,czy mialas okazje odwiedzic japonski sklep?Jestem ciekawa twoich wrazen.
                      Moze uda mi sie zalozyc jedna z moich kurtek.
                      Fed,jak to dobrze ze mamy te nasze Krowisie,Hrabiow i,Bobby i cala nasza czworonozna
                      rodzinke.Coz by czlowiek bez nich zrobil?.
                      pozdrawiam tropikalnie
                      • mammaja Re: Dzisiejki 285 - zasypane śniegiem 18.02.12, 23:59
                        Powędrowałam do weta z Kocikiem, bo bardzi mi sie nie podobał od jakiegos czasu. Nie mial apetytu, tylko leżal i spal. Rzeczywiście ma bardzo złą morfologie, co pan wet od razu po pobraniu zawiózl do analizy i pod wieczor bylismy z powrotem. Dostal trzy zastrzyki i codziennie bedzie je bral przez parędni. Na szczęscie morfologia nie wskazuje na nowotwor i rczej z tego wyjdzie. Jedyny pokarm jaki zjada to zmielona lub drobniutko posiekana surowa wolowinka, więc mu kupilam i karmie tym biedaka. W międzyczasie narada co dalej z Towarzystwem Kullturalntm i mam nadzieję że uda się pociagnąć bez dotychczasoej liderki.
                        Bo jednak działalnośc była dobra i potrzebna. Jest chetna do roboty "młoda krew", co nie często sie zdarza. Będzie dobrze.
                        Fed, przez kilka dni było takie "oni lubią GW" na pierwszej stronie gazety internetowej z twoja podobizna najbardziej interesująca. Oczywiście było to z Facebooka ściągniete.
                        Co tam u Moni ?
                        Kursor mi skacze jak chce, a nie tak jak ja chce. Dobranoc wszystkim smile
                        • fedorczyk4 Re: Dzisiejki 285 - zasypane śniegiem 19.02.12, 08:11
                          Łomatkoikrystyno teraz rozumiem. A to mnie zaszczyt kopnął.
                          Bardo współczuję Ci problemów weterynaryjnych. Biedny Kocik, ale będzie dobrze!
                          Foxie masz racjęsmile Całe szczęście że je mamy, albo, że one mają nas te cudowne czworonogi i wieloserca.
                          A teraz idę na chwilę na kozetkę a potem rzucam sie w wir dnia, bo roboty mam po pióropusz.
                          • mammaja Re: Dzisiejki 285 - zasypane śniegiem 19.02.12, 11:24
                            Kocik juz dzisiaj lepszy, z wrzaskiem zciągnąl mnie do kuchni. Czego ostatnio nie robil. Zjadl porcję mieska rosolowego pokrojonego na miazge. Dalej spi. Odwilz i z dachu leci. Poza tym na dzialkach spokoj, wnuki wyjechaly na trzy dni ( z rodizicami).
                            • ewelina10 Re: Dzisiejki 285 - zasypane śniegiem 19.02.12, 13:10
                              Mm kocie twoje mają szczęście

Wczoraj na spacerze trudno było się przedostawać przez śnieg, dzisiaj ścieżki są już wydeptane a na dodatek pada deszcz. Widok wędkarzy pośrodku zamarzniętego kanałku wywołuje u mnie ciarki. Czy rzeczywiście to polowanie na rybę jest grą wartą świeczki.
                              • jutka1 Re: Dzisiejki 285 - zasypane śniegiem 19.02.12, 13:32
                                Świeci słońce, i po tygodniach szarugi od razu się od tego poprawia nastrój. smile
                                Zaraz zrobię sobie jakiś spacer, pogoda aż wyciąga z domu.
                                Niedzielę zaplanowałam leniwie, i tego się będę trzymać. Tym bardziej, że przyszły weekend będzie pod znakiem czyszczenia sof i dywanów, bo wypożyczam specjalną maszynę, więc pewnie się umęczę jak koń na westernie. smile

Fedo, współczuję mamie i Tobie, życzę Macitwej szybkiej rekonwalescencji.
                                Mammajko, fajnie, że kotek dochodzi do siebie, i fajnie, że masz trzy dni "urlopu" od dzieci i wnuków. smile
                                Ew., już chyba pisałam, ale powtórzę: bardzo się cieszę, że powróciłaś na wirtualne łono. big_grin

Miłego dnia wszystkim smile
                                • lablenka_x Re: Dzisiejki 285 - zasypane śniegiem 19.02.12, 18:57
                                  U nas szaro,buro i mokro.Cały dzien padał deszcz.Stoją na ziemi wielkie jeziora wody.Teraz przestało padać ,a na moim termometrze zaokiennym +6C.
                                  Wczoraj miałam konsultacje w sprawie wymiany pieca gazowego.Facet zupełnie mi się nie podobał ,więc odmówiłam.Sąsiedzi polecili mi swojego , z którego sa zadowoleni.Bedzie za tydzień.
                                  Verbeno czy czasami u Ciebie w ogrodzie nie kwitnie już oczar wirginijski??
                                  Mammaju widze,że Twój kocik i moja mama jedzą potrawy tak samo przyrządzane ,czyli drobno siekanesmile
                                  Jutko słonce w Paryżu to już wiosnę sygnalizujesmileW mojej ukochanej Sewilli już w styczniu kwitną drzewka pomaranczowe, wyobrazam sobie jak to miasto pachnie,bo drzewkami sa obsadzone prawie wszystkie ulice.
                                  • verbena1 Re: Dzisiejki 285 - zasypane śniegiem 19.02.12, 21:24
                                    Lablenko, oczar kwitl juz w styczniu, po wielkich mrozach kwiatuszki wygladaja juz bardzo smetnie, heleborus tez jakis padniety.
                                    Dzis dzien leniwy, spedzony na przesiadaniu sie z fotela na kanape. Powinnam wiecej chodzic na spacery ale zimno i szarosc nie zapraszaja do wyjscia, poza tym nie mam samozaparcia i dlatego szukam usprawiedliwienia.

Moniu ,odezwij sie smile
                                    • mammaja Re: Dzisiejki 285 - zasypane śniegiem 20.02.12, 00:58
                                      Dzieki za podtrzymywanie na duchu, z Kocikiem jeszcze nie jest calkiem ok, ale mam nadzieje ze bdzie, dzisiaj kolejny zastrzyk, potem pewno bede robic sama. Syn wrocil, synowa jednaj zostala jescze z dziecmi na trzy dni u rodzicow. Wcale jej sie nie dziwie. A mnie brakuje maluchow, ktore wprowadzja promyki radosci do tego szrego swiata. Po dzisiejszym deszczu slisko okrutnie, a tez powinnam wiecej chodzic na spacery !
                                      • fedorczyk4 Re: Dzisiejki 285 - zasypane śniegiem 20.02.12, 09:18
                                        Fakt, o mało sie nie zabiłam wczoraj wieczorem. Spacer odbyłam poślizgiem.
                                        Śnieg topnieje. Lecę z Krowisią, potem z Wnuczęciem które ma ferie do C.K. potem ze psmi Maćmy i Krowisią, potem do Opery Kameralnej na "Matrimonium con variacione", potem ze psmi Maćmy, a na zakończenie z Krowisią. Jakoś po drodze muszę skończyć prasowanie, zawadzić o szewca, przygotować coś do zjedzenia dla mamy której nic nie smakuje i wszystko jest kwaśne, tudzież ogarnąc bajzel w mieszkaniu. Miłego tygodnia wszystkim życzę i lecependzesmile.
                                        • monia.i Re: Dzisiejki 285 - zasypane śniegiem 20.02.12, 10:03
                                          Posłusznie odzywam się smile
                                          Fedoro, czytając Twój rozkład lotów na dziś, zaczynam podejrzewać, że lada moment zostanie Cię połowa. Bo może i zdążysz gdzieś coś wrzucić na ruszt, ale natychmiast to spalisz, jak nie na jednym spacerze, to na szóstym czy dziesiątym. A może to jakieś skomplikowane uzupełnienie diety? A Macitwej sprawnego zdrowienia życzę.
                                          U mnie jest ten, no, a - nasrój i w ogóle błe sad
                                          Ale nic to, Baśka.
                                          Uściski dla wszystkich.
                                      • ewelina10 Re: Dzisiejki 285 - zasypane śniegiem 20.02.12, 09:21
                                        Jutuś powrót dla mnie jest chyba trudniejszy czy początek.

Śliczne słonko i czuć byłoby wiosnę w powietrzu, gdyby nie te roztopy, i błota pośnieżne. A u nas na wsi jeszcze biało.

Trzeba odkręcić tablice od pojazdów bo zaraz jadę po odbiór dokumentów. Baa jeszcze przede mną dokonanie zmian w innych różnych urzędach. Ileż to czasu trzeba poświęcić na taką jedną malutką zmianę nazwy ulicy.
                                        • jutka1 Re: Dzisiejki 285 - zasypane śniegiem 20.02.12, 10:11
                                          Ale dałaś radę, Ew.! smile

U nas niebieskie niebo, słońce wali po oczach, ale ochłodziło się: teraz jest 0 C, w nocy było -2 C, a maksymalnie ma dojść dziś do +4C. Dzisiejsza noc ma być ostatnia na minusie, potem galopujące ocieplenie. W czwartek ma być 12/8 na plusie. Może wiosna już idzie?

Mam dziś dzień poniedziałkowych upierdliwości: długi spacer do sklepu, żeby oddać nieodpowiednie kable; zanieść do biura kablówki dekoder do wymiany, no i późnym popołudniem spotkanie z ekspertem ubezpieczyciela sąsiadów z dołu, którym jakaś rura u mnie zalała mieszkanie. Mało będę mieć czasu dla siebie. uncertain No, ale pocieszam się, że to i tak nic w porównaniu do np. Fedo. smile

Miłego dnia życzę smile
                                          • lablenka_x Re: Dzisiejki 285 - zasypane śniegiem 20.02.12, 11:54
                                            Od rana dopadła nas bardzo smutna wiadomośc.
                                            Wczoraj o 21:00 odszedł od nas nasz Wspaniały Przyjaciel, uważam,że to niesprawiedliwesmile i wiem wiem ,że głupie takie uważanie,ale uważam i jużsad
                                            • monia.i Re: Dzisiejki 285 - zasypane śniegiem 20.02.12, 13:35
                                              Współczuję, Lx sad Ściskam Cię mocno.
                                            • bbetka Re: Dzisiejki 285 - zasypane śniegiem 20.02.12, 13:38
                                              To bardzo smutne gdy odchodzą od nas Osoby, które chcielibyśmy zatrzymać na zawsze...Trzymaj się cieplutko Lablenko - o tyle o ile to możliwe...

Ja idę pomarudzić na kozetkę, bo mam wszystkiego wyżej kokardy...
                                              • jan.kran Re: Dzisiejki 285 - zasypane śniegiem 20.02.12, 14:46
                                                Serdecznie wspolczuje LX...
                                                • krowisia1 Re: Dzisiejki 285 - zasypane śniegiem 20.02.12, 21:53
                                                  Trzymaj sie Lx.
                                                  • mammaja Re: Dzisiejki 285 - zasypane śniegiem 20.02.12, 23:23
                                                    Ja tez wspolczuje Lx - ciagle ktos odchodzi, niestety ! I tez czesto mam wrazenie ze nie ci co powinni sad
                                                    Ale juz nie bede opisywac dzisiejszych zdarzen.Moze jutro. Lece na twarz !
    • dado11 Re: Dzisiejki 285 - zasypane śniegiem 20.02.12, 23:26
      Lx, bardzo mi przykro...
      Moniu, oderwij się od tego dołka! Trzymam kciuki!
      Za mną tydzień extremalny, Mama nabawiła się paskudnego ropnia na zaniedbanym halluksie, w związku z tym przestała być mobilna, a "służba" zdrowia(?) oferowała jedynie kolejkę po skierowanie na skierowanie (ca. 1 miesiąc oczekiwania!). Znalazłam zatem chirurga "od ręki", problem (za odpowiednio chorendalną opłatą) został wycięty, zaopatrzony w antybiotyki i opatrunki, a ja codziennie jeżdżę wozić zaopatrzenie do mamy i mamę na zmiany opatrunków. A mieszkam poza miastem, natomiast Mam w centrum, które generalnie przestaje być przejezdne... Niemniej, jest lepiejsmile Na czas walentynkowy opuściła moją córeczkę niania (ma chłopaka w innej części Europy), więc wycinając czas w pracy i w domu, wyrabiałam mięśnie babciowe...Kocham moje wnuki, ale jakby ciut już mam dosyć... Na szczęście zima odpuściła i już można wyskoczyć z domu bez tony czapek, szalików, kurtek i kalesonówwink
      Foxie, pizza zasłużyła na swoje dobre imię...smile była wyśmienita, cieniutka, krucha, dosmaczona z wyczuciemsmile ceny dosyć wysokie, ale i tak polecam : www.amodomio.pl
      Jutro biegnę na "przegląd techniczny", czyli jak co ca. 2 lata wszystkie badania podstawowe, będzie mniej więcej wiadomo, co mi trzeba naprawićwink))) mam tylko nadzieję, że nie każą zrezygnować z czerwońca...wink
      Poza tym już czekam wiosny, w domu cieplej, w ogrodzie ptaszory powolutku szykują się do prokreacji - śpiewają, coraz piękniej...
      Bbetko, współczuję dolegliwości... jestem prawie na bieżąco z tą paskudą... jeśli mogę pocieszyć... to mijasmile trzymaj się!
      pozdr. d.
      • mammaja Re: Dzisiejki 285 - zasypane śniegiem 21.02.12, 10:16
        Dado, niezły masz zasuw. Dobrze, ze udało się opanowac sytuację u mamy. A co o wnuków to rozumiemy sie doskonale smile A wyobraz sobie, ze masz jeszcze trzecie! Chociaż u nas Klarunia jest absolutnie idealna. W swoim foteliku bawi się, gaworzy i odpowiada promiennym usmiechem na kazde zagadanie do niej. Ideal ! Ale co bedzie jak zacznie chodzic ?
        Wyszlo slonce. Wczoraj pomagalam jednej dosyc bezradnej pani w wizycie w ZGN czyli lokalówce. A teraz jeszcze muszę ją odwiedzic, bo wczoraj "zaplanowala" ze mnie zaprosi i przygotowała faworki ! Ludzie, czy każdy dobry uczynek musi być ukarany smile
        • krowisia1 Re: Dzisiejki 285 - zasypane śniegiem 21.02.12, 15:50
          Kuzynko i Moniu serdecznie współczuję! Mm, odpowiedź brzmi:TAK!
          • verbena1 Re: Dzisiejki 285 - zasypane śniegiem 21.02.12, 19:39
            Spotkanie grupy malarskiej bylo bardzo przyjemne i inspirujace. Ogladalismy filmy na dvd o malowaniu, dyskutowalismy i kazdy zalowal ,ze nasz kurs juz sie skonczyl bo po obejrzeniu filmow wszyscy nabrali nowego natchnienia do pracy. Moze spotkamy sie jeszcze w lecie u mnie na wspolnych warsztatach.
            Ciasto wykonane przeze mnie okazalo sie jednak niejadalne i kupilam innesmile
          • monia.i Re: Dzisiejki 285 - zasypane śniegiem 21.02.12, 23:21
            Dado, ja się wszystkimi ręcami i nogami bronię, żeby się do tego doła nie przykleić. Z psińcą jest źle, po prostu i beznadziejnie, została zdiagnozowana i podleczona, ale tylko doraźnie. Lada moment działanie doraźne się skończy.
            Poza tym, Mami się wzdrygnęła, gdy usłyszała cenę prywatnej kolonoskopii - ale trza będzie wzdrygnienie zwalczyć bo państwowo to jej zrobią za pół roku. A coś jest nie tak.
            Dodatkowo wewnętrzno-związkowe problemy mi nabrzmiewają - a okazało się niestety, że nie mam komu się wyzewnętrznić celem ulżenia i użalenia - bo jednostka zaprzyjaźniona, po kilkuletniej huśtawce emocjonalnej własnej - niekoniecznie ma ochotę i czas na wysłuchiwanie mojego marudzenia. Więc muszę sobie sama radzić, co czynię. Ale mi gorzko.
            No ale jakoś w końcu to wszystko się przewali, bo musi...
            • monia.i Re: Dzisiejki 285 - zasypane śniegiem 21.02.12, 23:42
              Ale, żeby tak optymistyczniej zakończyć - to muszę wyznać, że uwielbiam przedwiośnie za ten wydłużający się pomaleńku, ale zauważalnie, dzień smile Lada moment zacznę za widoku wracać do domu smile
              • foxie777 Re: Dzisiejki 285 - zasypane śniegiem 22.02.12, 00:04
                Dado,dzieki za linka tzn ze moge dowiedziec sie gdzie ta piza jest w Warszawie?.
                Tak to juz tu u nas bedzie,ze zawsze cos albo z rodzicami,albo z e "zwierzynka".
                Moniu bardzo wspolczuje z psinka,mam ja doswiadczenie z tym oj mam.Zawsze strasznie
                "rozdziera"
                Mammajko,kocik bedzie ok,bo jak ma nie byc pod taka opieka.
                U nas slicznie,no i bylismy na festivalu.Super dzien,duzo ogladania,sluchania muzyki,a nawet
                malzonek kupil mi sliczne srebrne serduszko z akcentami bursztynowymi.
                Artysta ktory wystawial jest Polakiem mieszkajacym w Naples.Zawsze od niego cos
                kupuje bo sliczne no i trzeba rodakow popierac.
                Teraz mi sie szykuja urodziny 91 tesciowej 6 marca,Boze ze dozyla to cud,a potem
                25 nasza juz 25 rocznica.Ale zlecialo nawet nie wiem kiedy,wiec bedziemy ostro
                celebrowac.
                pozdrawiam tropikalnie
                • verbena1 Re: Dzisiejki 285 - zasypane śniegiem 22.02.12, 10:11
                  Moniu kochana, wyglada na to ,ze wszystkie nieszczescia swiata zwalily sie na Twoja watla, slaba postac.
                  Jak mozna Tobie pomoc? Jesli potrzebujesz kogos do zwierzenia sie i wyplakania to sluze wlasnym lonem i doswiadczeniem ( a mam tego sporo). Napisz ,jesli masz ochote, problemy napisane maja czasem sklonnosc do rozplywania sie w niebycie.
                  Pozdrawiam serdeczniesmile
                  • fedorczyk4 Re: Dzisiejki 285 - zasypane śniegiem 22.02.12, 10:30
                    Dokładnie to samo napisałam w gołębiu który nie doleciał. Zaraz napisze następnego. Tylko jeszcze wyprowadzę Krowię na spacersmile
                    • monia.i Re: Dzisiejki 285 - zasypane śniegiem 22.02.12, 10:53
                      Dzięki, kochane jesteście! Generalnie, jakoś tam sobie radzimy, oczywiście, że dobrze nie jest, a na niektórych odcinkach faktycznie źle - no, ale moja pesymistyczna natura mi podpowiada, że zawsze może być gorzej. A gdy sobie poczytam, jakie przykrości lub tragedie was spotykają, ciągle coś się dzieje - no to od razu mnie pionizuje. A jak sobie tak "jojknę" czasem na forum, to mi troszku lepiej. No, ale jeśli będę czuła wewnętrzną potrzebę większej dawki pomocy, to będę mejlowała smile Dziękuję raz jeszcze.
                      A - jeszcze na ten temat nie marudziłam - konieczność wprowadzenia oszczędności straszliwie mnie uwiera. Bo różowo nie było, ale radę dawaliśmy. Teraz też, odpukać, dajemy, ale zrobiło się jeszcze cieniej. I ciągle te pieniądze się przelicza i przelicza...a ja tak lubię wydawać sad Nie, żeby bez opamiętania i masowo, nienienie..Ale bez konieczności ustawicznego podliczania się. Tak, na poprawę humoru wink
                      • monia.i Re: Dzisiejki 285 - zasypane śniegiem 22.02.12, 10:54
                        A - jakby co, to pamiętajcie, że mam jeszcze konto na interii. Bo gazeta, faktycznie, czasem fanaberyjna.
                  • jutka1 Moniu 22.02.12, 11:01
                    Też służę memłonem, jakby co to ścigaj mnie f-zbukowo (zam.). Mam darmowe telefony międzynarodowe, więc jak kiedyś będziesz sama pod stacjonarnym, a będziesz mieć ochotę pogadać, to daj znać. smile))
                    • monia.i Re: Moniu 22.02.12, 11:10
                      Oki smile)) Dzięks, Tyldziu smile
                      W ogóle czujem siem (zam) podbudowana i opatulona forumową życzliwością. A kłopoty kiedyś miną..I wiosna przyjdzie, już całkiem niedługo. O!
                      • mammaja Re: Moniu 22.02.12, 12:12
                        Ja tez cię uściskuję Moniu, z całego szerokiego serca smile
                        Muszę biec na baesn, bo mnie wyrzucą - w te mrozy nie mialam odwagi lazić.
                        Przypominam że dzisiaj Popielec. Sypcie popiół na głowy smile)))
                        • lablenka_x Re: Moniu 22.02.12, 22:26

Ściskam Cię też Moniu, mocno i uwierz,ze sie polepszy.
                          Jutro najtrudniejszy dzien - pogrzeb przyjaciela.Ja jestem straszna beksa w takich sytuacjach.Przyjaciołka też się go boi, powiedziałam jej ,żeby potem nie liczyła na to,że zostawimy Ją w spokoju, jakoś bedziemy musieli wspólnie przejśc przez ten okropny dla Niej czas.
                          Pogoda dziś była przedwiosenna, po porannych mgłach wyszło słońce. i było cudnie.Mama powiedziała dziś "obiad" i prawie cos co przypominało słowo książka.
                          Pozdrawiam przedwiosennie, dobranoc.
                          • mammaja Re: Moniu 23.02.12, 00:36
                            Smutno mi kiedy to czytam Lablenko, wprawdzie rozumiem, że to "sukces" - ale rownoczesnie straszny taki stan, kiedy wypowiedzenie slowa przez doroslego nim jest. No coz, kazdy mysli że jemu to sie nie zdarzy.
                            Z wiecie że wczorajsza data to byl "palindrom " - czyli czytana mogla byc od przodu i od tyłu:
                            21022012 ! A może to było przedwczoraj ? Bo już po pólnocy smile
                            Dzisiaj zmusiłam się do pójścia na basen po przerwie i zmęczylam się okrutnie - bardzo intensywne cwiczenia w wodzie, pan rehabilitant nie ustaje przez prawie godinę ani na chwilke. Ale dobrze, najwyższa pora pomyśleć o nadchodzącej wiosnie i troche wziąć sie za siebie.
                            • fedorczyk4 Czwartek 23.02.12, 09:08
                              Deszcz pada, wiatr wieje, jest dość obrzydliwie.
                              Lx cieszę się ze się cieszysz, Mm rozumiem doskonale.
                              Lecę z Krowisią potem do krawca męskiego obstalować garnitury dla taty i synusia. Następnie mam zebranie w Królikarni, a około 14 zabieram Wnuczę, wiozę na trening foodbolowy a potem zajmuję się nim do soboty. Co wymyślę na jutro jeszcze nie wiem. Pewnie CK, może Zoo jeśli pogoda trochę się poprawi. Zresztą on najbardziej lubi ptaszarnie i halę wolnych lotów, więc pogoda obojętna.
                              Mm zastrzeliłaś mnie palindromem kompletniesmile
                              • monia.i Re: Czwartek 23.02.12, 11:17
                                Pogoda, zaprawdę, masakryczna. Mokro, dżdżyście i wietrznie. Tyle dobrego, że powiewy pomału tę wodę osuszają.
                                Lx, to dobrze, że Przyjaciółka będzie miała Was niedaleko. Będzie choć trochę łatwiej razem znieść ten koszmarny czas.
                                • mammaja Re: Czwartek 23.02.12, 12:24
                                  Fed, cieszę się że cię "zaskoczyłam" smile To jeszcze ktoś staluje garnitury u krawca! Ze tata, to się może nie dziwie, ale synuś? Kiedys małzonek wyłacznie sszyl na miare, ale wtedy nie było wyboru - albo ciuch z PDT, albo szycie. Pewien znany aktor, Gustaw, opowiadal kiedyś w garderobie ( filmowej !) ze szył gangi u krawca gdzie rowniez zamowił Gomułka. Tylko "normalne" uszycie kosztowało 3 000 a od Gomułki zażyczył 30 zet. "czemu tak drogo?" zapytał towarzysz Wiesław .
                                  Dzień obrzydliwy, wnuczęta u drugiej babci znowu pochorowaly sie, myslę że mają za duzo kontaktów z innymi dziećmi, do czego nie są jeszcze przyzwyczajone.
                                  Lablenko, jestem z tobą myslami.
                                  Jakoś trudno mi sie dzisiaj zebrać do kupy!

• bbetka Re: Czwartek 23.02.12, 12:32
                                  Moniu, też Cię ściskam serdecznie smile
                                  oraz Lablenkę, na ten trudny czas...

Pogoda u mnie jak u wszystkich, czyli wieje, wieje i popaduje ...Ciśnienie w dół, co razem przekłada się na brak aktywności twórczej...pozostają mi prace studentów do czytania, co niestety nie wpływa pozytywnie na poprawę nastroju...no chyba, że już całkowita "głupawka" mnie ogarnie wink
                                  Moi wspaniali informatycy zamiast moich dwoch padniętych laptopów byli uprzejmi (czyt.z łaski) pożyczyć mi jeden (na czas nieokreślony, bo nie są w stanie określić kiedy oddadzą któryś z moich...). I on jest cudny... wielki, ciężki i pomarańczowo-złocisty big_grin nie żebym grymasiła, ale ma tylko program do pisania tekstu, nic co by pozwalało na czytanie plików PDF, map czy zdjęć...no bo w sumie co taki stary człowiek -jak ja- może z laptopem robić - tylko parę słów wystukać i już big_grin to gorzki śmiech jest jakby ktoś nie zauważył...

Miłego dnia wszystkim zapracowanym i nie smile

Mm zawzięcia basenowego zazdraszcm i podziwiamsmile ja czuję się tak "sklapciała", że nawet oglądanie tenisa w TV mnie męczy smile))

Fed, z pewnością coś wymyślisz, bo -jak da się doczytać na forum- spędzanie czasu z wnuczęciem idzie Ci śpiewająco i z obopólnym zadowoleniem.
                              • jutka1 Re: Czwartek 23.02.12, 14:42
                                U nas popaduje, teraz jest dziesięć stopni, a w porywach zapowiadają jedenaście. Coś mi się wydaje, że idzie wiosna (tak bardzo nieśmiało mi się wydaje...). smile
                                Miałam kumpelkę na obiedzie. Zrobiłam coś na kształt pad thai, i wyszło boskie! smile))
                                A niedługo przychodzi przyjaciel na kawę i będziemy grać w tysiąca. smile

A jutro już piątek... Boszsz, jak ten czas szybko posuwa. uncertain

Lx, trzymaj się w tych trudnych chwilach.

Fedo, zapomniałam chyba napisać, że po przeczytaniu historii gołebio-tygrysich sama o mało nie postąpiłam jak ww. stwory, ze śmiechu. smile))

Dado, też się trzymaj, bo widzę że spadło na Cię obowiązków, że huhu. Dbaj o siebie.
                                • ewelina10 Re: Czwartek 23.02.12, 15:15
                                  Moniu ja też się dołączam do tych uścisków i trzeba wierzyć, że po dołku może być już tylko górka.

Lbx coraz częściej odchodzą nasi znajomi, dobrze że przyjaciółki nie pozostawiacie samej.

Nie pamiętam kiedy grałam w tysiące, chyba już zapomniałam jak się to robi.

