Dodaj do ulubionych

Gazeta lokalna

01.01.04, 21:04
Jestem po lekturze czegoś co jest nazywane gazetą mojego miasta-dwutygodnik-wydawany za "nasze"pieniądze ,pod osobistym nadzorem prezydenta miasta.Bo jak inaczej mozna rozumieć to ,kiedy na 22 stonach+okładka jest w sumie 21 zdjęc prezydenta?Jestem bardzo zainteresowana tym co dzieje sie w moim mieście ale tego w tej gazecie nie znajdę.To jest tylko tuba władzy i nic wiecej.Kiedyś kiedy "moje"forum tętniło życiem tam mozna bylo znależć duzo ciekawch informacji,niestety przez polityke wszystko szla....... .No nieważne,teraz dzieki kontaktom prywatnym w internecie tez mam trochę informacji ale przecież powinno istnieć cos takiego jak niezależna prasa lokalna.Piszecie z tak róznych regionów kraju i nie tylko,pochwalcie sie moze, jak to u was wygląda,a moze podajcie jakiś link z adresem waszej gazety.U nas podobno sa plany stworzenia takiej gazety ale czy coś z tego bedzie?
Pozdrawiam.Ruda.
Obserwuj wątek
    • marialudwika Re: Gazeta lokalna 01.01.04, 21:39
      Jesli o mnie chodzi czytuje "info,ktorych nie ma w CNN",moge podac link.
      Wszelkie srodki przekazu sa przez kogos manipulowane niestety...
      Trzeba prawdy szukac "na nosa",hm.Pozdrawiam
      ml
      • warum Re: Gazeta lokalna 01.01.04, 21:46
        W lokalnej prasie trudno znalezc obiektywizm lub cos naprawde extra - bo albo
        musi "sluzyc" wladzy albo "reklamowac" sponsorow tejze.
        Polecam za to na rozruszanie pare krajowych "absurdow"- na moje nieszcescie-
        prawdziwywchsad
        www.wprost.pl/zlamanygrosz/
    • wedrowiec2 Re: Gazeta lokalna 01.01.04, 22:11
      W Szczecinie ukazują się dwie gazety lokalne Kurier i Głos Szczecińskie. Obie
      paskudne, żadnej z nich nie kupuję. Wystarcza mi dodatek regionalny do Gazety
      Wyborczej. Muszę natomiast pochwalić periodyk ukazujący się w Zakopanem
      pt."Tygodnik Podhalański". Redaktor naczelny (Jurek Jurecki), jak i cała gazeta
      zostały wielokrotnie nagrodzone przez instutucje pozarządowe za swą działalność
      na rzecz "małych ojczyzn" i rozwoju samorządności lokalnej. Z bardziej znanych
      spraw wymienię wykrycie i opisanie (znane juz w całej Polsce) afery w
      zakopiańskim Urzędzie Skarbowym i ujawnienie zanieczyszczania rzeki przez
      oczyszczalnię ścieków. Mniejszych spraw było mrowie a mrowie (używając języka
      J.Chmielewskiej).
      Link do Tygodnika POdhalańskiego
      raven.tatrynet.pl/tp/
    • edeka5 Re: Gazeta lokalna 01.01.04, 22:12
      Zawsze najbardziej interesuje mnie to co dzieje się blisko, tu gdzie mieszkam.
      Niestety muszę potwierdzić to co Ty Rudakitko napisałaś. Gazetki lokalne, które
      namiętnie czytam, podporządkowane są władzom dzielnicy i nie sądzę, żeby były
      obiektywne. Można tylko przeczytać jak to u nas w dzielnicy jest wspaniale.
      Na "moim" forum dzielnicowym ciągle jakieś pyskówki i to bardzo niewybredne.
      Zaglądam tam, żeby coś się dowiedzieć, ale też nie posądzam wypowiadających się
      o obiektywizm.
      • mammaja Re: Gazeta lokalna 01.01.04, 22:43
        W okresie zmiany systemu zaczely powstawac lokalne gazety i wiele z nich bylo
        na naprawde swietnym poziomi.Mialam przyjaciol ,ktorzy w nieeilkim miasteczku
        wydawali miesiecznik o bardzo wysokim poziomie,prawdziwy rarytas kulturalno -
        spoleczny. Niestety - byli wlasnie niezalezni i kolejna wladza robila co mogla
        zeby doprowadzic do upadku. Tak tez padaly rozmaite niezalezne gazety. I(diota
        jest ten burmistrz,ktory umieszcza swoich xx zdjec . Nic dobrego dla niego z
        tego nie wyniknie.Natomiast w mojej dzielnicy sa w tej chwili 2 gazetki -
        jedna "opozycji" i jedna "tuba wladzy" w dodatku nie wiadomo za czyje pieniadze.
        Wiec w ten sposob utrzymuje sie pewna rownowaga.Zaznaczam ,ze ta pierwsza
        utrzymuje sie z ogloszen.
    • oqo Re: Gazeta lokalna 10.01.04, 08:42
      pan prezydent Mysłowic chce zbudować pomnik zespołowi MYSLOWITZ -oczywiście
      nie za swoje ....
      • rudakitka Re: Gazeta lokalna 10.01.04, 09:24
        oqo napisał:

> pan prezydent Mysłowic chce zbudować pomnik zespołowi MYSLOWITZ -oczywiście
        > nie za swoje ....

Pan Prezydent Mysłowic to robi takie przekręty,że myślę nikomu nawet sie nie śniło.Wszystko idzie bez przetargu,a kasują pieniążki koledzy z"firm" zaprzyjaznionych.A z pomnikiem dla MYSLOVITZ to jest tak,ze miał byc pomnik(fontanna)patrona miasta czyli Jana Chrzciciela,no ale ze świetemu nie wystawi to niech będzie Myslovitz i biedne chłopaki,bez swojego udziału znowu się paru mieszkańcom narazili.
        A prasa lokalna rozpisuje sie jak to biedny Prezydent walczy z witrakami(czyli radnymi prawicy-tez niezłe ziółka)a on by tak dobrze chciał,tylko mu nie pozwola.Za 100 000 kosili w naszym mieście trawe(firma zaprzyjażniona),kosili w zimie i na terenach gdzie było ptactwo.Narobili szkód w tym ekosystemie niezłych ale co to kogo?Kaske wzięli,podzielili sie i tyle.No ale podobno ma być jakiś tygodnik niezależny jeszcze w tym miesiącu-pożywiom ,obaczim.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka