Dodaj do ulubionych

11 listopada

09.11.04, 16:43
wiemy już, że Mammaja śpiewa pieśni wink)) mój młody ma służbę mundurową.....
czy obchodzicie ten dzień jakoś szczególnie ? czy jest to po prostu jeden z
dni wolnych od pracy ?

wspominam sobie rok 1999 - poszliśmy z moim tatą, synem i mężem na "Pana
Tadeusza" a potem żeby było "z ziemi włoskiej do Polski" (nieważna kolejność)-
na obiad do włoskiej restauracji - i było tak naprawdę odświętnie - to
ostatnie takie nasze wspólne święto....
Obserwuj wątek
    • marialudwika Re: 11 listopada 09.11.04, 16:54
      dzien jest dla mnie specjalny,chocby dlatego,ze dawniej to swieto nie bylo
      obchodzone!!Bylo zakazane...
      Sa i inne powody,powiazania dziadka z Legionami,opowiesci zaslyszane w domu
      rodzinnym i wiele innych!
      ml
    • wedrowiec2 Re: 11 listopada 09.11.04, 17:01
      Mój dziadek był legionistą, służył u gen.Żeligowskiego. Za 1920 roku został
      odznaczony Orderem Virtuti Militari, więc tradycje w rodzinie są silne.
      W czwartek zrobię świąteczny obiad (składniki już zamówiłam e-mailemsmile).
      Pewnie będę nucić sobie Pierwszą Brygadę albo coś o rozmarynie czy pąkach
      białych róż.
      • lablafox Re: 11 listopada 09.11.04, 17:26
        U nas w Poznaniu to podwójne święto - od niedawna, Niepodległości i od dawien
        dawna Sw. Marcina.
        Hucznie obchodzone imieniny ulicy św. Marcin no i słynne rogale świętomarcińskie
        • lablafox Re: 11 listopada 09.11.04, 17:28
          miasta.gazeta.pl/poznan/1,39869,2375900.html
          Tak wyglądają tradycyjne rogale.
        • marialudwika Re: 11 listopada 09.11.04, 17:35
          Ala mnie dodatkowe swieto z powodu imienin mego brata!!
          ml
          • marialudwika Re: 11 listopada 09.11.04, 17:37
            Inna okazja to wizyta dzieciakow osiedlowych,ktore zawsze w dniu St.Marten
            odwiedzaja mieszkancow proszac o cukierki i pieniazki smile
            ml
            • lablafox Re: 11 listopada 09.11.04, 18:01
              OOOOOOOOO to znaczy ,ze w Holandii ten św. Marcin tez jest popularny.
              • lablafox Przepis na rogale św. Marcina 09.11.04, 18:10
                www.kuchnia.com.pl/DiD/rogalemarcin.html
                Podobno pieczone na wzór zgubionej podkowy , białego konia św. Marcina
                • mammaja Re:11 Listopada 09.11.04, 21:36
                  To nasze "spiewanie" trafilo w sympatyczna potrzebe spoleczna.Najpierw bylo we
                  wlasnym kolku, potem okazalo sie, ze wiele rodzin,nawet wielopokoleniowo lubi
                  pospiewac polskie piosenki.Dla tych, ktorzy pamietaja czasy kiedy"Pierwsza
                  brygada" nalezala do "zakazanych piosenek" jest to satysfakcja - dla mlodszych
                  okazja posluchac i nauczyc sie wielu i powaznych i zabawnych (jak "Leguny chca
                  raju" czy "Jak to na wojence ladnie") piosenek. Dla pokolenia, ktore w
                  postawowce spiewalo wylacznie "Na prawo most - na lewo most" albo "Tysiace
                  rak,miliony rak - a serce bije jedno") jest powrotem do ciaglosci. Wszak nasze
                  babcie podspiewywaly "Rozkwitaly peki bialych roz". Wiec oprocz oficjalnych
                  obchodow pod pomnikiem Marszalka mamy swoje "rodzinne spiewanie", na ktore
                  przychdzi ponad sto osob!
                • luiza-w-ogrodzie Re: Przepis na rogale św. Marcina 10.11.04, 22:21
                  Lablafox, dziekuje za przepis! Tylko gdzie ja teraz bialy mak dostane?

Pozdrawiam
                  Luiza-w-Ogrodzie

><crying(((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸¸><crying(((º>
                  .·´¯`·.. ><crying(((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸¸><crying(((º>
                  • ada296 Re: Przepis na rogale św. Marcina 10.11.04, 23:45
                    u mnie inaczej
                    Święty Marcin - owszem
                    ale dla mnie takim fajnym świętem był 22 lipca
                    ciepełko, zabawy tańcujące, piwo lejące się strumieniami i generalnie dobry humor
                    i komu to przeszkadzało ? wink
                    11 listopada jest dla mnie beznamiętny
                    żadnych uczuć
                    po prostu kolejny dzień, w którym dzieci nie idą do szkoły

tak mam
                    • ada296 Re: a ?... 11.11.04, 00:01
                      macie flagi w oknach, na domach ?
                • rybs dzień dobry, bo rogalowy 11.11.04, 10:36
                  Wszystkim Marcinom wiele szczęscia...
                  Jestem tu po raz pierwszy i chcę zacząć od rogali, a właściwie ich historii.
                  Zatem -
                  Kiedy byłam mała babcia opowiadała mi legendę związaną z rogalami marcińskimi.
                  Dobrze już nie pamietam szczegółów ale pewnego dnia zawitał do Poznania wielki
                  rycerz na koniu ze świtą, był to Marcin. Odwiedził miasto po drodze, wracajac z
                  jakiejś wyprawy. Witano go tu szumnie i z pompą, bo to dobry człowiek był i
                  odwazny rycerz. Kiedy tak defilował ulicą i dziękował ludziom za powitanie
                  zauważył, że jego koń kuleje. Nie było nigdzie w pobliżu kowala, więc
                  posmutnial na samą myśl, ze będzie musial pożegnać się ze swoim koniem. Kiedy
                  ludzie poznali powód smutku Marcina rozbiegli sie po okolicy w poszukiwaniu
                  podkowy. Jakże wielka była radość, kiedy odnaleziono podkowę i człowieka, który
                  podkuł marcinowego konia. W dowód wdzięczności po jakimś czasie do Poznania
                  przyjechały wozy od Marcina. Posłańcy przywieźli ciasto w kształcie podkowy o
                  smaku tak wyjątkowym, jak sam Marcin. Do dziś rogale marcińskie mają wyjątkowy
                  smak i kształt podkowy.

A może ktoś zna inną historię marcinowych rogali?

Pozdrawiam z Poznania...

• marialudwika Re: dzień dobry, bo rogalowy 11.11.04, 10:43
                    Piekna legenda! Pozdrawiam z A-damu.
                    ml
              • marialudwika Re: 11 listopada 09.11.04, 23:33
                Wlasnie!! I chyba to jedyny swiety,poza sw.Mikolajem!Jako,ze kraj jest
                protestancko-ateistyczny.W zasadzie.
                ml
    • kanoka Re: 11 listopada 10.11.04, 12:04
      Ale o tym, to nie wiedziałam....
      www.nczas.com/?a=show_article&id=2191
      Moja wiedza historyczna jest niewielka, nie wiedziałam, że wystawiono nam takie
      rachunki za odzyskanie niepodległości sad.
      • marialudwika Re: 11 listopada 10.11.04, 14:00
        A moja Kanoko, jest fragmentaryczna sad
        ml
    • kanoka Re: 11 listopada 11.11.04, 09:40
      Informacja oficjalna i.....głos ludu?
      info.onet.pl/1007677,11,item.html
    • jowoj Re: 11 listopada 12.11.04, 14:17
      A w taki sposób szanuje się swoich bohaterów. Jak różnią się pomiędzy sobą
      czyny i słowa.
      dzis.dziennik.krakow.pl/?2004/11.06/Magazyn/03/03.html
      Sądzę, że sędziwy generał robi wstyd swojemu Państwu. Powinien umrzeć, a my mu
      wtedy pośpiewamy nad trumną, poślemy na pgrzeb kompanie reprezentacyjną WP.
      • foxal Re: 11 listopada 12.11.04, 14:54
        < Sądzę, że sędziwy generał robi wstyd swojemu Państwu. Powinien umrzeć, a my
        mu
        > wtedy pośpiewamy nad trumną, poślemy na pgrzeb kompanie reprezentacyjną
        WP.<jowoj

Interesujace stwierdzenie (to pierwsze zdanie), czy sugerujesz, ze powyzej
        okreslonego wieku, powinno sie z urzedu cos w tej sprawie zrobic, zeby general
        nie przynosil wstydu swojemu Panstwu? Eutanazja jest w Polsce zabroniona.

Ironia losu jest, ze sa urzedy, ktore swietnie prosperuja z oficjalnej opieki
        nad takimi ludzmi, ale to jest im nie na reke, a zmarli nie skladaja zazalen.

Jesli chodzi o generala Skalskiego, no coz jak byl mlody wierzyl, ze
        jegoobowiazkiem jest walczyc z wrogiem za ojczyzne, ktora najpierw orzekla, ze
        jest zdrajca a teraz zapomniala o nim, przerzucajac wine na bledy przeszlosci.
        Jego wspolbratancy dla paru groszy skopali go i pozostawili historii czasu.
        Jego zdrowe serce, napewno tak samo bije teraz jak to robilo dawniej, jest
        jednak za slaby fizycznie zeby moc glosno krzyknac: rodacy opamietajcie sie.
        • jowoj Re: 11 listopada 12.11.04, 15:17
          Szkoda,ze nie uchwyciłaś mojej ironii. Powiedziałem dokładnie to, co Ty
          powiedziałaś.
      • alfredka1 Re: 11 listopada 12.11.04, 15:30
        można generałowi współczuć jedynie jak staremu człowiekowi a nie legendarnemu
        bohaterowi.A gdzież są jego przyjaciele z Samoobrony i stowarzysznie Grunwald?
        Temat bardzo przykry, bo i dla nas długo p.Skalski był wzorcem legendą....
        Spuśćmy więc nad tym tematem kurtynę milczenia /chyba że ktoś zechce prywatnie
        temu panu pomóc/
        • jowoj Re: 11 listopada 12.11.04, 15:36
          Chyba jednak nie skomentuję Twojej wypowiedzi
          • em_em Re: 11 listopada 12.11.04, 18:51
            generał Skalski właśnie zmarł
            • marialudwika Re: 11 listopada 12.11.04, 19:25
              wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?kat=1342&wid=6106639&_err=1&ticket=8169862322653270mrm7zjrFXgtwmbxukicNtJhDFcFTB
              gWvuxYl9DtaFmm%2FJFESpOG4ry5lT9P4zqz%
              2FRFBtCQ6ViBxVPdfsROvGxAljIOG16sFf1RK0IXEb2Hc%2BIsz00GqkbVmCpbIWfyQO
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka