yigor 02.03.06, 15:23 To jest absolutnie nie na temat Rosji, ale na temat sztuki wspolczesnej. Malarstwo nowoczesne i stosunek do niego. "Krol jest nagi" - chyba o to w tym chodzi. lenta.ru/news/2006/03/02/gum/ Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
natalia_sankowska1 Re: Znow nie na temat 02.03.06, 18:09 Niestety, w odróżnieniu od dziecka z bajki Andersena, dzieciak (może i źle wychowany) dostał burę, zaś Król (tym razem "Królowa")nawet wstydu nie odczuł(- a), że "genialna twórczość" aż tak porusza. A dalej chcę na temat Rosji. W ostatnim Dużym Formacie wywiad Anny Żebrowskiej z Ilią Kabakovem. Uwielbiałam jego ilustracje książek dziecięcych (wiem, że prawie wszyscy ilustratorzy traktowali tę pracę jako chałturę dającą chlebuś) i nie znoszę tzw. instalacji. Kabakov nie jest głupi i z tekstu da się odczuć obawę: jak przestanę się lansować, to publiczność będzie miała czaspomysleć i coś zrozumieć. A tak, w ciągłej gonitwie za udziwnioną formą mam szansę przetrwać, prowokuję rozmowy o mojej twórczości, goniąc falę, stwarzam szum i w ten sposób istnieję (i zarabiam - chyba o to chodzi). A biedny Ivanov całe 20 lat tworzył swoje "Objawienie Chrystusa ludowi"... Natalia. Odpowiedz Link
yigor Re: Znow nie na temat 02.03.06, 19:05 Masz racje - ta gonitwa jest elementem marketingu i nie ma (bo nie moze miec) nic wspolnego z tworczoscia. A tak zwana sztuka nowoczesna w Rosji chyba rosnie w takiej samej glebie, co w Wenecji i Warszawie. Widac to na sajcie gif.ru Mozna tam znalezc koncencje autorska. "nasladujac lidera spowodujemy, ze lider nas zauwazy bedzie sie z nami liczyl" tak moznaby to strescic. Niestety liderem dla niego jest lider POP sztuki, liderstwa duchowego jakos tam nie zauwazylem. Najwyzej sa jakies osoby, potrzebne dla tego, zeby zamaskowac ogolne ubustwo tej idei nowoczesnosci. Odpowiedz Link