Dodaj do ulubionych

Ksiazka Chce zyc Niny Lugowskiej

01.10.06, 07:44
Moi Drodzy,
przeczytalam wlasnie te ksiazke z palajacymi uszami, bohaterka zostala zeslana w wieku 18 lat,
wypuszczono ja po 12 latach niewoli. Zmarla w 1993. Czy ktos z Was trafil na jakies linki na Jej temat
(niewola, zycie pozniej). Bylabym bardzo wzieczna, gdybyscie mogli mi pomoc
pozdrawiam, sedona
Obserwuj wątek
    • metelica Re: Ksiazka Chce zyc Niny Lugowskiej 01.10.06, 08:59
      Jezeli znasz rosyjski, wejdz na:

www.google.com/intl/ru/

wklej to: Нина Луговская

będzie sporo stronek o niej

A tutaj zobaczysz niektóre z jej obrazow:

www.vladimir-city.ru/picture1/union/images/jivopis/23.jpg

www.library.vladimir.ru/parts/srk/lugovsk/galery.htm
      • sedona Re: Ksiazka Chce zyc Niny Lugowskiej 01.10.06, 09:15
        Bardzo, bardzo Ci dziekuje za Lugowska.
        Mam jeszcze pytanie, (moze mi sie poszczesci, bo widze, ze lubisz muzykesmile. Film ?????????? ??????
        ?????????, na poczatku tanczy para i ktos wlasnie spiewa ?????????? ??????...Czy jest moze gdzies
        link do tej piosenki? Dobrze, gdyby nawet z tego filmu. Chodzi juz za mna od lat?
        sedona
        • sedona Re: Ksiazka Chce zyc Niny Lugowskiej 01.10.06, 09:18
          Ha, zamiast ????? Mialo byc Utamlionyje soncem Michalkowa, chcialam sie popisac cyrylica, ale wyszlo jak
          widac...N apoczatku filmu ktos wlasnie bardzo smetnie nuci: Utamlionyje soncem...Chyba jest to nawet na
          melodie Ostatniej Niedzieli Fogga
          sedona
          • metelica Re: Ksiazka Chce zyc Niny Lugowskiej 01.10.06, 09:28
            Tak, to piosenka na melodie "Ostatnia niedziela". Na komputerze mam tylko mp3
            wlasnie polskiej wersji w wykonaniu J.Polomskiego. Poszukam w
            necie "Utomlionnyje solncem". Jeżeli znajdę,to podam link,gdzie mozna będzie
            ściągnac. Niestety,teraz nie mam czasu,raczej już będę szukać wieczorem i w
            nocy smile
            • sedona Re: Ksiazka Chce zyc Niny Lugowskiej 01.10.06, 09:36
              Dziekuje, nie musi byc dzis, kiedykolwiek bedziesz miala czas. Wolalabym wersje ros., chociaz
              Polomskiego bardzo lubie
              Dzieki raz jeszcze
              sedona
            • metelica Re: Ksiazka Chce zyc Niny Lugowskiej 01.10.06, 09:37
              Zle napisalam nazwę piosenki smile Powinno byc: "Utomlionnoje solnce".
              • metelica Re: Ksiazka Chce zyc Niny Lugowskiej 01.10.06, 09:44
                Już znalazlam smile

mp3.retroportal.ru/
                9 piosenka od dołu:

Павел Михайлов и оркестр
                Александра Цфасмана

Tylko ja nie pamietam,w czyjim wykonaniu byla piosenka w filmie. Jeżeli znajde
                co innego,to podam link.
                • natalia_sankowska1 Re: Ksiazka Chce zyc Niny Lugowskiej 01.10.06, 09:59
                  Właśnie to wykonanie (poniekąd jedyna wresja przedwojenna) zostało wykorzystane
                  w ścieżce dźwiękowej filmu. Ale SEDONA napisała o M.Foggu, on zaś był jedynie
                  wykonawcą. Autorem muzyki jest Jerzy Petersburski. Piosenka stała się hitem tuż
                  po tzw. "polskiej kampanii" - wrześniowym najeździe na Polskę w 1939, tak samo,
                  zresztą, jak i "Sinij płatoczek" ("Mała niebieska chusteczka..."). Imię autora
                  muzyki na płytach tłoczonych w ZSRR zawsze podawano w wersji rosyjskiej (mam
                  taką w swoich zbiorach z napisem "Георгий Петербургский"). Teksty od razu
                  zostały przetłumaczone na rosyjski i na płytach nie ma wzmianki o zagranicznych
                  korzeniach utworów.
                  • metelica Re: Ksiazka Chce zyc Niny Lugowskiej 01.10.06, 10:05
                    Imię kompozytora za czasow ZSRR podawano jako ГАРРИ Петербургский. Zawsze mnie
                    to dziwilo,skad może byc ten ГАРРИ. Pozniej wyjasnilam,ze to zaden ГАРРИ,a
                    Jerzy smile
                • sedona Re: Ksiazka Chce zyc Niny Lugowskiej 01.10.06, 10:13
                  Tak, tak, to jest to. To wlasnie z filmu! Dziekuje Ci bardzo Metelico. Wlasnie sobie wysluchalam po
                  cichutku, zeby nikogo nie zbudzic. Piekne, poruszajce tango. Pamietam te pare lat temu, jak wyszlam z
                  kina zdruzgotana. Nigdy, zaden film nie wywarl na mnie takiego wrazenia jak ten wlasnie. Po seansie
                  wyszlam na ulice i usiadlam na murku i strasznie, strasznie plakalam, zanosilam sie od placzu. Ta
                  piosenka to wlasciwie kwintesencja filmu - taka cicha i spokojna, a niesie w sobie jakis niepokoj.
                  Piekne dzieki
                  PS Tak to piosenka Petersburskiego, teraz mi sie przypomnialo
                  sedona
                  • metelica Re: Ksiazka Chce zyc Niny Lugowskiej 01.10.06, 10:20
                    Tak,ten film też wywarl na mnie niesamowite wrazenie i strasznie duzili lzy pod
                    koniec filmu.

A mp3,ktore ja podalam,to powinno byc wlasnie to,co w filmie.Inne wykonania tej
                    piosenki,to już bardziej nowsze. A z tamtych lat to tylko ta zapis,ktorą
                    podalam. Bardzo lubię to tango. Bedąc nastolatką to wogóle wariowalam na go
                    punkcie. Mialam masę nut w roznych aranzacjach,zbieralam plyty. Fajnie,ze
                    przypomnialas ta piosenkę. Wieczorem też sobie ściągnę rosyjską wersję smile

Pozdrawiam.
                    • sedona Re: Ksiazka Chce zyc Niny Lugowskiej 01.10.06, 10:25
                      Dzieki,
                      pewnie jescze Cie poprosze o jakas internetowa przyslugesmile
                      dobrej nocki
                      sedona

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka