dha_tomciaj 15.09.06, 09:10 czytelnia.onet.pl/0,1342548,1,,0,0,0,znaki_dla_odwaznych,artykuly.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jutka1 Re: Oriana Fallaci... 15.09.06, 09:50 Mozna sie bylo z nia zgadzac lub nie, czy tez zgadzac czesciowo, ale byla osobowoscia i kobieta godna podziwu. IMHO. [*] Odpowiedz Link
skynews Re: Oriana Fallaci... 15.09.06, 09:51 Przykra wiadomosc. Zwrocila uwage na istotne problemy kontynentu z imigrantami - to chyba ona pierwszy raz uzyla okreslenia "Twierdza Eurpopa" - niestety nie trafila w jadro problemu. Enjoy it ! Odpowiedz Link
ewelina10 Re: Oriana Fallaci... 15.09.06, 10:19 ['] Od dawna wiadomo było, że jest ciężko chora na raka. Nie szukała taniego poklasku. O wielu politykach mówiła, że cenią sobie tylko własną prywatę. Nie we wszystkim się z nią zgadzam, bo skrajne opinie są mi obce, a nacjonalizm dla mnie jest - niewolniczą, zaślepioną i bezkrytyczna miłością do swojego państwa. Imponowała mi swoją przenikliwością i trafnością opinii i odwagą mówienia o rzeczach, które nie są popularne. „Przyzwyczajeni do podwójnej gry – pisze Fallaci – zaślepieni krótkowzrocznością nie rozumiecie lub nie chcecie zrozumieć, że właśnie toczy się wojna religijna. (...) Wojna, której i celem być może nie jest zdobycie naszych terytoriów, lecz której celem z pewnością jest podbój naszych dusz. Unicestwienie naszej wolności i naszej cywilizacji." Odpowiedz Link
mantra1 Re: Oriana Fallaci... 15.09.06, 10:22 "Odkrylam" ja jeszcze w czasie studiow jako autorke ksiazki "Lettera a un bambino mai nato", w ktorej opisywala wspolczesny jej swiat swojemu jeszcze nienarodzonemu dziecku. Wtedy byla dla nas czyms w rodzaju guru, a jedyny egzemplarz tej niedostepnej w Polsce ksiazki zaczytalysmy z kolezankami na strzepy. Pare lat pozniej wydala "Penelopę na wojnie", ktora przetlumaczyli na jezyk polski. Po 11 wrzesnia wkroczyla na pierwsza linie frontu walki z terroryzmem, wypowiadajac mu swoja bezpardonowa, prywatna wojne. Jej bezkompromisowe artykuly wzbudzaly mnostwo kontrowersji. W swej walce z "Potworem", jak okreslala islam byla oskarzana o rasizm religijny i ksenofobie. Szwajcaria zazadala wrecz o wloskiego MSZ jej ekstradycji w kajdankach. "Zachodzie, obudz sie!" grzmiala Oriana w swoich artykulach i wywiadach. Czy doczekala tego zanim odeszla? [*] Odpowiedz Link
joujou Re: Oriana Fallaci... 15.09.06, 20:19 W „Wywiadzie z samą sobą” napisała, że nie boi się śmierci, ale uważa ją za wielkie marnotrawstwo [*] Odpowiedz Link