Dodaj do ulubionych

Dzisiejki wrześniowe

04.09.18, 17:31
po długim czasie, czterech miesiącach, pojechałem dziś na myjnię umyć auto.
Zaletą tej myjni jest dodatkowa możliwość, w cenie usługi, samoobsługowego odkurzania auta
bez ograniczenia czasowego.

Właściwie auto nie było bardzo brudne bo stoi w garażu, ale alufelgi były zapylone pyłem od klocków
hamulcowych i głównie chodziło mi aby je wyczyścić. Wybrałem platynową pielęgnację za 12€ z czyszczeniem
alufelg w programie i innymi duperelami oprócz mycia jak np. woskowanie nadwozia na platynowy połysk.
Auto ma już swoje lata ale teraz samopoczucie jak w nowym.

Przy okazji pstryknąłem fotkę, auto na zdjęciu nie moje, kobiety która akurat podjechała
Obserwuj wątek
    • chris.w4 Re: Dzisiejki wrześniowe 05.09.18, 12:21
      postawili rusztowanie, przywieźli dekoracyjne płyty styropianowe,
      akurat nawinął się młody pracownik który je transportował. Pytam go co będą z tymi płytami robili?
      Patrzy na mnie i kiwa przecząco głową. Pytam, nie rozumiesz? Kiwa twierdząco głową.

Firmy dla zmniejszenia kosztów i zwiększenia zysków zatrudniają tanich obcokrajowców
      • chris.w4 Re: Dzisiejki wrześniowe 06.09.18, 18:20
        wrzesień przywitał mnie temperaturami jakie lubię, około 25°
        • kan_z_oz Re: Dzisiejki wrześniowe 10.09.18, 11:20
          Uwielbiam wrzesien. Oznacza u mnie wiosne. Dzien jest coraz dluzszy. Zblizam sie tez do poczatku pory deszczowej. Ogrod szaleje, podobnie do ptakow. Wszystko sie rozmnaza, chce wiecej jedzenia i wody.
          Kwitna cytryny

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/te/pd/rq5q/Pr1wn9LaSm4YydDWiB.jpg

pomarancze, mandarynki oraz tropikalne jablonki.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/te/pd/rq5q/b4ueR7SZB9GutaNHEB.jpg

Morwy maja owoce. Rozsiala sie tez kawa.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/te/pd/rq5q/heAF6qBV4qu9Q0djhB.jpg

Kwitnie obecnie borowka kanadyjska.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/te/pd/rq5q/atBZB74p49exCiY5qB.jpg

Zajelo troche aby ta ostatnia ustabilizowac. Musielismy kupic duzy wor specjalnej mieszanki bedaca kompozycja mchu i gleby z Europy. Wciaz nie wiem czy cos z tego eksperymentu wyjdzie? Mam nadzieje. Drogie to troche i pracochlonne. Sorry za zgrzedzenie.

Kwitna tez orchidee. Zabrane z inspektu do domu na czas kwitniecia.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/te/pd/rq5q/eFKYubaI0pLOKkYQmB.jpg

Wiekszosc na zewnatrz juz obecnie.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/te/pd/rq5q/pGfrJUNupYUeyhzumB.jpg

Na koniec moj nowy projekt. Kaktus San Pedro w otoczeniu traw rodzimych w Australii - lomandra trawy.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/te/pd/rq5q/rNqnTAmgeUiKcZ6BQB.jpg
          • chris.w4 Re: Dzisiejki wrześniowe 10.09.18, 17:10
            a u nas odwrotnie, szykujemy się na jesień a dni coraz krótsze,
            ciekawy szalejący ogród i okazały San Pedro
            • kan_z_oz Re: Dzisiejki wrześniowe 11.09.18, 06:37
              To dzieci San Pedro, okolo 3-4 metry.

Obok jest rodzic. Okolo 8 metrow.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/te/pd/rq5q/vMgEbbUEzDy9IbG3pB.jpg
            • chris.w4 Re: Dzisiejki wrześniowe 11.09.18, 17:21
              włosy jeszcze rosną, trzeba było więc do fryzjera.
              Trener niemieckiej narodowej reprezentacji piłkarskiej Joachim Löw powiedział, że chodzi do stałego fryzjera
              co 6 tygodni, od mojej ostatniej wizyty minęło 5 miesięcy, czas był najwyższy aby to zrobić.

Pojechałem dziś do mojego stałego Irakijczyka 2km, chociaż 10 minut pieszo od domu jest inny turecki.
              W swoje ręce wzięła mnie tym razem młoda panienka o urodzie kobiet południa,
              skąd pochodzi? przez grzeczność nie zapytałem. Na pytanie jak ostrzyc? zażyczyłem sobie średnio długie
      • chris.w4 Re: Dzisiejki wrześniowe 02.09.19, 15:04
        niebo zachmurzone, nie ma słońca i 21°, odpoczynek od upałów
        • chris.w4 Re: Dzisiejki wrześniowe 03.09.19, 17:35
          pogoda jak wczoraj, temperatura też, wychodząc z domu pozdrowiła mnie sąsiadka 'Ładna pogoda, dzięki Bogu'
          • chris.w4 Siatkówka oka i zaćma 03.09.19, 18:18
            miałem dziś termin u lekarki okulistki na badanie siatkówki oka. Za tę diagnostykę trzeba zapłacić, kasa
            chorych nie przejmuje kosztów. Zrobiłem, kwota którą wydałem nie wzbogaci mnie ani od niej nie zubożeję,
            zainwestowałem we własne zdrowie.

Badanie wykazało, że siatkowki oczu są w porządku, dzięki Bogu.

Pomimo tego zaleciła mi zabieg usunięcia zaćmy, mam nowy termin za półtora miesiąca.
            Chyba zrobię chociaż nie odczuwam żadnych dolegliwości, odkładając może stan pogorszyć się?
            • chris.w4 Zaćma 03.09.19, 18:38
              wikipedia poniekąd uspokoiła mnie 'Prawie każda osoba w moim wieku w jakimś stopniu cierpi na zaćmę'
          • chris.w4 Re: Dzisiejki wrześniowe 09.09.19, 13:00
            pada deszcz i 14°, jesiennie chociaż to jeszcze lato, wieczory i noce już chłodne, kaloryfery już grzeją
            • chris.w4 Re: Dzisiejki wrześniowe 10.09.19, 14:08
              jak w powiedzeniu 'po deszczu przychodzi słońce', po wczorajszym deszczu przez cały dzień,
              dziś słonecznie i teraz 19°
              • chris.w4 Re: Dzisiejki wrześniowe 13.09.19, 14:59
                dziś pochmurnie, od czasu do czasu przebłyskuje słońce i 18°
                • chris.w4 Re: Dzisiejki wrześniowe 14.09.19, 22:37
                  wieczory już chłodne, teraz u mnie 11°, podkręciłem kaloryfery, jest przyjemnie cieplej
                  • chris.w4 Re: Dzisiejki wrześniowe 16.09.19, 18:33
                    dziś pochmurnie i tylko 15°, za to wczoraj słonecznie i około 23°. Byłem w odwiedzinach w klinice,
                    przyjemnie było posiedzieć w słońcu w parku który znajduje się na jej terenie, przy okazji
                    pstryknąłem zdjęcie
                    • chris.w4 Re: Dzisiejki wrześniowe 18.09.19, 17:56
                      > kupiłem rosyjskie pielmieni, rodzaj pierogów z dość luźnym farszem mięsnym

i były dziś na obiad, te były nadziewane mięsem wieprzowym.
                      Pierogi robione przez moją teściową smakowały lepiej
                      • chris.w4 Re: Dzisiejki wrześniowe 21.09.19, 20:31
                        miałem sprawunki do załatwienia "w mieście", najpierw krótko metrem dalej na piechotę, na końcu autem.
                        Przy tej ładnej słonecznej pogodzie i 21° długi spacer w ostatnie dni lata był przyjemnością.
                        Niektóre młode panie ubrane były iście po letniemu
                        • chris.w4 Re: Dzisiejki wrześniowe 22.09.19, 21:34
                          dziś ostatni dzień lata i prawdziwie letnia słoneczna pogoda, 25°, żegnaj lato na rok
                          • chris.w4 Deklaracja podatkowa 22.09.19, 22:10
                            przyjechał dziś do mnie mój doradca podatkowy dla zrobienia deklaracji dla urzędu skarbowego.
                            Zanotował w laptopie potrzebne dane, w biurze przygotuje oświadczenie podatkowe i przyśle mi do domu.
                            Przyjeżdża do mnie corocznie, jestem jego klientem od ponad 10-lat.

Sympatyczny i porządny facet tylko coraz droższy, znów skasował trochę więcej niż w ubiegłym roku
                          • chris.w4 Od dziś jesień 23.09.19, 18:26
                            pierwszy dzień jesieni ze słoneczną pogodą, Bordcomputer w aucie pokazał temperaturę na zewnątrz 24°.
                            Miałem coś do załatwienia, przy okazji wstąpiłem do marketu który często odwiedzam.

Dziś, na powitanie jesieni? uroczyste otwarcie po przebudowie i modernizacji. Wystrój teraz
                            bardziej efektowny i elegancki, ale te zakupy, znane mi artykuły nie były tam gdzie poprzednio, prawie
                            wszystko musiałem szukać. Ach, 'jak ja lubię takie modernizacje'.

Klienci w markecie, dla chętnych, częstowani kawą, przy kasie dla każdego kupon do udziału w losowaniu nagród,
                            wylosowałem ekologiczną torbę na zakupy z logo marketu, niepotrzebną mi, podarowałem klientce za mną
                            • chris.w4 Re: Od dziś jesień 23.09.19, 20:37
                              > Dziś, na powitanie jesieni? uroczyste otwarcie po przebudowie i modernizacji

wejście do tegoż marketu

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/mf/hc/mv7z/QSoayhbRPqdpDdaZiB.jpg
                              • chris.w4 Dywidenda 25.09.19, 18:50
                                jeden z funduszy akcyjnych w którym parę lat temu ulokowałem trochę groszy wypłacił
                                mi wczoraj dywidendę i to aż 0,62€, notabene z funduszem tym jestem na minusie,
                                mam czas, czekam kiedy wyjdę na zero
                          • chris.w4 Re: Dzisiejki wrześniowe 27.09.19, 15:23
                            jesiennie, pochmurnie, lekki deszcz i 16°
                            • chris.w4 Maraton 28.09.19, 20:49
                              jutro w moim mieście maraton, ulice którymi musiałbym jechać zablokowane.
                              Aby dojechać do celu musiałbym jechać autostradą miejską, bardzo okrężną drogą.
                              Rezygnuję z auta, pojadę metrem
                            • chris.w4 Re: Dzisiejki wrześniowe 29.09.19, 12:37
                              deszcz i 14°, i prognoza na przyszły tydzień, przez cały tydzień deszcz, no cóż, jesień
                              • chris.w4 Re: Dzisiejki wrześniowe 30.09.19, 19:22
                                dziś długi spacer, jak wyliczył google 5km, przy pochmurnej i wietrznej wręcz sztormowej pogodzie.
                                Pomimo tej pogody musiałem, miałem dwie sprawy do załatwienia. Zrezygnowałem z auta bo tam,
                                dokąd chciałem, znaleźć miejsce do zaparkowania to marzenie ściętej głowy.

Obie sprawy niezałatwione, zdjęcia do zeskanowania na CD, które chciałem odebrać, niegotowe,
                                przesyłka na poczcie nieodebrana, poczta do czwartku strajkuje.

Na koniec spaceru Dürüm Döner w zadaszonym ogródku letnim tureckiego bistra Imbiss
    • jutka1 Z lata do jesieni 25.09.18, 23:36
      Pierwsza połowa września: prawie codziennie 28 C.
      Teraz w nocy: 4 C.
      Tak więc. Wiem, wiem...
      Włączyłam ogrzewanie.
      A za oknem duje.

Ech...
    • chris.w4 Pocący się przewód 21.09.19, 23:20
      podczas upałów ludzie pocą się, okazuje się, że nie tylko ludzie.
      U mnie w łazience przewód, z tworzywa sztucznego, doprowadzający wodę z kranu do pralki automatycznej
      w czasie upałów był często wilgotny, czasem nawet bardzo, że woda kapała na podłogę.

Myślałem, że nieszczelna jest uszczelka w kranie i juz chcialem zamowic hydraulika.
      Ale skończyły się upały i przewód już nie jest wilgotny, jest suchy. Czyżby też pocił się w upały?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka