gekon1978 10.01.07, 14:03 .....na Forum Polska-Rosja.... przzenoszę się tutaj. Z nim się nie da. W ramach wkupnego suveniru podaje adres świetnej strony. englishrussia.com/?cat=3 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
listyznod Re: Z powodu Ignoranta11... 11.01.07, 11:36 Z powodu ignoranta? A ja go uwielbiam, czytam go namiętnie! Daje mi wiarę, że proste formy życia mogą nauczyć się przyciskać klawisze klawiatury i nie ma to nic wspólnego z IQ!. Nie wdaję się z nim w dyskusje? A bo to można rozmawiać z groszkiem szparagowym, na ten przykład? Znowu rypnie coś o Kongo (pewnie ma tam rodzinę! na drzewach?) i tyle z niego. Ale klawiaturę obsługuje! Odpowiedz Link
gekon1978 Re: Z powodu Ignoranta11... 11.01.07, 12:30 Fakt , prosty jak groch strączkowy..... Tylko niestety nie jego czytasz namiętnie. Czytasz wybór tekstów które wkleja z prędkością karabinu maszynowego. Ma jeszcze jedną cechę charakterystyczną. Pozdrawia wszystkich: SLAWA czy CHWAŁA? (Nie pamiętam).Próbuje tym stworzyć klimat wspólnoty grupy, języka.... No , bredzi.. Podajcie mi killka współczesnych tytułów filmów wojennych na temat Afganistanu. Ktoś napewno tym się interesował na tym forum. Ewentualnie czy są jakieś filmy dokumentalne na ten temat? Odpowiedz Link
hajota Re: Z powodu Ignoranta11... 11.01.07, 13:42 gekon1978 napisał: > Podajcie mi killka współczesnych tytułów filmów wojennych na temat Afganistanu. > Ktoś napewno tym się interesował na tym forum. > Ewentualnie czy są jakieś filmy dokumentalne na ten temat? "9 kompanię" czyli "9 rotę" na pewno znasz. Podobno niezły był film z pierwszej połowy lat 90-tych "Afganskij izłom". Nie widziałam, sama na niego poluję. Filmy dokumentalne trafiają się czasami na rosyjskich kanałach telewizyjnych dostępnych w kablówce Aster, ale konkretnych tytułów nie pamiętam. Dodam, że jest wydana po polsku wstrząsająca książka Swietłany Aleksijewicz "Ołowiane żołnierzyki". W Internecie jest sporo stron na temat wojny afgańskiej. Mnie akurat interesują pieśni żołnierskie z tamtego okresu. "W tym temacie" polecam portal "Awtomat i gitara" avtomat2000.com/ Odpowiedz Link
gekon1978 rewelacja 12.01.07, 11:25 thanks!!! Na podanej przez Ciebie stronie jest rewelacyjna linkownia!! a jeszcze o tych piesniach. Tam same teksty. Gdzie w sieci można ich posłucha? Pewnie wiesz i pomożesz. Szukam kordzika takiego jakie nosili w czasie drugiej wojny światowej oficerowie floty czarnomorskiej, no i podkoszulka w biało niebieskie paski , specnazowskiego... Może ktos z Rosjan zna adres sklepu wysyłkowego z oryginałami|? Częsci do Diegtariowa... no alo to pewnie nie u was... Odpowiedz Link
hajota Re: rewelacja 12.01.07, 11:45 Na forum "Awtomata i gitary" ludzie wymieniają się linkami do ściągania mp3 avtomat2000.com/phpBB2/viewtopic.php?t=5 Poza tym sporą kolekcję znajdziesz tu www.afgan.kz/kas.htm W prawym górnym rogu pod nagłówkiem Piesni wchodzisz w nazwiska autorów wg liter alfabetu. Polecam zwłaszcza pieśni Walerija Pietriajewa. Można bezpiecznie ściągać, wypróbowane. Podkoszulek, czyli tielniaszkę, też chciałabym mieć Odpowiedz Link
listyznod Ja też, ja też! 12.01.07, 12:01 szukam części do kałacha, wszystkich, mogą być złożone w całość, ... a! i wiaderko amunicji, rzecz jasna... Odpowiedz Link
natalia_sankowska1 Re: rewelacja 14.01.07, 22:47 Tielniaszki (żebyś wiedział, są to koszulki nie specnaza, lecz floty wojennej, a stamtąd juz przeszły przez desant morski, który był pierwszy, poprzez desant powietrzny do wszystkich części desantowych, no i do spec) bywają w (nielicznych ostatnio) sklepach "Wojentorgu". No i we wziętych punktach turystycznych Rosji i Ukrainy, sprzedaja się obok podrabianych czapek- "budionnowek", flag rosyjskich i radzieckich i innych "suwenirów". Duży wybór był w Sewastopolu, mozna było nabyć też niepodrabiabe "bieskozyrki". W Kronsztacie też cos widziałam. Polecam wyjazd na zakupy!-))) Pozdrawiam. Natalia. Odpowiedz Link
hajota Tielniaszki 14.01.07, 23:02 Byłam latem na Ukrainie (Zachodniej), niestety nigdzie tielniaszek nie widziałam Odpowiedz Link
kacap_z_moskwy Telniaska 15.01.07, 06:41 Tylko telniaszki sie roznia kolorem. Bialo-czarne paski - to marynarka, Bialo- nebeski - to desantura, widzialem ostatnio u strazy granicznej bialo- czemnozelione )) Ja po sluzby w marynarce mam kilka - na lato, jesien i zime. Tylko jusz sa wspomnienem, anizeli odzierza. Tak samo jak moja бескозырка Odpowiedz Link
pioter34 Re: Telniaska 15.01.07, 08:46 www.splav.ru Ja sobie kupiłem tielniaszkę zimową, bardzo ciepłą. A tielniaszkę mogłeś u mnie wygrać w konkursie. Ale na tym forum konkursów się nie lubi. Odpowiedz Link
hajota Re: Telniaska 15.01.07, 11:34 Przypomniała mi się piosenka petersburskich Mit'ków Его повстречал я под Нарвой-рекой, Там в бой шла морская пехота. И шёл впереди беззаветный герой Родного Балтийского флота. Он шёл впереди и пример всем давал, А родом он был из Кронштадта, И солнце играло в его якорях, И дуле его автомата. Потом повстречал я в Усть-Нарве его, В обшарпаной маленькой хате. Лежал он в бреду на широком столе В простреленном черном бушлате. Братки с него сняли пробитый бушлат, Клеши, бескозырку и тельник. Пришел попрощаться батяня-комбат, Звездой наградил на последок. В сознанье придя, он комбату сказал, "Коль будешь в Кронштадте, брательник, Жене передай мой последний привет, Сынку Odpowiedz Link
jemiela Re: Telniaska 16.01.07, 12:05 Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Może w Sewastopolu będę latem to kupię. Co życzliwszym też mogę zrobić jakiś zakup. Gekon1978 PS: Nie chce mi się wychodzić z hasła i nicku Jemiale więc wybaczcie że tak dziękuję mpieczara)) Odpowiedz Link