Fed, wiem ile trzeba się już teraz pogłowić, żeby wnuczę czymś zaabsorbować. Co to jest hala wolnych lotów, czy w zoo ?

Dado kochamy nasze wnuczęta, ale chyba przez okrągłą dobę każda babcia już nie daje rady podołać.

BBetko pomarańczowo-złocisty cóż za piękny kolor dla laptopa. Można teraz przebierać w różach, kwiatkach, ja pozostaję przy swoich szaro-czarnych.

Pogoda podobna do waszej, zaś na ścieżce moich marszów ślizgawka trudna do przebrnięcia. Nic to, już wiosna panie sierżancie smile
                                  • fedorczyk4 Re: Czwartek 24.02.12, 09:07
                                    Ew, tak jest. W ptaszarnismile Bardzo egzotyczne miejsce, serdecznie polecam. I fakt że pokombinować trzeba ostro.
                                    Zabrałam Wnucze na pizzę do ulubionego lokalu Dado. I ku mojemu zaskoczeniu, pomimo wiedzy na temat jego możliwości pochłaniania pożywienia, pochłoną w całości dwie pizze. A był po objedzie. Do tego to nie lubiące oficjalnie serów dziecię, okruszka nie zostawiło z pizzy serowej. Czekając na pizze połazilismy trochę i w kiosku kupiliśnmy karty z piłkarzami, jego obsesję. Potem powrót do domu, spacer z psia, trochę lektury i zuuuu na traning. Po treningu, a szatni padło słowo karty, i całokształ rzucił aię na wnucze żeby ogladać. I powiem Wam że widok kilku tatusiów odsuwajacych bezwzgędny ruchem latorośle żeby dostać sie do skarbów, był niszwykły i teproszące,:"Możesz mi pokazać? Daaaaj jedną, gdzie pani to kupiła, ale ładnie zrobione (hi hi hi)" W zsadzie większe zainteresowanie niż u ich synów.
                                    Dzisiaj CK i basen, a na razie speceremk z psią.
                                    • bbetka Re: Czwartek 24.02.12, 10:22
                                      Ja wstałam -niestety- o świcie i zawiozłam córcię do szkoły i zrobilam zakupy - jakież pustki występują w sklepie ósmej rano!!! Coś niebywałego! Liczba ciężko pracującego personelu przewyższa kilkakrotnie liczbę klientów smile Dla jasności byłam w wielkim sklepie typu hurtownia, więc nie wiem czy to obowiązuje też w mniejszych sklepach smile
                                      Zupełnie nie chciałam (ani wstawać, ani robić zakupów-były zaplanowane na popołudnie), ale sumienie mnie tak gryzło, że się zwlokłam...To mąż przyzwyczaił córcię, że jest jej szoferem i wozi ją "na zawołanie", a ja się stanowczo opieram smile Ale jej zbolała mina i budzik ustawiony na jakąś koszmarną godzinę sprawiły, że "wymiękłam" smile Myśli takie mi przechodzą do głowy, że jak od października pójdzie na studia do W-wy najprawdopodobniej, to już pewne rzeczy się nie powtórzą i kto wie czy w ogóle nie "wyfrunie" z domu na stałe...więc co tam jeszcze ten raz mogę ją zawieźć wink W bonusie nie muszę popołudniu robić zakupów i będę mogła spokojnie posiedzieć u rodziców.

Dzień mam bardziej "popołudniowy" - na dobry początek idę sobie upiększyć paznokcie, potem kilka osob do przepytania w ramach poprawki ostatniej szansy (bo ich pytam przynajmniej trzeci raz...), kilkoro seminarzystów (sami opóźnieni...), a na koniec moja dwójka świeżych doktorantów, którzy powinni mieć pomysły i być kreatywni, ale chwilowo nic z tego...Aha, w międzyczasie muszę pogadać z informatykami nt odzystkania moich laptopów...grzecznie w dodatku... A na koniec wizyta u rodziców, bez wizji konieczności zrobienia jeszcze zakupów smile
                                      Ew, to nie ja zachciałam (zam) ten cudny kolor laptopa, dostalam go jako zastępczy smile w oczekiwaniu na mój lśniący czarny...wróć do mnie!

Miłego dnia!
                                      • jutka1 Re: Czwartek - Bbetko :-) 24.02.12, 10:36
                                        Ile masz tych bebetkowych nicków, bo się zaczynam gubić? smile))
                          • monia.i Re: Moniu 23.02.12, 11:10
                            Odściskuję wszystkie Panie serdecznie smile
                            • verbena1 Piatek 24.02.12, 10:50

Wszyscy zapracowani, dzien zaplanowany z olowkiem w reku, zakupy zrobione, dzieci poodwozone, a ja? Dopiero co skonczylismy poranna lekture gazet a teraz czas na poranna kawe. Tempo bardzo powolne. Tak bardzo odzwyczailam sie od pracy ,ze nie wyobrazam sobie ,ze kiedykolwiek tam wroce, nie tesknie za nia zbytnio.

Wczoraj bylo dosyc cieplo, zapachnialo wiosna ,wiec wzielismy sie za grabie, sekatory i wysprzatalismy kawalek ogrodu. Staralam sie siebie oszczedzac ze wzgledu na plecy, mimo to wieczorem bylismy z Rieksem bardzo obolali. Kondycja zerowasmile

Lablenko, strata bliskiego przyjaciela boli bardzo, wspolczuje z calego serca.

Jutko, czy dobrze rozumiem, ze pracujesz teraz w domu? Masz teraz wiecej czasu na przyjemne spedzanie czasu i gotowanie, ktore ,ja widze sprawia Ci frajdesmile
                              • jutka1 Re: Piatek 24.02.12, 10:57
                                Dobrze rozumiesz, Verbenko. smile
                                • mammaja Re: Piatek 24.02.12, 12:54
                                  Verbeno, ja tez hołduje niespiesznym porankom - po nocnyvh posiadach niezbednym. Zwłaszcza, że w piątek nigdzie sie nie spieszę. Ot, pojedziemy z mzonkiem na zakupy.
                                  Moja dzielnica tonie w topniejącym sniegu, ulice zalane wodą, wyszlo trochę słonca -może podeschnie. Budowa kanalizacji ( potrzebna) wymusza objazdy, na bocznych ulicZkach mozna utonąc. Tak było wczoraj.
                                  Bbetko, naciesz się corcia -dopoki w domu ! Podwożenie czasem niezbędne.
                                  Pozdrawiam i ruszam w te breje!
                                  • jan.kran Re: Piatek 24.02.12, 20:45
                                    Bebetko , jak ja Cię rozumiem....
                                    Moja Młoda za kilka tygodni po ponad roku w Oslo wraca do Monachium i chyba to są już nasze ostatnie wspólne chwile. Jest zdecydowana nie powrócić po studiach do Norwegii. Rozumiem dlaczego.
                                    Korzystam z tych ostatnich chwil i jest bardzo przyjemniesmile)))
                                    Junior natomiast chyba mi pozostanie dlługo na stanie , zaczyna jesienią studia na uni wOslo.
                                  • monia.i Re: Piatek 24.02.12, 21:53
                                    Na mojej drodze do pracy i z - breja była już zdecydowanie mniejsza. Szczęśliwie wiatr dodatkowo osusza. A ptaki coraz głośniej głośniej drą dzioby. Gdyby to był marzec, to już można by było wyglądać wiosny. No, ale jeszcze ze dwa-trzy tygodnie.
                                    Dobrze, że piątek jest. Muszę się trochę pognieździć. Jakieś drobne zakupy poczynione, dziś zamarynowałam mięsko, jutro uduszę, będzie pyszny gulasz z pręgi wołowej. Rano planuję pospać dłużej, a potem poczytać w łóżku, z kawą w garści i śliwką w czekoladzie pod ręką. W ograniczonej ilości, niestety wink
                                    • dado11 Re: Piatek 24.02.12, 22:48
                                      Moniusmile coś jakby powiew optymizmu i leciutki uśmiech wychynąłsmile
                                      miłego dolce far niente ze śliweczką o porankuwink))
                                      • monia.i Re: Piatek 24.02.12, 22:59
                                        Dado, bo mnie samą ta pesymistyczna nuta nudzi i muli. Człek jest raczej do radości stworzony, nawet malkontencki.
    • dado11 wiosna??? 24.02.12, 22:10
      dziś było słonecznie/deszczowo, wietrznie, ciepło 10 st, i pachniało wiosnąsmile))
      i w zasadzie to jedyna dobra wiadomość na początek dnia... bo reszta była jak u Hitchcocka... zaczęło się od trzęsienia globu - nawaliliśmy, przez mężowską dys-cośtam, z dostawą VIThing (TIR wyjeżdża w pon rano do Rosji, a tu nie ma podstawowego elementu!), ponieważ popieprzyły się numerki, potem "zaprzyjaźnione" firmy postanowiły nam pomóc za tak nieprzyzwoite pieniądze, że prawie straciłam wiarę, a jak już się udało cóś załatwić, to padł w naszej gminie prąd i trzeba było jak za króla Ćwieczka... na piechotę...
      wciąż przesuwany przegląd techniczny mojej osoby dotrwał na czczo do południa, ale dałam radęsmile na koniec zjadłam obiad na śniadanie, popiłam winem, i jestem w błogim stanie "mam wszystko gdzieś"wink)) jutro tylko trza zasuwać daleeeeko, żeby dostarczyć towar do TIR-a, ale to już pryszczsmile
      Poza tym prawie wszystko ok., mamine dolegliwości powoli mijają, ja wyrabiam się jako sanitariuszka (zresztą mam dyplom, ze studiówwink), dzieciaki rosną i zastraszająco szybko się zmieniają, wiosna za płotem! jest suuupersmile
      Moniu, nieustająco trzymam kciuki za poprawę wszystkiego, ale nastroju przede wszystkim!
      Jakby co, to wiesz... dzwońsmile
      BB, jak córcia zwieje do stolycy, to może i Ciebie tu częściej przywieje, a wtedy... no, nas tu kilka mieszkawink
      Ew, jak miło że znów tu jesteś!
      pozdr. d.
      • bbetka Re: wiosna??? 24.02.12, 22:17
        Dado, no to się wysypało - jak to zwykle bywa po całości smile)) ale skoro się dobrze skończyło to już sukces smile Wiosna faktycznie jaby się czaiła "za rogiem" smile W kwestiach W-wy to zaczynam przemyśliwać o drugim etacie w stolycy smile))

Moniu, piękne plany...rozmarzyłam sięsmile Też bym chciała...

Kranie, to przynajmniej jedno dziecię zostanie Ci na dłużej w pobliżu smile

Jutko - mam tylko dwa nicki: bbetka i bbetka_1. Ten drugi założyłam ze względu na zdjęcia, które powoli nie mieszczą się na moim podstawowym koncie. Na forum fotograficznym gdzie je publikuję, przy zakładaniu nowego konta trzeba przetrwać okres karencji (mija po iluśtam wpisach/komentarzach na forum - kilka tygodni w najlepszym razie) kiedy nie ma się prawa do automatycznej publikacji zdjęć (czyli od razu po ich wstawieniu) i trzeba czekać na akceptację przez moderatora (czasami kilka tygodni). Żeby tego uniknąć założyłam konto bbetka_1, żeby okres karencji spędzić na forum "gadanym" bez publikacji zdjęć. Teraz staram się tu pisać z głównego konta (bbetka), ale ponieważ zdjęcia mam na obu, to przy wstawaniu zdjęć z bbetka_1 automatycznie mnie przelogowuje... Przepraszam za zamieszanie smile

Miłego wieczoru wszystkim życzę
        • monia.i Re: wiosna??? 24.02.12, 22:33
          Bbetko - ale nawet bez tego etatu - jak będziesz się wybierała do Wawy na chwilę dłużej niż mgnienie oka to daj znać - może się znów uda gromadnie pogadać przy jakimś winku albo i serku? I to piszę ja, osobnica wycofana i z big-nieśmiałością zakodowaną mocno wink
        • dado11 Re: wiosna??? 24.02.12, 22:42
          BB, jeśli tylko ten drugi nie nadwyręży, i tak drastycznie napiętych, twoich obowiązków, to czemu nie? smile zresztą stolyca pięknieje z dnia na dzień, no i w zasadzie jest parę fajnych miejsc na pogaduchysmile
          a ponieważ moje trzęsienie skończy się dopiero jutro, to na razie nie będę chwalić....
          • monia.i Re: wiosna??? 24.02.12, 22:51
            A masz jakieś fajne miejsce na pogaduchy w Wawie, Dado? Podrzuć, czasem się szuka takich miejsc...
            • dado11 Re: wiosna??? 24.02.12, 23:28
              Oj, jest kilka takich fajnie klimatycznych, ale niezbyt często gdzieś bywam... jak będziesz chciała, to wyślę Ci maila lub sms-asmile niech zostaną ciche i przytulnesmile pozostaje jeszcze kwestia dzielnic...
              • bbetka Re: wiosna??? 25.02.12, 00:03
                Dzięki dziewczyny smile warszawsko zaproszona czuję się już od jakiegoś czasu, ale mój dzień w-wski wygląda tak, że przyjeżdżam na Centralny ok 11 "lecempendzem" załatwiając co trzeba i ok 17 odjeżdżam. Bywam co najwyżej w Tarasach smile)) coś zjeść...
                Moniu, bardzo doceniam smile bo ja też nie z tych śmiałych/wyrywnych/otwartychsmile

Dado powodzenia jutro!
                • mammaja Re: wiosna??? 25.02.12, 00:20
                  Dado, nie rozumiem co to jest VIT hing , ale cieszę się że pokonaliscie trudności.
                  Zapisuję się na ewentualne winko i sery! Też bym miała ochotę na kawę w łózku z czekoladka, ale nie ma no co liczyc. A jak już wstanę to nie mam zwyczaju kłaść się na nowo .
                  Wiieczorna piatkowa jolka u przyjaciól, potem jakiś film - jednym słowem dzisiaj nie robiłam nic mądrego. W niedzielę mamy gości, więc zamarynowałam pieczyste z zamrażarki.
                  Kranie, nie wiem czemu, ale też bym chyba wybrała Monachium na miejscu młodej. Podoba mi się to miasto. No i nie tak daleko z Oslo smile
                  Wszystkim dobranoc !
        • jutka1 Re: wiosna??? 25.02.12, 10:55
          Bbetko, żadne tam zamieszanie, i nie ma za co przepraszać - zaciekawiłam się i tyle. A powody, wprawdzie upierdliwe z punktu widzenia Ciebie jako użytkownika GW, ale logiczne. smile
    • jutka1 Sobota, szaro, deszczowo 25.02.12, 11:06
      Jak w tytule, nic dodać, nic ująć: pogoda barowo-łóżkowa. smile
      Nie mam śliwek w czekoladzie, jak Moniek, i nie mam nawet jak kupić, muszę się więc zadowolić kawą z miodem i mlekiem. Już dwie mam za sobą.

Dado, nie zazdroszczę zawieruchy... brrrr.

Co do spędu i pogaduch, to proponuję połowę czerwca. big_grin Będę w stolycy 6.5 dnia, z czego 3 dni mam jeszcze wolne i do dyspozycji. smile Zmawiać się możemy zacząć, jak już będzie bliżej mojego przyjazdu.

Mój dzień dzisiaj zaplanowałam jako powolne i spokojne czytanie i pisanie, z przerwami na codzienności typu zakupy czy pralka. W sumie nic dziś nie muszę, bardzo lubię takie dni. smile

Miłej soboty! smile
      • goskaa.l Re: Sobota, szaro, deszczowo 25.02.12, 16:28
        Byłam na zwiedzaniu piwnic upadłego szczecińskiego Polmosu. w których dojrzewa Starka, połączonych z degustacją tejże. Ogromne kadzie i niewielkie beczki (pojemność zależy od etapu procesu) w wilgotnej, chłodnej piwnicy, pełnej różnych grzybów (Sanepid badał i nie ma tam szczepów niebezpiecznych dla ludzi). Przykre naklejki "zajęte przez Pierwszy Urząd Skarbowy ..." lub "przejęte przez BGŻ".
        Jestem pod ogromnym wrażeniem, ale żal, że ludzka praca się marnuje i nie działa kolejny zakład pracy w moim mieście.
        Bbetko, polecam - dla dorosłych, musi być grupa co najmniej 15 osób, koszt 66 zł od osoby.
        • monia.i Re: Sobota, szaro, deszczowo 25.02.12, 22:18
          Kawa z miodem i mlekiem jest moją ulubioną sobotnią kawą (gdy nie pocieszam się śliwkami w czekoladzie wink), dodaję szczyptę cynamonu dla podniesienia błogostanu.
          Mam nadzieję, że trzęsienie ziemi Dado zakończyło się uratowaniem wszystkich, a ona sama sączy zasłużonego czerwońca.
          Moja sobota zgodnie z rozkładem. Błogie lenistwo przeplatane robótkami domowymi. Albo odwrotnie, ale to bez znaczenia - bo całość spokojna i nieśpieszna...
          A teraz relax.
          • mammaja Re: Sobota, szaro, deszczowo 25.02.12, 22:33
            U mnie tez domowo, trochę marudnie, poszłabym gdzie , ale pogoda była beznadziejna. Jutro
            będzie gwarniej, a ja ciągle nie zdecydowałam jakie danie zrobię dla wegetarianki. Muszę pobuszować po naszych przepisach - a może podpowiecie. Zeby nie było pracochlonne i la jednej osoby smile Robie doskonałe leniwe, może iśc w tym kierunku ?
            • monia.i Re: Sobota, szaro, deszczowo 25.02.12, 22:43
              Leniwe są pyszne - ale nie wiem, czy wszyscy je lubią. Może jednak jakiś mix makaronowo-warzywny byłby bezpieczniejszy? Albo zapiekanka ziemniaczano-szpinakowa...
    • jutka1 Słoneczna niedziela 26.02.12, 11:47
      Słoneczny poranek (ok, przedpołudnie wink ), osiem stopni, w porywach dojdzie do jedenastu.

Dzień rozpoczął mi się od wqrvieliny (pardon): złapałam na gorącym uczynku na moim balkonie 2 zasrańców (czyt. 2 gołębie). Noszqrv... Znów się zasadzają, żeby mi się tu wtrynić. sad((
      Zaczęłąm buszować po guglu "jak odstraszyć gołębie z balkonu", sporo pomysłów: od wiatrówki przez zatrute ziarno/druty kolczaste/ powieszone płyty cd do urządzenia emitującego dźwięki wydawane przez sokoła czy kruka. Nie wiem, jak brzmi sokół, nie wiem też jak by sąsiedzi zareagowali na takie dźwięki... ale zaczynam być zasrańcami głęboko poirytowana. sad((

Poszłam na zakupy do rzeźnika i pocałowałam klamkę: po raz enty z kolei zapomniałam, że w niedzielę mają zamknięte. Jasny gwint, nie pamiętam, czy w poniedziałki rano otwarte, a mam jutro gościa na obiedzie. uncertain

Idę poczytać, z jednym okiem w książce, a drugim na balkonie. Licho nie śpi, a zasrańce tym bardziej.

Miłej niedzieli życzę. smile
      • ewelina10 Re: Słoneczna niedziela 26.02.12, 12:15
        Miałam ten sam problem w mieszkaniu w Warszawie na 12-piętrze. Wspólnota przy dachu umocowała specjalne zabezpieczenia, ale nie zmniejszyło to ilości gołebi. Nie pomogł również drapieżnik zawieszony na ścianie loggi, który znalazł sobie teraz miejsce nad oczkiem wodnym, rozwieszanie drutów, stawianie kaktusów, skrzynek z kwiatami, umieszczenie kręcących wiatraczków, latawców, codzienne mycie domestosem podstu (rady internetowe). Skuteczna okazała się siatka z okami 5 x 5 cm. z cienkiej mocnej żyłki wędkarskiej, którą umocowaliśmy na sztywno po szerokości i wysokości . Ma 3 lata i wciąż zdaje egzamin i ma tę jeszcze zaletę, że z pokoju jest niewidoczna. Mozna obudować loggie stałymi szybami przesuwnymi, ale jest to kosztowne i trzeba jeszcze polubić to drugie okno za oknem smile
        • jutka1 Re: Słoneczna niedziela 26.02.12, 12:35
          Zabudować nie mogę, bo właściciel kamienicy życzy sobie, żeby balkony wyglądały, jak wyglądają. Nie jestem nawet pewna, czy by dał pozwolenie na siatkę (np. zabronione jest suszenie prania na balkonie smile ). Spytam. uncertain
          • ewelina10 Re: Słoneczna niedziela 26.02.12, 12:51
            Jutuś, ale ta siatka ma tę zaletę, że jest cienka, ale mocna i nie jest widoczna z odległości. Jeśli właściciel się nie zgodzi, to niech sam będzie taki mądry i coś zaradzi, a musi wiedzieć, że te odchody są niebezpieczne dla zdrowia. Przypomniałam sobie ... u mojego młodszego syna piesek skutecznie odstrasza gołębie smile, ale gdy jest zimno, to trudno trzymać cały czas otwarte balkonowe drzwi.
            • jutka1 Re: Słoneczna niedziela 26.02.12, 13:02
              Właścicielem kamienicy jest jakiś fundusz powierniczy czy inna tam instytucja finansowa, a kamienicą zarządza firma nieruchomości, która ma "pod sobą" prawie dwa tysiące mieszkań, a pracowników sztuk 6. smile))
              Zadzwonię do "mojego" pracownika i zapytam o siatkę. Bo nic innego on mi nie doradzi ani nie zaradzi, z przyczyn obiektywnych że ma to w głębokim poważaniu. smile))
              Jak się robi cieplej, to spędzam większość czasu domowego na balkonie. Teraz jest jeszcze za zimno, niestety.
              PS. Czy już wspominałam, jak bardzo nienawidzę gołębi? smile
              • ewelina10 Re: Słoneczna niedziela 26.02.12, 13:30
                No, ja tak bardzo tych gołębi nie nienawidzę, ale dosyć zatruły mi życie na balkonie z tymi swoimi legowiskami. Taa ... bożesz ty mój to tak jakby nie było żadnego właścieciela, takiego z krwi i kości crying U nas każdy jest właścicielem, ale zarządza wspólnota (wybrańcy) alei też nic nie można załatwić. Ileż czasu ciągnęła się sprawa przekształcenia użytkowania wieczystego gruntu we własność i teraz dostaliśmy odmowę. Bo wystarczy, że jeden lokator się nie zgodzi, bądź ma takie widzimisię i już nic nie można z tym zrobić. W przypadku pojedyńczego domu wygląda to trochę inaczej.
                • jutka1 Re: Słoneczna niedziela 26.02.12, 13:55
                  Jedyne, na co zarządca kamienicy reaguje, to jesli pęknie rura na przykład. Bo boi się dużych kosztów ew. remontu, a to podnosi im koszty ubezpieczenia od odpowiedzialności i wypadków z ich winy, a co za tym idzie koszty jako takie. Co do reszty "problemów", zależy od humoru pracownika i od personalnego lubienia czy też nie danego lokatora. C'est la vie. smile))
                  • gaudia Re: Słoneczna niedziela 27.02.12, 01:12
                    Lx - wspolczuje z serca. Ostatnie dwa lata przyniosly mi straty wsrod pieknych ludzi blisko znajomych, wciaz mi brakuje ...

Monia, jakby co to i ja mam mejl oraz tel. Moge bywac kozetka, a i workiem treningowym jak trzeba czasemsmile

Ja sie ciesze na razie coraz krotszym urlopem, laze sobie szukam wiosny, wydaje kase na ciuchy, spotykam Polakow i dziergamsmile

buzioki
                    • mammaja Re: Słoneczna niedziela 27.02.12, 11:07
                      Niedziela minęla pod znakiem gości, wszystko udało się doskonale. Dla jaroszki poprostu zrobilam łososia, bo ryby jada. Dzieci wróciły, ale malcy niestety zniou w nocy chorowali - ech, nie trzeba było ich wywozić z dou dla wlasnej przyjemności. Ale to moje gadanie "po cichu", bo i tak nie pomoże.
                      Zasypało nas znowu, będzie więcej kałuż. Lecę na chorek, mam nadzieję, że dzosoejki przeleja się tylko tochę smile Miłego tygodnia!
                      • bbetka_1 Re: Słoneczna niedziela 27.02.12, 11:33
                        Moja niedziela też była słoneczna, chociaż wietrznasmile
                        Zupełnie przpadkiem byłam w Parku Kasprowicza i okazało się że już kwitną krokusy!!!
                        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/of/ke/bkrs/9nzoEu98oY0GwpAMMB.jpg

a poza tym nic się nie zmieniło smile
                        Ptaki Hasiora - jak staly tak stoją
                        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/of/ke/bkrs/9wgj5bi0S2lPzMYsBB.jpg

amfiteatralne ławki nadal mają wzięciesmile
                        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/of/ke/bkrs/60yb0e4mnY9uh9uiBB.jpg

Tancerki pozostają w kamiennym wirze
                        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/of/ke/bkrs/IjAa9ad20aMO4hmffB.jpg

Mostek jak zwykle uroczy
                        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/of/ke/bkrs/GevsT7pKmDdh8H1mcB.jpg

a kaczki zachowują stoicki spokój smile
                        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/of/ke/bkrs/bcTqAoJ1NImFPahjCB.jpg

Dziś od rana świeci słońce, a ja mam właśnie małą przerwę w pracy "tfurczej", którą będę kontynuować do nocy (pracę oczywiście, nie przerwęsmile, bo terminy gonią ...

Hrabia dziś znów chciał upolować gołębia (chyba zaczynam rozumieć stanowisko Jutki!) i znów oberwał firanę...Przy czym dziś zawiesił się w niej jak w hamaku big_grin I chwała mu za to, że nie usiłował się wydostać, co by skończyło się całkowiym zdemolowaniem firanki...tylko oszołomiony w spokoju zaczekał, aż go jakoś wyplączę...

Miłego dnia i tygodnia!
                        Gosiu, dziękuję za "cynk"! To musi być fajne doświadcznie.
                        • fedorczyk4 Poniedziałek 27.02.12, 12:50
                          W Warszawie też słońce co jakiś czas pokazuje twarz.
                          W sobotę szlag mi trafił elektryczność i wprawdzie w niedzielę już miałam ja w większości pomieszczeń to nie w tym w którym stoi router, czyli zero kompa i Netu. Generalnie fatalny weekend. Musiałam poodsuwac wszystkie meble z gatunku tych które stoją na wpych i to od 10 lat w tym samym miejscu, pousuwać te dziesieć lat śmiecia, kurzu i niestety kocich sików tak starych, że bezwonnych do chwili zmoczenia celem umycia. Takoż dowiedziałam się, że le Mąż zamiast za 10 dni wraca dzisiaj (już zaraz) więc musiałam generalnie sprzątać na gwałt i z tego rozpędu wyszorowałam łazienkę ludzką przy pomocy trujących oparów i szczoteczki do zębów. Maćma nadal niedomaga, Krowisia wybiła mi środkowy palec w lewej ręce. Dziecinka jest w ostrym konflikcie z autorem swoich dni. Najchętniej poszła bym spać na kilka miesięcysad
                          • jan.kran Re: Poniedziałek 27.02.12, 15:36
                            O Matko Jedyna , mam nadzieje Fed ze wyrobilas limit pecha na najbizsze miesiace i teraz tylko dobre rzeczy na Ciebie splyna!!!
                            • fedorczyk4 Re: Poniedziałek 27.02.12, 20:39
                              Ciiiicho, bo zapeszysz!!!!!
                              • jan.kran Re: Poniedziałek 28.02.12, 10:11
                                Wystarczy ze spluniesz przez lewe i NIE podziekujesz.
                                Dodam ze ja mialam wczoraj dola wielkosci Rowu Marianskiego. Dzis lepiej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka