Dodaj do ulubionych

Rosja w Polsce

21.01.07, 09:31
Witam...

Mam pytanie... Czy w Warszawie odbywają sie jakies imprezy związane z kulturą
Rosji? Występy teatralne, filmy, spotkania? Uczyłem sie języka rosyjskiego -
z samej fascynacji tym językiem (wiem, że mam na razie niski poziom) a za
miesiąc wznawiam naukę po rocznej przerwie. Ale chciałbym też posłuchać
żywego języka. Nie mam bana na google smile ale może tu dowiem się czegoś
więcej o imprezach kulturalnych.

Zastanawiałem się czy można ściągnąć sobie jakieś sensowne programy
telewizyjne albo seriale z telewizji rosyjskiej.. możecie podpowiedziec coś..
popularneggo (co by było w sieci) no i w miarę prostego. Kiedyś przez miesiąc
miałem czas i mozliwość oglądania rosyjskiej telwizji.. gapiłem się jak sroka
w gnat łapiąc znajome słówka smile Niby niezbyt ambitne ale znacznie poprawił
się przez ten czas mój zasób słownictwa i swoboda mówienia. Niestety... po
powrocie do Polski.. łech chyba nastąpiło "uwstecznienie".

Bardzo będę wdzięczny za informacje i podpowiedzi.

Pozdrawiam

Tim
Obserwuj wątek
    • jemiela Re: Rosja w Polsce 21.01.07, 09:54
      Polecam wątek- Proszę o pomoc. autor-natkaa5
      • hajota Re: Rosja w Polsce 21.01.07, 11:25
        Jemiela, czego znów mącisz? Tim nie prosi przecież o odrabianie lekcji.
        Owszem, jak ktoś wie o jakiejś ciekawej imprezie stara się na ogół dać
        informację na forum. Niedawno np. informowałam o spotkaniu z satyrykiem Wiktorem
        Szenderowiczem (obszerna relacja z tego spotkania jest w sobotnio-niedzielnej
        Wyborczej). Zależy, co Cię interesuje. Zauważyłam na mieście plakaty
        zapowiadające występy Zespołu Armii Rosyjskiej (ale nie Aleksandrowa) w Romie,
        bodajże 12 lutego. Jeśli chodzi o odświeżenie sobie języka, polecam lekturę
        kryminałów w oryginale smile Można kupić w Trafficu na II piętrze albo w księgarni
        na Marszałkowskiej 115. Tamże są do nabycia filmy na DVD. Albo można przyjść na
        spotkanie forum i pożyczyć filmy smile No i jest jeszcze niezawodny Stadion
        Dziesięciolecia, sektor 38 na koronie. Z telewizją rosyjską nie jestem w tej
        chwili na bieżąco z braku czasu, ale jakieś seriale sensacyjne lecą tam około
        19-20 naszego czasu. Od ściągania filmów są tu inni specjaliści, przejrzyj
        forum, to znajdziesz linki.
        Jest też forum www.rosjapl.info/forum/ tam się na przykład ludzie
        informują o ciekawszych programach i filmach rosyjskich w polskiej TV.
        • sedona Timurze, 21.01.07, 17:11
          Dokladnie tak, jak napisala Hajota:
          " Albo można przyjść na
          > spotkanie forum i pożyczyć filmy smile"
          Czasem z zazdroscia patrze na posty, jak wszyscy sie umawiaja w jakichs fajnych knajpkchsad
        • timur29 Re: Rosja w Polsce 21.01.07, 20:22
          Dzięki za odpowiedź i podpowiedź

jutro lecę po pierwszy kryminał smile

za kilka miesięcy.. jak się podszkolę.. z chęcią stawię się na spotkanie
          forumowe smile

pozdrawiam

Tim

• kacap_z_moskwy Re: Rosja w Polsce 21.01.07, 22:03
            Jusz podawalem linki do TV Rosyjskiego, jak nie masz w televizorze. Tu masz
            jeden, mozes popatrzec na program Tv na yandex.ru i ogladac seriale, lub inne
            programmy - www.corbina.tv/ Radzil bym TNT i jego Dom2. Bo tam mowia po-
            rosyjsku jak wszedzie, bez roznych uleprzen telewizyjnych. Albo jak to czezko
            rozumiec sa seriale na STS, RenTV czy TNT. Ja nie wie jak na dluzsza mete
            dziala te internet-tv, ale probowalem na chwile i dzialaja.

Denis
            • timur29 Re: Rosja w Polsce 21.01.07, 23:12
              Dzięki.

znalazłem serial telewizyjny Kadetstvo

Oglądałeś? znasz? Co o nim sądzisz smile?

Tim
              • kacap_z_moskwy Re: Rosja w Polsce 22.01.07, 00:52
                Ja nie lubie serialy. Jedyny co ogldam, bo w tym czasie jestem w domu i zona mi
                nie daje ogladac cos innego, jest "Sczastliwy wmeste i s detmi" (kalka z
                amerykanskiego "Zonaci i z dziecmi") po kanalu Domasznij. Go nie ma na tej
                stronie co podalem. Ja nawet nie wiem co pordzic... Moze forumowicze pomoga. A
                programm jest tu - tv.yandex.ru/?
                hour=6&period=24&day=13535&flag=&channel=1%2C2%2C3%2C4%2C5%2C235%2C7%2C101%
                2C102%2C103%2C104%2C105%2C107%2C108%2C109%2C209%2C234%2C272%2C276%2C330%2C106%
                2C369%2C201%2C202%2C203%2C204%2C205%2C206%2C207%2C208%2C211%2C212%2C213%2C214%
                2C215%2C216%2C218%2C219%2C220%2C221%2C223%2C224%2C225%2C226%2C229%2C230%2C231%
                2C233%2C259%2C277%2C280%2C284%2C288%2C289%2C292%2C293%2C294%2C324%2C325%2C299%
                2C298%2C326%2C332%2C447%2C448%2C450%2C454%2C455%2C504%2C329%2C528%2C529%2C530
                Uhhh, ale link. Prosciej chyba na yandex.ru a tam masz телепрограммы, potem
                wybez jakie kanale potrzebujes, bo na stale daja tylko kilka.
            • sedona Re: Rosja w Polsce 21.01.07, 23:15
              A u mnie zle odbieraja te linki. Jedyne, ktory dziala normalnie to teatr. Dom2, animowane i filmy
              odbieram przez chwile, a potem obraz zamiera, a z Planeta na przyklad nie mam zadnych problemow.
              • kacap_z_moskwy Re: Rosja w Polsce 22.01.07, 00:57
                Ja nie wiem dlaczego tak jest. U mnie dzialaja. Moze masz nie szybka linje. A
                potem ostatnio polskie strony u mnie bardzo powoli pracuja. W tej chwili TNT
                wlasnie u mnie leci w okienku. Bez problemow. Ja nie znam sie na tych
                polaczeniach. Wiec chyba nie pomoge.
              • kacap_z_moskwy Sproboj tutaj 22.01.07, 01:03
                livetv.ru/tv/
                W поиск введи ТНТ (po-rosyjsku) i masz naprzyklad TNT. Ale wlasnie sprobowalem
                i mnie na strone corbiny niesie... No nie wiem wiec...
                • sedona Re: Sproboj tutaj 22.01.07, 02:10
                  Sprobowalam, jeszcze gorzej niz wczesniej, wczesniej przynajmniej mialam nieruchomy obraz, teraz nic.
                  Za to Planeta slicznie! Trudno, przezyje. Internet mam szybki i dziala bez zarzutu, tylko buntuje sie na
                  bukwysmile
                  PS Mialam sie juz wczesniej Ciebie spytac, przy okazji jakiegos filmu (chyba Tichij Don) napisales, ze
                  podobalby sie rosyjskiej publicznosci, ale gra/czyta tam Michalkow i ludzie to odrzucili. Dlaczego? Nie
                  jest lubiany? Czy chodzi nam o tego samego Nikite M.?
                  • kacap_z_moskwy Re: Sproboj tutaj 22.01.07, 06:11
                    U nas Michalkowa ludzie postrzegaja bardzo diametralnie. Ktos jest calkowicze w
                    nim zakochany (no moze lepej powedzic - podobasie), a inni nie znosza go na
                    werstu smile Poprostu niekedy zaduzo moralizuje (czy mozna tak po-polsku?).
                    Dlatego niektore filmy, gdzie gra, ludzie odberaja jako "za" albo "przecziw"
                    niemu. Oczywiscze ze nikt nie podwarza jego osagnecza.

Mi sie osobiscze on podoba. Choc uwarzam ze niekedy, wystepujac w TV, naprawde
                    lepej by milczal smile

• czarekza Re: Sproboj tutaj 22.01.07, 17:58
                      jeszcze jest mozliwosc pozyczyc ksiazki, video i inne media z biblioteki i
                      videoteki, które są przy www.ronik.org.pl.
                      W zaleznosci od miasta przy Ambasadzie FR w Warszawie - Belwederska 25c lub
                      przy Konsulacie w Gdansku.

Jesli ktos ma mozlwosc to satelitka z Hot birda:
                      Planeta sport
                      RTR Planeta
                      1tv ru - cos jak nasza tvp1 smile
                      TBN (czy cos podobnego) - religijny

RTVI - informacyjne + dlugie bloki reklamowe w stylu tv shop

Music box russia - muzyczne
                      RU tv - muzyczny

kodowane: RTV detski mir, RTV nashe kino,
                    • sedona Re: Sproboj tutaj 23.01.07, 10:57
                      U nas Michalkowa ludzie postrzegaja bardzo diametralnie. Ktos jest calkowicze w
                      >
                      > nim zakochany
                      -No to chyba jawink
                      Bradzo go lubie za jego filmy, za Utamlijonnyje soncem,no i za to jak spiewa

Poprostu niekedy zaduzo moralizuje (czy mozna tak po-polsku?).
                      -To jest wlasnie po polskusmile,
                      nie wiedzialam, ze moralizuje, jak widac nie mam za duzo rosyjskiej telewizji.
                      • natalia_sankowska1 Re: Sproboj tutaj 23.01.07, 16:54
                        Zastrzeżenia do ostatniego "Cichego Donu" (reż. śp. Siergieja Bondarczuka) były
                        różnorodne: od zespołu aktorskiego narzuconego przez włoskich producentów po
                        głos "za kadrem" właśnie w wykonaniu Nikity Michałkowa. On w rzeczywistości ma
                        nieładny, falsetowaty głos (czasami piszczący). Ze śpiewaniem to mu nie bardzo
                        wychodzi, ale od czego jest studio i tzw. "głosy" - normalny proces tworzenia
                        filmu.
                        Co do samej osoby N.M., to rzeczywiście lubi pouczać i wszędzie go dużo, więc
                        potrafi irytować. Ale nikt nie podważa jego aktorskich umiejętności i
                        reżyserskich zdolności.
                        Rosyjską, ukraińską i 'rosyjskopochodną" TV mozna oglądać z satelity: po prostu
                        kuoujesz cyfrówkę, 2 talerze, 4 konwertery (a jak chcesz, to 3 talerze i 6
                        konwerterów) i masz u siebie multum niekodowanych kanałów, aż nie wiesz, co
                        masz oglądać. Programy znajdziesz na www.wsetv.com/tvprog.php? z możliwością
                        indywidualnego doboru pozycji listy do druku. Naprawdę lepiej, niz latać po
                        necie, bo mozna jeszcze sobie ponagrywać.
                        Natalia.
          • ma.cinak Re: Rosja w Polsce 21.01.07, 22:15
            Kryminały polecam jak najbardziej. Ja trochę książek niezwykle tanio kupiłam na
            Allegro (5-10 zł/szt) i słucham radia przez internet. Jeżeli chodzi o spotkania
            forumowe, to nie musisz czekać, aż będziesz płynnie mówił po rosyjsku.
            Spotkania są w polskiej wersji językowej smile
            Pozdrawiam,
            Gośka
    • czeget ros.tusa w wawie 13-14.02.2007 23.01.07, 14:01
      rosjanie.pl/forum/viewtopic.php?t=2038&postdays=0&postorder=asc&start=0
      • czeget Re: ros.tusa w wawie 13-14.02.2007 23.01.07, 14:05
        pardon, to było 13-14.01.2007
        • pioter34 Re: ros.tusa w wawie 13-14.02.2007 23.01.07, 14:18
          Сzeget, czy nie wiesz, że forum na rosjanie.pl jest tu nielubiane, szczególnie
          przez metelicę. Podobno giną tam wpisy, na tym forum zresztą też giną.
          • yigor Re: ros.tusa w wawie 13-14.02.2007 23.01.07, 17:16
            pioter34 napisał:
            > Сzeget, czy nie wiesz, że forum na rosjanie.pl jest tu nielubiane, szczeg
            > ólnie
            > przez metelicę. Podobno giną tam wpisy, na tym forum zresztą też giną.

?! Co to za numer?! Dlaczego piszesz w cudzym imieniu o niecheci kogos do kogos
            innego a tym bardziej do calego spoleczenstwa?!
            Czy to wlasnie te "szczegolne kwalifikacji", o ktorych kiedys wspomniales, tak
            wygladaja?
            Nieladnie, oj nieladnie.
            • pioter34 Re: ros.tusa w wawie 13-14.02.2007 24.01.07, 09:04
              Jak mi napiszesz po polsku, to ja ci też po polsku odpowiem. A z tego bełkotu
              nic nie rozumiem.
              • richter.fm Re: ros.tusa w wawie 13-14.02.2007 25.01.07, 02:00
                ?
        • yigor Re: ros.tusa w wawie 13-14.02.2007 25.01.07, 21:09
          Impreza fajna. Troche zazdrosc bierze smile
          Ale z tym dymem to rzeczywiscie wyglada groznie smile Topor wieszat' mozno smile
    • yigor Radio Echo Moskwy 24.01.07, 19:03
      www.echo.msk.ru/sound.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka