24.09.04, 15:49
www.hermitagemuseum.org/html_Ru/index.html
wirtualne zwiedzanie - coś pięknego!
Obserwuj wątek
    • qubraq Re: Ermitaż 24.09.04, 18:15
      Dzięki ale nie chce mnie wpuścić program bo każe instalować cyrylicę chociaż
      takową mam w Windowsie. Czy są jeszcze inne cyrylice?
      A.
      • stefan4 Re: Ermitaż 24.09.04, 18:31
        qubraq:
        > Dzięki ale nie chce mnie wpuścić program bo każe instalować cyrylicę chociaż
        > takową mam w Windowsie. Czy są jeszcze inne cyrylice?

Różnych konwencji kodowania cyrylicy jest dużo (przynajmniej 10). Ale akurat
        www.hermitagemuseum.org/html_Ru/index.html jest napisana w iso-8859-5,
        najbardziej standardowej z nich. Jeśli Twoja przeglądarka tego nie obsługuje,
        to to jest skandal.

Kto Ci każe zainstalować cyrylicę? Czy taki komunikat wyświetla autor witrynki
        ermitażowej w oknie przeglądarki, czy też Twój własny komputer się skarży, że ma
        coś niedoinstalowane? W tym drugim przypadku (bardziej prawdopodobnym) ja bym
        zmienił przeglądarkę. Na przykład spróbuj Netscape'a, albo Mozillę, albo
        jeszcze coś.

- Stefan

www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak
        • qubraq Re: Ermitaż 25.09.04, 17:39
          stefan4 napisał:

> ... Kto Ci każe zainstalować cyrylicę? Czy taki komunikat wyświetla autor
          > witrynki ermitażowej w oknie przeglądarki?...

Tak, juz kilka razy autorzy witrynek rosyjskojęzycznych kazali mi zainstalować
          pakiet językowy "Cyrylica" no i gdy klikam "zainstaluj" to pojawia się
          pouczenie żebym założył CD z programem instalacyjnym Windows 2000 NT
          Professional i tak dalej
          A propos: co to znaczy "twoja przeglądarka"? Skąd ja wiem jaka jest moja
          przeglądarka? Przepraszam jeśli Cię żenuję moimi pytaniami ale jestem raczej
          słabo zorientowany w tej dziedzinie.
          Andrzej
          • hajota Re: Ermitaż 25.09.04, 17:54
            Explorer? Mozilla? Opera? The Bat? Kiedyś mówiłeś, że masz jakąś... chciałam
            napisać nietypową, ale nie chcę wywoływać dyskusji o wyższości przeglądarek nad
            przeglądarkami, no więc nie MS Internet Explorer tylko inną. A może chodziło o
            program do obslugi poczty? Przeglądarka to program, za pomocą którego oglądasz
            niniejsze forum i strony www.
            • qubraq Re: Ermitaż 25.09.04, 20:46
              hajota napisała:

> Explorer? Mozilla? Opera? The Bat? Kiedyś mówiłeś, że masz jakąś... chciałam
              > napisać nietypową, ale nie chcę wywoływać dyskusji o wyższości przeglądarek
              nad
              >
              > przeglądarkami, no więc nie MS Internet Explorer tylko inną. A może chodziło
              o
              > program do obslugi poczty? Przeglądarka to program, za pomocą którego
              oglądasz
              > niniejsze forum i strony www.

Hania, teraz to już nic nie rozumiem - przecież Bat to to program pocztowy.
              I jest tak jak pisze Stefan: jak tylko kliknę Twój link to od razu pojawia się
              ta przeklęta ikonka z informacją że jęsli chcę to oglądać to muszę zainstalować
              pakiet jezykowy i niżej napis Cyrylica, ciąg dalszy jak mówiłem. Ja myślałem że
              przeglądarka to jest "Google" albo "szukacz" a to są wyszukiwarki, czy sie
              mylę?... to co w takim razie jest przeglądarką - aha, już wiem moja jest
              Microsoft Internet Explorer ale to wynika z tego że mam zainstalowany program
              operacyjny f-my Microsoft, tak?
              A.
              Andrzej
              • nitka3 Re: Ermitaż 25.09.04, 22:26
                KUBRAKU!na samym dole strony muzeum..w lewo patrz!i wybierz angielski! i??
                • qubraq Re: Ermitaż 26.09.04, 00:56
                  nitka3 napisała:

> KUBRAKU!na samym dole strony muzeum..w lewo patrz!i wybierz angielski! i??

Widzę, ale to grzech z Ruskimi gadać po angielsku. To tak jak kiedyś gdy w
                  dyrekcji Renault'a spotkałem mojego dawnego znajomego Rosjanina Griszę,
                  vicedyrektora Zakładów i przywitalismy sie żywiołowo gadając oczywiście po
                  rosyjsku a Francuzi mieli nam za złe bo "we Francji nie wypada mówić inaczej
                  jak tylko po francusku",
                  A.
          • nitka3 Re: Ermitaż 25.09.04, 22:16
            miły Kubraku,a gdybys od razu na początku strony wybrał język angielski??
            To moze by ci pozwoliło ogladac ?Jest tam taka opcja gdzies ...poszukaj jej!
            powodzenia
            !
          • stefan4 Re: Ermitaż 26.09.04, 01:16
            qubraq:
            > Tak, juz kilka razy autorzy witrynek rosyjskojęzycznych kazali mi zainstalować
            > pakiet językowy "Cyrylica" no i gdy klikam "zainstaluj" to pojawia się
            > pouczenie żebym założył CD z programem instalacyjnym Windows 2000 NT
            > Professional i tak dalej

To jednak przypuszczam, że każą Ci to zrobić nie autorzy witrynek, tylko system
            operacyjny Twojego własnego komputera. A czy próbowałeś zastosować się do tej
            sugestii i włożyć do drajwu ten CD?

Ja sam bardzo mało wiem o Windowsach, ale nie chce mi się wierzyć, żeby system
            był rozprowadzany bez cyrylicy. Najprawdopodobniej tylko nie została ona
            zainstalowana na Twoim komputerze. Ktoś, kto Ci konfigurował system (kumpel,
            albo sprzedawca w sklepie), nie pomyślał, że możesz jej potrzebować. Trzeba ją
            doinstalować i o ile rozumiem, to właśnie doradza Ci komputer. Więc na jego
            żądanie włóż ten CD do drajwu...

qubraq:
            > A propos: co to znaczy "twoja przeglądarka"? Skąd ja wiem jaka jest moja
            > przeglądarka?

Jeśli nie wiesz, to to jest Microsoft Web Explorer (albo jakieś jego dziecię
            różniące się głównie nazwą i kolorystyką ramek). W polskich warunkach jeśli nic
            sobie nie zażyczysz, to właśnie to dostajesz. O wszystko inne trzeba się samemu
            postarać.

- Stefan

www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak
            • qubraq Re: Ermitaż 28.09.04, 20:24
              To syn nam zainstalowal w nowym komputerze program W.2000 Prof NT i on ma
              żądany CD instalacyjny - juz go prosiłem ale dzieci zawsze maja tyle zajęć że
              do rodziców przychodzą jak coś potrzebują, może tego jeszcze nie wiesz i obyś
              nie doświadczył; może uda Ci się lepiej je wychować, co daj Boże!
              Andrzej
    • nitka3 Re: Ermitaż 24.09.04, 20:59

Ale piekna!!!!!Ale chyba najlepszą stronę ma muzeum w Amsterdamie
      rijksmuseum.nl/index.html -pędzi sie przez całe muzeum...no i jest
      bardzo duzo obrazów "do wzięcia"!!Tyle ze w Ermitażu jest mnóstwo pięknych sal
      i przedmiotów,to warte obejrzenia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka