Dodaj do ulubionych

Stereotypy

12.03.06, 11:03
Mamusiu, zapytała mnie Dziecinka, czy ty czasem myślisz posługując się
stereotypami? Nigdy w życiu żachnełam się natychmiast. A potem zrobiłam
rachunek sumienia i ...... No własnie jakimi stereotypami posługujecie się
mniej lub bardziej świadomie?
Obserwuj wątek
    • jutka1 Re: Stereotypy 12.03.06, 12:20
      Tacy jestesmy swiatli i swiatowi, ze zapewne sie nie przyznamy! wink))

Tak powazniej, swiadomie staram sie walczyc, a z nieswiadomych nie zdaje sobie
      sprawy big_grin
      Ale czesto popelnialam tzw. bledy heurystyczne, tzn. laczylam psychologicznie
      jakies cechy czy zjawiska w falszywe wnioski. Np. stawianie znaku rownosci
      miedzy pieknem i dobrem. A potem w ramach "buntu" np. falszywy wniosek, ze jak
      ktos nie jest przystojny, to nie jest zarozumialy smile

Mysle, ze kazdy posluguje sie stereotypami, bo tak mamy mozgi skonstruowane. Od
      nas tylko zalezy, czy sobie to uswiadomimy, i czy bedziemy postepowac zgodnie
      czy wbrew stereotypom.
      • skir.dhu Re: Stereotypy 12.03.06, 17:31
        Prosze bardzo - pierwsze z brzegu, ktore mi przychodza do glowy:
        1. Skir Dhu zyje w przekonaniu, ze WSZYSCY Murzyni maja poczucie rytmu i
        wyczucie muzyki - po wielekroc rozni znajomi Murzyni z roznych miejsc na Ziemi
        probowali mi wytlumaczyc idiotyzm mojego przekonania i ja niby TEORETYCZNIE
        wiem, ze to tylko stereotyp ale wciaz we mnie tkwi i juz. Podobnie zyje w
        idiotycznym przekonaniu, ze wszyscy Zydzi maja talent muzyczny wink)) Kompleks
        Skrzypka Hercowicza, eh smile
        2. Po wielokrotnych pobytach we Wloszech, zyje w jak dotad nie podwazonym
        przeswiadczeniu, ze WSZYSCY wloscy kelnerzy sa chamami olewajacymi totalnie
        gosci a szczegolnie turystow - im lepsza restauracja, tym gorzej sad Znowu musze
        przyznac, ze slyszalam opowiesci od znajomych i rodziny o uprzejmych, wloskich
        kelnerach ale ja jak dotad zadnego takiego nie spotkalam wiec pozostaje w
        przekonaniu, ze tacy po prostu nie istnieja. Jest tez drugie wytlumaczenie
        zjawiska - z przyczyn dotad niezbadanych, Skir Dhu dziala jak najsilniejszy
        magnes przyciagajacy chamskich, wloskich kelnerow. Badania fonomenonu beda
        kontynuowane przy kolejnej podrozy do kraju Dantego.
        3. Belgijscy, a szczegolnie brukselscy kierowcy sa najagresywniejsi na swiecie -
        niby mialam okazje przekonac sie, ze tureccy i greccy, i maroccanscy kierowcy
        nie ustepuja belgijskim, ale pamiec mlodosci w Brukseli jest tak mocna, ze na
        zawsze mi juz pewnie pozostanie ten wlasnie stereotyp - nie ma agresywniejszego
        kierowcy niz brukselczyk wink
        4. Polacy wszystko odnosza do siebie, kazda sprawa na swiecie, nawet
        najmniejsza jest zawsze przez Polakow rozpatrywana w odniesieniu do i w
        kontekscie Polski, szczegolnie polskiej historii i polskich dokonan. I znow,
        zapewne jest wielu Polakow, ktorzy umieja sie pozbyc tego nacjonalnego
        kontekstu, ale we mnie stereotyp Polaka zapatrzonego w siebie tkwi od wczesnego
        dziecinstwa.
        Jak cos jeszcze mi sie nasunie, doniose smile
        Skir Dhu
        • fedorczyk4 Brawo Skir.dhu, brawo ta Pani ntx:-) 12.03.06, 17:39

• annabellee1 Re: Brawo Skir.dhu, brawo ta Pani ntx:-) 12.03.06, 18:43
            Uwazam ze tak jak Polacy, tak i kobiety wszystko widza przez siebie. Przez
            własne doswiadczenie.Zadnej teorii, tylko to co ja sama doznalam lub mama lub
            ciocia.Jedny slowem generalizują i upraszczaja. I nie wydaje mi sie ze to
            stereotyp.Ja tez tak mam(choc nad tym pracuje).
            Czasem.
            Jak sobie przypomne.
            Acha.Moze to nie dotyczy Marii Janion.Bo juz u Jadwigi Staniszkis widzialam objawy.
            Ten sposob postrzegania pewnie jest juz opisany gdzie naukowo.Ale ja to tak z
            siebie. Bo tak sie wlasnie rodza stereotypy.
            Moze faceci tez tak maja.Ale sa jakby bardziej teoretyczni. Nie wiem czy ja to
            zrozumiale wyłozyłam?
    • fan-j23 Re: Stereotypy 12.03.06, 18:55
      Wszystkie feministki są brzydkie.Połowa feministek to lesbijki.
      Feministka przestaje być feministką,kiedy się naprawdę zakocha.
      Tak według feministek wygląda stereotypowe myślenie o nich moherów!
      • mammaja Re: Stereotypy 12.03.06, 20:08
        Na debacie ktorej sie przysluchiwalam kilka dni temu byly przyklady
        postrzegania ludzi starszych poprzez stereotypy.Np. powinni odejsc z pracy
        zrobic miejsce mlodszym. Przedsiebiorcy twierdza, ze to wcale nie prawda, bo
        doswiadczenia nie zastepuje mlodosc. Nie jest to rowniez sposob na zwiekszanie
        miejsc pracy.
        Inny stereotyp pokutujacy w samych ludziach starszych to wlasnie ze czegos im
        nie wypada i nie powinni robic. Przy starzejacych sie spoleczenstwach okazuje
        sie, ze przez utrzymanie w dobrej kondycji psychicznej, a co za tym idzie
        fizycznej - znacznie maleja naklady na leczenie osob w podeszlym wieku. I caly
        szereg innych.
        Na zebraniu na ktorym trzeba bylo wybrac delegatow (zebranie z zupelnie innej
        bajki) - nagle ktos zaproponowal - wybierzmy kogos mlodego - no i wybrano osobe
        nie majaca pojecia o sprawach w ktorych przyjedzie jej sie wypowiadac. Moze za
        10 lat. Ale zwyciezyl stereotyp - mlodzi do przodu!
    • luiza-w-ogrodzie Re: Stereotypy 12.03.06, 22:32
      Na razie przypomina mi sie tylko jeden - ze meska mlodziec arabskiego
      pochodzenia jest agresywna. Akurat mialam dyskusje z synem - dluga i burzliwa -
      na ten temat.

Poza tym walcze ze stereotypami, jak tylko je u siebie zauwaze. Motywacje do
      walki daje mi to, ze sama zachowuje sie inaczej niz wg stereotypu powinna sie
      zachowywac Polka, imigrantka, samotna matka, kobieta po czterdziestce etc.
      Wcale nie jest przyjemnie byc zaszeregowanym, wiec staram sie myslec wg
      zasady "nie czyn drugiemu co Tobie niemile" i nie klasyfikowac innych.

Pozdrawiam
      Luiza-w-Ogrodzie
      ·´¯`·.¸¸><crying(((º>`·.¸¸.·´¯`·.¸¸><crying(((º>
      Australia-uzyteczne linki
      • skynews Re: Stereotypy 12.03.06, 22:39

Nie wiem w ogole co to jest.

Enjoy !
        • luiza-w-ogrodzie Re: Stereotypy 12.03.06, 23:18
          skynews napisał:

> Nie wiem w ogole co to jest.

Alez Sky, to NIEMOZLIWE zebys Ty czegos nie wiedzial. Kokietujesz.
          • skynews Re: Stereotypy 13.03.06, 00:49

Luiza napisała:
            "Alez Sky, to NIEMOZLIWE zebys Ty czegos nie wiedzial. Kokietujesz."

Luizo,
            jakbym wszystko wiedzial to bym nie bywal na tym forum i nie czekal az slonce
            wzejdzie nad Sydneysmile

• verbena1 Re: Stereotypy 12.03.06, 23:20
          Z mojego podworka:
          - okreslenie Polski przez Holendra - ten biedny kraj,gdzie wysylamy uzywane
          rzeczy i meble
          - okreslenie Holandii przez Polaka - to male panstewko z wiatrakami i tulipanami
          - okreslenie emigranta - zyjacy z naszych (Holendrow) podatkow i stroniacy od
          pracy

• monia.i Re: Stereotypy 12.03.06, 23:16
      Kiedyś myślałam, że każdy bullterier jest groźną bestią, czyhającą na chwilę
      mej nieuwagi, żeby się na mnie rzucić. Noc spędzona z umiarkowanie znajomą
      bullką, przyligającą do mych pleców tym ściślej, im bardziej się od niej
      odsuwałam, zweryfikowała me poglądy. Lgnęła do mnie, niczym mokra bibułka...i
      po kilkudziesięciu minutach spędzonych na próbach odklejenia psa od siebie -
      moje poglądy uległy modyfikacji. Pamiętam to do dzisiaj. I powtarzam sobie - to
      nie rasy są agresywne.
    • jutka1 Re: Stereotypy 12.03.06, 23:56
      Zdalam sobie sprawe, z niejakim przerazeniem, ze mam takiego typa w domu.
      Typ jest wybitnie stereo, sprawia mi sporo przyjemnosci, i mimo balaganu w jego
      otoczeniu wspolzyjemy sobie cudnie....

OK, ok. Tutaj moj stereo-typ ( Eretsa uprasza sie o niekomentowanie balaganu
      wink, a wlascicielke watku przepraszam za wolte skojarzeniowa smile))))))))

www.pbase.com/as12d4/image/56130106
      • monia.i Re: Stereotypy 12.03.06, 23:58
        Jutek...to zabrzmiało nader wieloznacznie smile
        • jutka1 Re: Stereotypy 13.03.06, 00:01
          Bo i tak mialo zabrzmiec hehehehe wink)))))
          • monia.i Re: Stereotypy 13.03.06, 00:04
            Tak myślałam smile))
            • jutka1 Re: Stereotypy 13.03.06, 00:05
              No bo ten typ tak ma wink)))
              • antyproton Re: Stereotypy 13.03.06, 00:25
                Jutka ,
                cos niewyraznie wyszlas na tym zdjeciu .

Po imprezie ?

wink))))

• jutka1 Re: Stereotypy 13.03.06, 00:27
                  Nienienie, PRZED impreza! wink)))))
                  • antyproton Re: Stereotypy 13.03.06, 00:47
                    smile)))))
                    • skir.dhu Re: Stereotypy 13.03.06, 02:31
                      Alez sie wymigujecie wink Ogolnie, o psie, zdjecia ze swiecami itd.itp. wink))
                      Zesz byscie cos powiezieli o sobie a nie tylko takie tam "i chcialabym, i boje
                      sie" smile
                      Jeszcze jeden sterotyp, tym razem mojej corki, ktora jest przeswiadczona, ze co
                      najmniej co drugi Polak ma wasy. I jak widzi bialego faceta z wasami to zaraz
                      mysli, ze Polak wink Tym razem to zapewne kompleks walesowski wink)))
                      Skir Dhu
                      • fedorczyk4 Re: Stereotypy 13.03.06, 02:46
                        Nie chcę Ci tak bez przerwy kadzić, ale znowu trafiłaś w sedno sprawy. Własnie
                        o te nasze, cichcem używane streotypy mi chodziło. Ja po rachunku sumienia
                        kilka swoich dopadłam: Każdy psycholog został nim po to, żeby rozwiązać własne
                        problemy. Każdy krytyk sztuki jest artystą bez talentu. Wszyscy socjologowie są
                        bijącymi pianę rewolucjonistami kturzy przespali 68 rok. Aktorzy to idioci.
                        • skir.dhu Re: Stereotypy 13.03.06, 03:04
                          fedorczyk4 napisała:

Aktorzy to idioci.

No popatrz, a moj tata mawial, ze "kazdy tenor to kretyn" wink))
                          Bylo o corce, teraz o moim mezu - On uwaza, ze kazdy Kanadyjczyk z Alberty jest
                          red-neck'iem, zaplutym konserwatysta i NIKT TAM nie mowi po francusku wink))
                          Ja natomiast musze sie przyznac, ze uwazam wszystkich politykow i prawnikow
                          za "lachudry", co w zaden sposob nie przeszkadza mi uwazac mojego wlasnego
                          slubnego (prawnik) za czlowieka przyzwoitego i uczciwego - milosc jest slepa?
                          wink
                          Skir Dhu
                        • fedorczyk4 Re: Stereotypy 13.03.06, 06:57
                          O jaki ładny "ktury" mi się udałsad
                          • oktoberka Re: Stereotypy 13.03.06, 15:24
                            Każdy pijak to złodziej.

Nie mogłam się powstrzymaćsmile
                            O.
                            • jutka1 Re: Stereotypy 13.03.06, 15:46
                              ... i rude to wredne wink))
                              • fedorczyk4 Re: Stereotypy 13.03.06, 15:56
                                No moje Drogie, mam nadzieję że to były przmyślane wypowiedzi, bo jak już
                                pisałam wątek nie jest o istniejących stereotypach, ale o stereotypach którymi
                                my się posługujemy. Paniatno? wink
                                • jutka1 Re: Stereotypy 13.03.06, 16:22
                                  OK. Przyznam sie, ale z rumiencem wstydu wink))
                                  Facet w pewnym wieku w sportowym czerwonym samochodzie = kryzys sredniego wieku
                                  i male gabaryty ;-D
                                  Ufff.
                                  big_grin
                                  • fedorczyk4 No, ale ciężko z Tobą było Guciu:-)))) ntx 13.03.06, 16:28

• skir.dhu Re: Stereotypy 13.03.06, 16:37
                                    jutka1 napisała:

> OK. Przyznam sie, ale z rumiencem wstydu wink))
                                    > Facet w pewnym wieku w sportowym czerwonym samochodzie = kryzys sredniego
                                    wieku
                                    > i male gabaryty ;-D
                                    > Ufff.
                                    > big_grin

Jak zanotowal w ktorejs z powiesci Igor Newerly "nie wazne, ze maly byle byl
                                    figlarny".
                                    Tez sie nie moglam powstrzymac wink
                                    Skir Dhu
                                    >
                                    • fan-j23 Re: Stereotypy 13.03.06, 16:46
                                      skir.dhu napisała:

>
                                      > Jak zanotowal w ktorejs z powiesci Igor Newerly "nie wazne, ze maly byle byl
                                      > figlarny".
                                      Tacy wyginęli razem z dinozauramismile)
                                      • skir.dhu Re: Stereotypy 13.03.06, 18:00
                                        fan-j23 napisała:

> > Jak zanotowal w ktorejs z powiesci Igor Newerly "nie wazne, ze maly byle
                                        > byl
                                        > > figlarny".
                                        > Tacy wyginęli razem z dinozauramismile)

No zaraz, zaraz - chyba i Orzeszkowa cos nadmieniala, ze "malenki ale milenki"
                                        tylko nie jestem pewna, czy miala na mysli sam organ, czy jego posiadacza wink
                                        Dinozaury, mowisz... Hmmm.... jak dla mnie za bardzo oslizgle, ja wole
                                        futerkowe ale to tez pewnie stereotyp wink
                                        Fedorczyk - wybacz skrety w kierunku zupelnie nieprzystojnym choc wlasciwie to
                                        przeciez tylko stereotyp, co przystoi "w naszym wieku", a co nie wink
                                        Skir Dhu
                                        • jutka1 Re: Stereotypy 13.03.06, 21:54
                                          Ach, jaki ladny skret, i do tego bez nielegalnych substancji! wink))
                              • fan-j23 Re: Stereotypy 13.03.06, 16:01
                                jutka1 napisała:

> ... i rude to wredne wink))
                                >
                                Już biegnę do fryzjera,oczywiście na rudo proszęwink))
                                • jutka1 Re: Stereotypy 13.03.06, 16:12
                                  Oj, Kitko, ja to o sobie pisalam smile)))
                                  • ord Re: Stereotypy 13.03.06, 21:08
                                    Polacy to brudasy - to tak oczami cudzoziemcow. Co Wy na to?
                                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=29887&w=38422999&a=38422999
                                    • bodzio49 Re: Stereotypy 13.03.06, 21:26
                                      Na to ,że jesteśmy brudasy czy na to co sądze o tych cudzoziemcach? Na to
                                      drugie moglbym odpowiedzieć ale może lepiej nie smile
                                      • ord Re: Stereotypy 13.03.06, 21:38
                                        smile)))

Ale komentarze raczej jednoznaczne. Przy okazji; wyglada na to ze szybki dry
                                        cleaner czyszczacy koszule czy inne skarpetki za kilka zlotych bylby dobrym
                                        interesem...
                                        • kornikuno Re: Stereotypy 17.03.06, 00:28
                                          Mialo byc o stereotypach (wlasnych?), wiec OK, moje to takie:
                                          - dlugi nos...dobry sexsmile)))) i odwrotniewink
                                          - tylko ciemnoskorzy potrafia zatanczyc....!
                                          - malarstwo jest domena mezczyzn...muzyka prawie podobnie (tworczosc)
                                          - kto raz " cos"...to i drugiego niezabraknie...
                                          To tylko abcwink))))

Pozdrawiam
                                          IzaBella
                                          • jakotakot Re: Stereotypy 06.04.06, 17:51
                                            Wlasnie mialam zakladac podobny watek po skierowanych w moja strone zarzutach
                                            poslugiwania sie stereotypami. Dobrze, ze sie cafnelam i ten znalazlam.
                                            Niniejszym go odgrzewam.
                                            Kazdy mechanik samochodowy to klamczuch, dentysta zostaje tylko sadysta,
                                            kobietom czesciej udaje sie nie placenie mandatu, a wszystkim hydraulikom
                                            wyziera z nieprzystojnie opadnietych portek "przedzialek".
                                            • oktoberka Re: Stereotypy 06.04.06, 17:57
                                              Każdy ginekolog to maniak seksulanysmile)
                                              Uważaj,Jakotakotko,Fed zakładając ten wątek prosiła o osobiste,nasze własne
                                              stereotypy...smile
                                              O.
                                              • jakotakot Re: Stereotypy 06.04.06, 18:01
                                                I takiez przytoczylam smile
                                                • bodzio49 Re: Stereotypy 06.04.06, 22:38
                                                  Nikt się pewnie nie obrazi jeśli przytoczymy też takie które nam sie wydają
                                                  stereotypami. A wiec:
                                                  Polska to inny świat,
                                                  polski emeryt zwykle siedzi na zapiecku w moherowym berecie i sluch radia co ma
                                                  ryja,
                                                  amerykańscy emeryci zwykle przesiaduja dużymi grupami na zajęciach z prac
                                                  ręcznych albo hasają po polach golfowych,
                                                  w hipermarketach nie da się nie zabłądzić i nie skorzystać ze wszystkich
                                                  promocji.
                                                  Czy to nie stereotypy?
                                                  • jakotakot Re: Stereotypy 06.04.06, 23:13
                                                    Oj Bodziu, az mi herbatka nosem poszla ! Nie rozmieszaj mnie tak, bo mi sie
                                                    klawiatura zaleje. Zawzinte to takie ! Napisalbys co nowego zamiast beat the
                                                    dead horse ( przepraszam , ale w tlumaczeniu wyszloby dwuznacznie, jeszcze bys
                                                    pomyslal, ze komentuje sposob w jaki spedzasz czas wolny smile ). Tak sie sklada,
                                                    ze prawie kazdy post skierowany do mnie zaczynasz nadzieja, ze sie nie obraze,
                                                    wiec pozwole sobie raz na zawsze zapewnic Cie, ze do obrazliwych nie naleze smile.
                                                  • bodzio49 Re: Stereotypy 06.04.06, 23:24
                                                    Myslalem o zalozycielce watku, ktory sugerowal stereotypy wlasne a poniewaz te
                                                    nie byly moimi dlatego tak napisałem. Za duzo bierzesz do siebie smile Ale fakt,
                                                    ze przytaczalem glownie stereotypy prezentowane przez Ciebie. Takie juz ze mnie
                                                    zawziete indywiduum. Ale już kończę bo z pewnością to nie amerykanscy emeryci
                                                    wymagają obronysmile
                                                  • antyproton Re: Stereotypy 06.04.06, 23:14
                                                    dzieci sa szczere ,
                                                    kobiety sa szczere , az do bolu dodalbym wink
                                                    kazdy facet poleci na seksowna blondynke ,
                                                    najlepszymi kochankami sa Wlosi ,
                                                    kobiety ubieraja sie dla siebie .

wink)

• jutka1 Re: Stereotypy 06.04.06, 23:20
                                                    No z tymi Wlochami to bym sobie pozwolila sie nie zgodzic wink))
                                                  • antyproton Re: Stereotypy 06.04.06, 23:24
                                                    Ja tez si nie zgadzam!

O ile orientuje sie w temacie to chyba Rosjanie .

wink)
                                                  • jutka1 Re: Stereotypy 06.04.06, 23:24
                                                    Hmmmmmmm......
                                                    Pudlo big_grin
                                                  • bodzio49 Re: Stereotypy 06.04.06, 23:26
                                                    No,no, może cos więcej.... smile Dzieci juz spią
                                                  • jutka1 Re: Stereotypy 06.04.06, 23:28
                                                    Pytaj a bedzie Ci odpowiedziane, Bodziu smile
                                                  • bodzio49 Re: Stereotypy 06.04.06, 23:29
                                                    czy rozpoznałaś sprawę dogłebnie?
                                                  • jutka1 Re: Stereotypy 06.04.06, 23:37
                                                    bodzio49 napisał:

> czy rozpoznałaś sprawę dogłebnie?
                                                    Hmmmmm....
                                                    No, pewna glebia tam byla wink))
                                                  • antyproton Re: Stereotypy 06.04.06, 23:29
                                                    Ja tam wiem , z wiarygodnych zrodel ,
                                                    ze jak Rosjanin kocha to calym cialem i dusza.
                                                    I portfelem.

wink)
                                                  • bodzio49 Re: Stereotypy 06.04.06, 23:31
                                                    No wiesz co Protonku? Polacy, tylko Polacy.
                                                  • antyproton Re: Stereotypy 06.04.06, 23:32
                                                    Bodzio , zgadzam sie .
                                                    Tylko Rosjanie jakby wieksza dusze maja .
                                                    I nie tylko .
                                                    wink)
                                                  • bodzio49 Re: Stereotypy 06.04.06, 23:34
                                                    Napuchnięte od wysokoprocentowych akoholi smile
                                                  • jutka1 Re: Stereotypy 06.04.06, 23:38
                                                    antyproton napisał:

> Bodzio , zgadzam sie .
                                                    > Tylko Rosjanie jakby wieksza dusze maja .
                                                    > I nie tylko .
                                                    > wink)
                                                    Huh????
                                                    Aaaa, masz na mysli portfel?.... To nieliczni wink)
                                                  • antyproton Re: Stereotypy 06.04.06, 23:43
                                                    Nieliczni ?
                                                    No , na 140 milionow to paru by sie znalazlo.
                                                    wink)

To w takim razie kto ?

Senegal ?

wink)
                                                  • jutka1 Re: Stereotypy 06.04.06, 23:46
                                                    Te portfele juz wszystkie zajete wink))
                                                    Ws. Senegalu nie mam zadnych, hmmmm...., doswiadczen, nawet czysto towarzyskich.
                                                    big_grin
                                                  • antyproton Re: Stereotypy 06.04.06, 23:49
                                                    To mamy caly atlas przewertowac czy sama powiesz ?

wink)
                                                  • antyproton Re: Stereotypy 06.04.06, 23:50
                                                    P.S.
                                                    A Senegal slynie nie tylko z bananow wink)
                                                  • jutka1 Re: Stereotypy 06.04.06, 23:53
                                                    Senegal ma piekna druzyne pilkarska, to wiem big_grin

A kiedy ostatnio do atlasu z ciekawoscia zagladales? No widzisz? Na cos sie
                                                    przydalam! wink)))))
                                                  • antyproton Re: Stereotypy 06.04.06, 23:57
                                                    Zagladam dosc czesto , ze wzgledu na prace.
                                                    Ale i tak wlasnie jezdze palcem po mapie w poszukiwaniu
                                                    Jutkowych zdobyczy , hehehe .

wink))
                                                  • jutka1 Re: Stereotypy 07.04.06, 00:01
                                                    antyproton napisał:

> To mamy caly atlas przewertowac czy sama powiesz ?
                                                    No dobra juz, dobra...
                                                    Powiem tak - nie narodowosc, ale mezczyzna jako czlowiek. W narodzie uwazanym za
                                                    dobrych kochankow sa do kitu, i vice versa.

To wszystko wziete nie tyle z mojego doswiadczenia, ile z lektur, oczywiscie!!!
                                                    wink))
                                                  • antyproton Re: Stereotypy 07.04.06, 00:09
                                                    Swinta prawda , panie dziejku .
                                                    Tylko czemu tyle kobiet wybiera sie na urlop do Afryki ?

Swiat na glowie staje , ot co .

wink)
                                                  • jutka1 Re: Stereotypy 07.04.06, 00:12
                                                    Nigdy nie bylam w Afryce smile

Swiat nie staje na glowie, tylko sie kreci wink))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka