Dodaj do ulubionych

o Maszkę mi idzie

10.07.06, 11:20
dziś pytanie, dziś (mam nadzieję) odpowiedź. Jak powinno się akcentować
nazwisko Szarapowa, Dementiewa, Zwonariewa, Safina, Myskina, Kuzniecowa itd.
Może jakaś ogólna zasada? Isimbajewa? Smietanina?
Obserwuj wątek
    • fanta-girl Re: o Maszkę mi idzie 10.07.06, 12:41
      ja bym na II sylabe wszystkie
      Trzysylabowe na I.
    • metelica Re: o Maszkę mi idzie 10.07.06, 16:22
      listyznod napisał:

> dziś pytanie, dziś (mam nadzieję) odpowiedź. Jak powinno się akcentować
      > nazwisko Szarapowa, Dementiewa, Zwonariewa, Safina, Myskina, Kuzniecowa itd.
      > Może jakaś ogólna zasada? Isimbajewa? Smietanina?

SzarApowa, DemEntiewa,ZwonarIOwa [ po rosyjsku pisze sie - Звонарёва. A akcent
      zawsze w nazwiskach, slowach bedzie na "ё"],SAfina,MYszkina, KuznecOwa,
      IsinbAjewa,SmietAnina.

Czy jest jakas ogolna zasada w stawieniu akcentu w rosyjskich nazwiskach?
      Raczej - nie. Bo spotykam nazwiska,które piszą się jednakowo,ale wlascicieli
      tych nazwisk akcent stawiają na róznych samogłoskach. Ale napewno w nazwisku
      Kuzniecowa akcent bedzie na O . Zauwarzylam, w Polsce to nazwisko wymawiaja
      jako KuznIEcowa. Tak samo jak w nazwisku Пугачёва. W Polsce mowią PugAczewa,a
      powinno się wymawiac PugaczOwa. Bo u nas w niektorych nazwiskach jest akcent na
      koncówkę -owa. A tym bardziej,kiedy jest "ё" [ koncowka "-ёва" ].
      • listyznod Re: o Maszkę mi idzie 10.07.06, 17:33
        dzięki serdeczne metelica, na Ciebie można liczyć, rozjaśniłaś mi w głowie
        zwłaszcza tym brakiem zasad. smile po prostu metelica (a tu gdzie akcent?)
        i jeszcze jedno pytanko z kategori historyczno-nazwiskowej i a propos. od kiedy
        w Rosji można było znowu używać nazwiska Pugaczow? Bo o ile sobie przypominam
        to Kaśka II zabroniła i kazała się przemianowywać wszystkim Pugaczowom.
        • metelica Re: o Maszkę mi idzie 10.07.06, 19:01
          Tak, masz racje - Jekaterina II zabroniła nazwisko Пугачёв . Niestety, nie
          wiem,od kiedy to nazwisko mozna było mieć. Czy,przypadkiem, nie było to już po
          rewolucji ?

Pytanie ciekawe. Postaram się znależc jakąś informację. Tylko odpowiem chyba
          nie szybko - wakacje!, trzeba trochę odpocznąć smile

Pozdrawiam.

MetElica.
        • qubraq Re: o Maszkę mi idzie 10.07.06, 23:20
          Listyznod, pisałem do Ciebie kilka dni temu na skrzynkę GW ale widocznie nie
          masz czasu jej sprawdzać...więc powtarzam:
          Dawno miałem to zrobić - przepraszam Cie za tamtą historię - nie miałem racji -
          przebacz
          Andrzej

• listyznod Re: o Maszkę mi idzie 11.07.06, 08:49
            super, oczywiście, nie ma sprawy tylko... ja nie bardzo kojarzę kontekstu...
            właściwie to ja nie przeglądam poczty, bo o niej zapomniałem, a i tu wpadam
            czasami na chwilkę odchamić się. nabrać sił do nierównej walki z upiorami
            przeszłości, z Siłami Ciemności na zupełnie innym, krwawym i ekstremalnym
            forum. Taki za mnie Blade Wieczny Łowca. kłaniam się więc i z Młotem Na
            Czarownice w dłoni majestatycznie teleportuję się do krainy siarkowych oparów
            prowadzić mozolnie swą krucjatę. ... nie mówię żegnajcie...
            • qubraq Re: o Maszkę mi idzie 11.07.06, 10:05
              listyznod napisał:

> super, oczywiście, nie ma sprawy tylko... ja nie bardzo kojarzę kontekstu...
              > ... nie mówię żegnajcie...

Zachowałem sie kiedyś niegrzecznie... ale jesli możesz - zabudź...
              jestem jak Twoj tata ze Lwowa a Wrocław jest mi tak bardzo bliski że powinienem
              tam mieszkać od 61 lat...Jesli jesteś lekarzem to mogłeś od mojego stryja
              nieźle oberwać z Radiologii ale odszedł na drugi brzeg juz 20 lat temu...
              Wrocław... ech Boże ... tyle pieknych kawałków mojego życia tam zostało...
              Cześć!
              A.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka